PDA

Zobacz pełną wersję : bunocephalichthys

Czop
03-18-2004, 16:17
bunocephalichthys verrucosus- czy ktoś wie coś o wymaganiach tej ryby? jaka duża rośnie, bo ja wiem tylko, że jest troche podobna do drewniaka (dysichthys coracoideus)

Klayman
03-18-2004, 17:41
bunocephalichthys verrucosus- czy ktoś wie coś o wymaganiach tej ryby? jaka duża rośnie, bo ja wiem tylko, że jest troche podobna do drewniaka (dysichthys coracoideus)

Nie rosnie zbyt duza, ma podobne wymagania co drewniak czyli prawie zadne ;) Rosnie do ok 10-12 cm. Nie zakopuje sie w zwirku. Dzien spedza pod korzeniami lub pod jakimis roslinkami w bezruchu. Aktywny noca. Dymorfizm plciowy - brak.

Klayman
03-19-2004, 09:42
PS ... nie jest agresywny. W skali 1-10 nie dalbym mu wiecej niz 1. Porusza sie zazwyczaj na zasadzie odrzutu. Czyli napelnie pysk woda i wypuszcza przez skrzela. Bardzo rzadko korzysta z ogona do poruszania sie. Gdy czuje sie bezpiecznie moze wyjsc do jedzenia za dnia. Mialem jeden dziwny przypadek z nim. Tuz po zakupie, po wpuszczeniu do akwarium, jeego skora tak jakby odklepila sie od ciala /tzn tylko zewnetrzna warstwa/. Nie znalazlem opisu takiego zachowania. Przypuszczam jednak, ze jest to obrona przeciwko inwazji bakterii. Nie nalezy wtedy nic robic i pod zadnym pozorem nie dotykac rybki. Na nastepny dzien wszelakie objawy powinny zniknac. Ze wzgledu na poruszanie sie rybki tylko i wylacznie p dnie, zwirek powinien byc miekki i pozbawiony wszelakich ostrych krawedzi. Najlepszy dla tej rybki jest o wiekosci zarna nie wiekszej niz 2 mm.

Zycze udanej hodowli :wink: