PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry na 200L

wwojcik
11-19-2004, 08:20
Witam mam baniak 200l z ktorym wspolpracuje obecnie filt kaskadowy AquaEl FZN-3. chce w niedlugo zakupic dodatkowy filtr ktory pelnilby role filtra bilogicznego. Mysle nad AQUAEL FZKN 250.
Czy taki zestaw FZN-3 jako mechaniczny a FZKN250 wystarczy dla utrzymania odpowiedniej filtracji dla Malawi

wojtass_maniak
11-19-2004, 12:32
Bezproblemowo, polecam. 8 litrow pojemnosci, zamykanie zaworow w razie potrzeby, regulacja przeplywu, bezglosna praca, cena. Tylko brac, chybaze sie nie ma na co pieniedzy wydawac.

wwojcik
11-19-2004, 12:43
A jakie wklady proponujecie do tej 250 z waszych doswiadczen. Czy zostaiwc te z zestawu czy cos pomieszac :)

Kaez
11-19-2004, 14:43
Mysle ze ceramike i standartowa gąbke.

wojtass_maniak
11-19-2004, 23:27
Polecam keramzyt, taniutki, a dobry tak jak ceramika a mniejsza gabke ( ta spod wkladu z weglem) przelozyc na wierzch miejsca na UV ktore tez bedziewysypane keramzytem. Polecam aquaela dobrze sie spisuje za przyzwoita cene.

Arcymag
11-20-2004, 10:32
Keramzyt!!! A nowiutki filtr kupiłem na allegro po duuuużo niższej cenie niż oferują sklepy zoo.

uciu
11-28-2004, 23:38
8 litrow pojemnosci

kolejna śmieszna wypowiedz :shock:

... 8 litrów to chyba się do niego mieści wody licząc łącznie z tą, która jest w kilku metrowych wężach :shock: :5:

Arcymag
11-29-2004, 08:37
8 litrow pojemnosci

... 8 litrów to chyba się do niego mieści wody licząc łącznie z tą, która jest w kilku metrowych wężach :shock: :5:

A twoim zdaniem ile litrów wchodzi do 250 :?:

uciu
11-29-2004, 09:27
8 litrow pojemnosci

A twoim zdaniem ile litrów wchodzi do 250 :?:

W tym filtrze są 4 kosze i do każdego z nich mieści się ok 1-1,2litra wkładów co daje w sumie 4-5 litrów. NIe ma sensu wpychać wkłady również do tej części na lampę UV gdyż i bez tego przepływ filtra drastycznie spada. Przy zasypanych 4 koszach przepływ wynosi 370litrów/godzinę co było sprawdzone kilka razy a nie tak jak podaje producent 650!!! Po zabrudzeniu wkładów przypływ na pewno spada jeszcze mocniej!

A poza tym bardzo dużo osób na grupie p.r.a skarżyło się na cieknące obudowy.

Arcymag
11-29-2004, 10:57
Bezproblemowo, polecam. 8 litrow pojemnosci, zamykanie zaworow w razie potrzeby, regulacja przeplywu, bezglosna praca, cena. Tylko brac, chybaze sie nie ma na co pieniedzy wydawac.

8 litrow pojemnosci

Może się czepiam ale wojtas podał pojemność filtra a ty nazwałeś jego wypowiedź śmieszną, jak doskonale wszyscy wiedzą pojemność obliczamy w litrach czyli dm3 i on podał tylko pojemność kubełka i czego byś do niego nie napchał jego pojemność dalej będzie wynosiła 8 litrów. A jak kto zagospodaruje te 8 litrów to już jego sprawa. :)

uciu
11-29-2004, 11:54
jego wypowiedz nazwałem śmieszną gdyż w kilku wątkach mówi to samo pomimo iż ludzi piszą że to nieprawda że do kubła mieści się 8litrów wkładów.

oto fragment Jego wypowiedzi "....ma 8 litrow pojemnosci na wklady biologiczne..." - tak pisze w poście: Przerybienie akwarium (http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?p=61103#61103)

MOże i samej wody wejdzie 8 litrów jednak swoimi wypowiedziami wprowadza w błąd innych, którzy na 100% będą myśleli że do kubła wejdzie im 8 litrów wkładów.

Tak więc owszem może pisać o 8 litrach ale niech zaznaczy że WODY a nie wypełnień.

corydoras
11-29-2004, 13:26
hehe

prosze sobie porownac np eheima classica jakiegos i spojrzec ze eheim ktory ma poj 4 litry wyglada na wiekszy w porownaniu do aquaela nie wiem moze aquael opracowal jakas technologie niewidzialnej kompresji materii??

