PDA

Zobacz pełną wersję : jak rozmnożyć gupiki???POMOCY

M@Ms
10-29-2004, 20:16
przepraszam za moje amatorstwo :cry: wiele razy zakładałem już hodowle ale zawze mi się nie udawało:-( mam 126 litrowe akwarium z osprzętem,jedynie światło może być za słabe jak na ten zbiornik) w akwarium żyją żałobniczki, danio pręgowane i kilka gupików w sumie ok20 rybek, te ostatnie chce jakoś rozmnożyć, jak mam to zrobić ?co potrzebuje? ile minimalnie musi być tych ryb?czy je trzeba oddzielać? jeśli tak to kiedy? czy po samicy widać że spodziewa się młodych?
co mam zrobić by one się rozmnożyły???

Prosze pomóżcie

przepraszam za moją niewiedze, być może moje pytanie wyda wam się śmieszne, ale ja już nie wiem kogo prosić o pomoc jesteście ostatnią deską ratunku z góry bardzo dziękuje

rafall
10-29-2004, 20:58
Jak tylko masz co najmniej jednego samca i jakas samice to na pewno bedzie juz ciaza.
Jak samica zrobi sie gruba to mozesz ja dac do takiego kotnika (np pudelko z siateczki zawieszone w akwa lub plastikowy kotnik. Albo zwiekszyc ilosc roslin, szczegolnie pod powierzchnia. Inaczej twoje danio beda bardzo szczesliwe z nowego jedzonka.
Tak ze tylko ewentualnie separacja, nic poza tym reszta pojdzie sama.
Moze byz ze juz miales male ale niezdazyles ich zobaczyc bo danio byly szybsze.

Mateusz
10-29-2004, 20:59
Czesc !!!
Gupiki sa stosunkowo łatwe w rozmnazaniu :)
Potrzebujesz co najmniej 2 samice i jednego samca a jezeli masz wiecej to nic nie szkodzi :) Ja rozmnozylem gupiki juz kilka razy, wiec troche ci o tym powiem. Samiczka po zaplodnieniu zachowuje sie bez zmian zaczyna jej rosnac brzuszek. Ich ciaza trwa okolo 4 tygodni. Rodzi ona okolo 30 mlodych. Moja samiczka jak kiedys ja kupilem to mi urodzila okolo 60 albo wiecej ale ona byla bardzo duza. :D
Jezeli masz jeszcze jakies pytania to uzuj opcji SZUKAJ
wpisz gupiki :wink:
Pozdro :)

chemick
10-29-2004, 21:00
Dziwne, ze jeszcze ci się nie rozmnozyly, może masz kiepskie warunki w zbiorniku? Żeby rozmnozyc gupiki wystarczy parka ( a nawet jedna zaplodniona samica), nie trzeba im specjalnie pomagac. Kiedy samica ba pekaty brzuszek i trojkat w okolicy pletwy odbyrowej się powiekszy i sciemnieje możesz ja wylowic i wrzucic do innego zbiorniczka gesto zarosnietego. Samica troche malych zezre, ale kilka(nascie) się uchowa.

molly
10-30-2004, 07:16
a moze mi ktos powie co zrobic zeby one sie NIE rozmnazaly ? przeciez to prawdziwa plaga - Nigdy wiecej gupikow :!::!:

psawik
10-30-2004, 11:15
Ja rozmnozylem gupiki juz kilka razy, wiec troche ci o tym powiem.
Witam. Mi się dziś "coś" urodziło. W akwarium mam molinezje, mieczyki i gupiki. Te małe rybki są takie biało kremowe i mają czarne oczy.
Czy wiadomo czy to są gupiki, czy jakieś inne :?:
I czy wszystki rybki po urodzeniu wyglądają podobnie :?:

MartinTexas
10-30-2004, 11:31
No wisz to najprawdopodobniej gupiki, chociaż to moą być białe molinezje- wiem, bo jedne i drugie już rozmnażałem, a z tego co wiem to miczyki są pomarańczowe(lu jaki tam masz kolorek) a molinezje to zależnie od kolru jaki masz(mnij więcej)- ale i tak wszystkie maluchy są piękne.
A co do gupików to może ci inne rubki pozjadały, lepiej jak byłyby tam same żyworódki, gupiki, a przeżyć to mogą nawet wszystkie młode-bo gupiki to z żyworódek to chyba są najwytrzymalsze-odłóż do kotnika i czekaj aż się zaczną rodzić-najlepiej mieć jakieś 2 pojemniki na czas porodu, bo młode szybko możesz odławiać do osobnego pojemnika i tam im już matka nie zagrozi, nie wszystkie też są takie żarłoczne, jedne nic nie robią swoim młodym inne nie są troskliwe :? , aloe 2 dni temu moja samica urodziła 50 małodych(!) i tylko jedno zjadła :( przez moją nieuwagę, a wszystkie inne są zdrowe i silne i pływają.U molinezji statystyki miałem gorsze- matka wprzwdzie ich bie jadła-ale wiele zdechło do 1 misiąca- z 70 przeżyło około 35 więc połowa :?

psawik
10-30-2004, 23:04
A mniej więcej po jakim czasie te (załóżmy) gupiki będą na tyle duże, żeby wpuścić je do akwarium razem z innymi rybkami :?:

Mateusz
10-31-2004, 00:02
A mniej więcej po jakim czasie te (załóżmy) gupiki będą na tyle duże, żeby wpuścić je do akwarium razem z innymi rybkami :?:

Zlaezy jakie masz pozostale rybki ale mi sie wydaje ze okolo 1-5 do 2 cm wystarczy

psawik
10-31-2004, 09:29
:5: haha, ale mi chodziło o czas :!: Nie o długość :D
Chciałem wiedzieć po jakim czasie te rybki osiągną te 1,5-2 cm, tak, żeby mogły pływać z innymi. :?:

niedzwiedz
10-31-2004, 14:37
No jak ja miałem to chyba po ok miesiącu wpuściłem :wink:

Mateusz
10-31-2004, 14:44
:5: haha, ale mi chodziło o czas :!: Nie o długość :D
Chciałem wiedzieć po jakim czasie te rybki osiągną te 1,5-2 cm, tak, żeby mogły pływać z innymi. :?:

Aha wiec mozesz je wypuscić po jakims miesiacu albo dwoch.
Wszystko zalezy od ilosci gupikow w akwa i od wielkosci akwa jezeli bedziesz mial 30 gupikow w 10 litrow to na 100% nie beda mialy te 1,5-2 cm po miesiacu czy dwoch :D
POZDRO :)

Cychu
11-01-2004, 20:56
Nie doczytałem, albo nie było odpowiedzi. A co zrobić aby sie nie romnażały w takich ilościach?

Salvator
11-01-2004, 22:36
hahaha wieku u rybnieliczy sie na czas tylko na wielkość bo różnica może być kilkutygodniowa zregół 3 cm już bendą bezpieczne

M@Ms
11-02-2004, 17:25
Dziękuje wszystkim którzy zechcieli podzielić się ze mną swymi cennymi doświadczeniami :) bardzo mi one pomogły tym razem powinno mi się udac :) pozdrawiam wszystkich :) :) :)