Zobacz pełną wersję : pokrywa z paneli....
aaadrians
11-02-2004, 14:00
czesć planuję zrobić pokrywe do nowego akwa 67x32 z paneli podłogowych. Jak myslicie ładnie to bedzie wyglądało i czy wogóle wyjdzie. Miałem pomysł tak jak na zdjęciu. Tylko jestem ciekaw jak łaczy sie 2 panele i jakie standardowe sa wymiary. Ponieważ nigdy nie miałem do czynienia z panelami nie wiem. Po zrobieniu chciałem ja kilkakrotnie pomalowac lakierem żeby nie wciagała wody. I jeszcze jedno do tych połączeń czy bede musiał kleic 2 stykajace sie ze soba panele czy one same wytrzymuja No wogóle wytłumaczcie mi jak to zrobić bo ja nie mam pojecia. Może ktos ma taką pokrywe... Acha i jeszce jedna sprawa ile kosztje tak średnio 1 panel bo wiem ze ok. 25 złoty w promocji kupie 1m2 a ile 1 panel bo na akwarium musle że wyjdzie ze 4 w sumie...
aaadrians
11-02-2004, 15:43
no powiedzcie cos na ten temat...
panele najlepiej kupować z odrzutu wtedy mozna kupić po 2-3 zł za sztukę , co do pokrywy to proponuję inaczej rozwwiązać sprawę oświetlenia mianowicie oświetlenie umiścić na "ruchomych" belkach wielu forumowiczów zastosowało ten sposób (także i ja ) takie rozwiązanie ma szereg plusów między innymi bezproblemowe dokładane kolejnej belki możliwośc "grzebania" w akwarium przy włączonym oświetleniem wystarczy zsunąć belki na jeden kraniec .....
aaadrians
11-02-2004, 18:42
panele najlepiej kupować z odrzutu wtedy mozna kupić po 2-3 zł za sztukę , co do pokrywy to proponuję inaczej rozwwiązać sprawę oświetlenia mianowicie oświetlenie umiścić na "ruchomych" belkach wielu forumowiczów zastosowało ten sposób (także i ja ) takie rozwiązanie ma szereg plusów między innymi bezproblemowe dokładane kolejnej belki możliwośc "grzebania" w akwarium przy włączonym oświetleniem wystarczy zsunąć belki na jeden kraniec ..... Jakto z odrzutu gdzie to moge dostać???????????? a jeszce jedno o co chodzi z ruchomym osietleniem, masz jakies zdjęcia?, ile to kosztuje??
hmmm
ja tez stoje przed wyborem jaka pokrywe zrobic.
powaznie zastanawiam sie nad panelami ale nie znam sklepu gdzie sprzedadza mi jeden panel. panele sa pakowane w paczki i to paczki sie kupuje a nie sztuki paneli. i to na razie mnie powstrzymuje.
bede sledzil ten temat moze cos mi podpowiecie ??
Ja mam pokrywe z paneli :P
Takze na nieduze akwarium- 70 l.
Co do paneli to ja mialem pozostalosci z remontu, ale widzialem w sklepie, bodajze Komfort, pojedyncze panele po 3 pln.
I wcale nie lakierowalem paneli , tylko od razu przed ich skreceniem ponaklejalem folie lustrzana tak, ze na brzegi( ktore moga chlonac wode) zachodzila folia.
Juz jest na akwarium jakies pol roku , i wcale nie chlonie wody.
Prezydent
11-05-2004, 08:40
Tutaj,w dziale przydatne \ pokrywa masz pokazane krok po kroku jak to zrobić i nawet masz kalkulator wymiarów http://www.akwa54.prv.pl/
Powodzenia
Prezydent
11-05-2004, 08:47
hmmm
ja tez stoje przed wyborem jaka pokrywe zrobic.
powaznie zastanawiam sie nad panelami ale nie znam sklepu gdzie sprzedadza mi jeden panel. panele sa pakowane w paczki i to paczki sie kupuje a nie sztuki paneli. i to na razie mnie powstrzymuje.
bede sledzil ten temat moze cos mi podpowiecie ??
