PDA

Zobacz pełną wersję : Rośliny marnieją na końcach

COACH
03-16-2004, 21:18
Witam wszystkich:) Od 3 dni marnieją mi końce roślin, tzn jest to głównie widoczne na cabombach, moczarce i bacopie. Listki stają się coraz mniejsze, jakby przesały rosnąć. Czym to może być spowodowane? Przez ostatnie dni rosły pięknie i szybko, zacząłem przycinać i było ok. Może dlatego że za mało CO2 było? I chyba przez 2 dni światło paliło się prawie po 15 godzin czyto może być przyczyna? Proszę o jakieś drobne porady PS Jeszcze chciałem zapytać co byście polecili do CO2? Tzn. mam butle, reduktor tylko chce jakieś dobre i niedrogie rozwiązanie końcowe do rozpuszczania CO2 w akwarium

Maran
03-16-2004, 21:45
Podawanie na wlot filtra zewnetrznego.
A czym nawozisz :?:

COACH
03-16-2004, 22:09
Podawanie na wlot filtra zewnetrznego.
A czym nawozisz :?: Dawałem tabletki pod korzenie, poza tym nawoże nawozem Zooleka ale nie ufam mu, chce coś zmienić. Już ktoś mi pisał o filtrze, tylko co mam dać pomiędzy filtr a reduktor? Jakiś licznik bąbelków? Jeśli możesz mi polecić coś i jak to zrobić będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Maran
03-16-2004, 22:26
Na rurke wlotu filtra jest zalozony zaworek kolkowy (taki do powietrza - wywiercilem otwor w rurce wlotowej filtra, nagwintowalem go i wkrecilem tam ten zaworek, kupilem ten zaworek z gwintem ale byl jakis nie standardowy wiec go ztoczylem i przegwintowalem).
Zdjecia sa ponizej, miedzy filtr a reduktor to polecam zawor przeciwzwrotny a jak masz troche kasy to elektrozawor ktory bedzie odcinal CO2 na noc. Ja nie stosuje rzadnego licznika babelkow, babelki moge liczyc jak wylaczyc w rurce wlotowej jak wylacze filtr.
Nawozow Tropical jest duzo, jaki stosujesz Ty :?:
Ostatnio na "topie" jest PGC (Planta Gainer Classic) jedni juz go stosuja i sa zadowoleni inni probuja, ja go stosuje ale jeszcze nie jestem do niego przekonany ale to moze byc wina moich poczynan w baniaku a nie wina nawozu. Mam tez w szafce i stosuje (nawet dzisiaj) Bio florin, podrabiane TMG na bazie symfonii (ostatni nie dodaje) oraz roztwory H3BO3 i K2SO4 oraz tabletki pod korzenie JBL, ferro-activ, chelat zelaza Tenso-Fe

Fish
03-17-2004, 05:27
nie wiem czy to jest dobry sposob rozpuszczania co2 slyszalem ze filtr lubi sie zapowietrzac albo glosniej chodzic ale skoro u ciebie robi to moze to jest dobry sposob ja bym proponowal cos takiego jak na zdieciu

COACH
03-18-2004, 20:13
nie wiem czy to jest dobry sposob rozpuszczania co2 slyszalem ze filtr lubi sie zapowietrzac albo glosniej chodzic ale skoro u ciebie robi to moze to jest dobry sposob ja bym proponowal cos takiego jak na zdieciu

Jestem ciekawy ile coś takiego kosztuje? Masz coś takiego u siebie? Pozdrawiam

Mregal
03-18-2004, 20:51
Podobno strasznie dużo i chyba niema tego jeszcze na polskim rynku...

Niechce skłamać ale obiło mi sie o uszy że takie małe cudo (podobno jest rewelacyjne) kosztue 100 $

Duch
03-18-2004, 21:35
Fisz... czy ten dyfuzor na zdjęciu to przypadkiem nie jest dyfuzor Eheima (jestem o tym przekonany na 99,9% :wink: )? Takie coś jest dostępne w Polsce za jakieś 70pln :
http://www.aquashop.com.pl/obrazki/artykuly/eheim/reaktor.jpg
w Aquashopie za 62pln

Maran
03-19-2004, 14:40
Ten ktory pokazuje Fish to bankowo Eheima, a ten za 100$ o ktorym pisze Mregal byl pokazywany na wystawie w Singapurze.

Mregal
03-19-2004, 15:05
A jaka jest rożnica miedzy tym a tym??

Maran
03-19-2004, 15:14
Mregal, co ty za dziwne pytania zadajesz przeciez uczestniczyles w dyskusji z ponizszego liku
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=444

Jan Poświata
03-19-2004, 15:38
Jeśli szukasz taniego dyfuzora to kup ten z zestawu nutrafin. Minusem jest to że zajmuje duzo miejsca, ale jeśli lubisz obserwować babelki to może ci się spodoba
http://www.um-um.pl/shop/product_info.php?cPath=22_278&products_id=1383

enigma
03-19-2004, 18:57
Bąbelki można też obserwować w dyfuzorze JBLa. Można go podłączyć zarówno do butli wysokociśnieniowej ale też do bimbrowni. Ma też spore możliwości rozbudowy w zależności od wysokości zbiornika.

Mregal
03-19-2004, 19:10
Bąbelki można też obserwować w dyfuzorze JBLa. Można go podłączyć zarówno do butli wysokociśnieniowej ale też do bimbrowni. Ma też spore możliwości rozbudowy w zależności od wysokości zbiornika.
Ale on już chyba kosztuje 99 zł?...

Janie czy dyfuzor o którym mówiz dobrez rozpuszca Co2? mam akwa 54L do niego bedzie dobrze?

enigma
03-19-2004, 19:14
99 zł w Aquashopie a ja kupiłem za 79 i jestem zadowolony.

Mregal
03-19-2004, 19:23
Ja gdy miałem butle chciałem sobie szybko kupic jakis dyfuzor...
Kupiłem ten o którym mówi Jan taką "drabinke" lecz przyszedłem do domu i bable się nierozpusczały... tzn wtedy myslałem ze mam Co2 a tak naprawde miałem azot który jest słabo rozpuszczalny w wodzie... odnisłem ten dyfuzor do sklepu mówiąc sprzedawcy co sądze to tym urządzeniu... (wtedy niewiedziałem że mam azot...)

Teraz po 2 tyg. szanowni panowie w punkcie nabjiania butli zmienili mi zawór itd. tak że powinno być już Co2 gotowe do działania (miało być po 5 dniach... mineły 2 tyg.)
I chce sobie kupić jakis dyfuzor ale właśnie niewiem jaki...
Ten o którym mówi Jan jest u mnie po 36 zł
a ten o którym mówi enigma jest u mnie po 90-100 zł zależy w którym sklepie
I niewiem który bardziej się opłaca kupic do mojego skromnego baniaczka 54L...

Mregal
03-19-2004, 19:24
Czemu niemożna kasowac postów... pusczonych przez pomyłke...

Jan Poświata
03-20-2004, 11:25
Janie czy dyfuzor o którym mówiz dobrez rozpuszca Co2? mam akwa 54L do niego bedzie dobrze?

Wystarczające. Ja mam taki w 128 l i dobrze się spisuje.