PDA

Zobacz pełną wersję : bystrzyk barwny

niedzwiedz
11-10-2004, 16:05
Po małym niepowodzeniu z rozmnażaniem danio pręgowanego(na 99%okazało sie ze rodzice to rodzeństwo bo rybki takie mało łądne,czasem krzywe i słabe sie urodziły :( ) chciałbym teraz spróbować rozmnożyć bystrzyka barnego.Tyle że nie moge sie doczytać jak to uczynić :oops: (o ile one w ogóle sie dają rozmnożyc w niewoli),tzn ile samców,kiedy co i jak.Sami wiecie zreszta o co chodzi :wink: Może sie ktoś podzielić info co i jak :?:

chemick
11-11-2004, 15:04
Jezeli bystrzyk barwny to to samo co bystrzyk z Serpa, to moge ci pomoc.
Wlasnie probuje je rozmnozyc, bardzo amatorsko zabralem sie do tego, wiele bledow popelnilem i chyba nic z tego nie wyjdzie :cry: Ale nie szkodzi, od poniedzialku zabieram sie na nowo i wtedy jestem pewien, ze mi sie uda.
No wiec do rzeczy.
Hyphessobrycon serpae znany tez jako Hyphessobrycon callistus callistus, Hyphessobrycon callistus serpae, Hyphessobrycon minor lub Hyphessobrycon haraldschulzi jest latwy do rozmnozenia, u mnie w akwarium ogolnym regularnie samce prezentuja taniec godowy, takze tarlo nastepuje przynajmniej raz w tygodniu (sadzac po rozmiarach brzuszkow samiczek). Oczywiscie w takich warunkach, przy kiryskach nic nie ma prawa sie uchowac, wiec potrzebny jest zbiornik tarliskowy. Wystarczy niewielki, na pare ryb (mozna tez kilka par, wtedy zbiornik odpowiednio wiekszy) wystarczy 20l. Tarlaki tydzien przed planowanym tarlem oddzielamy od siebie i obficie karmimy (szczegolnie samice) urozmaiconym pokarmem jak: ochotka, rurecznik, wodzien, larwa komara, artemia, dobry pokarm platkowany. Rozdzielenie samcow i samic jest konieczne, w przeciwnym razie beda sie tarly w zbiorniku ogolnym i samice nie beda mialy ikry. Akwarium tarliskowe powinno byc bez podloza, z rusztem ikrowym, z roslin mech jawajski, woda powinna byc miekka, o twardosci weglanowej jak najmniejszej, pH 6,5-7 z dodatkiem garbnikow (mozna uzyc torfinu tropicala), temp. 25-26, mozna dodac akryflawiny. Woda powinna byc swieza, z mala zawartoscia azotanow. Zrodla podaja, ze akwarium powinno byc zacienione, wazne jest to z uwagi na wrazliwosc ikry na swiatlo, jednak moje egzemplarze tra sie z samego rana po wlaczeniu swiatla, wiec aby zainicjowac tarlo- oswietlam zbiornik. Tarlaki (samica powinna miec wyraznie zaokraglony brzuszek) przenosimy do akwarium tarliskowego wieczorem, ryb nie karmimy, jak wspomnialem ryby sie wycieraja nastepnego dnia rano. Tarlaki wylawiamy, akwarium zacieniamy. Po 24-30h z ikry wylegaja sie rybki, po kilku dniach(5?) narybek zaczyna szukac pokarmu. Nalezy podawac drobny pokarm jak pierwotniaki, larwy solowca.

niedzwiedz
11-12-2004, 20:33
Dzieki za rade.No to ja w przyszłym tygodniu też spróbuje swoich sił z minorkami :) Zobaczymy co sie z tego urodzi.O skutkach poinformuje oczywiście :wink: