PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zatopic larwy komara?

monetka
03-18-2004, 15:29
Jest jakis sposob, zeby larwy bialego komara opadaly na dno? :roll: Daje na razie mrozony, bo dopiero od kwietnia jest zywy w sklepie. :(
Mam jakies "uposledzone" ryby, co nie umieja sobie z powierzchni wylapac i musze kazdego robala patykiem popychac w dol.
Nie dosc, ze pluja wszystkim oprocz artemii, cyklopa, krillu i tego nieszczesnego komara, to jeszcze im popychac trzeba :wink: :evil:

sarmik
03-18-2004, 20:51
Zrób im dłuższa głodówke to staną sie mniej wymagające ;)

A komara żywego przelej do słoika i bardzo doładnie i namiętnie trzepaj tym słoikiem :twisted: pomaga

corydoras
03-18-2004, 21:15
ja kiedys dalem skalarom muszki owocowki i chcialy wyskoczyc z akwa za nimi :)
co prawda troche sie rozfrunelo po mieszkaniu ..... 8)

Maciek Szulc
03-18-2004, 21:26
corydoras - skad wziales muszki? jakiegos specjalnego pochodzenia byly, czy po prostu biegales, lapales kazda osobno i wrzucales do akwa? :lol:

dziadekk
03-18-2004, 21:27
Czego, ryb?
A co ty hodowałeś - ryby księżycowe?? :1: :1: :1: :1:

A przy okazji: dzięki bardzo, wszystko OK :wink:

Paracheirodon rulez :!: :!: :!: :mrgreen:

monetka
03-19-2004, 08:44
komara żywego przelej do słoika i bardzo doładnie i namiętnie trzepaj tym słoikiem :twisted: pomaga

A mrozonego jak tak namietnie :1: wytrzepie, to
opadnie? :roll:

monetka
03-19-2004, 08:47
ja kiedys dalem skalarom muszki owocowki i chcialy wyskoczyc z akwa za nimi :)

A te muszki to jak wrzuciles do akwa?? Trzeba by chyba kazda w paluchy brac i zatapiac?? :4:

marking
03-19-2004, 11:17
Co do muszek do wystarczy kawałek skórki np. banana, złapać dwa dorosłe osobniki muszek i wrzucić do słoika razem ze skórką. Słoika nie zakręcamy, tylko wijamy np. w ligninę, żebu muszki nie uciekły, a żeby dochodziło powietrze. Muszki hodujemy koło 3 tygodni, nie zmieniając kórki. Po upływie tego czasu, powinno być w łoiku znacznie więcej. Zdejmujemy ligninę z wierzchu słoika i nakładam drugi, czysty słoik. Muszki od razu przelatują do nowego słoika. Wtedy zanurzamy słoik powoli w akwarium, w taki sposób, żebu dostawała się do niego woda. Ja tak robiłem i hodowałem muszki, ale teraz nie mam do tego polotu.

sarmik
03-19-2004, 11:45
Nawet łapać nie trzeba ;)
Wystarczy do słoika wrzucić łyżke startego jabłka i zostawić to na parapecie okiennym, po 1-2 dniach zasłonić gazą i czekać aż sie zaczną wylęgać. Po tym czasie tak jak kolega napisał nakładamy drugi słoik a stery zakrywamy czymś ciemnym - szybciej wyjdą. Ja wlewałąm troche wody do słoja i trzepałam, potem chlust do akwa i po robocie. :wink:

monetka
03-19-2004, 11:51
sprobuje z tymi muszkami, ale jak mi tez beda nimi pluly, to gorzej bedzie je potem wylawiac :wink: :1:

corydoras
04-04-2004, 13:42
a sposob hodowli muszek tak jak koledzy wczesniej przedstawili :o
same przyleca i odwala cala robote za nas, a przepis zaczerpnalem z ksiazki S. Kornobisa :)
zauwazylem ze ryby bardzo energicznie reaguja na male owady jak muszki czy komary :wink:

dragonfly
10-18-2004, 16:58
A czy w takim październiku muszki przylecą? Czy tylko w miesiącach letnich? :? :wink:

cherry
10-18-2004, 22:51
powinny przylecieć, tylko dłużej im to zajmie czasu

dragonfly
10-19-2004, 10:27
Spoko, mam nadzieję że tak będzie. Wczoraj zjadłem banana i obciąłem kawałek skórki. Włożyłem ją do słoika i położyłem na parapecie w kuchni. Czekam na gości :D .

Tedi
11-07-2004, 08:33
Ja trzymam tą larwe w słoiku w loduwce i one same opadają
:twisted:

Agrafka
11-07-2004, 19:24
A jak się dłużej te muszki pohoduje to i białe robaczki się pojawią, które też mozna do akwa...