PDA

Zobacz pełną wersję : male akwarium z balzenkami.

billy22
12-14-2006, 14:55
cze, pisze bo znow mam klopot...
posiadam 60l akwarium i nie mam co z nim zrobic. marnuje sie troche.
pomyslalem ze zalozyl baym male blazenkarium...

nie wiem czy to mozliwe..??

moje akwa. ma wzmiary wys. 35cm szer. 60cm gł. 30cm..
do tego pokrywa plastikowa z swietlowka (nie wiem jaka moc.. nie pisze)
wilter wewnetrzny max 300l/h. grzalaka z termostatem...

bylo to akwarium slodkie...

chcialem tam urzadzic male morskie dla 1 parki blazenkow.... +krewetka, +jakis krab, +ukwial,

ale najpierw pytam sie fachowcow....
bedzie cos z tego??

co z starego sprzetu moglo by ewentualnie zostac....??
a co pasowalo by dokupic??

dzieki z gory...
[/list]

Kevlar
12-14-2006, 18:43
MOIM ZDANIEM
W akwa o tej pojemności możesz trzymać kraby i krewetki (tzn. bez przesady z ilością) ale nie ryby (bez rybek takie akwa też jest ciekawe :wink: ). No ewentualnie!!! Czasowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! młode błazenki. Ze sprzętu to na pewno odpieniacz. Ukwiał nie jest łatwy w hodowli na początek. Podaj więcej informacji czy to ma być akwarium z rybkami (wg mnie za małe) czy nano-rafa?
Ja bym radził poczytać trochę na ten temat a później decydować się na rafkę!
Oczywiście mojego zdania nie bierz do końca na poważnie, bo nano rafę mam od ok. roku więc jestem w tym temacie laikiem. Ale inne dobre duszyczki na pewno Tobie coś dobrego doradzą. :-)

billy22
12-14-2006, 19:11
myslalem o akwarium z rzbkami...
troche male to akwa. ale chyba by sie pomiescily??

jakies male blazenki..??? 1 rozgwiazda...?? i cos jeszcze...???

jak nie to trudno...

prosze pomozcie...

ma ktos moze takie male akwa z rybkami??

Krasa
12-28-2006, 14:54
Poczytaj najpierw o akwarystyce morskiej :!:
Trzeba by trochę żywej skały kupic około 50 zł za kilogram
Odpieniacz białek od 120 zł
Filtr RO od 200 zł chyba
Filtracje jakąś założyc ( chociarz kubełek)
Widziałem już u znajomego właściciela zoologa akwarium morskie ....
Posolił wode wrzucił ukwiał, 3 rybki i zakończył kariere z morszczyzną po 2 tygodniach.
Mały zbiornik morszczyzny to nie jest dobry pomysł dla początkującego bo błędów raczej nie wybacza.
Pozdrawiam Krasa

ocelocik
12-29-2006, 13:49
Przedewszystkim to co pisze Kevlar - musisz czytac, myslec nad tym co czytasz, wnioskowac i jeszcze raz czytac. I to nie tylko Polskie strony i fora, a rowniez serwisy anglojezyczne.
Akwarium 60l daje ogromne pole do popisu......ale tylko komus z duza wiedza i, najlepiej, z doswiadczeniem. Osobiscie uwazam, ze na poczatek lepiej postawic te np. 120l i miec "wolne rece". Najlepiej od razu z sumpem, wedlug wszelkich prawidel. Jasne, ze mozna robic bez sumpa, odpieniacz zawiesic na szybie, ale gwarantuje, iz po kilku miesiacach zaczniesz marzyc o sumpie. Dlatego radze przemielic mozliwie duza ilosc informacji i dopiero wtedy zaczac planowac. Pozdrawiam,
M.

P.S Ewentualnie gdybys koniecznie chcial stawiac 60l - polecalbym przedewszystkim grzybowience, jakies nieduze korale miekkie, sabellie. Docelowo mozna zostawic miejsce na jednego czy dwa LPS'y, ale to minimum po pol roku od uruchomienia zbiornika. Z bardziej ruchliwych rzeczy zainwestowal bym w parke lub trio Lysmata Debelius. Do tego trzy lub cztery pustelniki ( im mniejsze tym lepsze ), dwa trzy slimaki. Rozgwiazde jedynie jesli bedziesz mial cienka warstwe piasku, ale nawet wtedy niepolecam. Jak widzisz nie uwzglednilem zadnych ryb - na poczatek proponuje z nich zrezygnowac. A z blazenkow w takim akwarium to na 100% zrezygnowac. Przynajmniej taka jest moja opinia.

Kevlar
12-29-2006, 17:02
Ja zaczynałem od grzybków. Oj nie było też łatwo a te nie mają "prawie" żadnych wymagań. No i Rodactisa, a później xenii. Po pół roku doszła parka błazenków. Myślę nad jakimś ukwiałem dla nich ale nadal nie czuję się na siłach (brak dostatecznej wiedzy) żeby mu zapewnić odpowiednie warunki. Więc wolę jeszcze troszkę poczekać i uzupełnić wiedzę. Niebawem mam zamiar dołożyć ślizga i teraz nad jego wymaganiami skupiam uwagę. Wygląda na to że śmiało mogę go wpuścić do swojego akwa. Szkoda tylko że będzie to ostatnia rybka bo w 100 litrowym akwarium to moim zdaniem 2 błazny i ślizg to już i tak będzie tłok.

Kevlar
12-29-2006, 17:04
Na szczęście jutro odpalam nowy sump 70 ltr więc powinno być ok.