PDA

Zobacz pełną wersję : ~~ Tanganika 650 l ~~ (jaka obsada?)

dragann
10-30-2004, 17:38
postanowiłem, ze bedzie tanganika :)
Akwa 180*60*60cm (650 l)
Filtracja to SUMP 60*45*40 cm
Oświetlenie 2*70 Watt HQI

w akwa zamierzam mieć żwirek o bardzo małej granulacji (a`la piasek)
i skałki Piaskowce

Nie jestem pewien co do obsady, zależy mi na ładnych, kolorowych rybciach :D

myśle nad:
- 6 muszlowców
- glonojady syjamskie i kosiarki
- Tropheusy moori ilangi (takie żółto czerwone) lun chilanga
- Tropheusy lufubu lub bemba

nie wiem jakie dokładnie Tropheusy wybrać i ile ma ich być ??
nie chciałbym przerybić akwa i po roku mi się rozmnożą :)

Jakie Tropheusy polecacie? jakie wybrać?
Zależy mi żeby były kolorowe :)
myślę nad jakimiś czeronymi i żółtymi

jakie macie doświadczenia z tymi rybciami ?

wojtass_maniak
10-30-2004, 22:23
Ja polecam duboisi/ moori lufubu lub moliro/ brichardi ujiji. Te ostatnie ciezko bedzie dostac ale sa przecudne. Dubosi sztuk 6 1/5 lufubu/moliro sztuk 15 3/12 brichardi sztuk 10 2/8. Mysle ze tak bedzie ok. Dla urozmaicenia ryb fajnie by bylo dodac jakies eretmodusy albo tanganicodusy. Muszlowce nie zbytnio bo by musialy jechac na pokarmie stricte roslinnym zeby trofow nie narazac zbytnio na choroby. Przy zapewnieniu im dobrych warubnkow sa mozna powiedziec (odpukac na razie) rybami bezproblemowymi. Polecam i zycze powodzenia:)

maziboss
10-30-2004, 23:59
a ja polecam pyszczaki 8)

dragann
10-31-2004, 09:28
-moori lufubu są piękne i raczej sie na nie zdecyduje
-moliro (te intensywnie czerwone) są cudowne :D
-brichardi ujiji piękne pasiaki

Ryby bede zamiawiam w hodowli w sobotę, powiedzieli mi ze Tropfeusy mi zamówią, więc raczej powinienem dostać te wymienione wyżej :D

Z trpheusów powinienem mieć 2 czy 3 odmiany?
(wolałbym 2 ale te 3 są cudowne i nie moge żadnej odrzucić - jeszcze Ikole są fajne)

a te eretmodusy i tanganicodusy to co to za rybcie ? jakie mają zwyczaje?

wojtass_maniak
10-31-2004, 11:35
Przy takim duzym akwarium to mozesz ich miec nawet 5:) Jednak 3 grupki beda lepiej prezentowaly swoje zwyczaje zyciowe. Qrde grartuluje ci ze uda ci sie zalatwic tak cudne trofciaki:) A eretmodusy i tanganicodusy to sa takie smieszne rybciami tez z tanganiki:) Wygladaja troche jak takie ulomy smieszne:) bardzo ciekawe ryby tez, a pasuja do trofeusow bo nie ma problemow z ich wykarmieniem bo rowniez sa stricte roslinozerne. Na www.taganika.pl znajdziesz ich opis i zdjecia. Sa jak tropheusy pielegnicami i samiec ze samica razem inkubuja jaja w pysku:) W kazdym razie oba gatunki bardzo pasuja do siebie.

war3
10-31-2004, 19:55
ja w swoim 375L mam trofki maswy, bemby, chimby
leptosomy, muszlowce similisy,
naskalniaki marieli, dickfeldi
i wszystko zyje zgodnie bez zadnych problemow wszystkie ryby sie rozmnazaja(oprocz muszlowcow)
ja podaje jedzenie mieszane codzienie spirulinie i inne pokramy rosline a w WT,CZW,NIEDZ podaje mrozonki wiec nie ma problemu .

chimba
11-01-2004, 07:11
Hej,
Dla mnie najladniejsze sa bemby, duboisi i ikole i na nie bym sie decydowal.

dragann
11-01-2004, 15:59
jeszce raz wszystko sobie przemyślałem i doszedłem do wniosku, że Tropheusy:
Moori Ilangi
Moori Lufubu
sp. red Chilanga

