PDA

Zobacz pełną wersję : Jak nawizić?

wojcik9
03-17-2004, 17:27
Witajcie!!!!

Mam pytanie na temat nawożenia a mianowicie jak to robicie? pod korzenie czy bezposrednio do wody?

Slyszalem ze lepiej pod korzenie ponieważ w takim wypadku nie rozwiają sie glony

Mam nawóz Aqua Plant B ( bez fosforanów i azotanów ) Tropicala - co o nim sądzicie?? Cena przystępna 25ml - 2,90zł :lol:

Klayman
03-17-2004, 17:33
z tego co wiem Aqua Plant B Tropicala sprzedawany jest jedynie w buteleczkach 30 ml ... ale moge sie mylic .. poza tym to dobra cena.
Niestety nie jest to kapletny nawoz i jesli go stosujesz polecalbym jeszcze zastosowanie preparatu tej samej firmy FerroActiv.

Nawozenie proponuje codziennie malymi dawkami /mniej wiecej 1 kropla na 5 litrow wody/

Lord Paszka
03-17-2004, 17:34
Witajcie!!!!

Mam pytanie na temat nawożenia a mianowicie jak to robicie? pod korzenie czy bezposrednio do wody?

Mam nawóz Aqua Plant B ( bez fosforanów i azotanów ) Tropicala - co o nim sądzicie?? Cena przystępna 25ml - 2,90zł :lol:

Aqua Plant B może być tylko stosowany jako uzupełnienie a nie jako podstawa nawożenia.

Odnośnie nawożenia specyfikami w płynie znajdziesz odpowiedź w poniższym wątku:
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1091

Co do nawożenia specyfikami w tabletkach pod korzenie jestem zdania, że rośliny wodne zostały tak przystosowane przez naturę, że większość mikroelementów mogą przyswajać przez liście. Osobiście stosuje tabletki SERA Forenette A jako uzupełnienie do nawozów płynnych.

wojcik9
03-17-2004, 17:38
ta racja 30 ml

mam jeszcze taki nawóz bioflornin wiec moze dodam go także??

Klayman
03-17-2004, 17:45
z tego co mi wiadomo w instrukcji uzytkowania Bioflorinu nie ma nic o zastosowanich akwarystycznych.

enigma
03-17-2004, 18:18

Nawożenie podkorzenne ma zasotosowanie tylko u niektórych gatunków roślin. Często wykorzystuje się je też w przypadku jeżeli nawóz zawiera miedź czy azot w formie gorzej przysfajalnej przez rośliny.

Mam nawóz Aqua Plant B ( bez fosforanów i azotanów ) Tropicala - co o nim sądzicie?? Cena przystępna 25ml - 2,90zł

Bez azotu i fosforu w akwa to rośliny będą wyglądać gorzej i napewno będą cieńko rosnąć. Nie wspomoniając już np. o Heterantherze, która czarnieje bez fosforu.

z tego co mi wiadomo w instrukcji uzytkowania Bioflorinu nie ma nic o zastosowanich akwarystycznych.

Nie ma - podobnie jak na Symfoni. Ktoś mi powiedział że Bioflorinu używają we wrocławskim Zoo w dziale akwarystycznym. O ile się nie myle w dobrze jest wytrącić z tego nawozu miedź bo jest jej tam za dużo.

wojcik9
03-17-2004, 18:29
[quote="enigmaBez azotu i fosforu w akwa to rośliny będą wyglądać gorzej i napewno będą cieńko rosnąć. Nie wspomoniając już np. o Heterantherze, która czarnieje bez fosforu.

Slyszalem ze azot i fosfor powoduja rozrastanie glonów więc dletgo kupiłem nawóz bez tego Myle się??

Karol Kaniewski
03-17-2004, 18:34
No wiec ja tydzien temu kupilem BioFlorin ...
I jest tam napisane tak ...

BIO-FLORIN jest przeznaczont również do zasilania roślin wodnych w akwariach.

A pozniej ...
Preparat jest nieszkodliwy dla ryb

Sam go uzywam narazie tydzien.
Dawkuje 1 ml w korzenie na duze roslinki i 0.5 ml na male roslinki.
Do tego preparaty Tropicala do rosliny Aqua Plant B i FerroActiv.
Narazie nienarzekam.

Lord Paszka
03-17-2004, 18:57
Slyszalem ze azot i fosfor powoduja rozrastanie glonów więc dletgo kupiłem nawóz bez tego Myle się??

Zdecydowanie tak, mylisz się. Azot w postaci NO3 oraz fosfor w postaci PO4 są jednych z podstawowych elementów niezbędnych do prawidłowego rozwoju roślin. Dopiero ich nadmiar powoduje "wysyp" glonów. Nie zapominaj również, że glony to też rośliny.

enigma
03-17-2004, 19:05
Większość pierwiastków w nadmiarze powoduje jakieś nieporządane skutki. Jeżeli wszystko jest w granicach normy to napewno pomoże to twoim roślinom.

Maran
03-18-2004, 00:05
Jak nawizić?
Nie ma jednej metody, kazdy zbiornik ma swoja specyfike i u jednego nawozenie codzienne daje dobre rezultaty a u innego osiaga je przy nawozeniu raz w tygodniu.
poczytaj tu :arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=724

semagic
03-18-2004, 09:39
Generalnie i tak, i tak.

Ja nawożę płynnym (ostatnie dwa lata Plantamin) od miesiąca PGC, 40 % dawki przy podmianie, reszta codziennie po 10%, co dwa miesiące robię generalne porządki podłoża i wtedy pod większe rośliny daję Tetra Crypto po tabletce. Zieleninie ten system najwyraźniej służy a i inwazji glonów (odpukać), dawno nie notowałem.