PDA

Zobacz pełną wersję : ZAROBKI W AKWARYSTYCE

ksywa22
12-29-2006, 00:24
Witam wszystkich Akwarystów i wszystkich pracujące w akwa biznesie.
Zwracam się z prośbą do osób prowadzących wlasny biznes związany z akwarystyką /sklepami zoologicznymi.chcialbym aby ktoś udzielił mi informacji ile można zarobi na swoim hobby.Ja zajmuje sie akwarystyką od 14 lat i bardzo chcialbym otworzy własny BIZNES AKWARYSTYCZNY
Ale planując przyszłoś w zawodzie/hobby trzeba wiedzie czy da sie wyjśc na swoje.Prosze o szczere odpowiedxi tutaj na forum lub na mój email ksywa21@interia.pl
Pozdrawiam Damian

Blizniak2
12-29-2006, 01:53
Profile biznesu akwarystycznego są wielorakie. A czym konkretnie w akwarystyce się zajmujesz? I jaki rodzaj "biznesu" by Ciebie interesował?

Moonshine
12-29-2006, 10:19
Na wszystkim można zarobić . Jeżeli istnieje jakiś - użyjmy słowa umownego - ''rynek'' - oznacza to ,że ludzie na nim zarabiają bo inaczej by nie istniał ''ów rynek'' .

Rynek akwarystyczny robi się coraz bardziej profesjonalny . Nie wystarczy wiedza z zakresu akwarystyki . Trzeba środków , wiedzy na temat rynku , umiejętności planowania .

Określ co bedziesz chciał robić , jakimi dysponujesz zapleczem i jakie masz środki -zarówno finansowe jak i inne [auta , sprzęt , zaplecze lokalowe etc] .

Od razu zdradzę ci mały sekret - jezeli masz środki skromne to lepiej zrobisz zatrudniając się u kogoś .

ksywa22
12-29-2006, 16:07
Chcialbym aby Mój sklep zooologiczny był urządzony w taki sposób by znalazły sie w nim akwaria z pospolitymi rybami oraz rybami z rodziny pielęgni z ameryki centralnej i poludnowej ,poneiważ w tym ejstem najbardziej zorientowany.
Znajdował by sie równierz aktykuy akwarystyczne ,wszelaka chemia, pokarmy, akcsoria ,akwaria ,roślinnoś.
Druga połowa sklepu poświęcona była by terrarystyce z którą też jestem związany(byłyby oczywiście wszelakie akesoria potrzebne do hodowli tych gadów,oraz same zwirzątka(węze jaszczurki żabki, karmówka) mała czesc sklepu poświęcona bylądy ptaszkom i gryzoniom.

Jestem samoukiem i potrafie sam mardzo dobrze zrobic wszelkie prace remontowe wykonac ozdoby sufuitów ścian wykończyc rownierz meble , ze stylistyką nie bedzie problemu wystarczy tylko plyta meblowa i troche szkła:)no i oczywiscie wyobraźnia.
Umię równierz klejic akwaria co na pewno przyda mi sie do wykonania przynajmiej czesci zboiorników akwarystycznych ,w których będą trzymane ryby, Jedynym kosztem robocizny za którą bede musiał zaplaci będa stelarze w, które beda wkomponowane akwaria.
Potrafie również dekorowac zbiorniki i byc moze keidyś muglbym specjalizowa sie także w tym.
To takie podstawy które zamieszam na planowanie swojego sklepu.

PROSZE O PORADY WSZYSTKICH KTÓRZY ODWIEDZAJĄ TĄ STRONE ORAZ OSOBY PRACUJĄCE W TEJ BRANŻY ABY OPISAŁY KOSZTY UTRZYMANIA ŚREDNIEJ WIELKOŚCI SKLEPU AKWARYSTYCZNEGO ORAZ PRZYCHODÓW JAKIE MOŻNA Z TAKIEJ DZIAŁALNOSCI LUB UZYSKAC LUB Z DZIEDZIN SPOKREWNIONYCH

Prosze o szczere wypowiedzi.

Chciałbym aby ten tamat został poruszony dogłębnie by kazdy akwarysta mógł coś więcej się o tym dowiedizec.

podrawiam Damian[b]

Moonshine
12-29-2006, 19:29
o szczere
szczerze odradzam .

