Zobacz pełną wersję : Rośliny marnieją na końcach
Witam wszystkich:) Od 3 dni marnieją mi końce roślin, tzn jest to głównie widoczne na cabombach, moczarce i bacopie. Listki stają się coraz mniejsze, jakby przesały rosnąć. Czym to może być spowodowane? Przez ostatnie dni rosły pięknie i szybko, zacząłem przycinać i było ok. Może dlatego że za mało CO2 było? I chyba przez 2 dni światło paliło się prawie po 15 godzin czyto może być przyczyna? Proszę o jakieś drobne porady PS Jeszcze chciałem zapytać co byście polecili do CO2? Tzn. mam butle, reduktor tylko chce jakieś dobre i niedrogie rozwiązanie końcowe do rozpuszczania CO2 w akwarium
Podawanie na wlot filtra zewnetrznego.
A czym nawozisz :?:
Podawanie na wlot filtra zewnetrznego.
A czym nawozisz :?: Dawałem tabletki pod korzenie, poza tym nawoże nawozem Zooleka ale nie ufam mu, chce coś zmienić. Już ktoś mi pisał o filtrze, tylko co mam dać pomiędzy filtr a reduktor? Jakiś licznik bąbelków? Jeśli możesz mi polecić coś i jak to zrobić będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam
Na rurke wlotu filtra jest zalozony zaworek kolkowy (taki do powietrza - wywiercilem otwor w rurce wlotowej filtra, nagwintowalem go i wkrecilem tam ten zaworek, kupilem ten zaworek z gwintem ale byl jakis nie standardowy wiec go ztoczylem i przegwintowalem).
Zdjecia sa ponizej, miedzy filtr a reduktor to polecam zawor przeciwzwrotny a jak masz troche kasy to elektrozawor ktory bedzie odcinal CO2 na noc. Ja nie stosuje rzadnego licznika babelkow, babelki moge liczyc jak wylaczyc w rurce wlotowej jak wylacze filtr.
Nawozow Tropical jest duzo, jaki stosujesz Ty :?:
Ostatnio na "topie" jest PGC (Planta Gainer Classic) jedni juz go stosuja i sa zadowoleni inni probuja, ja go stosuje ale jeszcze nie jestem do niego przekonany ale to moze byc wina moich poczynan w baniaku a nie wina nawozu. Mam tez w szafce i stosuje (nawet dzisiaj) Bio florin, podrabiane TMG na bazie symfonii (ostatni nie dodaje) oraz roztwory H3BO3 i K2SO4 oraz tabletki pod korzenie JBL, ferro-activ, chelat zelaza Tenso-Fe
nie wiem czy to jest dobry sposob rozpuszczania co2 slyszalem ze filtr lubi sie zapowietrzac albo glosniej chodzic ale skoro u ciebie robi to moze to jest dobry sposob ja bym proponowal cos takiego jak na zdieciu
nie wiem czy to jest dobry sposob rozpuszczania co2 slyszalem ze filtr lubi sie zapowietrzac albo glosniej chodzic ale skoro u ciebie robi to moze to jest dobry sposob ja bym proponowal cos takiego jak na zdieciu
Jestem ciekawy ile coś takiego kosztuje? Masz coś takiego u siebie? Pozdrawiam
Podobno strasznie dużo i chyba niema tego jeszcze na polskim rynku...
Niechce skłamać ale obiło mi sie o uszy że takie małe cudo (podobno jest rewelacyjne) kosztue 100 $
Fisz... czy ten dyfuzor na zdjęciu to przypadkiem nie jest dyfuzor Eheima (jestem o tym przekonany na 99,9% :wink: )? Takie coś jest dostępne w Polsce za jakieś 70pln :
http://www.aquashop.com.pl/obrazki/artykuly/eheim/reaktor.jpg
w Aquashopie za 62pln
Ten ktory pokazuje Fish to bankowo Eheima, a ten za 100$ o ktorym pisze Mregal byl pokazywany na wystawie w Singapurze.
A jaka jest rożnica miedzy tym a tym??
Mregal, co ty za dziwne pytania zadajesz przeciez uczestniczyles w dyskusji z ponizszego liku
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=444
Jan Poświata
03-19-2004, 15:38
Jeśli szukasz taniego dyfuzora to kup ten z zestawu nutrafin. Minusem jest to że zajmuje duzo miejsca, ale jeśli lubisz obserwować babelki to może ci się spodoba
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_278&products_id=1383
Bąbelki można też obserwować w dyfuzorze JBLa. Można go podłączyć zarówno do butli wysokociśnieniowej ale też do bimbrowni. Ma też spore możliwości rozbudowy w zależności od wysokości zbiornika.
Bąbelki można też obserwować w dyfuzorze JBLa. Można go podłączyć zarówno do butli wysokociśnieniowej ale też do bimbrowni. Ma też spore możliwości rozbudowy w zależności od wysokości zbiornika.
Ale on już chyba kosztuje 99 zł?...
Janie czy dyfuzor o którym mówiz dobrez rozpuszca Co2? mam akwa 54L do niego bedzie dobrze?
99 zł w Aquashopie a ja kupiłem za 79 i jestem zadowolony.
Ja gdy miałem butle chciałem sobie szybko kupic jakis dyfuzor...
Kupiłem ten o którym mówi Jan taką "drabinke" lecz przyszedłem do domu i bable się nierozpusczały... tzn wtedy myslałem ze mam Co2 a tak naprawde miałem azot który jest słabo rozpuszczalny w wodzie... odnisłem ten dyfuzor do sklepu mówiąc sprzedawcy co sądze to tym urządzeniu... (wtedy niewiedziałem że mam azot...)
Teraz po 2 tyg. szanowni panowie w punkcie nabjiania butli zmienili mi zawór itd. tak że powinno być już Co2 gotowe do działania (miało być po 5 dniach... mineły 2 tyg.)
I chce sobie kupić jakis dyfuzor ale właśnie niewiem jaki...
Ten o którym mówi Jan jest u mnie po 36 zł
a ten o którym mówi enigma jest u mnie po 90-100 zł zależy w którym sklepie
I niewiem który bardziej się opłaca kupic do mojego skromnego baniaczka 54L...
Czemu niemożna kasowac postów... pusczonych przez pomyłke...
Jan Poświata
03-20-2004, 11:25
Janie czy dyfuzor o którym mówiz dobrez rozpuszca Co2? mam akwa 54L do niego bedzie dobrze?
Wystarczające. Ja mam taki w 128 l i dobrze się spisuje.