Zobacz pełną wersję : kiedy sie okoci ?? ;]
może zadam strasznie amatorskie pytanie ale co tam macie jakis sposobik na to by okreslic np kiedy samiczka gupika okoci sie ?? ale codzi mi o takei cos zeby zauwazyc jakas zmiane na plamce przy pletwie odbytowej (bo z tego co wyczytalem ta plamka to potomstwo :] ) ale tak zeby np zobazyc ze ona okoci sie np za 3 dni :] moze da sie dokladniej ?? zalezy mi jak nigdy bo nie mnozylem ich zawsze kocily sie w glownym zbiorniku ale tym razem wybralem sobie naprawde ladnego samczyka i samiczke wiem ze potomstwo mzoe niebyc od tego samca co chce ze samiczka mogla byc wczesniej zapolodniona a nawet doczytalem sie rzeczy ze moze przechowywac nasienie no ale zalezy mi na takiej obserwacji bo nie chce jej zabardzo menczyc np tygodnia w kotniku dzieki za pomoc :] a nie prosze nie piscie tylko po 4 tyg bo jestem ciekaw czy udaje wam sie tak odrazu liczyc 4 tyg bo ja jakos nigdy niemoge trafic kiedy zaczela sie ciaza :]
Salvator
11-03-2004, 19:04
okocenie nastąpi dy utwoży sie tzw. cysta porodowa czyli taka górka w okolicy odbytu
MartinTexas
11-05-2004, 18:08
No wiesz to zależy, ja mam gupiczkę taką bezbarwną i u niej na przykład nie widać plamki ciążowej-to zależy od koloru ryb, ale zazwyczaj jest, no tak lepiej jak sobie pływa niż siedzi w kotniku, ale jeżeli ci na małych zależy i jest już gubiutka(choć to też nie do końca reguła, bo mi raz urodziła taka chuda ze 20 młodych), to przenieś ją do kotnika, raczej jej nic nie będzie a i młode nie poginą.Bo jak w nocy urodzi to nawet możesz nie zdążyć-ja jedną trzymałem w akwa i w ostatniej chwili zdąźyłem wyjąłem ją, gdy pierwszy maluch już w połowie wyszedł(Ale to nie musiał być pierwszy, bo później jeszcze 50 było :) ). :wink:
czy mi zalezy hihih chyba mi odpierdziela jak nie chcialem tych rybek widziec w moim akwa i wogule ble i fe tak ostatnio zakupilem sobie parke do moich pretniczkow i tak sobie mysleze zapelnil by akwa nimi a ze ladna parka (wiem ludze sie bo to pwenie nie z tego samczyka miot) to i moze potomstwo bedize ladne tak jeden miot chce zlapac i odchowac reszty wiem ze nie zatrzymam wiec bedize sie pzrebywały w ogulniaku