Zobacz pełną wersję : Oświetlenie w 200l
Witam. Jak juz wczesniej pisalem mam zamiar zalozyc 200l 100x40x50 i chce dobrac oswietlenie , polecacie Philips Master TL5 2x39W 840 i 865(dlugosc - 849mm). Wiec prosze o ostateczne wypowiedzi czy taki zestaw to dobry wybor. ZALEZY MI NA LADNYCH ROSLINKACH (zabienice, kryptocoryny, mech, trawka). Natomiast czy przy takim naswietleniu nie beda porastac glony ?? POWIEDZCIE BO CHCE JUZ ZAMAWIAC I MUSZE BYC W 100% PEWIEN. Z gory dzieki....
Michał J
11-22-2004, 16:36
Widzę, że chciałbyś mieć trawkę ;) To wymaga naprawdę sporego wysiłku i sporo światła. Przynajmniej te 0.7W/L Więc proponuję odrazu dołożyć nie 2X40W, a conajmniej 3X40, nawet i 4X40W. A co do świetlówek, to słyszałem, że są naprawdę dobre, ale u mnie w hurtowni powiedzieli mi, że tych modeli już nie produkują :?
Do akwa 200l wlejesz okolo 160l wody(żwir, rośliny ewentualnie jakis kożeń). Przy 160L 3 x 40W (0.75W/L) powinno starczyć. Jak bedziesz miał za mało zawsze możesz dołożyć. Lepiej jest chyba dołożyć niż wydać za dużo kasy pierwszym razem.
Mowicie ze az takie mocne oswietlenie jest potrzebne ?? Kurcze czytalem tu na forum i sa rozne porady ... myslalem ze 2x40W spokojnie wystarczy... jesli trzeba dolozyc to oczywiscie ... ale podlacze 2 swietlowki a tą dodatkowa 3 w jaki sposob ... i jak to sie ma rozwniez do glonow przeciez to bedzie 120W napewno bedą zarastac akwa ??
Michał J
11-22-2004, 19:28
Nie wiem gdzie znalazłeś różne opinie...Zawsze jak chce się mieć ładne roślinki, trawnik (jednym słowem holendra) to trzeba mieć przynajmniej 0.7W/L (przynajmniej :!: ) Odrazu Ci mówię, żebys zainwestował w krewetki amano, bo możesz mieć problemy z glonami (taki szok środowiska). Sam jestem właśnie na tym etapie i zostałem uspokojony przez pewnego doświadczonego akwarystę, że tak ma być i muszę być cierpliwy. Do tego przyjdą nawozy, CO2 (na początek możesz się pobawić w bimber, ale na 200L to chyba trzeba będzie kupić niestety buttlę).
Nie chcę Cię przestraszyć ;) Na początku też mi się to wydawało straszne i nadal uważam, że to jest straszna robota (ale przyjemna ;) ). Jednak widok pięknego "buszu" wszystko rekompensuje :!: :D
Dzieki za rady .. ale no wlasnie ... sluchajcie ja jednak jestem początkujący i zalezy mi fakt na roslinkach jak i na rybkach ale narazie zakladam zbiornik z malo wymagającymi rybkami jak i roslinkami , wiec nie ma mowy o typowym holendrze, chcialbym miec poprostu ladnie rosnące roslinki ale nie bawic sie narazie w profeslonalną hodowle ... bo moge nie dac rady, napewno nie mysle teraz o CO2, mam nadzie ze nawoz i dobre swiatlo wystarczą a glny hmm no wlasnei tego sie boje najbardziej. Prosze dalej o "wsparcie" i porady ???
A jakby tak zrobic ze te 2 swietlowki 40W i do tego ewentualnie jakies dodatkowe swiatlo zarowką kilka godzin dziennie jako "pomoc" philipsom ??
OK. Dzieki za odpowiedzi ... zalozmy ze decyduje sie na 3 x 40W Philips ... i teraz sprawa jak to podlaczyc ... czy musi byc statecznik elektroniczny jesli tak to przeciez jest na 2 swietlowki .... poza tym jaka konfiguracja barw ... 840 + 865 + i wlasnie jaką te 3 zastosowac ... ??? Mysle ze i tak elektryk ktory bedzie mi sprzedawal swietlowki podpowie jak to podlaczyc razem .... wiec przede wszystkim pomozcie w doborze barw swietlowki ... ??
