Zobacz pełną wersję : Jak zatopić sałatę ?
matyjasz
03-18-2004, 15:46
Jak zatopić sałate ? bo jak wrzuczam do akwa to wypływa na powierzchnię, a że mam użo rzęsy to rybole sałaty nei widzą :?
hmm.... sałatę trzeba w akwarium czymś przycisnąć np.kamieniem ,bo inaczej to będzie Ci fruwała po całym akwa :)
Jak zatopić sałate ? bo jak wrzuczam do akwa to wypływa na powierzchnię, a że mam użo rzęsy to rybole sałaty nei widzą :?
Ja ogorka albo cukinie nadziewam na nitke, na koncu przywiazuje ciezarek z kamienia i wieszam taki "lancuszek" w akwa. Mysle, ze salate tez sie da obwiazac nitka. Nie trzeba przy tej metodzie wkladac lapy do akwa :wink: :1:
Maciek Szulc
03-18-2004, 21:28
ja dla moich uaru przyciskam salate do szyby czyscikiem magnetycznym! sposob dobry i wygodny.
Ja nie przyciskam sałaty. Zawsze pływa sobie na poierzchni i ryby i tak chętnie jedzą.
challenge
03-31-2004, 19:48
a ja przyciskam ;)
a u mnie wyparzona sałata tonie :D
matyjasz
04-04-2004, 12:14
Jak zbrojniki i ślimoki się dobierają do sałaty to nie mogą jej rozszarpać, próboją, ale nie udaje im się..Jak przywyczaić ryby do sałaty jeżeli nigdy jeszcze nie miały jej w szczękach ? :?
Jak zbrojniki i ślimoki się dobierają do sałaty to nie mogą jej rozszarpać, próboją, ale nie udaje im się..Jak przywyczaić ryby do sałaty jeżeli nigdy jeszcze nie miały jej w szczękach ? :?
Musisz im pokazac jak to sie robi :)) nie no zartuje:) ale dobre pytanie zadałes bo mam z tym samym problem:)
Osobiscie stosuje mlode salatki o bardzo miekkich lisciach. Z takowymi nie ma zadnego problemu poniewaz po spazeniu jej, mozna ja po prostu w calosci z korzonkiem wrzucic do akwarium i najnormalniej w swiecie posadzic jak roslinke akwariowa. Rybki maja do niej swobodny dostep.
czarek-kk
06-18-2004, 09:18
salatę można zatopić za pomocą czyścika magnetycznego. salata wtedy wisi na ściane akwa.
no ale jak nauczyć rybcie (trofcie) by jadły sałatę ? osobiście nie mam pomysłu .. jest niby sposób- przegłodzić .. ale to coś da ?
no i ni chu-chu - wczoraj popołudniu spażyłem listek młodej sałaty - zamocowałem w akwa tak jak czarek-kk zaproponował i pomysł okazał się trafiony - sałata pod owierzchnią wody ;)
ale trofcie się nie zainteresowały tym. po jakichś trzech godzinach oderwałem kawałeczek i podrobniłem na kawałki takiej wielkości jakiej podaję pokarm płatkowy - pływały po powierzchni - trofcie zainteresowały się, niektóre nawet spróbowały, ale żadna nie zjadła. nie wiem jak je przekonać do sałaty. do tej pory nie dostały nic innego do szamania - więc powinny zainteresować się sałatą - widzę że mają już wklęśnięte brzuszki - ale sałatę najzwyczajniej olewają :(
co by wykombinować ? może są za młode na sałatę - 4-5cm ?
pzodrawiam
Chcę się o coś spytać.
czy sałatę sparzacie wrzątkiem czy - słyszałem o gotowaniu jej przez jakieś 20minut
Zdecydowanie wystarczy sałatę tylko sparzyć wrzącą wodą. Gotowanie nie ma żadnego sensu. Podejrzewam, że po 20 min gotowania z pewnością szukałbyś jej w garnku :wink:
dzięki. pewnie rozchodziło mu sie o jakieś inne warzywa.