PDA

Zobacz pełną wersję : Pielęgniczki Zebry - zachowanie

shite
03-18-2004, 11:42
Cześć.
Mam w pracy akwa i w nim teraz już tylko dwie Pielęgniczki zebry samca"Stefana" i samicę "Klementynkę". To super rybki.
Ale do czego zmierzam, od pewnego czasy dobrały się w parę i ćwiczą wynoszenie kamyczków z groty zrobionej z kokosa.
Myślę że zakładają gniazdo.
Ile od tego czasu upływa dni by pojawiły sie młode? :?:

Ps. Bo chyba bez powodu tego nie robią? :roll:

A propos przed dobraniem sie w parę wytępiły w akwa wszystkie rybki które z nimi pływały, nawet drógą samiczkę z tego samego gatunku.
hehehe

Pozdrawiam

Kaez
03-18-2004, 12:13
Witam, ten wštek został przesunięty z działu malawi do działu Ameryka centralna z uwagi na to iż pielęgnice zebry zamieszkujš amerykę œrodkowš a nie jezioro malawi.

shite
03-18-2004, 12:25
Sorki mój błąd.
Dzięki za przesunięcie.
Pozdrawiam

Kaez
03-18-2004, 12:35
Niema za co. Nic nieszkodzi :) zrobiłem tylko to co do mnie należy :lol: Wiem że ludzie są czasem zapracoani czy zmęczenie i robię wtedy nawet takie prostę błędy - wiem po sobie ;)

matyjasz
03-18-2004, 15:21
Z zachowania o one takie są :) Agresywne bardzo, ale za to mnożą się jak króliki 8)

Maciek Szulc
03-18-2004, 21:43
otrzymanie potomstwa od zebr nie jest jakos specjalnie trudne, wrecz przeciwnie, akwarysci mysla co tu zrobic zeby sie nie rozmnazwyjatkowo agresywne beda przez pewien czas, az do zlozenia ikry - nei ma na to jakiegos scisle okreslonego czasu, zazwyczaj od kilku dni do max. 2 tygodni.

marking
03-19-2004, 11:35
Zebry składają ikrę na szybach, kamieniach, korzeniah, czy w kokosach. Po złożeniu Ikr, wylęg młodych trwa średnio 3-8 dni.

Chorzów
04-16-2005, 09:46
W naturalnym srodowisku składają tylko na kamieniach 8)