Są chyba najładniejsze :wink:
do tego jescze jakieś Eretmodus cyanostictus, czy Tanganicodus irsacae i będzie bardzo ładne akwa :D

w sobotę bede w hodowli ryb i pogadam o tych gatunkach :)

Unicorn
11-04-2004, 17:16
Moori Ilangi
Moori Lufubu

to że są piękne - nie kwestionuję, ale to że je chcesz trzymac w jednym baniaku - osmielam się :!:

odradzam 2 x moori - z oczywistego powodu - krzyżowanie się.
dawna grupa moori to ryby podobne do siebie, i (można powiedzieć) łatwo się krzyżujące. odradzam więc takie połączenie. po co Ci krzyżówki i po co potem ewentualne zaśmiecać rynek niewiadomo czym.

z tych morii wybierz sobie jedne, dołóz do tego jak chcesz Chilangę, i jesli chcesz wybierz coś z grupy : Ikola, Black, Duboisi, Brichardi.

(ps. poczytaj cokolwiek nt. biotopu tanganika, a zakup ryb odłóż przynajmniej o tydzień - bo bez wiedzy może to się źle skończyć ;) )
pozdrawiam

dragann
11-04-2004, 17:29
dzięki za radę :wink:

juz sobie troszkę poczytałem, teraz jade do klubu akwarystycznego, może dogadam się z kimś o trofciach :D

dragann
11-04-2004, 19:38
byłem w klubie
dowiedziałem się troszkę

Najprawdopodobniej będę miał 3 odmiany Tropheusów:
-Ikola lub Bemba
-Kasanga lub Ilangi
-Moliro

W sobotę będę w hodowli i się dowiem czy jest możliwość nabycia takich rybek
Sądzę że po 10 sztuk z 3 odmian = 30 Tropheusów powinno wystarczyć na moje akwa, żeby nie przerybić i żeby ładnie wyglądało :)
Najlepiej jakbym kupił osobniki po ok 5-7 cm długości, ale jaki bedzie stosunek samców do samic to nie wiadomo (okarze się w praniu)

P.S: Czy zna ktoś jakieś strony dotyczące tanganiki :?: znam pare ale chciałbym poszerzyć moją wiedzę :)

mapan
11-05-2004, 06:35
http://www.tropheus.com.pl oraz wymieniona wyżej www. tanganika.pl
Jeśli w tak dużym akwarium bedziesz miał 30 trofeusów, to może się okazać, że jest ich za mało i są względem siebie agresywne. Jeśli dla wszystkich starczy rewirów to powinno być ok, jeśli nie , to kontrolowane przerybienie jest lepszą metodą, zwłaszcza przy tak wydajnej filtracji jaką posiadasz. Powinieneś liczyć się także z koniecznością oddania nadprogramowych samców, wtedy całkowita liczba ryb w akwa jeszcze spadnie.

dragann
11-05-2004, 16:20
zmianiam zdanie szybciej niz skarpetki :D

jednak bedą 2 gatunki Tropheusów (najprawdopodobniej Bemby i Moliro po 15 sztuk)
Kasanga odpadła - jest żółta, a mi się podoba łópek w kolorystyce żółtej, i żeby się nie zlewało to wolę mieć 2 gatunki, duże stadka
Od jutro bede zwoził piasek (lub żwirek) i skałki, zrobie wystrój, itp.
teraz zaczynam myśleć z kąd kupić rybcie
jutro odwiedzę hodowle i się dowiem co mi proponują i w jakich cenach
zastanawiam się czy na www.tropheus.com.pl kupić ?
w grę wchodziłyby F1 ze względu na cenę ale nie jestem pewien jakby do mnie dotarły te rybcie i czy będą ładne (nie chciałbym kupować kota w worku) więc jutro robie rozpoznanie w znajomej mi hodowli i zobaczymy jakie będą tego skutki :)

dragann
11-06-2004, 19:16
w hodowli są Bemby o długości ok 4 cm
kosztują 19 zł
czy to dobra cena?

zleciłem rozpoznanie innych gatunków, niedługo bede znał ceny :)

Belgrano
11-06-2004, 19:47
w hodowli są Bemby o długości ok 4 cm
kosztują 19 zł
czy to dobra cena?

Troche wysoka, Bemba i Maswa o ile sa "prawdziwe" powinny być tańsze, to dość juz popularna ryba. Ceny za nie u znanych i cenionych hodowców to 10-15zł!!!