Blizniak2
12-29-2006, 20:34
Ja również.
Pamiętaj że w obecnych czasach nie mają już racji bytu sklepiki z regałami - samoróbkami.
Tu liczy się profesionalizm jak w każdej branży.
Akwarystykaprzestała być już dawno małą branżą w zamkniętym kręgu odbiorców.

figrut
12-29-2006, 21:33
Nie mam sklepu, mam hodowlę. Dużym plusem jest to, że znasz się na akwarystyce i potrafisz dużo sam zrobić, bo odchodzą Ci koszty robocizny i do tego będziesz sprzedawcą który potrafi doradzić. Taki sprzedawca obok dużego wyboru w towarze to renoma sklepu [poczytaj posty o różnych polecanych sklepach]. Sklep powinien być w dobrym punkcie i z możliwością łatwego dojazdu. Sprawdź ceny w innych sklepach akwarystycznych w Twoim rejonie i sprawdź, za jaką cenę możesz kupić towar [jakie możesz mieć przebicie z ceną]. Utrzymanie akwariów jest bardzo kosztowne [prąd i woda], więc zwróć uwagę na to, czy sklep jest pomieszczeniem bardzo ciepłym, czy też będziesz musiał dogrzewać sklep i tracić dużo prądu na ogrzewanie akwariów. Musisz mieć zabezpieczenie finansowe na kilka początkowych miesięcy, bo zanim uzyskasz rozgłos wśród akwarystów, z zarobkami może być bardzo kiepsko, a nawet na początku możesz mieć same straty. Dostawcy - najlepiej kilku sprawdzonych, bo nie zawsze będziesz miał pożądany gatunek od jednego. Ja odstawiam do sklepów ryby, rośliny i króliczki miniaturki. Napisałam o króliczkach MINIATURKACH, bo dość często do sklepów przychodzą ludzie z młodymi króliczkami na sprzedaż, które wyrastają z opcji "miniaturki" na opcje "królik na obiad dla całej rodziny" :lol: . Sprzedający już więcej się u Ciebie nie pojawi, a nad Tobą będzie ciążyć opinia "oszust". Karma - warto kupować wielkie opakowania i sprzedawać w woreczkach strunowych poporcjowane bo jest taniej dla Ciebie i dla klienta, a klient karmę [dla rybek również] kupuje tam gdzie dobra [dobra firma] i tania, rzadko kiedy zależy mu na plastykowych pojemniczkach za które się płaci, a woli dosypać uzupełnienie do pustego. Jak coś mi się przypomni, napiszę :)

kakau
01-02-2007, 23:45
Umię równierz klejic akwaria

Proponuję umieścić to na szyldzie - zapewni spory ruch
Sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać :twisted:

wolfik
01-03-2007, 20:00
ksywa - a jaki przewidujesz budzet na rozpoczecie takiej dzialalnosci?

proponuje Ci inne podejscie do tematu - najpierw oblicz sobie, ile miesiecznie bedzie kosztowalo utrzymanie takiego sklepu (nie jego zalozenie) i sprobuj to przeliczyc np. na liczbe 15 kilowych workow karmy jakie bedziesz musial sprzedac, zeby wyjsc na zero.

a potem zastanow sie, czy masz tyle psow w okolicy :)

a tak powazniej - NIE WOLNO skupic sie tylko na akwarystyce - musisz sprzedawac WSZYSTKO dla rybek, psow, kotow, zolwi itd.

Moonshine
01-04-2007, 09:24
a tak powazniej - NIE WOLNO skupic sie tylko na akwarystyce - musisz sprzedawac WSZYSTKO dla rybek, psow, kotow, zolwi itd.
Najlepiej jeszcze dołóż robaczki dla wedkarzy , szczotki dla koni i muszelki dla Pani z NaPrzeciwka .

narcan
01-05-2007, 22:12
Najlepiej jeszcze dołóż robaczki dla wedkarzy , szczotki dla koni i muszelki dla Pani z NaPrzeciwka .

jeśli to jest złośliwe z Twojej strony to raczej nie znasz branży zoologicznej-z samych rybek nie wyżyjesz-musisz mieć jeszcze tak jak napisał Wolfik

alganow
01-05-2007, 23:28

jeśli to jest złośliwe z Twojej strony to raczej nie znasz branży zoologicznej-z samych rybek nie wyżyjesz-musisz mieć jeszcze tak jak napisał Wolfik
zerknij na linki w sygnaturce Moonshine :P
wydaje mi się, że jednak wie co mówi

narcan
01-05-2007, 23:48
zerknąłem-no i? jesli ktoś jest monopolistą na danym rynku to może sobie pozwolić na sprzedaż samych ryb i akcesoriów do akwarium-ale z drugiej strony mooonshine jest właścicielem-czy w innym charakterze współpracuje z ze sklepem który jest też w internecie powinien znać realia rynku i wiedzieć,że z samych rybek to kokosów nie zrobi i ledwo zarobi na opłaty itd.-nie wiem jak jest na śląsku ale w Warszawie i okolicach jest dużo sklepów które nie tylko oferują rybki ale i inne artykułu dla zwierząt- no wyjątkiem jest chyba diskus :wink:

Obecnie sklep zoologiczny to nie tylko rybki-to już mały supermarket-np.kakadu gdzie sprzedaje się praktycznie wszystko.
Klient idąc do sklepu zoologicznego chce kupić w nim wszystko co potrzebuje a nie uganiać się po kilku sklepach.

