Zobacz pełną wersję : statecznik PC-E218 Brilux
Mam 2x15W oświetlenia z standardowym indukcyjnym zapłonem. Mam zamiar wymienić statecznik na elektroniczny. 2x15W kosztuje jeszcze raz tyle co ten wymieniony w temacie 2x18W. Czytałem na stronie Briluxa, że świetlówki podłączone do statecznika o większej mocy szybciej się zużywają. Czy jest tak, że przy okazji jaśniej świecą. Na tym mi zależy.
Los_Sandalos
11-02-2004, 19:05
Trudno dokładnie powiedzieć czy może ten statecznik działać ze świetlówkami 15W, najlepiej napisz maila do briluxa, powinni odpisać. Nie dawno był temat dokładnie o tym samym, poszukaj po forum.
Brilux napisał, że nie prowadzą badań nad zachowaniem świetlówek zasilanych statecznikami wiekszymi niż zalecane.
Los_Sandalos
11-02-2004, 19:31
To trudno coś doradzić, stateczniki innych firm dla lamp 18W są z reguły tez zalecane dla 15W. Najprawdopodobniej przy briluxie będzie podobnie ale pewności oczywiscie nie ma. A nie masz możliwości wymiany na świetlówki 18W, są one z różnych względów znacznie lepsze.
Możliwosci zawsze jakaś tam istnieje. Niestety zainwestowałem w aluminiową pokrywe AquaBoro z belką 2x15W a jako, że mam małe akwa przypada 0.5W/L ale wiadomo, że po pewnym czasie zaczyna niewystarczać. Narazie kombinuje z wymianą statecznika na elektroniczny. Przy takim stateczniku spadnie zużycie energii a świetlówki zachowają dłużej swoją sprawność. Nie wiem jak jest z jasnością, chodzi mi o lumeny, czy będzie lepiej?
Kontaktowałem się z Briluksem. Statecznika elektronicznego przeznaczonego do świetlówek o wyższej mocy nie powinno się stosować do świetlówek o niższej mocy ze względu na szybsze ich zużycie. Natomiast poprawiają on ilość emitowanego światła.
Los_Sandalos
11-06-2004, 07:23
Decyzja należy do ciebie. Jeśli masz możliwość to należało by zbadać temperaturę świetlówek ze tatecznikiem do 15W zwykłym i z tym briluxem 18-20W. Do tego trzeba by mieć jakiś dobry termometr rtęciowy(~80st) i przykleić go do rury taśmą klejącą i zmieniać stateczniki. należy dać ze 2 godziny na ustalenie się temperatury. Jest to jedyny nieelektryczny sposób pomiaru mocy jaki mi przychodzi do głowy.
pierwszy raz spotykam sie z tak rozbieznoscia ceny.
kup ten do 18 W i tyle
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34072733
ja mam statecznik 4 x 18 W ale poniewaz mam narozne akwarium swieca 2x 18W i 2x15W.
Statecznik jaki polecasz odradzają mi gościowie z Briluxa a przecież są producentami właśnie tego 2x18W.
Statecznik jaki polecasz odradzają mi gościowie z Briluxa a przecież są producentami właśnie tego 2x18W.
dziwisz sie ??? jak jest 2x tanszy ??? to nienormalne
tutaj masz statecznik 2x15-20 W za 47 pln i jak widzisz cena rosnie im statecznik mocniejszy
http://www.ultra.znet.pl/light/
a tutaj za 78 pln masz chyba jeden z najlepszych VosslohSchwabe.
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=7302b3af1476&UID_p=f3f54f6d1ca4&UID=a8ffd0a9c2bd
zapomnij o briluxie skoro robia ci taki metlik w glowie.
Dzięki za link. Chyba się zdecyduje.
ptolemeusz
11-11-2004, 12:53
A jakie sa elektryczne metody zmierzenia tewgo czy statecznik pasuje czy nie?
multimetr by sie znalazl.
Los_Sandalos
11-11-2004, 13:15
Multimetrem raczej się tego nie zmierzy, potrzebny byłby watomierz. Pomiar mocy, odjąć od tego średnie straty na stateczniku, podzielic przez 2 i zobaczyć czy wyjdzie 15W lub niewiele więcej(do 1W). Może się zdarzyć że będzie ok.
