Zobacz pełną wersję : 10l co, jak, ile ?
Jestem zielony w akwarystyce morskiej, a chciałbym założyć 10l akwa morskie z samymi ukwiałami, kolarowcami itp.. Może krewetkami. Co mi jest potrzebne do takiego akwa?Ile bym wydał na takie akwarium kasy? Gdzie są sklepy w Kielcach lub w Krakowie gdzie można się w to wszystko zaopatrzyć?
No to przyszalałeś :!: :!: :!:
Nie łatwo jest takie maleństwo pociągnąć z sukcesami nie mająć dostatecznej wiedzy i czasu na obsługę :!: :!: :!:
Z porażkami owszem, łatwo :!: :!: :!:
paletka6
12-31-2006, 15:16
ukwiałami-aptasiami ? :D
potrzebna Ci jakaś mała grzałeczka,kaskada i oświetlenie np.powercompact 50/50 a i woda z Ro do tego troche soli
wydasz na to kilkaset złotych
najlepiej jak całą wode i skałe weźmiesz z ustabilizowanego zbiornika
ocelocik
12-31-2006, 15:25
Popatrzylem na swoj zbiornik do podmian i mam wrazenie, ze gdybym wsadzil tam mojego Sarcophytona ( a i tak mam niewielkiego ) to nie byloby miejsca na nic innego.
Osobiscie odradzam - mozliwosci niewielkie, doswiadczenia brak, zadne trudniejsze ( w stylu wspomnianej krewetki ) zwierzaki nie wybacza nawet nieduzych potkniec. Szybko mozesz sie zniechecic. Polecam wszystko jeszcze raz przemyslec i zastanowic sie nad np. 50l lub 100l. Pozdrawiam,
M.
Ocelocik święta prawda!!!
tancerz2005
01-18-2007, 00:15
Zbiornik morski z litrazem 50-100litrow to jak mniemam wydatek rangi kilkuset zlotych a moze i wiecej (nie znam sie na akwarystyce morskiej ale wiem ze jest droga)... Jednak czytajac forum natknalem sie na kilka watkow typu ""nano rafa""... Wiem ze zbiorniczki te byly zakladane przez doswiadczonych w akwarystyce morskiej ludzi ale jak sami oni okreslili ""sa one duzo latwiejsze w utrzymaniu niz duzy zbiornik"", a pozatym szczerze mowiac wole sprobowac i ewentualnie zniechecic sie na zbiorniku 10-20 litrow na ktory wydam stosunkowo mniej (hehehe dobrze powiedziane) niz na zbiornik 100 litrow .... Pozatym zakladajac zbiorniczek morski 10 litrowy nikt nie mysli (chyba) o trzymaniu tam zwierzat zywych (mowie tu np o krewetkach, krabach itd jako ze ukwialy i koralowce tez sa zywe), poza wlasnie trzymaniu zywej skaly .... Odnosnie zalozenia nano rafu juz posiadlem jako takie informacje, ale mam jeszcze pytanie... Jakie powinno byc zasolenie i czym sie je mierzy?? Druga rzecza jest to, jakie wklady stosuje sie w akwariach morskich (mowimy tu o nano rafie) ?? Z gory dzieki za odpowiedz i pozdrawiam :)
Nuroslaw
01-21-2007, 11:16
10 litrów to stanowczo za mało.
możesz spróbować z min. 25 litrami.
trochę żywej skały, może krewetka albo krabik, jakies grzybki i etc. , z glonów Calurepa, a o koralach, gąbkach można zapomnieć.
dwie pompki które mieszają wodę, coś dobrego do napowietrzania (ew. napędzania odpieniacza), silne oświetlenie 1W/1l, woda RO + sól morska, najlepiej ze zwiększona zawartością wapnia..
Zasolenie najprościej mierzyć za pomocą salimetru. albo refraktometru (dokładniej).
Przy małym akwarium, opieka musi się sprowadzać do częstej podmiany wody i wtedy wszelki urządzenia dodatkowe nie są potrzebne.
wymagane jedynie spore doświadczenie w prowadzeniu akwarium chociażaby słodkowodnego bez glonów. jeśli tego nie masz, albo masz zawsze z glonami słodkie, To Twoje morskie będzie identycznie wyglądać - brzydkie i śmierdzące
Grama Loreto
01-26-2007, 14:50
"10 litrów to stanowczo za mało." - nieprawda, da sie nawet mniejsze prowadzic, wystarczy zerknac na nano-reef.com. Fakt ze ciezko ale sie da.
"możesz spróbować z min. 25 litrami.
trochę żywej skały, może krewetka albo krabik, jakies grzybki i etc. , z glonów Calurepa, a o koralach, gąbkach można zapomnieć. " - bez przesady :) w sieci sa setki przykladow na to ze da sie nawet SPS-y trzymac w akwarium 25L. Jesli wymienia sie czesto duze ilosci wody, ma sie duzo swiatla, skaly, cyrkulacje, makroglony itd... to ma sie wode o bardzo dobrych parametrach, SPS-y az swieca :) A co do gabek to nie widzialem akwarium na zywej skale w ktorym nie byloby gabek.
W tak małej nano rafie bardzo ważna jest systematyczna obsługa. Wiadomo że większość z nas ma głównie inne rzeczy na głowie a akwarystyka to tylko hobby. A co się stanie gdy zabraknie prądu? Jeśli krótkotrwałe to wystarczy UPS. Niestety jeżeli bardzie długotrwały zanik prądu to konieczny będzie agregat prądotwórczy. I tutaj już lecą koszty. Większe akwarium dłużej zniesie takie sytuacje. Aczkolwiek wiadomo że nie bez końca. Jestem jednak za większymi zbiornikami. Ale jak się czegoś bardzo chce to czemu nie.
Grama Loreto
01-26-2007, 23:07
Kevlar nie strasz chlopie :) mysle ze wylaczenia pradu dluzsze niz 8h to sie naprawde bardzo rzadko zdarzaja, ja mieszkam w duzym miescie i nie mam UPS-a ani generatora, licze na niezawodnosc odpowiednich sluzb, 8h wytrzyma akwarium w porywach, nie pamietam dluzszego wylacznia niz 2h, mam nadzieje bez UPS-a jeszcze pociagnac, smiem twierdzic ze wiekszosc go nie ma :)
Po ostatniej wichurze nie było u mnie prądu przez 19 godzin (od 22 do 17).
chipimbi
01-27-2007, 23:58
podepne sie pod temat.
chce robic morskie akwa w 60l narazie chlone wiedze na ten temat ale jesli mozecie to prosze o pomoc chodzi mi o podanie dokladnych modeli sprzetu jaki by byl potrzebny do takiego akwa ktory macie sprawdzony i wiecie ze bedzie dobrze dziala.