PDA

Zobacz pełną wersję : Nawiążę kontak GG z znawcą pielęgnic środkowo amerykańskich!

Kaez
03-17-2004, 15:11
Nawiąże kontakt GG ze znawcą pielęgnic ze środkowej ameryki, znającego się na takich gatunkach jak: pielęgnica cytrynowa, pielegnica wielobarwna (vieja synsiplus), a. labiatum... itp. itd. :D aha mój numer GG: 3267904

Maciek Szulc
03-17-2004, 22:03
witam,
za znawce uwazac sie nie moge, ale siedze w temacie ameryk poludniowej i centralnej i o pielegnicach troszke wiem... zalezy czego potrzebujesz?

matyjasz
03-18-2004, 10:54
Dobrze się składa bo ja bym chciał się dowiedzieć badrdzo dużo na temat meek 8)

Maciek Szulc
03-18-2004, 13:20
moj dobry kolega przez wiele lat hodowal te ryby, ja sam mialem je tez przez jakis czas w swoim akwa. Pytaj, co chcesz wiedziec, bo tak troche trudno bedzie mi wszystko oglnie Ci powiedziec...

Maciek Szulc
03-18-2004, 13:24
na poczatek lookniej tutaj:

http://www.akwarium.org.pl/slodkowodne/ryby/pielegnice/amerykanskie/opisy/thorichthys_meeki/thorichthys_meeki.html

takie przydatne podstawowe wiadomosci.

matyjasz
03-18-2004, 14:47
Trzymam meeki w akwa 100l 4 sztuki (największa ma 6cm) ta największa wszystkei ryby w akwa gania 8) już ładnei sięwybarawiają tzn.brzuszek jasno czerwony. Kiedy nastąpi dobieranie par ? Czy jak już sie dobiorą to 1 czy 2 pary będe mógł trzymać ? zainteresowało mnie zacwoanie 2 meek (wydaje mi się że samce) często odkrywają pokrywy skrzelowe i tak koło siebie jak by tańczą :)

Maciek Szulc
03-18-2004, 19:46
6 cm to jeszcze mlode ryby!! do 100l. ja bym polecal jedna pare meek, do tego jakies sumowate, kirysniki albo bocje i bedzie fajnie. oczywiscie dwie pary wejda na styk, ale bedziesz mial nimi sporo problemow, jak jedna para bedzie sie wycierala to druga bedzie terroryzowana (ostatnio modne slowo) i prawdopodobnie bedziesz zmuszony okresowo odlawiac je do innego zbiornika, beda sie meczyc i ciagle uciekac przed dominujaca para, wiec chyba nie mialoby to sensu! A co do dobierania sie par, to kupiles ryby z jednego sklepu, tzn. czy pochodza od tych samych rodzicow? Bo jesli tak, to niewskazane jest dobieranie ich w pary, w celu unikniecia chowu wsobnego.

matyjasz
03-18-2004, 19:57
A w jakim wieku dobierają się w pary ? kupiłem 4 sztuki z jednego sklepu w tym samym czasie, ale nei wiem czy od tych samych rodziców pochodzą lecz wydaje mi się że nie bo każda inaczej wygląda 8) tzn. wszystkie się od siebie różnią albo ubarwieniem albo wielkością albo pyszczkiem...czy meeki jędzą sałate ? bo próbuje im dać i w ogóle ne wiedzą o co chodzi...może dlatego że nigdy nie jadły i nie rozpoznają w sałacie żarcia ? i jak je przekonać zeby jadły sałatke ?

Maciek Szulc
03-18-2004, 21:13
przekonac meeki do salaty to tak jak namowic szczupaka na przejscie na wegetarianizm :D :D raczej masz nikle szanse.
ok.6-7cm dla samicy to juz jest dobry wiek do dobierania sie w pary, natomiast samce maja wtedy ok.10cm.
jak kupiles w tym samym czsie z jednej grupki rybek, plywajacych w jednym akwa w sklepie, to masz spore szanse ze pochodza od jednych rodzicow, ale nie jest to pewne. ja bym do tych 4 dokupil jeszcze z 2-3 mniej wiecej tej samej wielkosci, ale z innego zrodla. To zwiekszy szanse na dobranie sie zgodnej pary, a dopoki sa mlode to 100l. powinno dla nich wystarczyc. Ja sie parka dobeirze to reszte towarzystwa bedziesz musail albo sprzedac, albo odlic do innego baniaka.

matyjasz
03-18-2004, 22:02
trudno mi będzie znaleść podobnej wielkości ale sprubóje. Co zrobić żeby nie obgryzały roślin ?

Maciek Szulc
03-18-2004, 22:04
sprobowac je przeglodzic i dac granulat roslinny...

matyjasz
04-25-2004, 14:35
Oto moja obsada na dzień dzisiejszy:
4xPiel. Meeka(docelowo parka)
2xkosiarka
3xsynodontis( niestety tanganika, ale nei mam sumienia oddawać tych super rybek)
2xŻałobniczka (do wydania)
1xMolinezja Black molly(do wydania)
2xZbrojnik Niebieski

Co moge dodać do tej obsady ? Bocje ? Jeśli tak to jakie ? Dziwi mnie zachowanie moich meek. Dwie meeki odkrywają pokrywy skrzelowe i tak jakby walczą i nieraz jeszcze jedna meeka dołańcza się do nich i jest 2 na 1 :) Co to zachowanei może oznaczać ? Pokarm, który dostają: Mrożona artemia, serce wołowe, wodzień, ochotka, od czasu do czasu dżdzownice. Suche pokarmy:Bio-Vit, Ovo-Vit (tropical). Czy dobrze je karmie ?