A nie można tego sprawdzić jakoś tak, że sprawdzić jaki prąd płynie do świetlówki i jakie napięcie, i porownać to z wartościami poprawnymi dla danej świetlówki?
Sam przymierzam sie do zmiany stateczników.
Ale myślę, że jak zmierzyłbym to nawet watomierzem i okazało by się ,że statecznik nie pasuje, to co ja mam z nim wtedy zrobić?
Jak już kupiłem to szkoda wyrzucić.
I kolejna wątpliwość:
Czy taki statecznik , nawet przyjąć że nie pasuje, nie byłby lepszy od stateczników wydłubanych z kompaktu?
Ten napewno też nie jest dobry, obsługuje na pewno inne napięcia i prąd, ale rura świeci.
Mi wydaje się , że statecznik elektroniczny byłby lepszy, ale co ja tam wiem o elektryce.....
Los_Sandalos
11-12-2004, 19:02
A Mi wydaje się , że statecznik elektroniczny byłby lepszy, ale co ja tam wiem o elektryce.....
Prąd jaki płynie do świetlówki można by zmierzyc tylko metodą oscyloskopową - ma on częstotliwośc około 40 kHz i dość dziwny kształt. Przy podłączeniu świetlówek o mniejszej mocy może wystąpić ich przeciążenie. Jest jednak pewne zjawisko a mianowicie świetlówki ze statecznikiem elektronicznym pobierają w połączeniu z nim mniej energii - moc dla świetlówki 18W jest w granicach 16W więc jest duże prawdopodobieństwo, że jeżeli dla fabrycznego statecznika 15W wyniosła by powiedzmy 13W to przy połączeniu ze statecznikiem 18W wyniesie akurat 15W. Światła będzie więcej a obciążenie cieplne nie wzrośnie. Nie posiadam jednak ani takiego statecznika ani świetlówek 15W więc pewności mieć nie mogę.
Podaje wartośći katalogowe uzyskane kiedyś od Briluxa:
Statecznik elektroniczny PC-E218
Pobór mocy z sieci [W] 37
cos 0,86
Pobór prądu z sieci rms [mA] 191
Napięcie na lampie rms [V] 52
Częstotliwość pracy [kHz] 33
Statecznik elektroniczny PC-E236
Pobór mocy z sieci [W] 70
cos 0,9
Pobór prądu z sieci rms [mA] 330
Napięcie na lampie rms [V] 101,3
Częstotliwość pracy [kHz] 38
Temp. obudowy [*C] 57
Do badań użyto źródeł światła odniesienia.
Wyniki pomiarów (napięcie zasilania 230V/50Hz, temp. otocznia 23*C)
hirek1963
11-12-2004, 22:22
Mam 2x15W oświetlenia z standardowym indukcyjnym zapłonem. Mam zamiar wymienić statecznik na elektroniczny. 2x15W kosztuje jeszcze raz tyle co ten wymieniony w temacie 2x18W. Czytałem na stronie Briluxa, że świetlówki podłączone do statecznika o większej mocy szybciej się zużywają. Czy jest tak, że przy okazji jaśniej świecą. Na tym mi zależy.
Ja bym kupił tego briluxa 2x36wat
te co masz połączył szeregowo i będziesz miała w zapasie jeszcze 1x36 wat .Wydatek bardzo mały a sprawdzi sie sam mam ten statecznik w wersji 2x18.Cena jest taka sama.
Prawdopodobnie swietlówki zuzyja się ale 15-18 są tanie więc nie bedzie chyba problemu.Ale za to będa swieciły mocniej
Los_Sandalos
11-13-2004, 08:44
te co masz połączył szeregowo i będziesz miała w zapasie jeszcze 1x36 wat .
Kompletna bzdura!!!
Zdaje sie, że nie można podłączyć świetlówek w ten sposób. Zdecydowałem się na statecznik 2x15W. Czekam tylko na wypłate :)
Los_Sandalos
11-13-2004, 13:05
Najlepsze choć nie najtańsze wyjście. Świetlówki do statecznika elektronicznego należy podłączać tylko i wyłącznie tak jak to pokazał producent. Podłaćzenie 2 świetlówek szeregowo jest absolutnie niedopuszczalne. Także wszystkie wyjścia muszą być obciążone tzn. jeśli statecznik jest do dwóch swietlówek to muszą one być podłączone. Jeśli będzie tylko jedna to statecznik działa w trybie awaryjnym co wg. mnie w przypadku tańszych stateczników prowadzi do przeciążenia sprawnej świetlówki a także może się odbić na samym stateczniku. W każdym razie jeśli nie jest wyraźnie napisane na staeczniku, że może pracować w trybie pojedyńczym to należy dać mu drugą lampę. Zdaje się niektóre stateczniki Vs maja dopuszczalną pracę z jedną lampą.
