Zobacz pełną wersję : Pokrywa z PCV - pytanie?
Witam!
Zamierzam kupic akwa 240l (120x40x50) i zastanawiam sie na zrobieniem do niego pokrywy ze spienionego PCV.
Problem polega na tym, ze wymiary pokrywy (120x40) sa dosc znaczne i stad pytanie: jakie PCV dobrac (chodzi o grubosc) i jakie jest dostepne?
Za wszelka pomoc z gory wielkie dzieki :)
Pozdrawiam![/b]
Witam
Robiłem pokrywę 120x60 z PCV spienionego 6 mm białego i potem pokrytego tapetą (folią) samoprzylepną. Jak na razie jestem zadowolony z efektów. Problemem są koszty - większe niż standard ( do 1m) bo ja kupowałęm PCV w Castoramie a tam maja płyty albo 1metrowe albo 2 metrowe. Czyli 1,20 zmusza do kupienia dużej płyty i sporo zostaje. Ale jak dobrze poszukasz to może znajdziesz inne źródła zaopatrzenia (na forum). Poszukaj ktoś podawał adres firmy na Ciołka w Warszawie albo kontakt do agencji reklamowych, które z tego materiału korzystają.
Powodzenia
Prezydent
11-26-2004, 10:44
płyty spienionego PCV mają grubość od 2mm do 12mm
będziesz zmuszony kupić całą płytę 2m x 1m
sądzę że 8 mm powinno wystarczyć z tym że będziesz musiał dać wzmocnienie przez środek
phiotlek
11-26-2004, 12:15
Witam.
Ostatnio robiłem pokrywke do 80 z PCV 3 mm.Wszystko ok ale przy następnej konstrukcji użył bym na samą górę nieco grubszego, a i tak wkleił bym jakieś wzmocnienie (aluminiowe listwy progowe tu się nieźle nadają-dość sztywne i cienkie).Boki to można z 3 skleić, bo jak się robi zakładki na zew i wew to i tak pójdzie kilka warstw więc nie będzie problemu ze sztwnością.
PCV nie kupować w arkuszach tylko iść do jakiejś firmy co robi rekalmy albo jakiś warszracik plexi bo będzie znacznie taniej i do tego już będzie docięte.
pozdrówka
Duzo czytalem na temat wykorzystywanego kleju, najczesciej byl to klej do rur PCV wykorzystywany przez hydraulikow, czy klejenie tego rodzaju klejami jest wskazane?, nie wydzielaja trujacych zwiazkow?
Kolejna sprawa, czy spienionePCV jest bezpieczne dla wody? - wiadomo czesc wody paruje, skrapla sie na wewnetrznej czesci pokrywy i wraca do baniaka, moze lepiej wykleic je folia aluminiowa badz pomalowac farba (bodajze akrylowa)?
Dzieki wszystkim za odpowiedzi licze na dalsze :)
Pozdrawiam![/b]
Ja zrobiłem pokrywę 100x40 z 3mm czarnego pcw, ale rama i dekiel były dwu warstwowe. Zewnętrzna warstwa- czarne 3mm, listwy dystansujące z tego samego materiału o wym. 10x3mm, białe twarde gr 1mm. Troszkę mi się wypiął dekiel do środka i przy jednym z rogów lekko się uniósł, ale ujdzie. Planuję robić następną, ale jako listwy dystansujące zastosuję kanały do prowadzenia kabli na ścianie - będzie sztywniejsze (i droższe). Kleiłem klejem do rur. Podobno morscy go stosują bez obaw.
Prezydent
11-27-2004, 23:15
Duzo czytalem na temat wykorzystywanego kleju, najczesciej byl to klej do rur PCV wykorzystywany przez hydraulikow, czy klejenie tego rodzaju klejami jest wskazane?, nie wydzielaja trujacych zwiazkow?
Kolejna sprawa, czy spienionePCV jest bezpieczne dla wody? - wiadomo czesc wody paruje, skrapla sie na wewnetrznej czesci pokrywy i wraca do baniaka, moze lepiej wykleic je folia aluminiowa badz pomalowac farba (bodajze akrylowa)?
