Zobacz pełną wersję : Moc swietlówek+stateczniki
Mam takie pytanko: Jak to w końcu jest z tymi watami przy świetlówkach-czy do mocy świetlówek należy doliczać moc statecznika, czyli jeśli np. mam świetlówkę 20W to razem ze statecznikiem pobiera 40W?
Świetlówka pobiera tyle prądu ile na niej pisze.
Do świetlówki dobiera się statecznik i starter, aby ją uruchomić i żeby świeciła. Wydaje mi się, że statecznik jest po to aby dawać napięcie pracy ok. 110V ( ale nie jestem pewny).
Według mnie układ :świetlówka (np.20W)+ statecznik i starter pobierają ok 20W.
Też mi się wydaje że tak jest jak napisał budrob. Ale niech się wypowie elektryk Los_Sandalos. :wink:
Zresztą jak masz możliwość załatwić watomież to po herbacie. Podłączysz i sam zobaczysz. Nawet zwykłym miernikiem można to zobaczyć.
Jest gdzieś ten elektryk? :D
nie chcecie mi pomóc? :cry:
hm...mam elektryka w domku- szwagier odpowiedział tak bo zmieniłem troszke pytanko
jeśli świetlówka ma 18wat a statecznik jest 20w to ile wat pochłonie układ?
odpowiedz padła...tyle ile wat ma odbiornik-świetlówka czyli 18
:D
Sprawa jest wyjatkowo prosta:
Jesli chcesz uruchomic swietlówke o mocy np. 18W, to statecznik (inaczj dlawik) musi umozliwic taki pobor mocy (18W), co za tym idzie moc podana na stateczniku oznacza jakiej mocy mozesz podlaczyc swietlowke - nie sumuje sie mocy statecznika i swietlowki!
Mozna sie tez spotkac ze statecznikami, ktore moga zasilac dwie swietlowki o mniejszej mocy lub jedna o wiekszej, wowczas bedzie na takim stateczniku napisane (np. 2x18W/1x36W)!
Pozdrawiam!
Los_Sandalos
11-29-2004, 17:09
Statecznik dobiera się do mocy świetlówki i to, że pisze na nim np. 18W nie oznacza, że tyle on pobiera a że do takiej świetlówki jest przeznaczony. Statecznik jak każdy sprzęt nie robi nic za darmo - na jego uzwojeniu oraz w rdzeniu powstają straty od kilku do kilkunastu W. Im większa świetlówka tym sprawność całego układu większa. np świetlówka 18W + statecznik pobierają łącznie około 30 kilka watów a w przypadku np. świetlówki 36W(lub 2 świetlówek 18W poł. szeregowo) straty mocy na stateczniku pozostają na dość podobnym poziomie ale łącznie sprawność całości rośnie. Mam ostatnio bardzo mało czasu na siedzenie przy kompie więc wybaczcie ale postaram sie zeskanować całą tabelę z katalogu.
o tego potrzebowałem- konkretna odpowiedź dzięki! :D
Zgadzam sie z kolega Los_Sandalos
sle jak sie chcesz upewnic podlacz amperomierz pradu zmiennego w szereg z ukladem swietlowek a nasteponie z prawa ohma p=u*i wylicz moc czyli napiecie okolo 230V pomnoz przez ilosc amper jakie wskazuje miernik i uzyskasz moc jaka jest pobierana z sieci Watt=Volt X Amper
Los_Sandalos
12-05-2004, 15:11
No niestety to nie jest takie proste ponieważ przy statecznikach konwencjonalnych mamy współczynnik mocy tzw. cos(fi) a przy statecznikach tzw. współczynnik lambda gdyż jest to prąd odkształcony zawierający dużą zawartość wyższych harmonicznych. Za pomocą amperomierza i woltomierza możemy wyznaczyć jedynie moc pozorną, która ma się nijak do mocy czynnej. Potrzebny jest po prostu watomierz elektrodynamiczny uwzględniający korelacje czasowe prądu i napięcia.