Tak to często bywa, chcąc zaoszczędzić wydajesz kase podwójnie.
hirek1963
12-23-2004, 09:00
te co masz połączył szeregowo i będziesz miała w zapasie jeszcze 1x36 wat .
Kompletna bzdura!!!
Sorry myslałem że tak można .
Ja mam tez rurki 14 i 15WAT i prawdopodobnie podłącze ten2x18 wat od briluxa najwyżej będą krócej swiecily ale za to jasniej.
Los_Sandalos
12-23-2004, 09:59
Problem podłączania statecznika 2x18W Briluxa ze świetlówkami 15W - 2szt.był już poruszany co najkmniej 2 - krotnie, przejrzyj forum. Konkluzja moja była i jest jednak taka, że prawdopodobnie połączenie takie nie spowoduje jakichś znacznych przekroczeń parametrów zasilania świetlówek i trwałość i ilość światła ze świetlówek będzie w normie. sam statecznik też nie powinien dostać "po tyłku" jeśli oczywiście będzie umieszczony w suchym i przewiewnym miejscu(!!!). Nie biorę oczywiście odpowiedzialności że tak na pewno będzie bo nawet producent statecznika wiem, że nie chciał się na ten temat wypowiadać. Robisz to na własne ryzyko.
Co do świetlówek 14W to nie próbuj ich podłaczać bo to całkiem inna bajka i nie chce mi się teraz wyjaśniać dlaczego, ale absolutnie nie!
sam statecznik też nie powinien dostać "po tyłku" jeśli oczywiście będzie umieszczony w suchym i przewiewnym miejscu(!!!).
Kupiłem kilka dni temu taki statecznik i umieściłem go w "rynience" zamiast magnetycznego (standardowa profilowana pokrywa Wromak do akwa 96l). Byłem zaskoczony faktem, iż mimo że jest podłączony prawidłowo do świetlówek 2x18W dosyć mocno się nagrzewa. Nie ma większego znaczenie czy jest przykryty czy nie dekielkiem w rynience. Dotykając obudowę statecznika stwierdzam, że jest niewiele chłodniejszy aniżeli magnetyczny. :evil:
Plusem wymiany na "elektronikę" jest widoczne z dnia na dzień zwiększenie wydzielania O2 z roślinek. (nawożę bimbrownią i PGC a na świetlówki odbłyśniki z rynny PCV 8cm).
Los_Sandalos
12-23-2004, 14:18
Statecznik umieszczony w "rynience" nie ma możliwości oddawania ciepła do otoczenia. Temperatura w bardzo istotny sposób wpływa na jego żywotność. Należy go umieścić poza pokrywą ponieważ wilgoś mu też nie służy. Coś za coś.
Mam zamiar przenieść statecznik/i poz akwa w niedalekiej przyszłości po dołożeniu jeszcze jednej rury 18W na elektronice z kompaktu lub 2xPLL 18W (preferowane).
Zastanawiam się tylko czy mogę w przypadku PLLek dokupić jeszcze jednego briluxa czy będę się musiał postarać o dedykowany statecznik. Gdzieś czytałem, że kompakty o tej mocy będą działać również na stateczniku magnetycznym (ostatecznie mogę użyć wypruty już z pokrywy).
Czy tak jest w rzeczywistości?
Los_Sandalos
12-23-2004, 15:28
Kompakty PL-L 18 i 36W mogą pracować tak na zwykłych statecznikach jak i elektronicznych ale też do zwykłych świetlówek liniowych.
a ja koledzy akwaryści poprostu sprawdziłem to wszystko o czym mówicie i co mi wyszło:
normalna świetlówka za 3 zł z castoramy(30w) podłączona do statecznika elektronicznego 58w i działa ponad pół roku już i nic narazie.
