PDA

Zobacz pełną wersję : Tropheus klopoty, objawy bloat???

wojtass_maniak
11-14-2004, 11:05
Cze! Mam klopot z rybami gdyz codzienie rano przez kilka godzin sa zbite w grupe i probuja jakby uciec plywajac szybko z nosem przy szybie z przodu lub z boku. Przy tym sa bardzo blade teraz jest 12 godzina swiatlo bylo zapalone po 8 a one dalej chca uciekac. Przy tym czasem ktoras sobie pusci "kupke" przezroczysto-biala bardzo cienka. Jest mozliwosc zeby tropheusy mialy nicienie?? I z czym moglyby sie przypaletac jak daje tropical spirulina super forte, tropical malawi, hikari cichlid excel mini. Temp. rowna 26-27st.C, swiatlo nie jest bardzo mocne, piasek jest jasny ale nie bialy. Zachowuja sie bardzo nerwowo. Co im przeszkadza lub dolega??????? Prosze o szybka pomoc, gdyz jeszcze sie okaze ze bede musial dzisiaj szukac metronidazolu:-/

Trebor
11-15-2004, 12:56
sprawdz paramerty NO2 i NO3, albo zapytaj na www.tropheus.com.pl . pozdr.

wojtass_maniak
11-15-2004, 12:57
Zlitujcie sie i odpowiedzcie w koncu!!!! Podajcie co moze byc nie tak. Jesli chodzi o pH i jony sodowe to jest ok. NO2 i NO3 beda ok bo mam kubel 8litrow z bakteriami juz rozwinietymi (akwarium ma kolo 2-3 miesiecy), podmiany ok. 18 litrow co tydzien. Pewnie wystarcza bo ryby sa jeszcze mlode do tego 3 zbrojniki.

jgr
11-15-2004, 13:39
trudno się bawić w wróżbitę,
jest bardzo prawdopodobne, że odpowiedzi udzielisz sobie sam, mierząc stężenie związków azotu, a nie przyjmując za pewnik, że są w normie, bo masz dobry filtr,
tygodniowe podmiany w ilości 18l. to może być mało,
zastanów się czy na kilka dni przed wystąpieniem objawów chorobowych nie zmieniałeś czegoś w zbiorniku, inny pokarm, sytuacja stresująca ryby, wprowadzenie nowych osobników, itp. to wszystko może ułatwić diagnozę,
przeczytaj dokładnie, co napisał Trebor, to były dobre rady.

mapan
11-15-2004, 13:44
A nie miałeś ostatnio przerw w dostawie prądu, ja zorientowałem się o 5.30 rano, że nie ma prądu. Pół godziny zajęło mi ustalenie od której godziny moje filtry stoją. Przerwa trwała niecałe 4 godz. więc były na granicy. Niewiele brakowało, a nic nie wiedziałbym, że w filtrach nie mam już zadnych bakterii a jedynie truciznę. Więc zrób tak, jak radzili poprzednicy. Kontrola poziomu no2 i no3 to podstawa.

Robert M.
11-15-2004, 18:00
Cze! Mam klopot z rybami gdyz codzienie rano przez kilka godzin sa zbite w grupe i probuja jakby uciec plywajac szybko z nosem przy szybie z przodu lub z boku. Przy tym sa bardzo blade teraz jest 12 godzina swiatlo bylo zapalone po 8 a one dalej chca uciekac. Przy tym czasem ktoras sobie pusci "kupke" przezroczysto-biala bardzo cienka. Jest mozliwosc zeby tropheusy mialy nicienie?? I z czym moglyby sie przypaletac jak daje tropical spirulina super forte, tropical malawi, hikari cichlid excel mini. Temp. rowna 26-27st.C, swiatlo nie jest bardzo mocne, piasek jest jasny ale nie bialy. Zachowuja sie bardzo nerwowo. Co im przeszkadza lub dolega??????? Prosze o szybka pomoc, gdyz jeszcze sie okaze ze bede musial dzisiaj szukac metronidazolu:-/

