PDA

Zobacz pełną wersję : proszę o rade wsprawie obsady

Damian*
11-24-2004, 14:06
Witajcie.
Mam zbirnik 112 litrów. Filtracja to FLUVAL 204. Biotop to
pH 7-8
gH 16
kH 9
takie mam parametry wody u źródła wody głebinowej. Nie zamierzam specjalnie w te parametry ingerować więc z tego co się doczytałem to odpowiadało by to biotopowi Malawi.
Proszę, abyście zaproponowali obsadę do mojego akwa, bo nie mam zielonego pojecia o co pytać w sklepie. A sklep jak to sklem - dla klienta wszystko i z wszystkim może pływać.
Zaproponujcie gatunki, które bedą mogły życ w zgodzie (zakladam tu niewielkie przerybienie - w celu unikięcia terytarialności). Chciałbym aby rybki były ciekawie ubarwione i wielkość do około 15 cm. Chciałbym równiez jakiś gatunek "do czyszczenia dna"

Sprawa na tyle pilna, że mój biotop zyje już 3 tydzień bez obsady

marking
11-26-2004, 12:37
Jeżeli juz to labidochromis caeruleus. Podaj jeszcze wymiary akwarium.

Damian*
11-26-2004, 19:30
80x35x40

kocis
11-30-2004, 21:02
Witam. spokojnie mozesz w takim akwarium trzymac dwa gatunki.Polecam ci Pseudotropheus saulosi (samce niebieskie,samice zolte)oraz Iodotropheus Sprengarea.Powinienes docelowo zostawic
z kazdego gatunku 1samca na 3 samice.W sumie 8 ryb.U mnie w takich warunkach podchodza do tarla.Pozdrawiam

Damian*
12-01-2004, 04:55
Tak też zrobie. Narazie odroinę przerybiłem zbiornik, ale to tylko na czas podrastania ryb

Riddick
12-15-2004, 22:36
jezeli chcesz postawic na akwa wielogatunkowe to saulosi i Yellowki sa Ok.Ogolnie do akwa o takich wymiarach poleca sie raczej przedstawicieli Mbuna ( dokladnych przedstawicieli znajdziesz wraz z opisami na www.malawi.pl ) osobiscie polecam Ci Maylandie Greshakei pieknie sie wybarwia ciemno + jasno niebieskie pasy,pletwy w kolorze pomaranczowym z granatowymi obrzezami ( intensywne kolorki) sam hoduje kilka sztuk wygladaja rewelacyjnie w dobrze dobranym swietle (np: oswietlenie typu-Marine) Ale wybor pozostawiam Tobie:) Wszak to Twoje akwa.Wazne zeby Tobie sie podobalo...Dzialaj i podeslij fotke:) Pozdrawiam.