Robert M.
11-07-2004, 07:56
To ja bardzo poproszę kolegę Belgrano o podanie "znanych i cenionych" hodowców, którzy maja taką cenę na Maswę i Bembę ???
No, powiem szczerze, zafascynowany jestem takimi informacjami - czekam z niecierpliwością na FAKTY.

Belgrano
11-07-2004, 11:16
No, powiem szczerze, zafascynowany jestem takimi informacjami - czekam z niecierpliwością na FAKTY.[/quote]

Nie żebym się chwalił 8) . Ale Imrich Fuljer sprzedaje małe Maswy F1 po 90SK a Bemy po 130SK, po rodzicach z udokumentowanego odłowu, bo od tego roku ściąga ryby z Afryki, nie aby tak sprzedawał tylko dla mnie jako znajomego ale i dla wszystkich. W PL bedzie to Maja Prusińska, która tak tanio sprzedaje rybki a zna się na rzeczy jak nikt inny.No i wiem że i inne ryby są tańsze u hodowców, którzy kupowali ryby w Waszej firmie, po prostu czasem hoduja tylko po to by mieć na pokarm.

chimba
11-08-2004, 09:27
Hej,
Z tego co wiem to Belgrano od czasu do czasu tez tanio sprzedaje mlode Duboisi od rodzicow ktore mu kiedys zprezentowalem z powodu zbyt malego akwarium:-))) Aha podaje namiary na Imricha wczesniej lepiej zadzwonic lub skontaktowac sie przed przyjazdem przez mail:
http://www.cichlid.szm.sk/

dragann
11-24-2004, 15:14
w piątek ma w końcu dotrzeć przesyłka ze śrubunkim, z tego względu odwiedziłem hodowlę i zamówiłem sobie Trofcie
a dokładnie:
15 Black Bemb i 15 Duboisi Maswa
te rybcie jak na początek z tanganiką powinny być dobre - ponoć nie są wymagające :D
za ok 10 dni powinienem je wpuścić do akwa :)

jgr
11-24-2004, 22:55
witam
widzę, że wybór ryb mocno u Ciebie ewoluował, a już dobieraniem odmiany barwnej do koloru kamieni w zbiorniku powaliłeś mnie na łopatki :)
Bemba i Dubois to dobra decyzja, kontrastowe ubarwienie, nie ma ryzyka krzyżówek,
taka ciekawostka - wygląda na to, że nie tylko trofeusy będziesz hodował, pod względem genetycznym Duboisi jest bardziej podobny do rodzaju Simochromis, czy Lobochilotes niż do rodzaju Tropheus,
biorąc pod uwagę coraz większe znaczenie genetyki pewnie niedługo pojawi się nowa próba usystematyzowania rodzaju i może nie być w nim Dubois, ja byłem bardzo zaskoczony tą informacją,

jakie ryby zamówiłeś? dzikie czy akwariówki? młode czy dorosłe?
jeśli młode - nie odróżnisz płci, może się okazać, że gdy ryby dorosną i dobierzesz już stada we właściwych proporcjach płci, to obsada mocno się uszczupli, a ryby przebywające w niewielkiej ilości w dużym zbiorniku mogą być płochliwe, wiesz o tym?

dragann
11-25-2004, 15:00
zamówiłem ryby młode, rozmnożone w hodowli (już widziałem rodziców i moje przyszłe małe :)) są to ryby już akwariowe, niestety nie dzikie ani nawet nie F1
decyzja się dosyć mocno zmieniła :D
te rybcie są dostępne w takiej ilości, są tansze, łatwiejsze w hodowli i też ładne
z mieszaniem gatunkowym nie będzie problemu, a jeśli się okaże że bede miał za dużo samców to będę mógł wymienić, bądź dokupić, chociaż nie wiem czy jak będę w przyszłości chciał dopuścić nowe osobniki do akwa to czy się przyjmą?
może lepiej wziąść więcej?

