PDA

Zobacz pełną wersję : Obsada do 27 litrów

=VioaoiV=
03-18-2004, 14:59
w 27 litrach obecnie mam 5 kirysków (2 spiżowe- 5 i 6 cm, 2 pstre- po 4 cm, 1 albinos- 5 cm) oraz 1 molinezję ostroustą (ok. 6 cm). Mam filterek AQUA SZUT MINI który "nieźle daje" ;) Temp. mam 25-28 :? Co do ozdóbek i wszystkich rzeczy które zajmują miejsce to: kilka kamieni, jedna gałązka, oraz kilka (niedużo) roślinek. I pytanie o obsadę: czy powinnam coś odjąć, czy mogę coś dodać, a może zostawić tak jak jest?

=VioaoiV=
03-19-2004, 15:07
dostalam jeszcze 5 kardynalkow i 1 malenka molke, ktora na razie czeka az urosnie w sloju ;)

CMyK
03-19-2004, 15:21
ładna jesteś; a tak powaznie to bardzo maly zbiorniczek, nadaje sie raczej dla muszlowców np multifasciatus lub similis a nie dla kardynalkow choc od biedy moga siedziec w nim
CMyK

Barti
03-19-2004, 16:08
dostalam jeszcze 5 kardynalkow i 1 malenka molke, ktora na razie czeka az urosnie w sloju ;)

IMHO popełniłaś błąd :? . Jak piszesz, masz temperaturę 25 - 28*C (o dobowe wachanie :?: ), która jest odpowiednia dla molinezji, ale zbyt wysoka dla kardynałków. Powinny one mieć 18 - 22*C. Powyżej 24 stają się blade i żyją krócej. Sądzę, że jednak lepiej byłoby oddać te kardynałki. Co do molinezji w słoju to też kiepski pomysł. Te ryby mają dość dużą przemianę materii i szybko się ona zatruje własnymi odchodami :( No chyba, że słój ma 15 litrów, grzałkę i filtr :D

ładna jesteś
CMyK

No tu nie można się nie zgodzić :1:

=VioaoiV=
03-19-2004, 19:01

IMHO popełniłaś błąd :? . Jak piszesz, masz temperaturę 25 - 28*C (o dobowe wachanie :?: ), która jest odpowiednia dla molinezji, ale zbyt wysoka dla kardynałków. Powinny one mieć 18 - 22*C. Powyżej 24 stają się blade i żyją krócej. Sądzę, że jednak lepiej byłoby oddać te kardynałki. Co do molinezji w słoju to też kiepski pomysł. Te ryby mają dość dużą przemianę materii i szybko się ona zatruje własnymi odchodami :( No chyba, że słój ma 15 litrów, grzałkę i filtr :D

Blade..? Moje kardynałki są kolorowe i mają świecącą pregę pośrodku.. :?: Hm..
Nie chcę ich oddawać :( Jakie sa sposoby na obnizenie temperatury???

Co do słoja molki- molinezja ta ma 1.5 cm ;) A niestety wolnego akwa nie mam- mysle ze Vegas, bojownik, by ja polknął :P

Barti
03-19-2004, 19:50
Blade..? Moje kardynałki są kolorowe i mają świecącą pregę pośrodku.. :?: Hm..
Nie chcę ich oddawać :( Jakie sa sposoby na obnizenie temperatury???

No niestety kardynałków i molinezji nie da się tu pogodzić. Molinezje potrzebują ciepłej a kardynałki zimniejszej wody. Trzeba z głową i literaturą w ręku dobierać obsadę :D To że rybki są teraz świecące to nie znaczy, że po pobycie w nieodpowiednich warunkach też takie będą, a przecież w Naszym hobby chodzi właśnie o zapewnienie rybkom jak najlepszych warunków a nie o zaspokojenie własnego "widzi mi się". Jak to mówią albo rybki albo akwarium :wink:

Co do słoja molki- molinezja ta ma 1.5 cm ;) A niestety wolnego akwa nie mam- mysle ze Vegas, bojownik, by ja polknął :P

Hm... Osobiście nie sądzę, aby był do tego zdolny :lol: Napewno byłoby jej lepiej niż w słoiku :?

=VioaoiV=
03-19-2004, 20:14
ale przeciez taka optymalna temp to 25 stopni..

ojj Vegasik by polknal :P

a tak w ogole to moj glupi stary termometr zle pokazuje temperature! wlozylam termometr od bojka i jest tak:
term od boja- 26 stopni
term w 27- 27 stopni

Barti
03-20-2004, 13:39
ale przeciez taka optymalna temp to 25 stopni..
ojj Vegasik by polknal :P
a tak w ogole to moj glupi stary termometr zle pokazuje temperature! wlozylam termometr od bojka i jest tak:
term od boja- 26 stopni
term w 27- 27 stopni

Optymalna dla kardynałków to do 22*C. Ja z literaturą nie będę polemizował. Zrobisz jak chcesz, bo to Twoje ryby. Myślę jednak, że gdyby na dworze było ciągle 40*C, to też nie czułabyś się najlepiej :? Ale jak mówiłem to Twój wybór, najwyżej skrócisz im życie :(

=VioaoiV=
03-20-2004, 14:29
buuuu :( ale wlozylam termometr od bojownika i sie okazalo ze nie mam 27 stopni, tylko 25 :roll: Chyba musze sobie sprawic nwy termometr :roll:

A co do kardynalkow- ja juz nic nie kumam. Podobno jak maja zle albo za wysoka temp to traca kolory- a ja mam sliczne, kolorowe i ze swiecaca prega :roll:

Barti
03-20-2004, 20:12
A co do kardynalkow- ja juz nic nie kumam. Podobno jak maja zle albo za wysoka temp to traca kolory- a ja mam sliczne, kolorowe i ze swiecaca prega :roll:

Mówie, że nie musi tak być zawsze :!: Popatrze na zdjęcia kardynałków np. tu: http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00308 czy są tak piękne jak te ze zdjęcia :?: Wszędzie, gdzie szukałem temperatura maksymalna dla tego gatunku podawana była jako 22*C. Jak już mówiłem zrobisz, jak będziesz uważała za stosowne. W każdym razie życzę powodzenia i oby ryby pozostały "śliczne, kolorowe i ze świecącą pręgą" :D

=VioaoiV=
03-20-2004, 20:55
wygladaja tak jak te:

http://www.akwafoto.pl/display.php?id=0030800009

albo nawet ladniej ;)

El Habanero
03-22-2004, 22:51
a tak w ogole to moj glupi stary termometr zle pokazuje temperature!

1. Kup sobie termometr Atmana, jest tani i dobry. :)

2. Lepiej chyba molinezja zniesie niższą temperaturę niż kardynałki wysoką. One naprawdę padną szybko. Ja kiedyś miałem je w 25 st. C i nie pożyły długo... :roll:

Myślę że możesz spuścić temperaturę powoli tak do 23 st., molinezja to wytrzyma, a i roślinki będą lepiej rosnąć (większość nie lubi ciepłej wody).