Dzieki wszystkim za odpowiedzi licze na dalsze :)
Pozdrawiam![/b]
1. gdyby wydzielał szkodliwe związki już byś nie żył ( albo przynajmniej ten kto ma instalację z takich rurek), ja użyłem kleju do pcv o nazwie Cosmofen plus
2. spienione pcv nie wchodzi w reakcję z wodą dlatego też między innymi jest wykorzystywany do robienia pokryw a wyklejenie folią to jak najbardziej tyle że w innym celu a mianowicie dla zwiększenia (odbicia) światła
Spraw jasna - dzieki! :wink:
Kolejna rzecz:
Czy robil ktos z Was pokrywe z aluminium (najlepiej o wymiarach 120x40) tzn. - katowniczki, blaszka, zawiaski itd?
Moze ktos sie pochwalic takim osiagnieciem!
Pozdrawiam!
leszeklos
11-30-2004, 10:34
mnie sie wydaje ze koszt moze buc wiekszy niz kupno gotowej , zobacz na allegro
:roll:
Jakiś czas temu robiłam pokrywę z PCV do 60l (gdzieś topik o tym jest...). Uzyłam grubości 3mm. Do większego akwarium też uzyłabym takiego PCV, ponieważ robiłam szkielet nośny z kątowników PCV i tylko oklejałam płytą, a następnie okleiną. Zastosowałabym tylko grubsze kątowniki i dodatkowe wzmocnienia.
Co do oklejania folią, to mam wrażenie, że przy białym "suficie" w akwarium jest więcej światła, niż przy zamontowanych odbłyśnikach (sprawdzałam niestety tylko naocznie).
Ciekawe, jak się maluje takie PCV?
PS. Dobrze jest wrócić na forum po długiej nieobecności...
Kolejna rzecz:
Czy robil ktos z Was pokrywe z aluminium (najlepiej o wymiarach 120x40) tzn. - katowniczki, blaszka, zawiaski itd?
Ja jestem w trakcie robienia takiej pokrywy. Blache z aluminium mialem za darmo bo moj wujek robie w firmie alkoholowej i jezdzi po sklepach i RedBull zrobił takie reklamy aluminium 1mx50cm w ramce z naklejonym napisem na calosc RedBull. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36045070 tutaj jest link do aukcji czesci ktore sprzedaje na allegro i wlasnie te czesci przy robieniu zdjecia lezaly na tych reklamach mozecie zobaczyc. Pokrywe zrobilem w ksztalcie cos takiego : |```\ te kropki to cala linia powinna byc ale nie moge takiej zrobic. Blacha wzdluz jest wygieta bo dlugosc pasowala a boki sa dorobione z wycietej czesci. Wysokosc tego to 10cm a akwa mam 90cmx30cm. Boki połączone kontownikami z aluminium bo nierdzewieje i połączone nie śrubkami tylko nitami bo też są z aluminium. A najlepsze jest to ze po odklejeniu naklejki tej RedBull ona pod spodem była calutka srebrna i to jeszcze lepiej odbijala swiatlo niz zwykla folia aluminiowa przykleilem ją odwrotnie reklamą do dołu i juz sprawa odbłyśników załatwiona. Pokrywa lezy jeszcze w piwnicy bo czekam na weekend bo jeszcze musze donitowac świetlówki i powycinac otwory na karmienie rybek i na rury od filtra i kable. Jak skoncze pokrywe to zobacze jak wyglada taka w klorze aluminium jak źle to ją pomaluje a jak dobrze to zostawie. Całość bedzie na szybe nalozona za pomoca takich wieszaczków w ksztalcie podobnym do tego : |`\ . Jak skoncze to zrobie fotki wszystkiego i jesli ktogos interesuje to moge podpowiedziec jak to do siebie poskladac jak ktos ma taka plyte aluminiową . A koszt jaki tego jest to nie wiem bo plyte mialem za darmo wiec wyszlo mi to w sumie malo bo :
- kątownik dł.1m 7zł w Praktiker
- nity ok.45szt zuzylem dwie paczki bo w jednej jest 29szt jedna paczka 4,50 w praktiker
- blaha alumionowa za darmo
- swietlowki juz mialem tez wujek zalatwil reklamy dwie takie od piwa ktora wisza na scinach w sklepie i wyjelem z nich swietlowki :D całość wazny naprawde niewiele bo aluminium jest lżejsze, ciensze i sztywniejsze niz pleksa. Pozdr...
