PDA

Zobacz pełną wersję : Przeróbka Fan-2 na filtr zewnętrzny.

Bane
11-01-2004, 17:07
Witam!

Pomysł na wykonanie tego filtra wziął się z prostej przyczyny - chcę aby w akwarium nie było flitra i grzałki. Jako że filtr Fan-2 posiadam i obecnie u mnie pracuje (jestem zadowolony z niego), wymyśliłem oto ten projekt (mam nadzieję że dobry). :)
Za akwarium znajdować się będzie pojemnik (moża to nazwać obudową całego systemu filtracyjnego) przymocowany do akwarium przyssawkami (mogą nie wytrzymać) bądź sposobem przedstawionym na rysunku. Pojemnik ten chcę wykonać z pleksi (nie zbyt cienkiej) sklejonej silikonem akwarystycznym. W owym pojemniku znajdować ma się: grzałka, dwie komory filtracyjne, oraz filtr który będzie wymuszał obieg wody. Całość działa bardzo prosto. Do pojemnika jest wprowadzona rurka z akwarium. Poziom wody jest równy w akwarium i w pojemniku. Filtr (FAN-2) zasysając wodę z pojemnika wyżuca ją do akwarium (za pomoca rurki, bądź deszczowni). Wypompowująć wodę z pojemnika, wymusza jej napływ z akwarium przez rurkę dopływową (naczynia połączone). W filtrze FAN-2 planuję zastosować wkład węglowy, w komorach filtracyjnych umieszczonych przed filtrem, można zastosować dowolny materiał do filtracji. Dodatkowym atrybutem całego systemu filtracyjnego jest grzałka z termostatem (dość dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie grzałki bez wbudowanego termostatu, z podłączonym termostatem który będzie znajdował się w akwarium). W pojemniku filtracyjnym można zastosować więcej przegród filtracyjnych w zależności od potrzeb jak i od wielkości pojemnika.
Mam nadzieję że pomysł ten jest dobry i znajdzie uznanie. Proszę o komentarze, uwagi, pomysły. :D

wirek
11-01-2004, 18:24
Teoretycznie wszystko w porządku. Obawiam się tylko :?: , że w praktyce FAN-2 wypompuje całą wodę z ostatniej komory szybciej, niż zdąży ona napłynąć. A wtedy zacznie się praca na sucho (lub bez przepływu wody), która doprowadzi do groźnej dla życia awarii filtra :(. Następne niebezpieczeństwo to wysoka temperatura wody, w której będzie musiał filtr pracować, ponieważ grzałka będzie ogrzewała stosunkowo małą objętość wody (filtr) a regulowana będzie przez termostat znajdujący się w dużej objętości. Bał bym się takiego rozwiązania. Grzałkę umieściłbym w akwarium, komory filtra wypełniłbym całkowicie wodą ( nie do poziomu lustra w akwarium) i zastosowałbym jako filtr hermetyczne naczynie.

oro
11-01-2004, 19:29
Hm sama jestem ciekawa jak to Ci wyjdzie i jak będzie działać - mam FAN 2 i FAN 3 i chętnie przerobiłabym sobie jeden na zewnętrzny.

Bane
11-02-2004, 14:41
Próbowałem z filtrem FAN-2 który umieszczony był w akwa 10l z doprowadzoną rurką dopływową. Chodziło normalnie. Poziom wody w małym akwa utrzymywał się. Niestety nie wiem jak będzie to działać z komorami. Będę musiał popróbować. Całość będzie szczelna, zbiornik nie będzie od góry zakryty gdyż będzie pod pokrywą. Grzałka ma wbudowany termostat. Temp. w akwarium będzie na pewno niższa niż ustawiona na grzałce, ale metodą prób i błędów jakoś ustawię odpowiednio. Całość wyjdzie w praniu.

oro
11-02-2004, 16:09
Poczekam na to pranie :wink: A właściwie na efekty prania :wink:

wirek
11-02-2004, 20:00
Życzę sukcesów :D ale obawiam się, że FAN-2 to jednak za słaba maszynka na taki opór ssania :cry:

sarmik
11-02-2004, 20:30
Ja bym jeszcze zauwazyła, że cały "filtr" troche waży, bałabym sie powiesić to na baniaku, znajomy tak swego czasu stracił 120l. filtr był za ciężki :(

Bane
11-02-2004, 21:17
Ja bym jeszcze zauwazyła, że cały "filtr" troche waży, bałabym sie powiesić to na baniaku, znajomy tak swego czasu stracił 120l. filtr był za ciężki

Cały filtr będzie raczej miał wysokość akwarium - 35cm i będzie stał na płaszczyźnie razem z akwa. Będzie tylko zaczepiony o szybę w celu unieruchomienia.

Matrix
11-03-2004, 21:03
pomyl fajny tylko ja kombinowalbym w druga strone na zasadzie jak dzialaja kaskady czyli to fkz zasysalby wode do filtra a woda po rynience sila grawitacji wraclaby do akwarium.

Unicorn
11-04-2004, 17:39
czy przypadkiem pleksja niezbyt cieńka - mimo swej grubosci nie będzie się odkształcać ? silikon akwarystyczny to spoiwo elastyczne, ale czy to pewne rozwiązanie ?

