PDA

Zobacz pełną wersję : rodostomus czy czerwonoglowka

AHzFfPY@neostrada.pl
10-30-2004, 22:39
Witam male pytanko jak odroznic rodostomusa od czerwonoglowki czy to jest inny gatunek czy jakies dwie odmiany czy potrzebuja innych warunkow(parametry wody itd)?Z gory dziekuje wszystkim bardziej kumatym ode mnie za odpowiedz

rafall
11-03-2004, 17:44
U nas to sie nazywa rummy nose tetra. Wiec "czrwonoglowka" brzmi akurat.

AHzFfPY@neostrada.pl
11-06-2004, 19:34
To czym się różni jedno od drugiego czy to jest to samo bo już nie wiem o co chodzi?

Unnamed
11-06-2004, 19:44
Są to dwa różne gatunki a różnią się nieznacznie wyglądem.

Salvator
11-06-2004, 22:19
ja mam czerwono ustego tak mi powiedział hodowca a sprawdzałem w necie jest to trudne nawet bardzo

Tetrazon
11-23-2004, 17:28
W sklepach najczęściej sprzedawane są zwinniki blehera(Hemigrammus bleheri) a sprzedawane są jako czerwonogłówki :? (Petitella georgiae) notorycznie pod nazwą Rhodostomus. Na dodatek odnosi się to do trzeciego najżadziej spotykanego gatunku zwinnika czerwonoustego (Hemigrammus rhodostomus). Sprawa nazewnictwa jest więc pogmatwana, i niezanosi się na poprawe w tym względzie :roll:
Zwracałem na to uwage sprzedawców, ale nic sobie z tego nierobią :?
i tak kultywują ten błąd.
Wszystkie trzy gatunki mają bardzo podobne wymagania z tym że czerwonogłówki są bardziej wymagające.

Jak je rozróżnić :arrow: http://www.vergari.com/Acquariofilia/Characidae09.asp
to niejest takie trudne.

Początkujący12
12-26-2004, 19:36
Przedmówca ma rację, nie ufaj napisom :D

Zwinnik blehera - Od czerwonego łebka do nasady płetwy grzbietowej biegnie nikły czerwony pas.

Czerwonogłówka - Od Nasady ogona do nasady płetwy grzbietowej biegnie czarny pas.

Jeszcze jest Rodostomus, Hemigrammus rodostomus, ale czym on się różni to nie wiem :oops:

Grzegorz J.
12-31-2004, 14:22
Proponuję przeczytać artykuł w Magazynie Akwarium z czerwca 2004 tam opisane jest jak można rozróżnić te gatunki między sobą

AMD55
01-22-2005, 18:47
Witam czerwonogłówka jest znacznie większa od pozostałych dorasta do 10cm. Zwinnik blechera intensywna czerwień pokrywa jego głowę, oczy, ii pokrywy skrzelowe i to na tyle o trzeciej nie słyszałem.pozdro