PDA

Zobacz pełną wersję : Astronotus ocellatus

mysza
11-08-2004, 08:27
Witam,

jestem nowa na tym forum, więc wszystkich serdecznie witam.

Strasznie spodobały mi się pielęgnice pawiookie. Jaki powinien być minimalny zbiornik dla kilku takich pielęgnic?? W literaturze zrobierzność jest od 200 l do 1000l. A w praktyce, jak to wygląda??

sarmik
11-08-2004, 11:18
W praktyce dużo powyzej 240l. na pare ryb proponuje 300l. a nawet 500l.

Niestety ryba wielka i potrzebuje tego niminum żeby dobrze jej było.

sarmik
11-08-2004, 12:18
240l. to mało :(

mysza
11-08-2004, 12:49
Witam,

wielkie dzięki za odpowiedzi.
No właśnie znam człowieka, któremu ładnie się mnożyły i trzymał parę w 200l.
A jakie konkretnie filtry byście radzili??

sarmik
11-08-2004, 13:03
Dlatego od wczoraj niemam już ani 200l. ani Pawic, męczyły sie, to prawda. Dlatego według mnie 240l. na pare dorosłych (mowa tu o ok. 27-30cm rybach) to kotnik, niewiem czy te 20cm więcej na długość ma aż takie znaczenie, żeby ryby już sie nie kisiły, dla mnie niema.
Młode można trzymać w 200l., nawet ze sześć, ale po dobraniu sie pary pozostałe zostaną zapchnięte w ciasny kąt lub zabite podczas przygotowań do tarła.
Filtry bardzo, ale to bardzo wydajne, spora nadfiltracja.

P.S jakie tam bez urazy, mnie tak łatwo nie da się urazić :mrgreen:

I jeszcze troszke o "moich" Pawiczkach.
Miały mieć postawione 500l. niestety sytuacja sie radykalnie zmieniła i nawet dotychczasową dwusetkę trudno było utrzymać.

Jestem teraz akwarystą bez baniaka :(

mysza
11-08-2004, 13:24
Tyle, że filtry mają być bardzo wydajne, to wiem. Ale może moglibyście mi polecić coś konkretnego.
Ja naprawdę dopiero zaczynam przygodę z rbykami. Nie licząc jakiegoś tam akwarium jak byłam mała (ale to raczej rodziców było).
No i skoro para się w 200l męczy, to dlaczego się rozmnaża??
Ja zajmuję się gadami, i jeżeli te nie maja odpwiednich warunków, to się nie będą rozmnażały. Czy u rybek jest inaczej??

Bosh zadaje pewnie kretyńskie pytania, ale może mi wybaczycie. :D :oops:

sarmik
11-08-2004, 13:44
Nie polece Ci dokladnie marki filtra bo raczej sie na tym nie znam ;)

No i skoro para się w 200l męczy, to dlaczego się rozmnaża??
Widziałam kiedyś pare cytrynowych (po 18cm każda) w 25l., też miały młode co nie oznacza, ze jest im tam dobrze (ledwo sie przekręcały)
Raczej nie ma co porównywać ryb do gadów, to zupełnie inne zwierzęta.

Jeżeli dopiero zaczynasz z akwarystyka to poleacm rybole troche mniej wymagające.

mysza
11-08-2004, 13:59
Oki, dzięki za radę.

Czy może jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć??

Fren, Ty jesteś odmiennego zdania niż sarmik. Możesz coś więcej napisać??

mysza
11-08-2004, 14:17
no ja planuje tylko pawiookie. No może jakiś sumik na dno.
Rozumiem, że u Ciebie ryby się nie męczą :D
Wielkie dzięki za podpowiedź.

mysza
11-08-2004, 15:04
Nareszcie rzeczowa odpowiedź. :D :D Wielkie dzięki.

Tak mówimy o minimu, z tym że narazie zbiornik już jest. I albo zdecyduje się na pawiookie, albo przerobię go na terrarium.
(nie no tak drastycznie nie jest).

Co do wigilii, to jak by chciały pogadać, to je nagraj :lol: chętnie posłucham co mają do powiedzenia.

P.S. Właśnie jakie rybki mogą być z pawiookimi?? Tylko ja proszę drukowanymi, bo naprawdę się nie znam na rybkach (znaczy się lepiej polskie nazwy :D )

mysza
11-08-2004, 15:49
Niooo i tak jak powiedziałam. Narazie same pawiookie + jakis sumik na dno, co by też poczyścił.
Ale jak będzie dalej, to nikt ze mną nie wie. Znając siebie następne akwarium będzie większe. Dlatego zbieram informacje za wczasu.
Nie nastąpi to w przeciągu mtygodnia, czy miesiąca, ale pewnie nastąpi. Dlatego już pytam. :).
Powiem jak ja planuję:
teraz do 200l 4 młode. Mam nadzieje, że para się dobierze. A druga para albo pójdzie do 170l albo do znajomych jeżeli będą sie ganiać.

sarmik
11-08-2004, 16:02
Fren czy rozróżniasz "na oko" płeć Pawic?

Kiedys pewnie znowu postawie akwarium, może za pare miesięcy, lat, jak bedzie wystarczająco dużo funduszy żeby móc zacząć myśleć na powaznie.
Marzy mi sie takie minimum 500l. z Pawicami, to sa wspaniałe ryby, warte wydatku na taki sprzęt :)

U mnie z agresją nie było najmniejszego problemu, ryby dawały sie głaskać, pomagały przy odmulaniu, zawsze ciekawskie na coś nowego.
Agresywne były tylko podczas "tarła" ale to normalne, broniły ikry.
Roślin nie niszczyły.