Jak długo je masz? Z tego co pamiętam, to chyba niedługo.
1.To może być stres po zmianie akwarium. Typowe zachowanie ryb, które nie mogą odnaleźć się w nowym miejscu. Może trwać kilka dni.
2. Zamiast codziennego pożywienia spróbuj dać im nieco mrożonego szpinaku/Hortex/ - czyści flaki.
3. Zmniejsz światło do minimum, jeżeli akwarium stoi blisko okna, albo ma sporo światła.
4. Odchody obserwuj, i w razie czego używaj Bactopur Direct/ zalecana dawka razy 2/ i ewent. jako drugi lek metronidazplu.

Bloat objawia się przede wszystkim STATYCZNOŚCIĄ ryb a nie pobudliwością. Ryby pojedyńczo odsuwają się od stada, przestają jeść, nieruchomieją, pojawiają się cienkie, białe odchody.

Nicienie - jest taka ewentualność zamiast stresu.
Na nicienie potrzebujesz nie metronidazol/jest na WICIOWCE/, tylko LEVIMAZOL.

POSZUKAJ JESZCZE ODPOWIEDZI W "CHOROBY" NA TEJ STRONIE.

ALE NAJPIERW JESZCZE DOKŁADNIE POOBSERWUJ CHOCIAŻ DZIŚ WIECZÓR.

To kilka podstawowych spostrzeżeń. Sprawdź je dokładnie.

ROBERT MIERZEŃSKI

wojtass_maniak
11-15-2004, 21:56
Nareszcie jakies zainteresowanie:) dziekuje wszytskim. Hmmm to bede podmienial 25 litrow na tydzien wystarczy??? ryby sa mlode maja ok.4cm. Hmmm z dostawa pradu mozliwe ze na noc nie ma. Ale to raczej niemozliwe zeby co powiedzmy 2 noc byl prad w nocy wylaczany. Ryby mam ponad 2 miesiace jak nie 3 i to nie jest powod ze nowe akwarium. Nawet jak byly wpuszczone zachowywaly sie spokojniej. Swiatla jest malo 60W na 240L rozproszone nurzancami, a z okna niedochodzi prawie nic, a o tej porze roku nic:) Ucieszyliscie mnie ze to nie bloat. Bo wszytskie chca uciekac jedynie duboisi maja to gdzies. Dzis bardzo malo jadly ale przyjmowaly pokarm. Sam juz nie wiem co im jest, wyslalem maila do panstwa mierzenskich, mam nadzieje ze oni cos pomoga tez.

Szymek
11-17-2004, 04:38
hej. nie wiem jak stare sa Twoje ryby, ale moje duboisi tez jakis czas temu wariowaly- identyczne objawy jak u Ciebie. i tez dostawalem bialej goraczki bo bloat to nie byl na pewno a cos ewidentnie bylo nie tak. Moje plywaly przy szybie przez jakies 3-4 dni, pomimo wszystkich parametrow na odpowiednim poziomie. potem po prostu same przestaly i teraz jest wszystko ok. tlumacze to sobie w ten sposob, ze dorastajac chcialy zmienic terytorium, powiekszyc przestrzen zyciowa (akwa 200 i 10 trofci). na szczescie im przeszlo. Tobie tez radze uzbroic sie w cierpliwosc-bialawe odchody to tez nie ewidentny alarm-nie zawsze musza byc czarne czy brazowe. jak sie najedza np. cyklopa kolor moze "odbiegac od normy".pozdrawiam!

wojtass_maniak
11-18-2004, 13:14
Przyczyna znana!!!!!!!!!! Przekarmianie ryb przez matke. jak zobaczylem resztki ( juz zgnite ) roslin na powierzchni i ukryte na nurzancach przy powierzchni wody to wlosy mi deba stanely. Z przejedzenie sie tak widocznie zachowywaly. Kiedys zwariuje przez nia. Od dzis zamykam pokarm na klucz! :evil: