PDA

Zobacz pełną wersję : zestaw do świetlówki

mac73x
10-29-2004, 07:48
Trochę tu było o oświeleniu, ale potrzebne mi są konkrety. Nie jestem elektrykiem (aż wstyd bo pochodzę z Trójmiasta , które ma korzenie elektryczne), prąd to dla mnie wróg nr 1 (uraz po kopnieciu z pastucha na polu :) ), a więc proszę o wyrozumiałość.
Chcę dodać 1 świetlówkę 18 W do swojego akwarium 112 l (2x18W ). Jeśli zastosuję statecznik konwencjonalny to dodatkowo potrzebuję oprawki bryzgoszczelne, starter, świetlówkę, kable? Jeśli statecznik elektroniczny z kompaktu to oprawki bryzgoszczelne, świetlówkę, kable? Dobrze myslę?

stroz
11-04-2004, 11:22
Bardzo dobrze :)

radzio222
11-04-2004, 15:00
uwierz mi ze ja tez jestem totalnym lajkonikiem w sprawach elektryki i unikam kontaktu z nia jak moge, ale domontowanie 1x18W jarzeniowki zajelo mi 30 minut - dlatego tak dlugo bo czekalem 15 minut na to zeby klej pod statecznikiem podsechl - samo przeprowadzenie kabli to najprostsza rzecz na swiecie (w dziale DIY masz schemat), jedynie namordowalem sie nad zamocowaniem oprawek bryzgoszczelnych (ok 10 minut) reszta to 5 minut roboty. Wlaczam i... nic - okazalo sie ze kabelek przy strterze nie kontaktowal poprowilem w kilka sekund i od ponad 2 miesiecy ciesze sie dodatkowa zarowka...