PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowy odblask

Q
03-17-2004, 10:19
Witam,

na swietlowce mam zamontowany standardowy odblask.
Mam 96L i swietlowke tylko 1x25 W.
Czy znacie jakis dobry sposob na zwiekszenie swiatla.
Domontowanie drugiej odpada bo po prostu nie ma takiej mozliwosci (problem z pokrywa - nie wazne)

Probowalem podkleic pokrywe folia aluminiowo ale nie wydaje mi sie aby duzo to pomoglo.

Klayman
03-17-2004, 10:43
Witam,

na swietlowce mam zamontowany standardowy odblask.
Mam 96L i swietlowke tylko 1x25 W.
Czy znacie jakis dobry sposob na zwiekszenie swiatla.
Domontowanie drugiej odpada bo po prostu nie ma takiej mozliwosci (problem z pokrywa - nie wazne)

Probowalem podkleic pokrywe folia aluminiowo ale nie wydaje mi sie aby duzo to pomoglo.

Procz tego mozesz jeszcze domontowac latwo jakas zwykla zarowke. Rzeczywiscie w standartowych pokrywach nie ma zbyt wiele miejsca na domontowanie drugiej swietlowki. Poza oklejeniem folia i dodaniem dodatkowej lampy chyba nie ma normalnego sposobu dodania swiatla. Sam niestety mam taki bol ....

Ted
03-17-2004, 10:49
a nie da się gdzieś zamontować żarówki energooszczędnej na mały gwint,tylko rośliny chyba na to nie reagują ale jaśniej napewno bedzie

Klayman
03-17-2004, 11:04
a nie da się gdzieś zamontować żarówki energooszczędnej na mały gwint,tylko rośliny chyba na to nie reagują ale jaśniej napewno bedzie

Zarowki energooszczedne /kompaktowe/ daja dosc dobry efekt przy niskim bodzecie. Niestety nie nadaja sie do umieszczania ich pod pokrywami. Nie moga pracowac w tak ciezkich warunkach jakie tam panuja. Polecalbym niewielkie zarowki /takze na maly gwint/ do lodowek 15-25 Wat.

Ted
03-17-2004, 11:43
wiem że warunki rzeczywiście nieciekawe jednak mieliśmy taką w pracy pół roku niestety roślinki przy tym nie rosły więc wymieniliśmy spowrotem na zwykłą
pozdrawiam Ted

AdamAGP
03-17-2004, 14:59
Zwykła żarówka moze sprzyjać rozrostowiu glonów

Klayman
03-17-2004, 15:30
Zwykła żarówka moze sprzyjać rozrostowiu glonów

Tak jak kazda inna lampa dla roslin :wink:

war3
03-17-2004, 18:04
Proponuje kolego abys poszukal foli samoprzylepnej 3D. Wygląda ona w ten sposob za na calej powierzchi sa male trojkonciki srebrne o koleze tak jakby srebrnym, patrzac pod swiatlo daja one rozne refleksy swietlne oraz zalamuja promienie swietlna pod roznymi komtami (nie rozpraszaja).
Ta folia jest często stosowana przez producentów w lampach z zastosowaniem do biorka. firma Techno-lux produkuje takze taja folie jest 10 x lepsza niz jakies ekrany cieplne czy zwykla folia aluminiowa. powodzenia :)

Olo
03-17-2004, 19:52
Proponuje kolego abys poszukal foli samoprzylepnej 3D. . firma Techno-lux produkuje takze taja folie jest 10 x lepsza niz jakies ekrany cieplne czy zwykla folia aluminiowa. powodzenia :)

Gdzie to cudo kupić i co to kosztuje?
Najlepiej namiar w Wa-wie

challenge
03-28-2004, 11:00
A MOZE PO PROSTU KUP AQUA GLO?

Koleszek
06-23-2004, 01:05
Folię odblaskową 3D kupisz albo w sklepie dla plastyków, albo w sklepie dla osób zajmujących się reklamami. Sam mam taką i jest OK! :D

Q
06-23-2004, 01:39
Wiesz, kupilem sobie taka folie juz ho ho hoo dawno temu. Dzieki za rade ale z reguly odgrzebywanie starych postow do niczego nie prowadzi. Post po pewnym czasie traci waznosc i nie ma co odpowiadac. W kazdym razie dzieki.

Hammer
06-23-2004, 09:12
Od tych wszystkixh folii, i innych bajerów lesze jest po prostu lustro, idziesz do szklarza on ci przycina na wymiar i masz wprost idealne odbły śniki!!

Durisek
06-23-2004, 23:44
jasne - a juz wogole lepiej zeby akwaria budowali z luster weneckich ;-) bylaby frajda :!: :!: my widzimy rybki a rybki nas nie - a swiatlo odbija sie wew jak szalone :-) no powiedzcie ze zly plan :-) co :?:

Matrix
06-27-2004, 00:47
A MOZE PO PROSTU KUP AQUA GLO?
jako jedyna swietlowka aqua glo sie nie nadaje :!: pomijam fakt ze jest droga to jeszcze ma malo lumenow co jeszcze bardziej zmniejsza ilosc swiatla w akwarium. poszukaj specyfikacji technicznej switlowek i kup taka ktora ma najwiecej lumenow przy tak malej ilosci swiatla nie patrz na widmo tylko na jasnosc. swietlowki 18 watowe maja do 1100 lumenow.
przykladowo 20 watowa aqua glo ma 400 lumenow a philips TLD 965 18W ma lumenow 1050 (z bardzo dobrym widmem i wskażnikiem oddawania barw powyzej 90%)za mniej wiecej 60% ceny hagena. przemysl to. moim skromnym zdaniem powinienes koniecznie dodac druga swietlowke i mialbyc 0,5 W/l wody co pozwolilo by ci na uprawianie wiekszosci mniej wymagajacych roslin przy zalozeniu ze swietlowki dawaly okolo 2500 lumenow to juz przyzwoite parametry pozniej czeka cie przeprawa ze stabilizowaniem parametrow akwarium bo inaczej glonyszybko zadomowia sie na dobre :roll: wymaga to troche cierpliwosci i sumiennosci.
jesli chodzi o folie to jestem za zawsze troche wiecej swiatla znikomym kosztem (po co ma sie marnowac ??)