PDA

Zobacz pełną wersję : żądny wiedzy

xsenyx
01-21-2007, 22:11
Witam Wszystkich

Chciałbym załozyć akwarium morskie. Lecz na nie mam o tym zadnego pojecia.

Prosze was o pomoc która na dzien dzisiej szy ograniczy sie do kilku pytan

1) Czy ktoś z was moze polecić mi stosowną literature z dziedziny akwarystyki morskiej (wydaje mi sie ze od tego wypadało by zaczać )

2) Posiadam juz akwarium słodkowodne 112 litrów z filtrem tertatec 700 i oswietleniem SYLVANIA grolux i daylinghstar 60 cm 2x 18 w obie daja około 13 000 kelwinów ( w sumie lampy i tak nie nadaja sie do morskiego akwarium)

akwarium ma pofilowana szybe i wymiary 80 x 35 x 40

chciałbym umiescic w nim 2 błazenki (Błazenek okoniowy - Amphiprion ocellaris (Cuvier 1830))

No i wreszcie pytanko nr 2 czy bede musiał zakupić jakis specjialny filtr, czy taka tera sie nadaje no i czy moge w tych "112" litrach umiescić tego błazenka

Zanim wszystkiego sie dowiem pewnie mini sporo czasu na dobry poczatek w miare waszej mozliwosci prosze pomozcie mi w wyborze dobrej literatury

Kevlar
01-23-2007, 04:53
Jako literaturę polecam forum nano-reef.pl
W 112 litrach śmiało możesz trzymać parkę błazenków.
Co i jak wyczytasz na forum nano-reef.pl . Zresztą na tym temat też był wałkowany wielokrotnie więc wystarczy się cofnąć do wcześniejszych postów.

jasko_niemowa
01-25-2007, 09:21
oczywiście jak będzie potrafił odfiltrować te wszystkie śmieci, które ludzie tam piszą, bo jak nieraz czytam "porady fachowców" to włos na głowie się mi jeży. Najbardziej zabija mnie dogmat "idealnej proporcji skały żywej - 20-30%" :)

także na pewno duzo wyczyta na nano-reef ale czy wszystko mu się przyda i będzie warte zastosowanie to bym dyskutował

Grama Loreto
01-26-2007, 14:39
"oczywiście jak będzie potrafił odfiltrować te wszystkie śmieci, które ludzie tam piszą, bo jak nieraz czytam "porady fachowców" to włos na głowie się mi jeży. Najbardziej zabija mnie dogmat "idealnej proporcji skały żywej - 20-30%"

- a konkretniej można? Bo ja nie uwazam np. ze pisane sa tam jakies straszne glupoty, wiadomo: kazdy ma inne doswiadczenia w morszczyznie i kazdy setup jest inny, kazde akwarium ijest nne. Czytajac o akwarystyce morskiej co chwila natrafiamy na wiadomosci sprzeczne ze soba, a mimo tego akwaria ich autorow wygladaja tak samo pieknie. Jesli masz jakas wiedze tajemna pod tytulem "Najlepszy sposob na prowadzenie akwarium morskiego" to wejdz na nano-reef.pl i sie ta wiedza podziel z bliźnimi. Z pewnoscia beda wdzieczni.

jasko_niemowa
01-27-2007, 11:53
oczywiście że jest kilka pięknych baniaków, ale bez przesady
bał bym się napisac tak jak ty, że wszystkie są ok i ekstra
bo zazwyczaj wkleja ktoś fotę z ułożeniem skały, drugą po 3 miesiącach z koralowcami a później zazwyczaj cisza :)

no ale widac podoba się nam co innego

Grama Loreto
01-28-2007, 09:40
No widac ze sie nie zrozumielismy. Mi chodzilo o uzasadnienie stwierdzenia ze na nano-reef.pl ludzie glupoty glownie pisza. To z tymi akwariami to byl tylko przyklad na to ze IMHO nie ma idealnego przepisu na prowadzenie akwarium morskiego i roznie prowadzone akwaria moga tak samo pieknie wygladac.

Nigdzie nie napisalem ze wszystkie baniaki na nano-reef sa ekstra.

ocelocik
01-28-2007, 10:04
Szczerze to na wiekszosci Polskich for/grup dyskusyjnych/czegokolwiek o akwarystyce morskiej zdarza sie sporo glupot.

Kevlar
01-28-2007, 10:06
Nigdzie na forach w polsce nie ma tylu fachowców co na forum nano-reef. Taka jest prawda.