PDA

Zobacz pełną wersję : pokrywa z paneli....

aaadrians
11-02-2004, 14:00
czesć planuję zrobić pokrywe do nowego akwa 67x32 z paneli podłogowych. Jak myslicie ładnie to bedzie wyglądało i czy wogóle wyjdzie. Miałem pomysł tak jak na zdjęciu. Tylko jestem ciekaw jak łaczy sie 2 panele i jakie standardowe sa wymiary. Ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z panelami nie wiem. Po zrobieniu chciałem ja kilkakrotnie pomalowac lakierem żeby nie wciagała wody. I jeszcze jedno do tych połączeń czy bede musiał kleic 2 stykajace sie ze soba panele czy one same wytrzymuja No wogóle wytłumaczcie mi jak to zrobić bo ja nie mam pojecia. Może ktos ma taką pokrywe... Acha i jeszce jedna sprawa ile kosztje tak średnio 1 panel bo wiem ze ok. 25 złoty w promocji kupie 1m2 a ile 1 panel bo na akwarium musle że wyjdzie ze 4 w sumie...

aaadrians
11-02-2004, 15:43
no powiedzcie cos na ten temat...

Elmo
11-02-2004, 18:10
panele najlepiej kupować z odrzutu wtedy mozna kupić po 2-3 zł za sztukę , co do pokrywy to proponuję inaczej rozwwiązać sprawę oświetlenia mianowicie oświetlenie umiścić na "ruchomych" belkach wielu forumowiczów zastosowało ten sposób (także i ja ) takie rozwiązanie ma szereg plusów między innymi bezproblemowe dokładane kolejnej belki możliwośc "grzebania" w akwarium przy włączonym oświetleniem wystarczy zsunąć belki na jeden kraniec .....

aaadrians
11-02-2004, 18:42
panele najlepiej kupować z odrzutu wtedy mozna kupić po 2-3 zł za sztukę , co do pokrywy to proponuję inaczej rozwwiązać sprawę oświetlenia mianowicie oświetlenie umiścić na "ruchomych" belkach wielu forumowiczów zastosowało ten sposób (także i ja ) takie rozwiązanie ma szereg plusów między innymi bezproblemowe dokładane kolejnej belki możliwośc "grzebania" w akwarium przy włączonym oświetleniem wystarczy zsunąć belki na jeden kraniec ..... Jakto z odrzutu gdzie to moge dostać???????????? a jeszce jedno o co chodzi z ruchomym osietleniem, masz jakies zdjęcia?, ile to kosztuje??

Matrix
11-04-2004, 00:03
hmmm
ja tez stoje przed wyborem jaka pokrywe zrobic.

powaznie zastanawiam sie nad panelami ale nie znam sklepu gdzie sprzedadza mi jeden panel. panele sa pakowane w paczki i to paczki sie kupuje a nie sztuki paneli. i to na razie mnie powstrzymuje.
bede sledzil ten temat moze cos mi podpowiecie ??

ask
11-04-2004, 16:26
Ja mam pokrywe z paneli :P
Takze na nieduze akwarium- 70 l.

Co do paneli to ja mialem pozostalosci z remontu, ale widzialem w sklepie, bodajze Komfort, pojedyncze panele po 3 pln.

I wcale nie lakierowalem paneli , tylko od razu przed ich skreceniem ponaklejalem folie lustrzana tak, ze na brzegi( ktore moga chlonac wode) zachodzila folia.

Juz jest na akwarium jakies pol roku , i wcale nie chlonie wody.

Prezydent
11-05-2004, 08:40
Tutaj,w dziale przydatne \ pokrywa masz pokazane krok po kroku jak to zrobić i nawet masz kalkulator wymiarów http://www.akwa54.prv.pl/

Powodzenia

Prezydent
11-05-2004, 08:47
hmmm
ja tez stoje przed wyborem jaka pokrywe zrobic.

powaznie zastanawiam sie nad panelami ale nie znam sklepu gdzie sprzedadza mi jeden panel. panele sa pakowane w paczki i to paczki sie kupuje a nie sztuki paneli. i to na razie mnie powstrzymuje.
bede sledzil ten temat moze cos mi podpowiecie ??

Nie wiem jak jest u was ale u nas praktycznie w każdym sklepie można kupować panele na sztuki przecież płacisz za metr2 .

