PDA

Zobacz pełną wersję : Chore neony czerwone

mario_76
03-17-2004, 07:52
Witam, wczoraj wieczorem zauważyłem, że moje neonki mają strasznie zaczerwienione skrzela. Wygląda to tak jakby skrzela były otwarte...albo koło skrzeli zrobiły sie czerwone rany. Pływają w środkowej strefie akwarium i jakieś takie przyćpane są.

Rano wszystko było ok, a zmiany zauwazyłem wieczorem. Ryby są trochę ospałe ale pobierają pokarm. Inni mieszkańcy (danio i kardynałki mają się dobrze)

Przeglądałem księżkę i internet i jakoś nie moge podpasować tych objawów do jakiejś choroby. Innych zmian nie zauwazyłem.

Akwarium nie jest przerybione, Ph ok 7,5, temperatura ok. 26. Akwarium ma miesiąc, dwa tygodnie dojrzewało neonki wpuściłem jakieś 1,5 - 2 tygodnie temu.

Tak swoją drogą inne ryby są zdrowe a neonki miały już ospę (po kupieniu), którą wyleczyłem a teraz to. Strasznie chorowite te rybki.

Czekam na wasze sugestie jak to cudo leczyć i co to jest.

mario_76
03-17-2004, 12:51
Panie i panowie.... dajcie jakieś rady bo w domu nie mam dostępu do netu a muszę zakupić jakieś leki.

Ta choroba najbardziej podchodzi pod POSOCZNICE, której objawy min. to:
-Apatia, mała ruchliwość ryb,
-Brak apetytu,
-Otwarte pokrywy skrzeli,

Z brakiem apetytu to jakoś nie zuważyłem....otwarte skrzela ??? U mnie to bardziej jakieś rany na skrzelach ale rybki są dość małe więc nie widać dokładnie.

Z tego co czytałem to posocznica jest strasznie wredną chorobą. Może ktoś miał takie objawy jak ja u neonów :?

Klayman
03-17-2004, 13:02
Sprawdz strone http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm moim zdaniem to plesniawka. Atakuje czesto wlasnie skrzela. Jesli tak to srodek FMC lub nadmanganian potasu

mario_76
03-17-2004, 13:23
Sprawdz strone http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm moim zdaniem to plesniawka. Atakuje czesto wlasnie skrzela. Jesli tak to srodek FMC lub nadmanganian potasu

Byłem na tej stronie i własnie posocznica mi najbardziej podpasowała...niestety.

Pleśniawka ma wg autora strony takie objawy:

Kępki brudnych, podobnych do waty narośli na skórze, pokrywających większą część ciała ryby - u neonów brak
Ubytki tkanki w zaatakowanych miejscach - neony mają tylko zaatakowane skrzela
Choroba atakuje także oczy i skrzela - ewentualnie te skrzela da się podciągnąć bo oczy są ok.

Moje neony mają tylko objaw czerwonych skrzeli, które są jakby mocno odsłoniete :?

Dzięki jednak za zainteresowanie się tematem :wink:

Klayman
03-17-2004, 16:00
Znalazlem prawdopodobna przyczyne. Troszke poczytalem literatury /bo chyba od tego ona jest/ i oto rezultat.

Pasozytami atakujacymi zazwyczaj tylko skrzela ryb sa przywry z rodzaju Dactylogyrus i Gyrodactylus. Sygnalem ich obecnosci sa postrzepione pletwy, nietypowy sposob poruszania sie, trudnosci z oddychaniem. pasozyty te mozna calkowicie zniszczyc kapiac ryby w amoniaku i trypaflawinie: 10% wode amoniakalna nalezy zmieszac z 2,5% roztworem tryyplaflawiny, w stosunku 100:1. Mieszanine te dodaje sie w proporcji 1:1000 /1ml roztworu na 1 litr wody/. Czas kapieli nie powinien przekraczac 1-1,5 minuty. Zaleca sie takze przed przystapieniem zbiorowego leczenia przeprowadzic kapiel kilku rybek 'doswiadczalnych'. Sprawdzic w ten sposob reakcje ryb na srodek.