Razem z Pawicami mialam dwa gibbicepsy, parke zbrojników niebieskich i stadko karasi (były jako żywiec dla Pawic ale wyrosły i świetnie oczyszczały dno)

DEBO
11-10-2004, 14:28
Hodowcy pawiooczków czy możecie wrzucić zdjęcia swoich rybek w akwariach.??

Bede mial do dyspozycji 375 litrow akwarium i nie wiem do konca jak je urzadzic. Prosze o wszelkie rady i podpowiedzi-może jakies linki do zdjęc z za granicy?

DZieki serdeczne i pozdrawiam:-)

sarmik
11-10-2004, 17:05
przykro mi nie dysponuję aparatem...

J.W.
Troszke za późno z fotkami, głupio mi ale przez cały ten okres czasu zrobiłam tylko jedną fote i to na dodatek marnej jakości. :(

MinimalnyWojtas
11-16-2004, 15:45
hejka,
ja osobiście nie łączyłbym pawiookich z niczym...dobrana parka prezentuje się naprawde pięknie :D i jak za jakiś czas będziesz miała parę 30cm rybek to napewno będziesz zadowolona i inne nie będą potrzebne.

Ewentualnie można wpuścić jakieś większe zbrojniki, aczkolwiek ja nie jestem zwolennikiem plectostomusów (dla mnie są za duże do akwariów typu 200-300l)

Nuri17
01-09-2005, 21:14
Siemacie ALL!! Jestem nowy na forum więc się z wami witam:]
A co do pawiookich to miałem przyjemność trzymania ich lecz musiałem je wydaćbratu bo w moim bodaj że 80l akwa się męczyły, miały jakieś 15 cm żeby niebyło że trzymałem 30cm trowe ryby w takim małmym akwie. No a moj brat trzyma je w 200litrowym akwarium i mają sie dopsze złożyły ikre lecz coś sięstało i jej niema.
DEBo jeżeli chodzi o urządzenie akwa to zrób jak uważasz ale licz sięz tym że twoje pupile będą miały inny gust i w swoim miwszkanku zrobią przemeblowanie:] Akwarium mojego brata podzieliły na pół, pół ich i pół wspaulna, na ich połowie znajduje sie tylko płaski kamień i żwirek(mają dziwny gust:-/)
Ja mam zamiar od szwagra wziąć akwa 250l ijeną pawiooką drógą sobie doqpie i będe liczył że będzie z nich niezła para.

DEBO
01-09-2005, 21:20
Siemacie ALL!! Jestem nowy na forum więc się z wami witam:]
A co do pawiookich to miałem przyjemność trzymania ich lecz musiałem je wydaćbratu bo w moim bodaj że 80l akwa się męczyły, miały jakieś 15 cm żeby niebyło że trzymałem 30cm trowe ryby w takim małmym akwie. No a moj brat trzyma je w 200litrowym akwarium i mają sie dopsze złożyły ikre lecz coś sięstało i jej niema.
DEBo jeżeli chodzi o urządzenie akwa to zrób jak uważasz ale licz sięz tym że twoje pupile będą miały inny gust i w swoim miwszkanku zrobią przemeblowanie:] Akwarium mojego brata podzieliły na pół, pół ich i pół wspaulna, na ich połowie znajduje sie tylko płaski kamień i żwirek(mają dziwny gust:-/)
Ja mam zamiar od szwagra wziąć akwa 250l ijeną pawiooką drógą sobie doqpie i będe liczył że będzie z nich niezła para.

Akwarium już urządzone i jak narazie nie rozrabiają. Ja wpuściłem 6 sztuk w celu dobrania się jednej lub 2 par tobie radze tez wpuscic ze 4 nieduze sztuki i zostawic te ktore sie polubia. Najlepsze jest to że kilka dni temu w tym samym akwarium wytarło sie "papu" dla moich pawiookich i teraz to mam dopiero kłopot :wink:

Nuri17
01-15-2005, 15:05
No tak wpuszcze 4 łybki a ja chcę mieć tylko jedną pare, a co ja zrobie z drógą?? niewiem ta opcja nie przypadła mi do gustu. Sie zobaczy;)

tea
01-30-2005, 11:46
Mam 3 szt w 200 l akwarium i wiem, że to zbyt mało dla nich. Wcześniej kiedy były mniejsze były w 100 l , prowadziły walki między sobą 2 mają połamane szczęki i nie mogą pyszczków zamknąć :( . Pokarm pomimo to przyjmują bez problemu. Każdemu kto chce je mieć radzę od razu duży pojemnik choć ze 400 l i trzeba liczyć się z tym , że to długowieczna ryba przy dobrej pielęgnacji kilkanaście lat. Może i chciałabym mieć ciut mniejsze rybki, ale tych mi żal nie oddam, ich bo bałabym się, że opiekun straciłby cierpliwość, albo padłyby przy złej pielęgnacji. Swoje mam już od 6 lat, mają trochę miejsca do popływania, są zdrowe i w dobrej kondycji. Często podmieniam wodę, staram się urozmicać ich dietę. Początkowo w akwarium były rośliny o twrdych liściach - anubiasy i duża kryptokoryna zostały porwane w strzępki. Potem kupiłam ładne plastikowe ludwigie wyglądały jak żywe też zostały porwane. Razem z nimi w akwarium jest zbrojnik niebieski ma już z 9 lat. Korzeń w którym się chowa ciągany jest po całym akwarium. Meblują sobie mieszkanko tak jak chcą. Po sprzątaniu w baniaczku od razu przystępują do przemeblowywania - kopią dołki plując żwirkiem w przednią szybę. Przy porządkach nie atakują mojej ręki, dają się głaskać. A wyglądają tak