Zobacz pełną wersję : brzanki sumatrzańskie
WITAM WSZYSTKICH zakupiłem dziś 6 szt. ale z tego co zaobserwowałem 2 znich jakoś dziwnie zaczely się zachowywać tzn. pływają w pionie głowami do dołu i na bokach co to może oznaczać ( dodam iż nigdy wcześniej nie miałem brzanek nie wiem czy to naturalne u nich czy coś z nimi nie tak ) POZDRAWIAM :?:
Karol Jagielski
11-10-2004, 21:19
Nie martw się u mnie na początku było to samo więc nie musi to nic znaczyć ale na wszelki wypadek zobacz co napiszą inni :D
Michał J
11-10-2004, 21:53
Zdecydowanie nie jest to normalne i jest się czym martwić. Ryby po prawidłowym wpuszczeniu do akwa nie pływają na bolach lub głowami w dół. Czy aby napewno odczekałes tydzień dwa przed wpuszczeniem do akwa ryb :?: Czy coś się stało podczas transportu :?: Może różnica temp. była sporo pomiędzy twoim akwa, a akwa w sklepie. Albo masz nieodpowiednie parametry wody.
w moim akwa pływają już inne ryby i mam je założone kawał czasu jak napisałem wcześniej nie trzymałem nigdy wcześniej brzanek
Witam :)
Brzanka Sumatrzanska jest, ze tak powiem zywym testem jakosci wody.
Jezeli jest nieodpowiednia jakosc wody, tzn za duzo w niej azotanow i zanieczyszczen to brzanki beda staly w miejscu z glowa w dol.
Proponuje podmiane wody.
Ktos tu juz przede mna napisal, ze to moze byc spowodowane jakoscia wody i nie mylil sie ;)
Pozdro
jutro podmianka ale dziękuję za taką wyrazistą podpowiedż POZDRAWIAM
Wyczytalem ta informacje w opisach brzanek jakis czas temu...
I faktycznie zawsze po podmianie wody plywaja normalnie :)
Taki zywy test ;)