PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie

uwe87
11-18-2004, 18:36
Witam!!
Chciałbym sie dowiedziec jakie mam sobie kupic oświetlenie do mojego akwa.Jestem narazie zielony w tych sprawach więc proszę o pomoc.Czytałem inne posty na ten temat ale kazy pisze ina wersję i są inne wymiary akwa.
Moje akwa dl 80/sz 35/w40.
Chce tam trzymac rybki narazie jakies niewymagające dużo uwagi (musze sie podszkolic z tym wszystkim)!!
Roślinki chciałbym ładne ale tez nie za wymagające!!
Co radzicie??

Karol Jagielski
11-18-2004, 19:59
Policzyłem że masz akwa 112l więc skoro powinno być ok. 0,6-0,7 wata na litr wody to wychodzi jakieś 70-75 watów ale skoro chcesz mieć roślinki mało wymagające to może być też ewentualnie mniej. Ja też mam ok. 0,5 wata i nie jjest tak źle. :D

Maciej
11-19-2004, 06:57
Ja w swojej 112 mam 2 x 18 W (akwarystyczne świetlówki) i też roślinki dobrze sobie radzą. Dziennie 10 godzin mają sztuczne oświetlenie. Faktem jest jak będziesz chciał wymagające światła rośliny to jest to za mało, a z drugiej strony to kosztuje. Musisz wybrać wariant optymalny dla siebie. Ja planowałem dołożyć jeszcze jedną 18W świetlówkę (po przeczytaniu wielu informacji innych akwarystów) ale stwierdziłem że jeżeli producent instaluje dwie to widocznie wystarcza. Przy mojej obsadzie roślinnej jest OK.

Michał J
11-19-2004, 07:08
Po pierwsze jest taki dział jak oświetlenie

Jeśli nie chcesz mieć nic wymagającego to możesz zamontować około 05W/L. Ale wież mi, że przyjdzie taki moment, że zapragniesz mieć ładniejsze akwa i w tedy więcej światła i w ogólę. Także proponuję odrazu zrobić około 0.7W/L.

Michał J
11-19-2004, 07:10
Ja w swojej 112 mam 2 x 18 W (akwarystyczne świetlówki) i też roślinki dobrze sobie radzą. Dziennie 10 godzin mają sztuczne oświetlenie. Faktem jest jak będziesz chciał wymagające światła rośliny to jest to za mało, a z drugiej strony to kosztuje. Musisz wybrać wariant optymalny dla siebie. Ja planowałem dołożyć jeszcze jedną 18W świetlówkę (po przeczytaniu wielu informacji innych akwarystów) ale stwierdziłem że jeżeli producent instaluje dwie to widocznie wystarcza. Przy mojej obsadzie roślinnej jest OK.

No właśnie producent tak montuje, ale to niestety nie wystarcza. Ile masz akwarium z takim oświetleniem, jeśli mogę spytać :?: Bo jeśli nie za długo to zobaczysz, że po pewnym czasie zacznie rośliną czegoś brakować i będą marnieć (to coś to będzie światło ;) ) Tym bardziej jeśli nie dodajesz CO2 i nie masz odbłyśników.

Maciej
11-19-2004, 07:20
Pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem odbłyśniki, które są czyszczone co 2 tyg. Akwarium mam 8 m-cy i praktycznie raz na 2 m-c robię ostre cięcie roślin bo mi uciekają z akwa i ryby nie mają się gdzie poruszać. Narazie nie narzekam na wzrost roślin. Miałem pewne problemy z liśćmi ale po rozpoczęciu nawożenia jest OK.

Tomasz Zawół
12-04-2004, 19:17
A ja mam takie pytanie. Z czego i w jaki sposób zrobić odbłyśnik.
Mam 112L i 2 x 18 W. A jak na razie nie stać mnie na inne świetlówki.
Proszę o radę.

Maciej
12-04-2004, 19:39
Ja wykleiłem pokrywę folią aluminiową (taką kuchenną) mocując ją taśmą klejącą. Przeciętnie co 4-5 m-cy wymieniam ja na nową.

uciu
12-04-2004, 22:48
A ja mam takie pytanie. Z czego i w jaki sposób zrobić odbłyśnik.
Mam 112L i 2 x 18 W. A jak na razie nie stać mnie na inne świetlówki.
Proszę o radę.

Ja mam rurę PCV przeciętą wzdłuż. Obie części w środku wykleiłem folią aluminiową za pomocą silikonu i jest IDEALNIE !!!

PS. Ja mam zrobione z rur fi 75mm ale tobir takie nie wejdą więc polecam zrobić z rur fi 50mm - miałem takie w 240 i w 98 litrach.

Tomasz Zawół
12-04-2004, 22:56
Dzięki za pomoc. Jutro zabieram się do pracy. :)