Nie wiem jak jest u was ale u nas praktycznie w każdym sklepie można kupować panele na sztuki przecież płacisz za metr2 .
a niesadzicie ze panele podlogowe to troszke ciezki materiał? scienne sa lzejsze lub z tworzywa podobnego do plastyku te lazienkowe a sa o wiele szersze :), ja tez teraz bede robił bude ,ale wykorzystuje do tego plyte meblowa tyle ze lekka grubosci 1.2cm ;) jest juz laminowana czy jak sie tam nazywa wiec nie bedzie problemu z wchlanianiem wody pozatym i tak od srodka przyjdzie jeszcze folia (odblysnik)
Panele na sztuki można kupić napewno w CASTORAMIE i w NOMI. Ja osobiście zamiast paneli proponował bym pienione PVC które jest w podobnej cenie ale lżejsze i łatwiejsze w obróbce.
nie wiem czy podobna cena spienione pcv o grubosci 6 mm to koszt powyzej 70 pln za m2 a przewazanie trzeba kupic cala plyte.
W Bydgoszczy na ul. Łęczyckiej można kupić spienione PVC różnej grubości, wielkości (od ok.1/4m2) kilka kolorów do wyboru.
Aktualnej ceny niestety nie znam ale tyle co pamiętam to chyba nie aż tak drogo.
ja podaje ceny w warszawie i sa niestety wysokie. pokrywa dla 240 to koszt dosc znaczny dlatego temat o panelach jest tak czesty.
Prezydent
11-09-2004, 10:08
Niestety Matrix to nie są tylko ceny warszawskie i zagadzam się z tobą, w większości sklepów trzeba kupić całą płytę, w niektórych w cenę zakupu wliczone jest jej cięcie . Fakt że pcv jest łatwiejsze w obróbce ale dodatkowo trzeba wliczyć w koszt jeszcze klej i okleinę.
Aktinidia
11-09-2004, 12:12
A czy ktoś próbował robić pokywę z paneli ściennych np: łazienkowych? Są całe z plastiku i lekkie, no i kupuje się je na sztuki. Może nie powalają na kolana urokiem ale są tanie i w różnych kolorkach. Ja bym stawiała na panele ścienne. W Leroy Merlin jest spory wybór.
A czy ktoś próbował robić pokywę z paneli ściennych np: łazienkowych? Są całe z plastiku i lekkie, no i kupuje się je na sztuki. Może nie powalają na kolana urokiem ale są tanie i w różnych kolorkach. Ja bym stawiała na panele ścienne. W Leroy Merlin jest spory wybór.
no widze ktos mie nawet poparl 8)
czy podlogowe czy scienne to najmiejszy problem zaleta sciennych to to ze sa przewaznie plastikowe wiec nie beda nasiakaly ale tez przeciecie takiego panela moze byc bardziej skoplikowane bo w srodku jest powietrze i cierpi estetyka ale jak sie to pozniej oklei to czemu nie.
a ja robiłem z takich gładkich desek i miałem tam jarzyniowki dwie a teraz bede robił z paneli i mam pytanie czy mozna tam dac energooszczedna zarowke?? i czy mozna dac pare niebieskich dniod ? dla upiekszenia :)
jarula999
07-05-2009, 21:25
Temat bardzo stary, ale może ktoś mi powie czym łączył panele podłogowe?? jakiś klej czy sylikon?? co byłoby lepsze??
gulasz93
07-05-2009, 21:39
Tylko silikon do paneli...;)
malawi_sx
09-28-2009, 18:18
Panele na sztuki można kupić napewno w CASTORAMIE i w NOMI. Ja osobiście zamiast paneli proponował bym pienione PVC które jest w podobnej cenie ale lżejsze i łatwiejsze w obróbce.
panele podłogowe i spienione PCV w podobnej cenie??
to chyba masz nieaktualne info:)
ja to nawet w swoich Suwałkach nie mogę zdobyć takiego PCV;/
a panele to najtańsze można nawet kupić po 18zł/mkw ;]
(do tego kątowniki anodowane i miodzio)
pozdrawiam:mrgreen: