PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wodą

kasia
03-17-2004, 19:39
No więc problem dotyczy wody w moim małym akwarium (17,5 l).
Na jej powierzchnii unsi się cienka warstewka... nie wiem czego własnie. Takie lekko białawe, mętne i troszkę tłuste. Sprawiwa wreżenie cieniutkiego "kożucha", który się czasem robi na zupie :wink:

Co to moze być i jak się tego pozbyć?

(W akwarium jest filtr. Na razie sporo roślinek i dwa kiryski, ale pojawi się jeszcze coś - prawdopodobnie bojowniczek. )

Karol Kaniewski
03-17-2004, 19:48
Gdzies czytalem ze taki osad sciagaja chusteczkami higienicznymi ...
Mozna tez kupic molinezje i osad znika ....
Albo deszczownice.
Tyle wiem bo wlasnie wczoraj gdzies o tym czytalem :)

Duch
03-17-2004, 21:44
To prawdopodobnie tzw. warstwa białkowa lub bakteryjna. U mnie też czasami się pojawia niestety nie wiem co jest tego przyczyną :4: . Podobno duża ilość niezjedzonego pokarmu(szczególnie pochodzenia zwierzęcego) i zwiększenie stężenia związków azotu mają znaczący wpływ na pojawienie się "kożucha". I to mnie zastanawia gdyż nieprzekarmiam ryb(karmię 2-3razy dziennie), każdy posiłek jest konsumowany w ciągu 2-3min, robię regularne podmiany wody, mam wydajny filtr biologiczny a mimo to czasami się pojawia :? . Ja zbieram go szklanką podczas podmian wody....niestety w Twoim przypadku ta technika raczej odpada :D . Deszczownia jak napisał Nemo również się sprawdza (gorzej z baniakami o długości powyżej 80cm)

El Habanero
03-18-2004, 00:30
Tłusty kożuch faktycznie można odsączyć bibułką. Nie wiem czy to obiektywna obserwacja, ale taki kożuszek pojawia się szczególnie po karmieniu suszonym tubifeksem. Namarginesie: uważam że tubifeks w diecie ryby jest całkowicie zbędny.

kasia
03-18-2004, 16:19
Tylko, że u mnie, a raczej mojego akwa ten kożuch jest cały czas...
Ryb nie przekarmiam. Poza tym w tej chwili są tam dwa kiryski, które dostają troszkę pokarmu i dokładnie go zbierają (pokarm opadający na dno).
Deszczowni raczej się nie da zamontować...

Głównie chodzi mi o to, czy ten Kożuszek może być szkodliwy dla ryb. Chcę dokupić bojownika i myślałam, żeby się tego najpierw jakoś pozbyć...

Lord Paszka
03-19-2004, 10:01
Głównie chodzi mi o to, czy ten Kożuszek może być szkodliwy dla ryb. Chcę dokupić bojownika i myślałam, żeby się tego najpierw jakoś pozbyć...

Najbardziej prawdopodobne jest to, że ten kożuch to "warstwa białkowa". Są to bakterie (nie wiem dokładnie jakie). Miałem coś podobnego podczas startowania akwarium przy wylęgu pierwotniaka. Nie jest to groźne dla ryb ale musisz pamiętać, że ogranicza ona bardzo mocno dostęp tlenu to wody a co za tym idzie konieczne jest wzmożenie napowietrzania wody. Inaczej przyducha murowana.

Dodatkowo mocno naświetlaj wodę. Po kilku dniach objawy powinny same ustąpić.

kasia
03-19-2004, 21:36
Naświetlam cały czas mocno i nic...

Janusz
04-23-2004, 08:50
Czytałem o tym w książce.Są to faktycznie pierwotniaki,powstają głównie w nowych zbiornikach,za przyczynę powstawania podają kurz-czy masz przykryte akwa? Miałem to samo i pozbyłem się w 1 dzień-zebranie gąbką osadu,filtr prawie na maxa przez cały dzień i nakrycie akwarium folią (myślę teraz nad pokrywą). W książce podali jeszcze sposób pozbycia się za pomocą nadmanganianu potasu,ale ja bym nie ryzykował.

pyszczak0
04-23-2004, 10:32
mam podobny problem ale występuje to przy podmianie wody gdyz mam duzo glonow i często to robie oraz gdy wsadzam ręke do czyszczenia szyb i wyjmowaniu z filtra gabki w celu jej wypłukania . Następnie na powierzchni pływa tłusty osad , pozbywam sie go kladąc na wodę papierowy recznik , kilkakrotnie czy zdrowe nie wiem ale pomaga
Pozdrowienia

Hammer
04-23-2004, 11:38
Ja mam bojownika i ten osad robi mi sie chyba przez niego, jak on zbuduje to swoje gniazdo ono się rozwala jak coś zacznę robić w wodzie i pojawia sie taki kozuch na całym akwa, strasznie dziwnie to wygląda....

Szikazu
04-26-2004, 17:33
ja tesz mam problem z to warstwo, mysle ze to nie jest szkodliwe, ale nie wiem co to powduje, ryby tesz karmie dobrze 2x dziennie i pokarm zjadajo od 2 do 4 min, przy karzdorazoej podmainie wody zbieram go butelko, raz jest czasem nie ma, ale zaszkodzic raczej mi to nie zaszkodzilo, albo po prstu nie zauwazylem,

Karol Kaniewski
04-26-2004, 17:40
Mi sie cos mocno wydaje ze ta dziwna warstwa na tafli wody powstaje przez kupne pokarmy platkowane. Mi np. pojawilo sie to jak sie przezucilem z pokarmow Tetry na Tropicala :|

Roberto
04-26-2004, 17:53
Ja też miałem ten problem, ale gdy zaczołem podawać fosfor problem zniknoł :lol:

Yeti
04-26-2004, 17:53
Mi sie cos mocno wydaje ze ta dziwna warstwa na tafli wody powstaje przez kupne pokarmy platkowane. Mi np. pojawilo sie to jak sie przezucilem z pokarmow Tetry na Tropicala :|
Używam Bio-vitu i Ovo-vitu Tropicala (na przemian z warzywami i innymi pokarmami) i korzucha nie stwierdziłem