Bane
11-04-2004, 18:57
Nie wiem. Raczej nie powinno się odkształcać. Pleksia grubość 3-5 mm jest raczej wytrzymała. POjemnik filtra nie będzei zbyt duży i nie będzie w nim dużo wody, także nie powinien się odkształcać. Niedlugo będę go budował, nie wiem czy będe miał zdjęcia, ale postaram się opisać mój rękoczyn krok po kroku i jego działanie :).

neo_ns
11-23-2004, 01:42
Witam wykombinowalem cos podobnego a mianowicie aqua turbo 3W a zbiornik wykonalem ze starego kotnika o pojemnosci 5L. Woda uzupelnia sie poprzez orginalna rurke zasilajaca od FAN-2 upchnelem do niego 2 gzrzelki po 50W, filtry to keramzyt zwir oraz wata ktora pozostala mi z turbo 3W (ale jestem oszczedny ;P ) Bardzo ladna wydajnosc przy moim baniaczku 155L tylko uwaga wciagnol mi do srodka wszystkie male gupiki ktore maja okolo 4 dni :-) zarloczny ten filter, uzupelniac sie tez wyrabia stan wody w pierwszej przegrodzie jest okolo 1cm ponizej lustra w baniaku

OLEJ
01-25-2005, 21:26
Bane!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Powiedz co i jak.
Ja mam zamiar zrobić cos podonego i mnie bardzo ciekawi jak to u ciebie wyszlo.

Bane
02-02-2005, 07:20
Yo OLEJ!
Jeszcze na razie jest to projekt, ciągle czekam na oprzeprowadzke, a dopiero wtdey będe robił filtr. Napewno napisze posty z opisem po budowie :) Może będą zdjęcia...

doozers
02-18-2005, 11:15
Witam,

wg mnie będzie spokojnie działać.
Wszystko zależy od przepuszczalności wsadu
w filtrze i od jego przekroju.

Mam zrobione coś podobnego.
Pompka o wydajności 350l/h umieszczona w pojemniczku 2,6 l.
Pojemniczek wypełniony watą.
Woda napływa grawitacyjnie przez u-rurkę,
zrobioną z kształtek aqua-szut fi 18.

Poziom wody w filtrze, jakieś 2 cm poniżej lustra w akwa. Ale jak się trochę stłumi wydatek pompki to sie podnosi.

O zasysanie małych rybek można się nie bać. Wystarczy założyć na wlot u-rurki gąbkę.
Ja mam taką małą z dziurą po śodku, z grubymi porami, zdaje się że od Juniora (Aqua-szuta).
Pasuje jak ulał, na sitko ssące od kaskady.
Przy okazji mam prefiltr, więc wata w filtrze tak się nie syfi.

Co do grzałki, to bym się wogóle nie bał,
przecież woda przez filtr płynie na bieżąco,
więc jak ją zagotować, jak ciągle napływa nowa.
Tylko musisz grzałkę sprytnie umieścić, tak aby wokół niej był cały czas przepływ, wtedy będziesz miał w akwa taką samą temp. jak w filtrze (no może ciut niższą :))

Musisz tylko uważać przy podmianie wody.
Będziesz miał naczynia połączone, więc w filtrze też Ci poziom opadnie.
A co zatym idzie, trzeba uważać z grzałką i pompką, żeby nie pracowały na sucho.
No i syfon z u-rurki się zapowietrzy, jak bedą za krótkie końce. Ja mam tak, że końce sięgają mi do dna w akwa i filtra, pompka też jest przy dnie filtra, dzięki temu nie muszę go nawet wyłączać w trakcie podmiany wody :)

Pozdr,
Jacek

unitek
02-18-2005, 14:16
No to jeszcze ja :)
Tez mam taki filterek tyle ze zrobiony z 10-cio litrowego akwa postawionego za akwarium (wlasciwym ok 60 litrow) połaczone sa kawalkiem weza od pralki do spusczania wody (nie zalamuje sie po zgieciu ograniczajac przeplyw) - zasada naczyn polaczonych. nastepnie w akwa mam przegrody(gruba gabka-keramzyt-wata) wode wyciaga pompka 250l/h umieszczona w ostatniej przegrodzie i zapodaje do akwa wygieta nad palnikiem rurka pcv. w komorze z pomka poziom wody jest troche nizszy ale to nie przeszkadza z reszta ogolnie w calym filtrze jest minimalnie nizszy poziom co w akwa
ps. zrobilem bo nie kosztowalo mnie to nic troche roboty ale to przyjemnosc a efekty nieporownywalnie lepsze wczesniej ta glowiczka z gabka pracowala w srodku i nie bylo za krystalicznie nie wspominajac o zlozu biologicznym a teraz specjalnie nie mam prefiltra na dolocie bo chce zeby caly syf ladaowal w filtrzre na grubej gabce(ktora mozna bez problemu nawet raz w tygodniu przeplukac) acha na dolocie mam tylko zalozona taka mala doniczke plastikowa co daja do roslin co by mi jakas ryba nie chciala w filtrze poplywac choc nawet wtedy nic sie nie dzieje. amen