matyss1986
02-05-2007, 14:35
Posiadam 60 litrowy zbiornik (60x30x30) profilowany + pokrywa 60x30 z oświetleniem 1x15W. Aktualnie mam w nim urządzone akwarium wielogatunkowe. Chce teraz skupić swoją uwagę na akwarystyce morskiej i zrobić z owego zbiornika 60 litrową nano rafę. Liczę na waszą pomoc w tej sprawie i wasze cenne dla mnie wskazówki. Ja na wstępie widzę to tak:
1. Przeróbka oświetlenia na 1x15W aktyniczna + 2x24W lub zakup belki oświetleniowej 2x24W. Co jest lepsze? Czy są belki z takim oświetleniem do akwarium dł. 60 cm?
2. Aqua Medic - biostar flotor w skład, którego wchodzą:
- odpieniacz białek z pompą venturiego z wirnikiem igiełkowym (Ocean Runner PH 2000 - 9W),
- rotacyjna gąbka, która spełnia rolę filtra biologicznego. Ciągła rotacja przy częściowym zanurzeniu wzmaga natlenianie wody,
3. Grzałka Aquaszut 100W z termoregulatorem
4. Żywy piasek CARIBSEA
5. Żywa skała z Indonezji
6. Sól do wody. Jaką polecacie ile do takiego akwarium?
W późniejszym terminie po aklimatyzacji skały zakup mało wymagających koralowców miękkich i twardych, bezkręgowców oraz 3-4 ryby
Mam tylko problem co do wody bo w filtr RO narazie nie inwestuje więc nie wiem skąd brać wodę. I czytając różne fora trafiłem na pomysł żeby wykorzystać filtr BRITA z wkładami MAXTRA do oczyszczenia wody.
Co wy o tym wszystkim myślicie? Czekam na wasze wskazówki i pomoc!
1. Przeróbka oświetlenia na 1x15W aktyniczna + 2x24W lub zakup belki oświetleniowej 2x24W. Co jest lepsze? Czy są belki z takim oświetleniem do akwarium dł. 60 cm?
2. Aqua Medic - biostar flotor w skład, którego wchodzą:
- odpieniacz białek z pompą venturiego z wirnikiem igiełkowym (Ocean Runner PH 2000 - 9W),
- rotacyjna gąbka, która spełnia rolę filtra biologicznego. Ciągła rotacja przy częściowym zanurzeniu wzmaga natlenianie wody,
3. Grzałka Aquaszut 100W z termoregulatorem
4. Żywy piasek CARIBSEA
5. Żywa skała z Indonezji
6. Sól do wody. Jaką polecacie ile do takiego akwarium?
W późniejszym terminie po aklimatyzacji skały zakup mało wymagających koralowców miękkich i twardych, bezkręgowców oraz 3-4 ryby
Mam tylko problem co do wody bo w filtr RO narazie nie inwestuje więc nie wiem skąd brać wodę. I czytając różne fora trafiłem na pomysł żeby wykorzystać filtr BRITA z wkładami MAXTRA do oczyszczenia wody.
Co wy o tym wszystkim myślicie? Czekam na wasze wskazówki i pomoc!