Druga opcja to koszty choćby wynajmu lokalu-wiadomo,że w Warszawie są jedne z największych a w innych regionach są mniejsze i to czasami nawet o połowę .

Summa sumarum wszystko zależy od rynku w danym regionie-w jednym miejscy wystarczy mieć tylko ryby i sprzęt do hodowli a w innym jeszcze inne towary dla zwierząt

Blizniak2
01-06-2007, 00:13
Prawda jest taka, że obecnie bez wejścia ze sklepem do cetrum handlowego nie ma co marzyć o zrobieniu pieniędzy w tym biznesie. Tu taj nie ma mowy o regałach DIY....

alganow
01-06-2007, 08:07
Obecnie sklep zoologiczny to nie tylko rybki-to już mały supermarket-np.kakadu gdzie sprzedaje się praktycznie wszystko.
Klient idąc do sklepu zoologicznego chce kupić w nim wszystko co potrzebuje a nie uganiać się po kilku sklepach.
mylisz sklep zoologiczny, z wyspecjalizowanym sklepem akwarystycznym. Jeśli ktoś chce mieć 'zoologa' i sprzedawać głównie saszetki pokarmów za 3zł, smycze i tabliczki, to przecież ja nikomu tego nie bronie, ale wydaje mi się że niezłe pieniądze można zarobić stawiając na wysoko wyspecjalizowaną akwarystykę. Prawda jest jednak taka, że taki sklep nie utrzyma sie tylko ze sprzedaży stacjonarnej. Trzeba wtedy szukać wszelkich możliwych kanałów zbytu [sklep interenetowy, serwisy aukcyjne, kontakty z mniejszymi sklepami], a to wymaga niemałych środków, więc mało kogo stać na rozkręcenie takiego biznesu.

Moonshine
01-06-2007, 08:51
1. Moje rady były szczere
2. Tak znam dokładnie realia rynku
3. Nie mam interesu w tym aby uczyć za darmo konkurencję

Dlatego pozostaje mi się umśmiechnąć i życzyć powodzenia .

Blizniak2
01-06-2007, 11:29
3. Nie mam interesu w tym aby uczyć za darmo konkurencję

I to nikt absolutnie nie powienien mieć do Ciebe pretensji.

01-06-2007, 14:44
Prawda jest taka, że obecnie bez wejścia ze sklepem do cetrum handlowego nie ma co marzyć o zrobieniu pieniędzy w tym biznesie. Tu taj nie ma mowy o regałach DIY....

A wejście na początek ze sklepem w centrum handlowym to najlepszy sposób na szybkie bankructwo:P
Wymagania centrów wymuszają zatrudnienie min. jednej dodatkowej osoby, (lub więcej w zależności od wielkości sklepu), a przy wysokości czynszu bardzo ciężko byłoby się wyrobić. Sklepy sieciowe wygrywają na skali firmy (kilka sklepów, często też hurtownia) dzięki czemu mogą kupować u producentów, często z solidnymi rabatami...
W większości przypadków akwarystyka w sklepie zoologicznym powinna wyjść na '0', zarobek jest na kotkach, pieskach (żarcie, żwirki gadgety) i wędkarstwie - bo to towar który leży i sie względnie nie psuje...

Moonshine
01-06-2007, 19:24
najlepszy sposób na szybkie bankructwo:P
akurat osiągnięcie bankructwa to nie jest wielka trudność .

gosiaa
01-08-2007, 16:55
Moj byly szef zaczynal od akwarystyki i choc to niewielkie miasto, to szef szybko doszedl do wnisku, ze kokosow na samej akwarystyce nie zrobi. Dzialalnosc swoja rozszezyl o sprzedaz gryzoni,ptakow i wszelkiego innego asortymentu zoologicznego. Wystroj aranzacje, klejenie akwariow oraz stelaze wykonal sam. Po ponad dwoch latach dzialalnosci sklepu, wielu lokalnych sprzedawcow zazdrosci pomyslu oraz szybkosci rozwoju firmy. Wiec nie jest tak, ze wszyscy sa z gory skazani na przegrana, ale mysle ze znajomosc tematu jest tu chyba najbardziej niezbedna. Wiec radzilabym duzo, duzo poczytac, A sprzedawac nie, to o czym sie ma najwieksze pojecie, ale to co sie moze najlepiej sprzedawac:)

ksywa22
01-14-2007, 20:01
siema szystkim dzięki za odpowiedzi . juz mysle nad nowym przelomowym momoentem w moich zainteresowaniach. nie bedzie to sklep. poniewaz zakaldam hodowle ryb egzotycznych. Teraz juz wiem ze to jest to co bede robil i mam zamiar robic to dobrze:)