Bogos
11-07-2004, 17:42
a niesadzicie ze panele podlogowe to troszke ciezki materiał? scienne sa lzejsze lub z tworzywa podobnego do plastyku te lazienkowe a sa o wiele szersze :), ja tez teraz bede robił bude ,ale wykorzystuje do tego plyte meblowa tyle ze lekka grubosci 1.2cm ;) jest juz laminowana czy jak sie tam nazywa wiec nie bedzie problemu z wchlanianiem wody pozatym i tak od srodka przyjdzie jeszcze folia (odblysnik)

Reve
11-07-2004, 22:19
Panele na sztuki można kupić napewno w CASTORAMIE i w NOMI. Ja osobiście zamiast paneli proponował bym pienione PVC które jest w podobnej cenie ale lżejsze i łatwiejsze w obróbce.

Matrix
11-07-2004, 22:24
nie wiem czy podobna cena spienione pcv o grubosci 6 mm to koszt powyzej 70 pln za m2 a przewazanie trzeba kupic cala plyte.

Reve
11-07-2004, 22:56
W Bydgoszczy na ul. Łęczyckiej można kupić spienione PVC różnej grubości, wielkości (od ok.1/4m2) kilka kolorów do wyboru.
Aktualnej ceny niestety nie znam ale tyle co pamiętam to chyba nie aż tak drogo.

Matrix
11-07-2004, 22:58
ja podaje ceny w warszawie i sa niestety wysokie. pokrywa dla 240 to koszt dosc znaczny dlatego temat o panelach jest tak czesty.

Prezydent
11-09-2004, 10:08
Niestety Matrix to nie są tylko ceny warszawskie i zagadzam się z tobą, w większości sklepów trzeba kupić całą płytę, w niektórych w cenę zakupu wliczone jest jej cięcie . Fakt że pcv jest łatwiejsze w obróbce ale dodatkowo trzeba wliczyć w koszt jeszcze klej i okleinę.

Aktinidia
11-09-2004, 12:12
A czy ktoś próbował robić pokywę z paneli ściennych np: łazienkowych? Są całe z plastiku i lekkie, no i kupuje się je na sztuki. Może nie powalają na kolana urokiem ale są tanie i w różnych kolorkach. Ja bym stawiała na panele ścienne. W Leroy Merlin jest spory wybór.

Bogos
11-09-2004, 15:10
A czy ktoś próbował robić pokywę z paneli ściennych np: łazienkowych? Są całe z plastiku i lekkie, no i kupuje się je na sztuki. Może nie powalają na kolana urokiem ale są tanie i w różnych kolorkach. Ja bym stawiała na panele ścienne. W Leroy Merlin jest spory wybór.

no widze ktos mie nawet poparl 8)

Matrix
11-09-2004, 19:53
czy podlogowe czy scienne to najmiejszy problem zaleta sciennych to to ze sa przewaznie plastikowe wiec nie beda nasiakaly ale tez przeciecie takiego panela moze byc bardziej skoplikowane bo w srodku jest powietrze i cierpi estetyka ale jak sie to pozniej oklei to czemu nie.

vectra
12-03-2007, 14:14
a ja robiłem z takich gładkich desek i miałem tam jarzyniowki dwie a teraz bede robił z paneli i mam pytanie czy mozna tam dac energooszczedna zarowke?? i czy mozna dac pare niebieskich dniod ? dla upiekszenia :)

jarula999
07-05-2009, 21:25
Temat bardzo stary, ale może ktoś mi powie czym łączył panele podłogowe?? jakiś klej czy sylikon?? co byłoby lepsze??

gulasz93
07-05-2009, 21:39
Tylko silikon do paneli...;)

malawi_sx
09-28-2009, 18:18
Panele na sztuki można kupić napewno w CASTORAMIE i w NOMI. Ja osobiście zamiast paneli proponował bym pienione PVC które jest w podobnej cenie ale lżejsze i łatwiejsze w obróbce.

panele podłogowe i spienione PCV w podobnej cenie??
to chyba masz nieaktualne info:)
ja to nawet w swoich Suwałkach nie mogę zdobyć takiego PCV;/
a panele to najtańsze można nawet kupić po 18zł/mkw ;]
(do tego kątowniki anodowane i miodzio)
pozdrawiam:mrgreen: