PDA

Zobacz pełną wersję : miesiecznik "nasze akwarium"

szymoniasty
01-05-2007, 18:54
chciałem sie spytac czy którys z użytkowników forum kupuje ta gazete :) jesli tak to czy jest ona godna polecenia, czy jednak nie warto jej kupować ;)

Blizniak2
01-06-2007, 00:29
Ja cztam zarówno Nasze Akwarium jak i Magazyn Akwarium.
Kiedyś lubełem bardziej MA, a teraz jednak zdecydowanie NA.
Ale ostatni numer MA okazał się bardzo interesujący. Propozunę zakup jednego i drugiego miesięcznika i ocenienie samemu.
Co do MA to niestety ma wadę. Magazyn ukazuje się bardzo nieregularnie, a numer ostatni jest listopadowo-grudniowy.
Wydawca jednak zapewnia, że od roku 2007 sytuacja się zmieni.

szymoniasty
01-08-2007, 20:56
a wiecie kiedy wychodza nowe numery " nasze akwarium " bo juz 8 stycznia a nowego jeszcze nie ma ;)

HalVa
01-12-2007, 15:27
Ja od dawna czekam na nowy numer MA, kupuje regularnie a ostatni numer mam z listopada bo albo to w mojej miejscowosci nie sprowadzają już, albo MA zakonczyl dzialalnosc. Jutro bede w Zielonej Górze to się dowiem:) Polecam również oba czasopisma na raz:)

Blizniak2
01-12-2007, 17:16
Ja dostałem już NA (od wydawcy). Na MA będzie pewnie trzeba poczekać.

stazysta
01-12-2007, 17:39
U mnie w miescie jest juz nowy numer MA

Krasa
01-12-2007, 17:54
No ja mam nowy podwójny numer MA już kilka dni, polecam zdecydowanie bardzo ciekawe artykuły.
Pozdrawiam Krasa

HalVa
01-12-2007, 22:56
podwójny? Nadrabiają zaległości? Cena też podwójna :P ??

Blizniak2
01-13-2007, 11:16
Jest to po prostu numer listopadowo-grudniowy.
W ten sposób MA usułuje wyjść na prostą z wydawaniem kolejnych numerów.
Jednak zbliża się połowa miesiąca, a numeru styczniowego jak nie było tak nie ma.

HalVa
01-13-2007, 11:27
Cos chłopaki z MA maja kłopoty, nie wyrabiaja sie i w ogole... Szkoda, bo pisemko jest przyzwoite i to bardzo!

Maxxxo
01-16-2007, 10:56
Cos chłopaki z MA maja kłopoty, nie wyrabiaja sie i w ogole... Szkoda, bo pisemko jest przyzwoite i to bardzo!

Tak, szkoda byłoby stracić ten magazyn. Jak już wcześniej ktoś napisał,- nr. styczniowo-grudniowy przepełniony jest bardzo ciekwami artykułami [rodzaje moss'ów by Novina, muszlowce, rośliny na trawnik, zastosowanie ziemi ogrodowej] A więc polecam ten nr :D Poza tym magazyn cieszy solidnością wykonania. Jeżeli chodzi o NA to nigdy nie czytałem jednak myślę że również warto :wink:

pytający
01-21-2007, 12:55
Ja kupowałem MA intensywnie w 2005 , potem zapomniałem o tym magazynie.
Jednak w 2006 pokusiło mnie aby coś z tej serii kupić
Przygładam sie numerowi i widzę że ta gazeta upadła.
Mniej artykułów , zniknął dział fotografii , aż dwa artykuły sponsorowe .
Są kłopoty z archiwalnymi numerami i dostawą. Gazeta kiedyś co miesięc dochodziła do mojego kiosku , a teraz dociera rzadko.
Może tre kłopoty są związane z zmianą ulicy ?
Jednak mam nadzieję że MA akwarium wróci do dawnej świetności i będzie coraz ciekawszy.../

galimedes
02-02-2007, 08:10
Witam, ja zdecydowanie wole magazyn NA, wiecej rzeczowych artykułów, i przyjemniej sie czyta, zreszta wolę aby w magazynie akwarystycznym pojawiały sie trzy tematy ale za to dosyc wyczerpujace dany problem , niz 10 i bardzo ogolnych. Dlatego kupuje po kolei wszystkie archiwalne numery AkwaForum- bardzo przyzwoity kwartalnik. Niestety juz go chyba nie wydają:( Jednak musze sie przyznac ze pomimo tego ze wole NA kupuje takze MA poniewaz prasa akwarystyczna jest w naszym kraju tak "rozwinieta" ze az 2 numery miesiecznie wychodza). Czytam je w 1 dzien i co pozniej...? Ale rozumiem ze jest to wina nas- akwarystów, przeciez gdyby sie sprzedawaly to byly by na czas i szerzej dostepne. Mam jednak nadzieje ze ewolucja akwarystyki polskiej jest w toku i za kilka lat bedziemy wydawali na swoje hobby wiecej pieniedzy, przez co i gazetek bedzie wiecej i rybek roznorakich w sklepach nie zabraknie. Wystarczy przejzec niemieckie stronki akwarystyczne- poezja..! Jak chce sie miec jakas rybke- nawiazujesz kontakt z towarzystwem milosników danego gat. lub rodziny( blednikowce, kasaczowate itp.) i sprawa zalatwiona- jak maja to odsprzedadza lub po prostu dadza:).U nas dopiero to raczkuje ale idzie w dobrym kierunku( poszukiwalem niedawno ryb z rodziny karpiencowatych, ale nigdzie nie moglem nic znalezc, az tu na aukcji e- bay znalazlem polaka ktory zajmuje sie chodowla proporczykowcow i przeslal mi ikre dosyc rzadko spotykanego gat. Aphyosemion lamberti) Tak wiec nie jest tak zle ale moze byc znacznie lepiej... to chyba po prostu kwestia czasu... Pozdrawiam i przepraszam ze chyba troche zszedlem z tematu:) PROSZE USUNAC DODATKOWE POSTY NIE WIEM CZEMU TAK WYSZLO!!;)