Wziete z Leksykonu Przyrody - Ryby Akwariowe.

mario_76
03-17-2004, 16:16
Dzieki za pomoc :D
Dzisiaj bedę walczył z bakcylem... mam nadzieje, że rybki jeszcze nie padły :(

mario_76
03-19-2004, 08:10
Kurcze...dzisiaj zaczęły bladnąć im kolory :?

czy to może być ta choroba: MIKROSPORIDIOZA - (choroba bystrzyków neonowych)

Jej objawem jest bladniecie kolorów ale pisza o neonach inessa a ja mam czerwone.
Jeśli ktoś spotkał się z utratą kolorów u neonów (bladnięcie) to prosze o pomoc.

Przeczytałem, że w przypadku Mikrosporidiozy ryby trzeba uśmiercić a niechciałbym się pomylić i usmiercić rybki, które moze można uratować.

Klayman
03-19-2004, 09:52
Czesto tracenie kolorow przez rybe jest jedynie objawem zlej kondycji lub tego, ze sie zle w zbiorniku czuja. Poki co nie przejmowalbym sie tym az tak bardzo. Objaw taki jest dosc czesto obserwowany przy wiekszosc chorob.

mario_76
03-19-2004, 09:58
Czesto tracenie kolorow przez rybe jest jedynie objawem zlej kondycji lub tego, ze sie zle w zbiorniku czuja. Poki co nie przejmowalbym sie tym az tak bardzo. Objaw taki jest dosc czesto obserwowany przy wiekszosc chorob.

Dzięki, pocieszyłeś mnie :)
Najgorsze jest to, że tylko z tymi neonami mam jakieś przechery. Reszta rybek czuje się dobrze a te cały czas jakieś choroby łapią. :cry:

Klayman
03-19-2004, 10:21
Spewnoscia nie mozesz teraz dokupowac rybek. Bylaby to strata pieniedzy i narazenie kolejnych rybek na choroby. Leczenie moze potrwac kilka dlugich dni i na poczatku nie beda to az takie wyrazne poprawy. Jesli dobrze zidentyfikowalismy chorobe i poprawnie stosujesz leczenie, na pewno sie uda wyleczyc.

DoDo
03-19-2004, 19:19
mam z deczka inna hipoteze....

czy w akwa jest natleniacz? moze to być brak tlenu w wodzie? z tego co weim to neony - owszem - jedne z wrazliwszych ryb i padaja czasami z niedotlenienia. Ale nie jestem do konca pewien czy to co mowie jest sluszne....

mario_76
03-20-2004, 11:01
mam z deczka inna hipoteze....

czy w akwa jest natleniacz? moze to być brak tlenu w wodzie? z tego co weim to neony - owszem - jedne z wrazliwszych ryb i padaja czasami z niedotlenienia. Ale nie jestem do konca pewien czy to co mowie jest sluszne....

też o tym myślałem ale akwarium natleniane jest dość mocno. mam włoski filtr wewn. Duetto DJ 100. Filtyruje 350l/h i strasznie mocno napowietrza bąbelkami wode.

Facet w sklepie polecił mi lek Gyrotox firmy ZMF ale nie pomaga. Neony jedzą, są dość żwawe tylko te skrzela cały czas czerwone i jakby pobladły. Inne rybki bez zmian.

ziembolfxc
10-13-2006, 20:32
Mam taki sam problem niestety.Dopiero co rybki przeszly ospe.Kilka mi zdechlo ale wiekszosc udalo mi sie odratowac.Rybyki zachowuja sie normalnie lecz ta wlasnie dziwna choroba przeszla na Danio pręgowane.Moze to z przerybienia??

Mam 4x molinezje
12xneonow inessa
1xplatke
1x kosiarke
2xdanio pregowane
W 25L akwarium, filtr AquaEL UN Filter 360.

Wczesniej leczylem z ospy Ichtiosanem.Tracily neonki kolory ale juz je odzyskaly zostaly tylko te czerwnoe okolice skrzel.Sprzedawca w sklepie poradzil Discus Sept firmy Tropic.Narazie sie wstrzymalem ze stosowaniem,poniewaz chcialem zasiegnac porady specjalistow czyli Was:)