Michał J
11-26-2004, 20:45
Ehh, chętnie poleciłbym Ci jakiś artykuł na temat zależności między oświetleniem nawozami i CO2. Nie możesz z jednego zrezygnować. Jeśli nie zależy Ci na holendrze (narazie) to powiedzmy, żebyś zamontował około 0.5W/L. Ale zawsze można zostawić miejsce na więcej ;) Do tego zwykłe CO2 z bimbrowni ;) (proste w wykonaniu i nie drogie) no i jakiś nawóz (dawkowanie umiarkowane ;) ) . To powinno wystarczyć :)
Możesz zamontować 2 świetlówki takie same, przecież z tym nie ma problemu ;) . Z tego co wiem to musi byćdo każdej świetlówki statecznik oprawki, starter i oprawka do startera. Jeśli chcesz jakoś inaczej kombinować, np. na jeden statecznik czy coś to musisz pogadać z elektrykiem ;)
Powodzenia
właśnie jestem na etapie upychania 4 świetlówek do standardowej obudowy, tu masz link z fotkami www.polbox.com/g/gosciak/obudowa/index na razie są 3 lampki bo zabrakło mi kabelka wiec jutro będą 4 :) myśle że roślinki będa wkońcu rosły w tej konfiguracji 2 razy NARVa w tym jedna Daylignt i Roślinna i 2 sylvanie grolux i luxline :) Co2 i nawozy wieć 4x30 Wat na 200 litrów (ok. 160 netto)
Witam,
Ja się pozwolę niezgodzić z tym przelicznikiem W/l. Porównaj sobie świetlówki T8 i T5. T5 dają ci dużo więcej światła (lm/l) niż T8 o podobnej mocy. Ja mam w 200l 2 świetlówki T5 2x39W, po 3500 lm każda, co daje mi przy ok.170 l wody, ok.41 lm/l. Roślinki rosną jak na drożdżach, a po ok. 8 godzinach świecenia widać ich bąbelkowanie (przy działającej bimbrowni).
Pozdrawiam
Los_Sandalos
11-29-2004, 17:25
I tu się nie mogę do końca zgodzić z przedmówcą gdyż T5 Ho czyli takie jak się typowo spotyka w akwarystyce maja bardzo porównywalną wydajność jak T8. Dla przykładu T5 39W 3500lm, T8 36W 3350lm. Dużo lepszą wydajność ma wersja T5 HE ale te mają mniejsze moce przy tej samej długości. Opinia o większej wydajności T5 HO bieże się raczej stąd, że świetlówki sa typu "normalnego" a nie "akwarystycznego" jakie ludzie często kupują z rodzaju T8. Akwarystyczne mają ponoć jakieś szczególne kolory albo coś ale najczęściej charakteryzuja się znacznie mniejszą ilością światłą.
To jest dość ciekawy text jeśli chodzi o świetlówki i ich parametry
http://strony.aster.pl/faolan/lumeny.htm
Kurcze drogawo to wychodzi o co powiecie o czyms takim i doradzcie co z tym fantem ... jak bym zwiekszyl akwa do 120x40x50 i wtedy chcial zamontowac swietlowki typowe 120cm np 2 sztuki po okolo 50 - 60 W jesli oczywiscie są takie moce i jak sie ma takie swiatlo ze zwyklej (taniej) swietlowki do polecanych przez was Philipsow T5 itp.
Czy na takich zwyklych swietlowkach nie pojdą roslinki ?? ... a dlatego o tym pisze bo byc moze mialbym dostep do takich swiatel za free ...
Czekam na wyjasnienia. Z gory dzieki
Nie chce zakladac nowe tematu bo nie ma sensu ale moze jeszcze doradzicie mi co do oswietlenia ze zwyklych typowych swietlowek w obudowie o dlugosci 120cm (akwa 120x40x50) czy są takie swietlowki o mocy ~50W i czy takie swiatlo wystarczy dla roslinek narazie ... (zamierzam i tak pozniej kupic oswietlenie Philips TL5 na stateczniku elektronicznym ale to w odleglym czasie ... ).
a moze takie swietlowki: Master PL-L/4p 55W HF
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=91acb70ba186&UID=223cc4abad19
w akwa 120cm zmiescisz zamiast jesnej 30W dwie55W
http://www.dami-rz.pl/~woczko/opis_swiatlo.htm
Mam pytanie, mam 200l akwa, 2x30W oryginalnie tak bylo jak kupilem. Czy mozna te swietlowki zastapic nowymi mocniejszymi np. 2x55W? nie przerabiajac pokrywy i zabardzo nie cudujac? Chodzi mi oczywiscie czy da to jakis efekt?
Mam pytanie, mam 200l akwa, 2x30W oryginalnie tak bylo jak kupilem. Czy mozna te swietlowki zastapic nowymi mocniejszymi np. 2x55W? nie przerabiajac pokrywy i zabardzo nie cudujac? Chodzi mi oczywiscie czy da to jakis efekt?