jgr
11-25-2004, 19:58
prawie cały wydźwięk mojego posta dotyczył właśnie tego, żeby "wziąć więcej" !,
tylko nie chciałem pisać wprost, bo to Twój zbiornik, Twoje ryby, Twoja kasa i Twoja decyzja :)
później też można dopuścić, tak się przecież robi, ale mimo starań skutek bywa różny,
no i jeszcze jedno - nie chce Ci się rozejrzeć za jakimiś rybkami wiadomego pochodzenia ? z tego co tu czytałem wynika, że ceny nie rzucają na kolana,
takie, o których piszesz to loteria, mogą być super, a możesz trafić na osobniki, które nie tylko wyglądem, ale też cechami charakteru i zachowaniem będą mocno odbiegać od tego czego się spodziewasz, często takie ryby są wynikiem chowu wsobnego, czy innych błędów hodowcy,
nie mówię, ża tak będzie, ale im więcej pokoleń w akwarium, tym większe ryzyko odstępstwa do wzorca,
tak myślę, że o ile do samego zbiornika podszedłeś z dużym rozmachem i profesjonalizmem, to do tego co najważniejsze, tzn. ryb - przykładasz mniejszą wagę...
pomyśl,
tak, czy inaczej życzę powodzenia i czekam na dalsze relacje.

mapan
11-26-2004, 07:03
te rybcie są dostępne w takiej ilości, są tansze, łatwiejsze w hodowli i też ładne

Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę takiego pięknego akwa. Jeśli jednak mogę coś podpowiedzieć, to ryby akwariowe wcale nie są łatwiejsze w hodowli niż dzikie. Wraz z kolejnymi pokoleniami w akwarium może znacznie wzrosnąć ich agresywność z uwagi na ciągłą konieczność walki o terytorium, którego w akwa stale brakuje. Jest to podobno bardzo widoczne zwłaszcza u maswy. Niemniej życzę wielu sukcesów w hodowli i powodzenia.
mapan

dragann
11-28-2004, 16:43
byłem w hodowli i zwiększyłem zamówienie
20 Bemb i 20 Dubois

ciągle czekam na pacze ze śrubunkiem, a tymczasem zastanawiam się nad oświetleniem
podjąłem decyzje że akwa przykryje 3 szybkami, z wyciętymi otworami na karmienie i wentylację :)

jak narazie rozważam jedną jarzeniówkę T8 o dł 150 cm (58 Watt)
oświetlony byłby cały zbiornik (może ciut boki niedoświetlone)
nie wiem jakie widmo dla Trofci bedzie najlepsze?
w takim wypadku jakieś Nurzańce powinny chyba rosnąć :wink:

jakie są propozycje i poglądy bardziej doświadczonych akwarystów :?: :wink:

jgr
11-28-2004, 22:35
po tym jak zaprosiłeś do dyskusji "doświadczonych akwarystów" nie wiem czy wypada mi tu pisać, ale zaryzykuję ;)

na pytanie jakie światło będzie odpowiadać rybom odpowiem tak - takie jak świeci im w naturze,
oczywiście światło słoneczne dociera do Ziemii w różnej temperaturze barwowej, zależy to od warunków atmosferycznych, pory dnia, czy pory roku, ale jeśli chcesz zastosować jedną świetlówkę i prosty układ, to trzeba to jakoś "uśrednić",
myślę, że 5000-6000K będzie OK. jeśli już jakieś odstępstwa to bardziej w kierunku światła żółtego (mniej K), niż niebieskiego,
no, chyba że gustujesz w "nieziemskich efektach" ;)

oczywiście kwestia oświetlenia to przede wszystkim rzecz gustu (wyłączam z tego stwierdzenia uprawę roślin i sytuacje ekstremalne), ja prędzej powiesiłbym nad akwarium słowkowodnym żarówkę wolframową (o ile pamiętam - jakieś 3200, może 3500K), niż niebieskoświecące cuda o temp. barwowej 10 000 czy więcej,

to, że boki będą niedoświetlone - nie ma żadnego znaczenia, o ile nie chcesz sadzić w tych miejscach roślin o wysokich wymaganiach świetlnych,
a pod względem wizualnym nierównomiernie oświetlony zbiornik wygląda w moim odczuciu nawet ciekawiej,

trochę mnie zastanawia, czy 58W na Twój zbiornik to nie za mało, oczywiście nie chodzi mi o pobór mocy (te waty są tu mylące), ale o ilość światła, czy innymi słowy - miarę strumienia świetlnego w lumenach,
nawet pozostając przy nieszczęsnych watach, u Ciebie wyszłoby jakieś 0,09 W na litr, mając na uwadze sporą głębokość zbiornika i fakt, że rura nie będzie pewnie zawieszona bezpośrednio nad wodą - wydaje mi się to trochę mało, myślę że przedział 0,15 - 0,2 W/l. to absolutne minimum, nie sądzisz?