test numer 2 nie był taki przyjemny ale ma sie znajomości i sie dostało prawie nową swietlówke gro-lux i została ona podpięta pod statecznik 58w vossloh szwabe i po pierwsze nie świeci mocniej bo obok niej chodziła świetlówka gro-lux tej samej mocy na praWIDŁOWYM STATECZNIKU TEŻ ELEKTRONICZNYM TEJ SAMEJ FIRMY.no i jak wam wszystkim wiadomo świetlówki akwarystyczne świecą ze zgodnym widmem około roku i trzeba je później zmienić ale działają one dalej i świecą spokojnie pare latek choć już nie z tym skutkiem.a sylwania padła na stateczniku 58 watt po 2,5 miesiąca!!!!!!!!!!! .stąd myśle że jeżeli podłączymy świetlówke 30 watt do statecznika 36 to są 2 opcje w zależności od firmy .albo pakują te same układy i mają akwarystów gdzieś <i tu myśle że chodzi o te takie firmy jak jakiś eldom,brilux,albo firm typu"statecznik elektroniczny"spotykanych na allegro.a świetlówki akwarystyczne proponuje podpinać tylko do stateczników elektronicznych takiej samej mocy i najlepiej dobrej firmy typu voslloh shwabe.co z tego że kosztują 2 razy drożej jak przynajmniej nie niszczą świetlówek które kosztują około 50 zł za sztuke .bo tak na dobrą sprawe to pomyślcie logicznie,co wymienicie częściej świetlówki czy stateczniki ????bo jak kupicie dupiane stateczniki to świetlówki będą krócej działać prawidłowo .takie jest moje zdanie i mam nadzieje że mój tekst pomoże.
Nie wiem czy znacie temat przesterowania świetlówki ale stosują go w USA nagminnie. Tzn. do świetlówki np 58W podłącza się 150 W. Efekt -> 3 razy więcej światła i krótsza żywotność. Ale mniej świetlówek pod pokrywą :).
Na takie podłączenia pozwalają niektóre rodzaje stateczników, inne np. ten wspomniany wczesniej "wykrywa" rodzaj świetlówki i zmniejsza moc dostarczaną. Są stateczniki które pozwalają na połączenia mostkowe (dwa stateczniki na jedną świetlówkę) oraz równoległe podłączenie 2, 3 stateczników do świetlówki (to są układy z tzw. zimnym startem).
http://www.geocities.com/teeley2/overdrv1.html
Post przeniesiony do oddzielnego tematu
epikur2003
01-24-2007, 18:43
Nie wiem czy znacie temat przesterowania świetlówki ale stosują go w USA nagminnie. Tzn. do świetlówki np 58W podłącza się 150 W. Efekt -> 3 razy więcej światła i krótsza żywotność. Ale mniej świetlówek pod pokrywą :).
Na takie podłączenia pozwalają niektóre rodzaje stateczników, inne np. ten wspomniany wczesniej "wykrywa" rodzaj świetlówki i zmniejsza moc dostarczaną. Są stateczniki które pozwalają na połączenia mostkowe (dwa stateczniki na jedną świetlówkę) oraz równoległe podłączenie 2, 3 stateczników do świetlówki (to są układy z tzw. zimnym startem).
Nie wiem czy zauważyłeś ,że te cudaki za oceanem mają napięcie sieciowe 120 V to znaczy ,że przy tym napięciu by otrzymać moc równą naszym świetlówkom musi płynąc 2* większy prąd ....jak sobie zastosują "nasze" przetwornice to teoretycznie na swoch świetlówkach nawet 4 razy więcej mocy dostarczonej uzyskają :P
Witek-17
01-25-2007, 00:17
Ja kupiłem na allegro zasilacz 1x18W do mojego 30l od jakiegoś kolesia co je robi jakiś elektronik czy cus teraz robi dla mnie na zamówienie zasilacz 4x18W na nowy baniaczek z mchami 114l z tego 1x18W jestem zadowolony bo może zasilać świetlówke 15W a taka się niestety tylko mieści w pokrywie od baniaczka 30l. Pozdro
Ten http://www.allegro.pl/item159860973__nowosc_zasilacz_swietlowki_o_mocy_1 8w_.html ?
Nie są to przypadkiem bebechy od żarówek energooszczędnych w ładnym opakowaniu ? :>
Witek-17
01-29-2007, 20:12
Nie wiem ale chyba nie u mnie działa bardzo fajnie a jest tańsze i działa raczej tak samo bo dostałem jeden statecznik Philipsa i w porównaniu nie widać różnicy między nimi w świeceniu czy coś.