Zobacz pełną wersję : Jak rozkleić akwarium ??
Kaja_xxx
03-17-2004, 19:39
Witam,
Mam akwarium z pękniętą szybką- dno. Chciałabym ją wymienić ale za diabła nie mogę sobie poradzić z rozszczepieniem szyb. Kombinowałam przy tym silikonie nożykiem do tapet, próbowałam go wydłubywać a w końcu wzięłam i próbowałam wszystko rozłożyć na siłę ale moje zabiegi na nic się nie zdały. Twarda sztuka :lol: Ma ktoś jakiś pomysł jakbym mogła sobie z tym poradzić :?: :?:
Acha, jak już sobie wkońcu z tym poradzę to chciałabym potem złożyć wszystko do kupy. Jakim silikonem to skleić... bo raczej byle jaki to nie może być... polecacie coś ??
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :D
A nielepiej dać do szklarza?
Szkoda, że zaczęłaś już rozklejać, bo jeżeli jest to tylko pęknięcie, to wystarczyło na miejsce pęknięcia nakleić kawałek szyby i byłoby OK.
Jeżeli jednak już ponacinałaś silikon nożykiem to nie masz wyjścia, musisz brnąć dalej i rozkleić do końca całe akwarium.
Zacznij od bocznej szyby i od górnego narożnika, może być nożykiem do tapet.
Potrzebne dwie osoby, jedna nacina, a druga stara się rozrywać miejsce klejenia
Juz CI wszyscy lecą do szklarza!! patrz na to ze taka gupia rzecz kosztuje nawet grosze ale zawsze cos za to mozna innego kupic!!
Jeżeli zaczełaś rozklejać tylko te dolną szybę to możesz wkleić na dno drugą szybę dobrze dociętą na wymiar wewnętrzny dna i polączyć ją cieniutką warstwą silikonu ze starą szybą dna i wyciskając w naroża silikon z bocznymi ściankami akwarium. Będzie trzymać bo i u mnie trzyma 8)
Kaja_xxx
03-17-2004, 22:35
Wiem że można oddać do szklarza i mu dać to wszystko zrobić, ale ja bym wolała sama. Miałabym z tego większą satysfakcję, a poza tym warto się nauczyć rozłożyć akwarium, wymienić szybę i elegancko wszystko skleić :D Jeszcze tak konkretnie się do tego nie zabrałam. Na razie tylko podubałam trochę przy krawędzi u góry by zobaczyć czy to pójdzie tak łatwo jak myślałam. Ale się myliłam :lol: Jutro się do tego zabiorę... jak będą trudności to najwyżej baniak wyląduje u szklarza albo na śmietniku :wink: Acha, a co z tym silikonem do sklejenia- byle jaki, jakiś specjalny :?: Nie znam się na takich rzeczach i nie chciałabym by mi wcisnęli jakąś tandetę ( a już nie raz się przekonałam że sprzedawcom wierzyć nie warto ) :P
Pozdrawiam :!:
nie rozklejaj akwarium naklej druga szybe w srodku akwarium i po zawodach a co do silikonu to musi byc specjalny do akwarium najlepiej w sklepie zologicznym powinni miec zapytaj
Kaja_xxx
03-17-2004, 22:51
OK, zastanowię się jeszcze którą opcję wybrać :wink: Ale tak czy siak dzięki wszystkim za pomoc :D
El Habanero
03-18-2004, 00:34
Uwaga na silikony budowlane i sanitarne - mogą mieć jekieś dodatki przeciwgrzybicze :evil:
Ale nie jestem tego całkiem pewien.
Jezeli chcesz latwo rozkleic - polej goraca albo wrzaca woda
(silikon pod wplywem temp mieknie), i wtedy zacznij nacinac i rozszczepiac .
elektron
03-18-2004, 13:04
sklejenie samemu akwa to może i satydfakcja ale jak się źle sklei , bo naprzykład źle się odtłuściło i to wszystko puści to dopiero jest katastrofa.
Za parę złoty to czy warto próbować.
Ostatnio kupiłem silikon przeznaczony do klejenia akwariów. Można kupić zarówno bezparwne jaki i czarne (takie były w sklepie). Cene ok 15 zł tubka. Po sklejeniu akwarium powinno parę dni postać bez zalewania wodą. Ogólnie trzyma bardzo mocno ale nie wiem, czy zdecydowałbym się na poważniejsze prace. Jednak co szklarz to szklarz.
Kaja_xxx
03-18-2004, 18:28
Spoko, dam radę :D Umiejęność samodzielnego rozłożenia i sklejenia baniaka bardzo mi się przyda, więc zaryzykuję i nie oddam tego szkalarzowi :lol: Spróbuję wszystkimi możliwymi sposobami jakie tu podaliście. Mam nadzieję że któryś poskutkuje :D
Dzięki serdeczne, pozdrawiam :!: :D
Juz Ci wszyscy lecą do szklarza!! patrz na to ze taka gupia rzecz kosztuje nawet grosze ale zawsze cos za to mozna innego kupic!!
No pwenie lepiej samu sklejć i kupić za to sobie dwie pożadne roślinki i którejś nocy obudzi Cię sąsiad z dołu (2 metrowy mięśniak) że mu po ścianie cieknie... :1: :1: :1:
Kaja_xxx
03-18-2004, 20:42
Hehe :lol: Mregal niepotrzebnie się tym martwisz, żadnego z sąsiadów mi napewno nie zaleje. A swoje uszczypliwości lepiej zachowaj dla siebie :5:
Hehe :lol: Mregal niepotrzebnie się tym martwisz, żadnego z sąsiadów mi napewno nie zaleje. A swoje uszczypliwości lepiej zachowaj dla siebie :5:
To niejest żadna uszczypliwość :evil:
Tylko raczej ostrzeżenie ze jeśli niejesteś do konca pewna jak to zrobić i czy napewno to dobrze zrobisz to lepiej dać do szklarza i spać spokojnie...
Niepotrzebnie się martwie?... Dobra łaski bez...
Kaja_xxx
03-18-2004, 22:09
Zawsze wyróżniała Cię taka wiara w innych ludzi :P Pisałam już kilka razy że chcę to zrobić sama bo taka umiejętność mi się przyda. Więc ciężko byłoby mi się czegokolwiek nauczyć jakbym poszła z tym do szklarza i dała mu wszystko do zrobienia :roll:
Pozdrawiam :!: :D
Ja osobiście wyszełem na dwór (też miałem taki kłopot), pod dno podłożyłem ręcznik i do środka włożyłem drugi ręcznik. Stuknęłem kilka razy młokiem i później już z łatwośią oderwałem od reszty, ale wcześniej starałem się wygrzebać silikon, co nie skutkowało (nie wiem czy to też poskutkuje, bo może akwa pęknie, ale u mni nie pękło).
tropical1974
03-19-2004, 12:48
JA SWOJE AKWA ROZCIEŁEM ŻYLETKĄ DO GOLENIA. JEST TROSZKĘ MĘCZARNI ALE JAK SIĘ UPRZESZ LUB KTOŚ CI POMOŻE[SĄSIAD MIĘŚNIAK. :twisted: :twisted: ŻYLETKĘ TRZEBA WCISNĄĆ POMIĘDZY ŁĄCZENIE SZYB :11:
Kaja_xxx
03-19-2004, 14:57
Właśnie rozcinam baniaczek. Jednak metoda żyletkowa wygrała :lol: Żyletka najlepiej wchodzi w szczeliny i bez żadnego oporu tnie sylikon... i nie tylko, o czym przekonały się moje palce :5: Ale tak czy siak dziękuję wszystkim za pomoc :D