dragann
11-29-2004, 15:08
z tabel świetlówek Philipsa wywnioskowałem że najodpowiedniej byłoby dać Philips TLD 840 58 Watt która daje 5200 lm
świetlówkę umieściłbym na szybie których zrobienie musze zlecić szklarzowi :) ( 5 cm nad taflą wody )
takie rozwiązanie byłoby szybkie i proste :)
jak stwierdze że mało światła to albo dodam jeszce jedną jarzeniówkę o dł 150 cm albo 2 razy 60 cm (bedzie nierównomiernie oświetlone :))

maziboss
11-29-2004, 15:10
z tabel świetlówek Philipsa wywnioskowałem że najodpowiedniej byłoby dać Philips TLD 840 58 Watt która daje 5200 lm
świetlówkę umieściłbym na szybie których zrobienie musze zlecić szklarzowi :) ( 5 cm nad taflą wody )
takie rozwiązanie byłoby szybkie i proste :)
jak stwierdze że mało światła to albo dodam jeszce jedną jarzeniówkę o dł 150 cm albo 2 razy 60 cm (bedzie nierównomiernie oświetlone :))
zarzuc jakimis fotkami ;)

dragann
11-29-2004, 15:18
jak narzie czekam na śrubunek, który zamówiłem w Discusie i paczka jakoś nie może dojść :(
kkałki już poprzestawiałem, ale musze jeszce dokupić pare kg
aktualne zdjęcie zrobie jak bede miał aparat (może dzis moze jutro)

jgr
11-29-2004, 19:25
Dragann,
rzuciłem okiem na ten katalog Philipsa i jak miałbym się zacząć przejmować oświetleniem i ograniczyć do jednej rury, to mój wybór byłby identyczny jak Twój,
jeśli jednak później zdecydujesz się na zwiększenie ilości świetlówek (może nie będzie potrzeby, 840 jest jasna) to _jako uzupełnienie_ mógłbyś wziąć pod uwagę MASTER TL-D Super 80 865 SLV (może jakieś 18 - 30 wat),

też czekam na zdjęcia, choć mnie bardziej interesuje ujęcie ryb, niż świetlówki ;)

dragann
11-29-2004, 20:20
JGr - Jarosławie Grejczyku
Wielkie dzieki za ochoczą pomoc i spostrzerzenia :wink:
akwa teraz wygląda tak jak na zdjęciu (dużo się nie zmieniło)
możliwe że w środę dokupie skałek, a kiedy zaleję to zależy kiedy mi ten śrubunek przyślą :evil: czekam na niego i czekam juz ponad 10 dni i nie ma po nim śladu :evil:
ale jak już go dostane to woda się bedzie lała wężem :twisted:

Zaleje wodą, potem zamówie szybki i zmontuje oświetlenie, i w końcu na koniec wpuszcze rybki :)

jgr
11-29-2004, 20:40
mam zwyczaj (uważam, że dobry) podpisywania się pełnym imieniem i nazwiskiem, natomiast przy zwracaniu się do mnie naprawdę wystarczy - Jarku ;)

co myślę o Twoim zbiorniku to już wiesz z poprzednich postów (nie tylko z tego wątku), aranżacji oceniać nie będę - ma się podobać Tobie, natomiast nie mogę się powstrzymać przed jedna uwagą:
może to zdjęcie tak przekłamuje i niepotrzebnie biję na alarm, ale niektóre skałki sprawiają wrażenie niewielkich i łatwych do potrącenia, trofeusy to silne ryby, nie poprzewracają tych misternych konstrukcji?

dragann
11-29-2004, 21:06
jak narazie ułożenie jest prowizoryczne by zobaczyć ile jeszce skał mam kupić
jak bede miał wszystkie to sobie trochę pozmieniam,
teraz kupie sama większe skałki, a te mniejsze co teraz są naukładane będą uzupełniały, co do wytrzymałości to się okarze :wink:

Unnamed
11-29-2004, 21:40
Jak już będziesz stawiał na stałe skałki po zakryj komin :) Ale to akwarium wielgachne - nie moge się nadziwić :P

rycerz100
11-30-2004, 21:29
Witam
Nie wiem czy dobrze widzę ale wydaje mi się że w powrocie wody do akwa nie ma odpowietrzenia.Jeżeli faktycznie tak,jest to w przypadku braku zasilania lub awarii pompy głównej (obiegowej) możesz spodziewać się wody na podłodze.Jeżeli chcesz tego uniknąć a pewnie tak,wywierć otworek w najwyższym punkcie rury powrotu wody do akwa i wklej lub wkręć w niego kawałek rurki ale tak aby woda wylatywała z niego do akwa oczywiście.W razie braku zasilania "pompa stop" zostanie zassane powietrze przez ten otworek i tym samym zerwany syfon.Życzę sukcesów.