arturgołąb
01-25-2005, 22:35
Przy tej długości na otok użyj płyty 6 lub 8mm,na pokrywe w ostateczności wystarczy 5mm,zależy od tego czy będzie miała pod sobą jakąś konstrukcję,np listwy.Firmy reklamowe korzystają z płyt o wymiarach np.122cm/305cm. więc kupując z szerkości masz mały odpad(2cm na dłuższych częściach)Klej do PCV,tzw agresywny raczej nie powinien miec kontaktu z wodą,chyba że po kilku tyg od zaschnięcia,osobiście bym nie ryzykował.Sam mam obudowe z PCV,ale pod nią jest jeszcze szyba,a całośc jest łączona bez użycia kleju
Waldeusz robił pokrywę z aluminium.Poszukaj w dziale technika:
http://www.dami-rz.pl/~woczko/
Efendi_rekin
01-26-2005, 10:54
Pozdrawiam!
Ja posiadam pokrywe z aluminium dokladnie o tys wymiarach jaka ty potrzebujesz. Niestety o koszta nie pytaj bo zrobil mi to znajomy za darmo (posiada warsztat obrobki aluminium). Wysokosc pokrywy to 10 cm i sklada sie z 2 czesci polaczonych zawiasami na calej dlugosci pokrywy, czyli polowa pokrywy sie unosci. Wszystko pieknie dziala i zadne kwasy ryb nie tuja w efekcie skraplania sie wody. Rybki zyja sobie juz ponad 5 lat pod ta pokrywa. Minusem takiej pokrywy jest problem w obrobce( wiercenie wiekszych otworow na weze czy mocowanie swietlowek) ale wszystko u mnie jest super. Jak potrzebujesz wiecej info to pisz.
a jaką grubą plyte zastosować do 70l?, wymiary to 60x30cm
co do pokrywy to polecam plexe 5mm ja robilem na akwa 100x50 i jak narazie dobrze juz z 3 miesiace sie trzyma oklejone tapeta samoprzylepna jesuna wada to to ze jest to trapez i otwiera sie przod i w tym miejscu sie wygina od ciepla ale juz kompinu je kontowniczek z aluminium zrobic bysie nie wyginalo a do wnetrza zrobilem wlasnorecznie odblysnik z aluminium ok 3 mm wygienty wksztalcie literki U i obklejony folia odblaskowam a taka obudowkajast duzo tansza od kupnej wydalem ok 150zl zoswietleniem Swielowki bez statecznikow ogolie super nawet niewiedzialem ze jestem taki zdolny!! klej jaki uzylem to byl silikom bezbarwny a plexa tez bezbarwan na poczaku bula bez tapety a teraz jest z tapeta poniewaz na laczeniach zbyt pieknie nie wyglandalo. Nie wiedzialem jak je osadzic na akwa to zrobilem takie haczyki z aluminium oblozone wezykiem zeby szybki nie porysowac sa to haczyki prostrze niz czlowiek mysli H jest ich az 8 ale moze ma ktos jakiz lepszy problem tego rozwiazania chaczykow. z gory dzieki
RobertElk
03-08-2005, 21:16
Hej.
Ja tez mam na jednym zbaniaków obudowę wykonaną z pleksy. Wadą rozwiązania jest:
-pleksa jest strasznie droga - 3-4 razy droższa od spienionego pcv
-jest dużo gorsza w obróbce od spienionego pcv
-jest znacznie cięższa od pcv.
Jutro zabieram się do nowej pokrywy na baniak 160x50 cm. Do budowy mam zamiar uzyć spienionego pcv 8 mm, klejonego dwuwarstwowo. Efekty prac napewno zaprezentuje na forum.
Pozdrawiam
Witam. Mam zamiar wykonać pokrywę do akwarium 72l o wymiarach 63x30. Chciałbym użyc do tego spienionego PCV. Od czego zacząć? Mniemam, że potrzebował będę arkusz PCV o wymiarze mojego akwarium. Zamierzam dokleic do tego oświetlenie w postaci 2 świetlówek o mocy 18W i długości 59cm bodajże standardowo. W jaki sposób najlepiej się za to zabrać? Jak dokleić świetlówki do PCV za pomocą jakiego kleju?
Czy taka obudowa jest całkowicie położona na brzegach akwaria czy wstawia się jakieś elementy podwyższające ją?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Przemek
Prezydent
05-13-2005, 15:32
zobacz tutaj http://lesnik.studiokolor.com.pl/autogallery/?p=0&g=2