PDA

Zobacz pełną wersję : paletki i filtr uv

taisho
03-17-2004, 11:49
tak jak w temacie to czy taki filtr uv może ustrzec paletki przed ewentualną chorobą?????????
przez ile powinien działać taki filtr(ile godzin) :?

Maciek Szulc
03-17-2004, 12:44
filtry uv powinny chodzic 24/h przynajmniej ja tak slyszalem.
ustrzec przed chorobami to one nie sa w stanie, moga tylko zminimalizowac ryzyko ich wystapienia, zabijajac wszystko co zyje...

Tomek
03-17-2004, 18:40
wg mojej wiedzy filtr UV powinien chodzic okolo 4-6h na dobe i jezeli nawozisz zelazem to cykl UV powinien isc naprzemiennie z cyklem dawania dawki nawozu, poniewaz UV rozklada zwiazki zelaza.

Nie uchroni Cie to przed chorobami, pomoze zminimalizowac proste problemy wynikle z obecnosci drobnych drobnoustrojow w wodzie oraz zwalczy jednokomurkowe glony tworzace efekt "zielonej wody"

fikrag
03-17-2004, 19:42
Ja z powodzeniem stosuje u siebie filtr UV.Działa 24/h na dobe i od kedy jestem jego właścicielem jestem bardzo zadkim klijentem sklepoów akwarystycznych i aptek.z moich obserwacji wymika że zabija pewien procent bakterii nitryfikacyjnych i spowalnia wzrost roślin,jednak mimo to gorąco polecam. :D

Eddie
03-17-2004, 21:11
Ja z powodzeniem stosuje u siebie filtr UV.Działa 24/h na dobe i od kedy jestem jego właścicielem jestem bardzo zadkim klijentem sklepoów akwarystycznych i aptek.z moich obserwacji wymika że zabija pewien procent bakterii nitryfikacyjnych i spowalnia wzrost roślin,jednak mimo to gorąco polecam. :D

Zainteresowal mnie ten temat :D chetnie dowiedzialbym sie jak duze jest Twoje akwa ( netto ) , i jakiej mocy jest UV lampa ( Watt ) Fajnie by bylo gdybys przykleil fotke Twojego baniaka !!!

fikrag
03-18-2004, 21:25

Zainteresowal mnie ten temat :D chetnie dowiedzialbym sie jak duze jest Twoje akwa ( netto ) , i jakiej mocy jest UV lampa ( Watt ) Fajnie by bylo gdybys przykleil fotke Twojego baniaka !!!
Jak na razie palety pływają mi w 200 l. baniaku(ok.160-170 l netto :) )w takim akwa stosuje 11 W lampe Aquqszuta.Chętnie wrzuce fotke na forum,ale narazie nie mam cyfrówki :cry: ,zrobiłem jednak ostatno zdjęce zwykłym aparatem moim tarlakom,więc jak wywołam i gdzieś zeskanuje to napewno tu wrzuce.Pzdr.Tomek.

marking
03-19-2004, 11:43
No przed chorobami paletek raczej nie uchromi Cię filtr UV. Jednak pomoe on napewno ograniczyć te choroby i będzie pomocny też w leczeniu ich.

fikrag
03-19-2004, 21:00
No przed chorobami paletek raczej nie uchromi Cię filtr UV. Jednak pomoe on napewno ograniczyć te choroby i będzie pomocny też w leczeniu ich.
W 100 % się z tobą zgadzam,to było by zbyt piekne by wytarczyło mieć lampe UV i zero chorób w akwarium.Pzdr.Tomek.

DaroS
03-28-2004, 00:10
Polecam artykuł autora o lampach uv w dziale wyposażenie.
http://fisher.weikrim.eu.org/

I jak wskazuje tam praktyka przy pokonie nic się nie dzieje-co widać w
zał.fotkach na stronie(także nie jest regułą wpływ jej na rosliny), ale opinie na temat czasu pracy są różne.
U mnie narazie 24h,zobaczymy co na to "powiedzą"rosliny.

Marek Zychla
04-03-2004, 19:52
ja mam 11w uv w 500l .
dziala 24g/h
efekt? hm...... chorob niema ale czy byly by bez lampy? pojecia niemam ........

Sebastian
04-04-2004, 17:36
Pytanie do kolegów używających lampę 24/dobę: Jeśli jest to akwa z roślinami jak często uzupełniacie Fe i w jakiej ilości?

fikrag
04-05-2004, 17:47
U mnie działa 24/h na dobe,ale nie dodaje żelaza.Od czasu do czasu dodaje nawozu Sery i wystarcza.

Sebastian
04-05-2004, 21:10
Myślę że możesz mieć niedobór żelaza.Gdzies czytałem że po paru godz. już jest duży spadek a po dwóch dniach całkowity brak.Teraz sprawdzam te teze.Zobaczymy jak to bedzie.

Sebastian
04-05-2004, 21:36
Wstępne wyniki wyglądają następująco:
:arrow: o godz. 10.40 poziom Fe 0,8 mg/l
:arrow: o godz. 22.40 poziom Fe 0,5 mg/l
Czyli spadek o 0,2 mg/l przez 12 godz.Aby być do końca pewnym zobacze po jakim czasie poziom Fe spadnie do 0.