PDA

Zobacz pełną wersję : Dyfuzja CO2

Piobart
11-07-2004, 11:23
Próbuję zrobić dzwon do rozpuszczania CO2. Mam problem, nie mogę przykleić przyssawki. Czy może ktoś mi powiedzieć jaką i jak przykleić przyssawkę. We wszystkich artukułach jest napisane "przykleić przyssawkę". Nigdzie nie znalazłem opisu jak i jaką przyssawkę użyć.

Czy jest może lepszy sposób rozpuszczania CO2? Narazie korzystam z bimbrowni, ale zaraz przechodzę na butlę wysokociśnieniową.

Myślę o zastosowaniu dzwonu i takiej jakby drabinki (Nutrafin CO2 Dyfuzor za ok 40zł) Czy to będzie wydajne?

Akwarium 200 litrowe.

ask
11-07-2004, 12:00
Chodzi ci o przymocowanie przyssawek do dzwona?

Kiedy wczesniej korzystalem z dzwonu, po prostu wypalilem otwory w dzwonie przy dnie i umiescilem w nich zwykle przyssawki do termometru.
Otwory celowo mialy mniejsza srednice niz przyssawki i bardzo dobrze mi trzymalo.

Ale dzwon jest stosunkowo slabym dyfuzorem, drabinka napewno lepiej rozpusci gaz.

Piobart
11-07-2004, 12:32
Tak, chodzi mi o przymocowanie przyssawek do dzwonu.

Swoją drogę to niedawno wiele osób zachwalało dzwony a drabinka wg. nich miała mieć słabą wydajność. Drabinka Nurafin jest do akwarium max 160 litrów (tak podaje producent), a moje ma więcej litrów (200 litrowe proste 100x40x50).

Czy jakieś inne firmy robią takie drabinki?

Znalazłem w sklepie internetowym Aqua Medic - Reaktor membranowy - dyfuzor co2 typ 200 lub 400 za odpowiednio 58,56zł i 80,76zł.
Podobno rozpuszcza CO2 bezstratnie i nie powstają bąbelki.
Co Wy o tym sądzicie? Czy to się opłaca? Czy ktoś używa? Jeśli tak to poprosiłbym (jeśli macie) zdjęcie zbiornika z tym urządzeniem. Czy jakieś inne firmy produkują takie urządzenie?

Czy jest jakiś sposób rozpuszczania CO2, który rozpuściłby podobnie jak w/w reaktor membranowy a nie kosztowałby tyle?

gruber13
11-07-2004, 16:52
Od kilklu tygodni stosuję butlę CO2 i dyfuzor Nutrafina. Moim zdaniem rozpuszcza się ok. 75 % gazu. Z ciekawości nad drabinką zawiesiłem dzwon ale nic konkretynego nie powiem ponieważ czekam na testy.

ŁukaszM
11-14-2004, 11:06
Cześć,
Odświeżę wątek :) I jak się sprawuje ten dyfuzor CO2 Nutrafin ? Też mam go zamiar kupić.

hirek1963
11-14-2004, 11:25
Jak macie kasy a duz o to kupujcie ,uważam że świetnym rozwiązaniem jest dyfuzor ze strzykawki.