i na koniec eheim chyba jako jednyny podeje przeplyw ale dla wypelnionego filtra gdy wszyscy producenci dla pustego jaki jest tego efekt wiedza uzytkownicy ktorzy mysleli ze bedzie tak ladnie ciagnal a tu ledwo co sie saczy :)

corydoras
11-29-2004, 13:30
Witam mam baniak 200l z ktorym wspolpracuje obecnie filt kaskadowy AquaEl FZN-3. chce w niedlugo zakupic dodatkowy filtr ktory pelnilby role filtra bilogicznego. Mysle nad AQUAEL FZKN 250.
Czy taki zestaw FZN-3 jako mechaniczny a FZKN250 wystarczy dla utrzymania odpowiedniej filtracji dla Malawi

powiedz tylko jaka cene masz oferowana za tego aq 250 a wtedy mozna wyrokowac czy nie oplaca sie kupic np 2213

wojtass_maniak
11-29-2004, 15:49
Uciu co ty sie tak zaciales na mnie :-/ Nie twierdz o niczyich wypowiedziach ze sa smieszne. Ja nigdy nikogo w taki sposub na forum nie krytykuje. 8 litrow jest teoretyczna pojemnosc. Tak jak ktos wczesniej napisal to jak kto zagospodaruje miejsce na uv to jego sprawa. Przeplyw spadnie ale musi byc maly bo to w koncu ma byc filtr biologiczny, chyba ze ktos gabek napcha i ma mechaniczny. lepiej jest wlozyc na miejsce na uv keramzyt i tak jest lepiej. Dodatkowy litr pojemnosci na wklad. Przeplyw jest maly bo przy takim najlepiej bakterie oczyszczaja wode. Od duzego przeplywu jest mechaniczny wewnetrzny. Za korzyscia aquaela przemawia bezproblemowosc, bezglosne dzialanie (gdy jest czysty), dosyc duza pojemnosc, NISKA CENA. Corydoras nie kazdego stac na eheimy trzeba miec to na uwadze. Ja na przyklad nigdy bym nie dal wiecej niz 500zl na filtr do ok. 300L no bez przesady. Ale sa tacy ktorzy moga dac tyle i to szanuje, ale wiekszosc forumowiczow nie szanuje tych co maja tansze (co nieznaczy gorsze) wiecej samokrytyki ludzie.

EDIT: Uciu ale kazdemu czasem sie cos pomyli, ale po co tak nerwowo na to reagowac, wiecej opanowania bo sie przegrzejesz i spocisz:) Kazdy koszyk ma 1.3L pojemnosci wiec wychodzi 5.2L pojemnosci z koszykow + litr miejsca za filtr UV za niewielka cene. Pojemnosc Fluvali/Eheimow tez jest chyba podawana ogolna a nie koszykow.

uciu
11-29-2004, 18:37
:oops: sorki ale zabaczyłem ze pisałeś o tym w kilku miejscach i po prostu nie chciałem by ktoś zrozumiał że do filtra wejdzie 8 litrów wkładów bo mógłby się rozczarować po zakupie. :11:

wojtass_maniak
11-29-2004, 20:12
No 8 nie wejdzie ale jak sie uprzec to 6.5 powinno wlesc, przynajmniej ja tak mam.

corydoras
11-30-2004, 14:52
przepraszam najtanszy classic kosztuje ok 230 zł
z wypelnieniem 280 lub taniej na allegro

i on jest do akwa 250 l podobnie jak aq250

pojemnosc przy classiku jest podawana jako pojemnosc samej komory kubla jesli jest podane 3litry to rzeczywiscie wejda tam 3 litry nie ma zadnej kombinacji :)

a gdzie ja powiedzialem ze nie szanuje ludzie ktorzy maja aq 250???
wogole jest to jeden z lepszych zartow jakie dzis uslyszalem :)
stwoerdzilem tylko ze aq wcale do swojej jakosci jaka oferuje nie jest tani w porownaniu z seria classic eheima

odnosnie zasady dzialania filtra troche sie mylisz poniewaz zdecydowana wiekszosc bakterii w kuble to bakterie tlenowe i one potrzebuja dobrego przeplywu(natlenienia) wtedy ich jest wiecej dlatego np istnieja filtry pulsacyjne

hehe i ten motyw z szacunkiem :D :D jeszcze prawie spadam z krzesla :wink: (wychodzi na to ze sam nie mam szacunku w stosunku do swojej osoby poniewaz w kotniku mam czasem filtr gabkowy - to dopiero UPADEK akwarystyki :wink: :wink: )

wojtass_maniak
11-30-2004, 19:34
Dobra koniec obrzucania sie miesem:) Teraz ja mam pewne pytanko, na rurach z filtra zewn, sie osadzaja jakies biale cos jakby niteczki, jesli sie ziwkesza obroty filtra czesc tego wlatuje do akwa, nie daje to zadnego uszczerbku dla zdrowia ryb???? I to sa pewnie te nasze kochane bakterie tlenowe:)?

corydoras
12-01-2004, 08:51
miedzy innymi tam tez sa bakterie tak jak w zwirku itp ale ich nie widac z zasady :wink:

janinaaa
01-05-2005, 18:36
Witam wszystkich.
Dużo piszecie o karmazycie, na allegro jest dostepny granulat 4-8 mm i 10-20 mm który jest lepszy do kubełka w akwie z Malawi.
mam AQUAEL FZKN 250 czy zasypanie miejsca na lampe UV nie spowolni filtra. W instrukcji tego filtra pisze, że węgiel aktywny należy wymieniać co miesiac, poniewaz traci właściwości, inni podają że można go płukać i dalej używac jak to jest?.
pozdrawiam

wojtass_maniak
01-05-2005, 21:50
nie spowolni nie boj sie:) wegla nie wsadzaj zostaw go sobie w razie wyciagniecia lekow z wody po leczeniu jak bedzie

janinaaa
01-05-2005, 23:32
a co z granultaem karmazytu lepszy drobniejsczy czy grubszy?