dragann
12-01-2004, 16:28
dzięki za uwagę, całkowicie zapomniałem o odpowietrzeniu (na wylot dam deszczownie o dł 160 cm z dziórkami-woda bedzie równomiernie rozprowadzona)
kupiłem 20 kg skałek, biore się za czyszczenie, jak poukładam to wkleje zdjecie :D

dragann
12-01-2004, 19:41
a oto zdjęcia obrazujące moje ukryte możliwości artystyczne :wink:
nie wiem czy takie ułożenie jest dobre dla Tropheusów, ale lepiej ułożyć już nie mogłem
mi się nawet podoba tak jak jest (brakuje tylko wody i ryb) :)

maziboss
12-01-2004, 21:39
szczerze ? Dla mnie ulozenie kamieni tragiczne :/ wyglada tak sztucznie ze szok :( aha wlej sobie juz wode tak do polowy odrazu ci powiem ze zrobi ci sie taki syf ze hoho poniewaz piach i kamienie wysychaja i tworzy sie na nich osad ktory bardzo zmeci wode

corydoras
12-02-2004, 09:07
niedawno ukladalem kamienie w moim akwa i mam juz pewne wnioski mysle ze tobie tez sie przydadza

najladniejsze i najbardziej stabilne konstrukcje mozna ulozyc z duzych lub bardzo duzych bryl kamiennych np piaskowiec radzilbym wyrzucic te male skrawki a poszukac duzych w wiekszosci plaskich kawalkow (niestety mi takich zabraklo :? a zostalo kupe malych nieprzydatnych)

mapan
12-02-2004, 11:47
forumowicze doradzili mi "pójście w górę", czyli zbudowanie konstrukcji, które sięgnęłyby powierzchni. Zaobserwowałem także pewną zależność . Im ryba niższa w hierarchii tym zajmuje stanowisko bliżej powierzchni. Jeśli zbudujesz wyższe konstrukcje dasz słabszym możliwość schronienia się. I faktycznie, większe bryły prezentują się znacznie lepiej (zobacz akwarium lipca/sierpnia)
http://www.akwarysta.pl/foto/details.php?image_id=122

jgr
12-02-2004, 12:28
no to i ja się wypowiem, niestety - w podobnym tonie,
Mapan podał odsyłacz do jednego zbiornika (mocno zabudowanego skałami), mnie bardziej podoba się wyróżnienie czerwca, akwarium Staszka Bodaka z tej samej strony, tam dla odmiany kamieni jak na lekarstwo, jak widać dwie osoby - dwa gusty,

obserwując koleje losu zbiorników znajomych, czy swojego dostrzegam, że z biegiem czasu i po kolejnych zmianach ewoluują one w kierunku prostoty,
akwarium poza tym, że ma cieszyć oko, musi też być praktyczne, przekonał się o tym niejeden akwarysta, który najpierw zbudował sięgające powierzchni wieże, a potem stanął przed koniecznością odłowienia ryby ;)
dla mnie istotny jest też "naturalizm" zbiornika sztucznego i tu powiem szczerze - nie wyobrażam sobie aby takie ukształtowania skał jak u Ciebie można było spotkać gdziekolwiek w naturze,

i na koniec - dobrze jest rozważyć zdanie innych i popodglądać rozwiązania zastosowane i sprawdzone u innych akwarystów, ale to Twój zbiornik i Tobie ma się podobać.

dragann
12-02-2004, 16:01
jak na początek starałem się zrobić dużo kryjówek, nie jest to idealne ułożenie (nawet chyba nie dostateczne :))
ale już nie mam sił kombinować dalej
chyba jutro przykleje niebieskie tło samoprzylepne
do końca tygodnia dostane przesyłkę ze śrubunkiem
więc powinienem w weekend zalać jak dojdzie przesyłka
jak bedzie zalane to może cosik pozmieniam
a jak będą ryby to wtedy bede mógł zaobserwować co im się podoba, a co nie (mi się nawet podoba :wink: )

dragann
12-02-2004, 16:02
ups wysłało mi się to samo 2 razy
umiem zmienić treść postu, ale jak się usówa?

Piotrek_1
12-22-2004, 12:24
Popieram wypowiedzi innych twoje ułożenie kamieni nie jest doskonałe :(