galimedes
Witam, ja zdecydowanie wole magazyn NA, wiecej rzeczowych artykułów, i przyjemniej sie czyta, zreszta wolę aby w magazynie akwarystycznym pojawiały sie trzy tematy ale za to dosyc wyczerpujace dany problem , niz 10 i bardzo ogolnych. Dlatego kupuje po kolei wszystkie archiwalne numery AkwaForum- bardzo przyzwoity kwartalnik. Niestety juz go chyba nie wydają:( Jednak musze sie przyznac ze pomimo tego ze wole NA kupuje takze MA poniewaz prasa akwarystyczna jest w naszym kraju tak "rozwinieta" ze az 2 numery miesiecznie wychodza). Czytam je w 1 dzien i co pozniej...? Ale rozumiem ze jest to wina nas- akwarystów, przeciez gdyby sie sprzedawaly to byly by na czas i szerzej dostepne. Mam jednak nadzieje ze ewolucja akwarystyki polskiej jest w toku i za kilka lat bedziemy wydawali na swoje hobby wiecej pieniedzy, przez co i gazetek bedzie wiecej i rybek roznorakich w sklepach nie zabraknie. Wystarczy przejzec niemieckie stronki akwarystyczne- poezja..! Jak chce sie miec jakas rybke- nawiazujesz kontakt z towarzystwem milosników danego gat. lub rodziny( blednikowce, kasaczowate itp.) i sprawa zalatwiona- jak maja to odsprzedadza lub po prostu dadza:).U nas dopiero to raczkuje ale idzie w dobrym kierunku( poszukiwalem niedawno ryb z rodziny karpiencowatych, ale nigdzie nie moglem nic znalezc, az tu na aukcji e- bay znalazlem polaka ktory zajmuje sie chodowla proporczykowcow i przeslal mi ikre dosyc rzadko spotykanego gat. Aphyosemion lamberti) Tak wiec nie jest tak zle ale moze byc znacznie lepiej... to chyba po prostu kwestia czasu... Pozdrawiam i przepraszam ze chyba troche zszedlem z tematu:)

galimedes
Witam, ja zdecydowanie wole magazyn NA, wiecej rzeczowych artykułów, i przyjemniej sie czyta, zreszta wolę aby w magazynie akwarystycznym pojawiały sie trzy tematy ale za to dosyc wyczerpujace dany problem , niz 10 i bardzo ogolnych. Dlatego kupuje po kolei wszystkie archiwalne numery AkwaForum- bardzo przyzwoity kwartalnik. Niestety juz go chyba nie wydają:( Jednak musze sie przyznac ze pomimo tego ze wole NA kupuje takze MA poniewaz prasa akwarystyczna jest w naszym kraju tak "rozwinieta" ze az 2 numery miesiecznie wychodza). Czytam je w 1 dzien i co pozniej...? Ale rozumiem ze jest to wina nas- akwarystów, przeciez gdyby sie sprzedawaly to byly by na czas i szerzej dostepne. Mam jednak nadzieje ze ewolucja akwarystyki polskiej jest w toku i za kilka lat bedziemy wydawali na swoje hobby wiecej pieniedzy, przez co i gazetek bedzie wiecej i rybek roznorakich w sklepach nie zabraknie. Wystarczy przejzec niemieckie stronki akwarystyczne- poezja..! Jak chce sie miec jakas rybke- nawiazujesz kontakt z towarzystwem milosników danego gat. lub rodziny( blednikowce, kasaczowate itp.) i sprawa zalatwiona- jak maja to odsprzedadza lub po prostu dadza:).U nas dopiero to raczkuje ale idzie w dobrym kierunku( poszukiwalem niedawno ryb z rodziny karpiencowatych, ale nigdzie nie moglem nic znalezc, az tu na aukcji e- bay znalazlem polaka ktory zajmuje sie chodowla proporczykowcow i przeslal mi ikre dosyc rzadko spotykanego gat. Aphyosemion lamberti) Tak wiec nie jest tak zle ale moze byc znacznie lepiej... to chyba po prostu kwestia czasu... Pozdrawiam i przepraszam ze chyba troche zszedlem z tematu:) PROSZE USUNAC DODATKOWE POSTY!!! NIE WIEM CZEMU TAK WYSZLO:)

Misiek123
03-15-2007, 13:03
Moim skromnym zdaniem mozna w skrocie opisać zawartość pism w ten sposób:
MA- artykułu krótsze i mniej wnikliwe (z reguły) , pismo lepsze dla mniej zaawansowanych w temacie
NA- zdecydowanie lepsze artykuły, więcej tresci autorów zagranicznych

A tak w ogóle to brakuje mi pism akwarystycznych bardziej ukierunkowanych na dnay rodzaj akwarystyki

Blizniak2
03-15-2007, 23:28
Kiedyś było jeszcze Akwaforum i Cichlid news. Niestety zapewne z braku większego zainteresowania ze strony czytelników, pisma upadły.
Tak to już jest że jak nie ma zainteresowania... Przecież to MY konsumenci kreujemy rynek.

Wystarczy w MA i NA spojrzeć na nakłady czasopism żeby wiedzieć jak mało nas je kupuje.