PDA

Zobacz pełną wersję : Kubełek FZK-1

acytryna
03-17-2004, 11:15
Proszę o poradę chce kupić jakiś kubełek do akwa 112l. perła 80 tam już jest wbudowany w pokrywę foltr kaskadowy ale jakoś nie mam do niego przekonania. Mogę okazyjnie kupić FZK-1 ale nic o nim nie wiem np ile tam jest wkładów, czy jest możliwość regulacji przepływu i różne inne informacje.
Dzięki za wszelkie porady
Pozdrowienia

Duch
03-17-2004, 11:50
Tu masz dane techniczne:
http://www.aquael.com.pl/pl/akwarystyka/filtryzk.php?id=52
w rubryce "części zamienne" widać mniej więcej jego budowę.

acytryna
03-17-2004, 11:59
Przeczytałem co jest na tamtej stronce i dalej nie wiem czy jest regulacja przepływu, a jaka jest Duchu twoja opinia o tym kubełku????

Duch
03-17-2004, 12:21
Jeżeli możesz go kupić za niewielkie pieniądze to można się ewentualnie skusić. Z tego co wiem kubełek ten nie cieszy się popularnością ale niektórzy sobie go chwalą. Wątpię aby była jakakolwiek regulacja przepływu. Proponuję przejżeć:
http://www.google.pl/groups?as_q=FZK-1&ie=UTF-8&oe=UTF-8&as_ugroup=pl.rec.akwarium&lr=&num=50&hl=pl
Jeżeli miałbyś troche więcej kaski to mógłbyś zainwestować w Echeima ECCO 2232 (z wkładami Echfisubstrat pro). Zapytaj może ZooCentrum naszego eksperta :1: od filtrów dostępnych na rynku.

AdamAGP
03-17-2004, 15:12
Też się nad tym filtrem zastanawiam do 112

meph
07-04-2004, 14:35
mam ten filtr i ...

1 - jest GLOSNY STRASZNIE
2- w zestawie brak uszczelki (ale producent obiecal doslac - na co czekam)

help - jak go uciszyc ???

meph
07-29-2004, 10:46
LUDZIE TEN FILTR TO PORAZKA - uszczelka dotarla ... i owszem ...

minal niespelna miesiac i filtr zdechl ... kurde co dalej (?)

Los_Sandalos
07-29-2004, 19:45
Ja mam ten filterek od około 2 lat i bardzo go sobie chwalę, chodzi głośno tylko jak jest zapowietrzony, po kilku minutach się ucisza. Co prawda nie ma zaworów ale ja i tak biore w całości i przepłukuję. Jedyną poważniejszą wadą jest troche nieprzemyślany przepływ wody dopływającej, wystarczy odkręcić 3 małe śrubki łączące pokrywę filtra z silnikiem, dostajemy wtedy dostęp do wnętrza głowicy. Nie potrzeba ich przykręcać, mamy łatwiejszy dostęp orzy czyszczeniu. Nowy filterek z kompleten wkładów kosztował około 115zł, gdzie kupicie coś podobnego w tej cenie? :)

budrob
08-21-2004, 17:18
Popieram uwagi napisane przez Los_Sandalos. Mam go 4 miesiące i wydaje mi sie, że jedyną jego wadą jest konieczność całkowitego demontażu przy czyszczeniu. Może jestem rozbestwiony , bo mam też w drugim baniaku 240 kanisterek FZKN 250, w którym przy czyszczeniu wkładów filtra odłącza się głowicę z rurami. Jest to super sprawa.
Ja jestem zadowolony z FKZ-1 (kupiłem go używanego na Allegro za połowę ceny)