PDA

Zobacz pełną wersję : jak sprawdzić co jest nie tak z moim oświetleniem

Malinka
11-02-2004, 10:25
Wczoraj podczas sprzatania akwarium wpadłam na to by przeczyścić wnetrze pokrywy oświetleniowej i narobiłam bigosu :( Coś mi wysiadło tylko nie wiem co :?: nic nie chce działać...ratunku czy moge sama sobie poradzić z tym fantem. :(
Zastanawia mnie również czy mogły przepalić się obie swietlówki jednoczesnie no i czy to jakoś można stwierdzić cz są ok czy nie. Jak świetlówki są ok to co mogło się popsuć ?? i czy muszę reklamować pokrywę czy wystarczy cos wymienić.
Prosze o poradę :)

Salvator
11-02-2004, 11:43
1 co ruszałaś

2 czy świetlówki były w czasie "sprzątania" pod prąndem

3 coś wykręciłaś

Los_Sandalos
11-02-2004, 16:25
Bardzo trudno zdiagnozować na odległość ale ja szukałbym gdzieś nieciągłości w zasilaniu - być może jakiś przewód np. przy stateczniku lub starterze był luźny i wypadł. Na 95% nic nie jest uszkodzone. :)

Malinka
11-02-2004, 17:36
Dzieki za szybką reakcję :P
podczas czyszczenia nic nie odkręcałam . Możliwe że przy przecieraniu poruszyłam sruby za którymi są startery. Niestety obie świetlówki nie działają ... podejrzewam jeszcze przełącznik ( nie było napioecia jak sprawdzałam takim srubokrecikiem , który swieci sie kiedy jest prad hehheh )bo juz wczesniej szwankował moze po prostu wszystko zbiegło sie w czasie. W najgorszym przypadku gdzies dostała sie woda i pokrywa wysiadła.