PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie o światło...

aaadrians
11-01-2004, 12:23
czesć, ja w swojej 40 litrówce mam oprawe enola 8 W z jakąś lipna świetlówka. Chciałem ja wymienic na 8 watowa philips aquarelle czy to możliwe, bedzie wszystko grało? I jeszce jedno będe robił nowe akwa 90 litrów malawi i chciałem dokupic jeszzce jedna oprawę z większa swietlówka. Co możecie poradzić akwa bedzie miało 87 cm długości..

Los_Sandalos
11-01-2004, 20:30
Do akwa 87cm to z tego co pamiętam wchodzą świetlówki T5 39W. Idealnie by Ci pasowały 2 szt. takich świetlówek a świalła by było pod dostatekiem dla bardzo światłolubnych roślin( a nawet stanowczo zbyt dużo jak dla samych ryb). Lepsze by więc były( i ekonomiczniejsze) też T5 o tej samej długości ale o mocy 21W, to dla roślin "normalnych"i ryb. Można też dać 1 świetlówkę 39W ale lepiej 2x21W. Standardowe T8 30W to zdaje się są za długie i nie wpasują się.
Poczytaj forum to dowiesz się wszystkiego bez zaczynania po raz setny takiego tematu typu "jakie światło do takiego zbiornika".

Sikora6
11-15-2004, 20:09
witam a tak z ciekawości co będziesz trzymał w 90l malawi bo maj 112 dla kilku yellowek i maingano jest za małe niby to minimum dla pyszczaków takie 112 ale dla mnie takie akwa jest za małe próbowałem im zrrobić max miejsca ale zawsze to będzie 112 a nie 405 więc może jakaś tanga i muszlowce to pytanie zadaje ci jak i sobie

pozdrawiem