PDA

Zobacz pełną wersję : co to za choroba????

atusia
03-17-2004, 17:59
Witam gorąco.Mam duży problem z jakąś chorobą w moim akwa.Objawia się w następujący sposób:niektóre rybcie mają na pyszczkach jakiś biały nalot,a płetwy też wyglądają jakoś inaczej bo są troszkę postrzępione i końcówki płetw maja mleczny kolor. Zauważyłam to wszystko dzisiaj i niewiem co robić, jaka to choroba???? i jak się ją leczy????Bardzo proszę o pomoc, odeszła już mi jedna razbora, która miała jedno skrzelo całe mleczne :cry:

Karol Kaniewski
03-17-2004, 18:36
Bialy nalot przypominajacy wate ??
To pewnie plesniawka :|

atusia
03-17-2004, 18:42
Nie to nie wygląda jak wata, raczej biała plama i pogrubione "usta" rybci :cry:

Karol Kaniewski
03-17-2004, 19:23
Hmmm plesniawka atakuje skrzela ...
Poszukaj Tu ...
http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm
A tak w ogoel jakie masz rybcie :?:

atusia
03-17-2004, 21:34
Dzięki Nemo za informacje to chyba będzie martwica płetw,zaczęłam już kurację MFC. Po kilku godzinach od podania leku znikły moim pupilkom białe plamki z pyszczków,ale płetwy nadal bez zmian poszarpane lekko rozdwojonei mleczne końcówki :cry: Rybcie zaczęły się ocierać o różne przedmioty może to po tym leku? Niewiem jak długo mam stosować ten MFC, w opisie piszą aby powtórzyć kurację za 3 dni no i tak zrobię. A jeśli chodzi o rybcie to mam:razbory,danio,kardynałki,gupiki,miedziki,molin ezje czarne oraz kiryski i zbrojnika niebieskiego :)

karasek
03-17-2004, 21:39
to moze byc infekcja wywolana bakteriami Columnaris. Objawy to: bialy nalot przy otworze gebowym, jakby umoczone w farbie, biale obrzeza lusek. Rozszeza sie z godziny na godzine, skladanie pletw. koncowe stadium to ryba wisi chwiejac sie pod lustrem wodylub zatacza kolka. tu zaleca sie polaczenie lekow: SERA baktopur i SERA baktopur direckt. Przy tej chorobie nalezy dzialac bardzo szybko!!
Nie mialem tej choroby(na szcescie!!) ale wszystko wskazuje na to, ze to to. zycze powodzenia w leczeniu!

atusia
03-17-2004, 21:51
Karasek boję się,że rzeczywiście to ta infekcja o której piszesz :cry: Razbora zanim odeszła wisiała przy lustrze wody i łapczywie łapała powietrze,a wcześniej miała te same objawy o jakich piszesz :cry: Podałam MFC bo tylko to akurat mam w domu.Dzięki za pomoc,poszukam jeszcze wiadomości o tej infekcji.

atusia
03-17-2004, 22:08
Karasek proszę podaj mi stronę, gdzie znajdę opis tej choroby.Szukam i nic nie ma :cry: Jaka to jest właściwie choroba??(bakterie Columnaris??)

atusia
03-17-2004, 22:57
Znalazłam stronkę o tej chorobie wywołanej bakteriami Columnaris.Ta choroba to flexibakterioza :cry: Mam nadzieję,że uratuję i wyleczę moje pupile choć nie będzie to łatwe :cry: Wiem już ,że leczenie jest trudne i choroba postępuje szybko :cry:

karasek
03-18-2004, 20:59
ciesze sie ze doszlas juz do informacji o tej chorobie. z tego co wiem choroba ta moze wystepowac na powierzchni dna,w wodzie i na roslinach(tez w filtrze)- jest przenoszona przez wode i ryby. jej rozwojowi sprzyja wysoka twardosc wody i zwiekszona liczba rozpuszczonych zw. organicznych lub duza obsada ryb w akwie. ja proponowalbym naprawde skorzystac z lekow SERY, bo sa dobre, a ta choroba moze wywolac nie male spustoszenie wsrod ryb. dzialaj szybko, a na pewno uratujesz twoje rybcie. pozdrawiam!

karasek
03-18-2004, 21:04
jeszcze jedno- stosujesz juz MFC, lekow w zasadzie nie wolno mieszac, bo mozna .......namieszac. zobacz co napisane jest na opakowaniach, ja bym spytal sie zaufanego sprzedawcy jak postepowac, bo w tek kwestii jestem bezradny.

atusia
03-18-2004, 22:38
Dzisiaj odeszła kolejna rybcia-gupik :cry: Mam w akwarium na roślinkach,kokosie i zresztą wszędzie pełno białych kłaczków.Wogóle patrząc na wodę coś pływa białego i niewiem co to jest? Hm...Karasek może wiesz co to jest?Czy bakterie columnaris są widoczne...???

karasek
03-23-2004, 22:27
przykro mi,ale nie mam pojecia. ale postaram sie dowiedziec cos wiecej. pozdrawiam!!