PDA

Zobacz pełną wersję : Nano rafa 60 l - wzskazówki

matyss1986
02-05-2007, 14:35
Posiadam 60 litrowy zbiornik (60x30x30) profilowany + pokrywa 60x30 z oświetleniem 1x15W. Aktualnie mam w nim urządzone akwarium wielogatunkowe. Chce teraz skupić swoją uwagę na akwarystyce morskiej i zrobić z owego zbiornika 60 litrową nano rafę. Liczę na waszą pomoc w tej sprawie i wasze cenne dla mnie wskazówki. Ja na wstępie widzę to tak:
1. Przeróbka oświetlenia na 1x15W aktyniczna + 2x24W lub zakup belki oświetleniowej 2x24W. Co jest lepsze? Czy są belki z takim oświetleniem do akwarium dł. 60 cm?
2. Aqua Medic - biostar flotor w skład, którego wchodzą:
- odpieniacz białek z pompą venturiego z wirnikiem igiełkowym (Ocean Runner PH 2000 - 9W),
- rotacyjna gąbka, która spełnia rolę filtra biologicznego. Ciągła rotacja przy częściowym zanurzeniu wzmaga natlenianie wody,
3. Grzałka Aquaszut 100W z termoregulatorem
4. Żywy piasek CARIBSEA
5. Żywa skała z Indonezji
6. Sól do wody. Jaką polecacie ile do takiego akwarium?
W późniejszym terminie po aklimatyzacji skały zakup mało wymagających koralowców miękkich i twardych, bezkręgowców oraz 3-4 ryby

Mam tylko problem co do wody bo w filtr RO narazie nie inwestuje więc nie wiem skąd brać wodę. I czytając różne fora trafiłem na pomysł żeby wykorzystać filtr BRITA z wkładami MAXTRA do oczyszczenia wody.
Co wy o tym wszystkim myślicie? Czekam na wasze wskazówki i pomoc!

ocelocik
02-05-2007, 22:12
Jest pozny wieczor, wiec wybacz mi forme mojego posta. Zaczne od tylu. Brita nic Ci nie da. Bez RO, a najlepiej RO+DI bedzie zle. W takim malym akwarium lanie czegokolwiek niekorzystnego z woda bedzie spotengowane. Slowem jezeli nie masz skad brac wody to bez RO ani rusz. No chyba ze ciagla batalia z glonami. Ryb to ja bym zadnych nie wpuscil do 60 litrow - a 3-4 to juz przegiecie. Ewentualnie mniejszy jakis garbik, jakas babka. Jezeli decydujesz sie na taki litraz miej swiadomosc ograniczen. Nie robimy "zlewki", tudziez "klozetu", ale cos co ma byc odwzorowaniem, mniej lub bardziej udanym, biotopu. Nie tylko dla nas. Takze dla trzymanych przez nas zwierzat. Przy koralowcach bedziesz mial pewna dowolnosc - jezeli bedziesz odpowiednio dbac o akwarium. I tez pamietaj zeby nie przesadzac z liczba gatunkow. A czesto zdarzaja sie akwaria w formie "smietniczek", gdzie koral na koralu przerasta koral. A mnie osobiscie cos takiego wogle nie rusza. Dodatkowo zalecalbym ostroznosc z twardymi. Nie tak od razu hop-siup na gleboka wode.
6. Jakies dobrej firmy - Kent, Tropic Marin Pro Reef, Aqua Medic Reef Salt, hW, Preis.
5. Dobry pomysl.
4. Albo DSB albo SSB. Jezeli Shalow Sand Bed ( cienka warstwa - dwa trzy centymetry) to zanim dodasz piasek odgazuj skale. Jezeli Deep Sand Bed to ponad 10cm piasku ( kolo 15 cm), mozna rowno ze skala.
3. N/C
2. Zastanow sie czy podrodze Ci z takim zawali droga, czy nie lepiej akwarium 60x40x30 z 10cm panelem.
1. Polecam zrezygnowac z pokrywy, ale sa zbiorniki tez z pokrywa. Jak komu wygodniej i jak wygodniej w lecie zbijac temperature.
Teraz slow kilka na koniec. Daj sobie troche czasu na wstrzymanie, poczytaj poogladaj nano-reef.pl, reefcentral.com, nano-reef.com, reefkeeping.com. Przemysl wszystko jeszcze raz. Zdecyduj sie plus minus na obsade - to chocby pozwoli Ci zadecydowac dokladnie co i jak. Mam nadzieje, ze jestem choc troche pomocny. Pozdrawiam,
M.

P.S Jezeli moj post jest w "dziwnym" tonie - przepraszam. Zasypiam powoli nad klawiatura.

Grama Loreto
02-08-2007, 07:55
Ocelocik przesadziles troche, poczatkujacemu proponujesz DSB albo SSB? :)
DSB wcale nie jest takie proste w obsludze i poczatkujacy moze sobie klopotu narobic, jesli bedzie za mala cyrkulacja na przyklad... SSB to dla mnie fabryka azotanow, dla poczatkujacego polecilbym raczej VSSB - Very Shalow Sand Bed - tak z 1 cm, mniej z tym klopotu.

ocelocik
02-08-2007, 10:07
Grama Loreto no w sumie chyba moglem przesadzic :wink: Ale dochodze do wniosku, ze jezeli poczyta teraz o DSB i SSB to przynajmniej nie zrobi bledu co ja ( czyt. cos pomiedzy SSB a DSB i nie wie czlowiek co z tym zrobic). A co do VSSB masz racje.