PDA

Zobacz pełną wersję : pawiookie- wybałuszone oczy

dzidziol0
03-17-2004, 13:23
proszę o rade odnośnie moich pawiookich jesdnej rybie strasznie wybałuszyło jedno oko a po 3 dniach rozpłyneło sie oko w środku .POMÓRZCIE

Klayman
03-17-2004, 16:20
proszę o rade odnośnie moich pawiookich jesdnej rybie strasznie wybałuszyło jedno oko a po 3 dniach rozpłyneło sie oko w środku .POMÓRZCIE

Mam zle wiesci dla Twojej rybki ... przykro mi ...

MYKOBAKTERIOZA (potocznie rybia gruźlica)

Trudna do rozpoznania, ma podobne objawy do wielu innych chorób. Dopiero wykonanie sekcji wykazuje na narządach wewnętrznych liczne białe guzki. Do całego obrazu zmian chorobowych mogą dołączyć objawy innych schorzeń takich jak np. posocznica czy pleśniawka.

Objawy:, Apatia, mała ruchliwość ryb, brak apetytu, Nastroszenie łusek, spuchnięty brzuch, Wytrzeszcz oczu, niewielki owrzodzenia, Wychudzenie, zblednięcie i brak wzrostu ryb.

Zwalczanie: nieuleczalna, chore ryby uśmiercić aby nie cierpiały a pozostałe obserwować i odizolować jako podejrzane osobniki.

LUB

POSOCZNICA

Choroba bakteryjna, rozwija się u ryb osłabionych, przebywających w złych warunkach wodnych. Choroba bardzo groźna i zaraźliwa. Ryby chore w zaawansowanym stadium nie da się uratować i należy uśmiercić. Chore osobniki należy odizolować a pozostałe ryby obserwować. W skrajnych przypadkach ginie cała obsada akwarium - akwarium, dekoracje i pozostały osprzęt należy odkazić a roślinność zniszczyć. W takich przypadkach należy dostarczyć chorą rybę do weterynarza w celu potwierdzenia choroby.

Objawy: Apatia, mała ruchliwość ryb, Brak apetytu, Otwarte pokrywy skrzeli, Nastroszenie łusek, Wytrzeszcz oczu, Również mogą występować podskórne guzki.

Zwalczanie: przy słabo zaznaczonych objawach można próbować leczyć kąpiąc ryby przez dwa dni w roztworze: 0,25 g Syntarpenu + 0,5 g Ampicyliny na 50 l wody. Kąpiele powtarzać co 2 dni w nowym roztworze. Pozostałym zdrowym rybom podać zieleni malachitowej (0,005 g na 100 l wody ) lub Metronidazolu (0,5 g na 50 l wody).

zrodlo: http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm

Jest jeszcze mozliwy jakis pasozyt chociaz w to zdecydowanie watpie.

marking
03-19-2004, 11:49
To może być sam wytrzeszcz oczu. Osobiście wyleczyłem kiedyś ryby z takimi samymi objawami,. Używałem jkiegoś antybiotku (niestety nie wiem jaki - skleroza). Był w tabletkach i koztował około 2 zł za tabltkę, ale co to było nie pamiętam. Życzę zdrowych rybek.