PDA

Zobacz pełną wersję : Potrzebuję pomocy !

Marta Podraza
03-16-2004, 21:08
Jedna ryba w moim akwarium się dusi - pielęgnica. Wszystkie inne wydają się zdrowe. Ta ma otwarty pyszczek i opuchnięte skrzela. Myślę że to jakieś pasożyty skrzeli. Już kiedyś tak miałam z jedną rybką ale padła w ciągu dwóch dni. Czym mam to leczyć pomóżcie !!!!!!!!!

shuw4r
03-16-2004, 21:47
Niestety nie pamietam adresu strony, opisy chorob ryb ze strony slawka.

PIERWOTNIAKI - ICHTIOBODOZA
Trzy pasożytnicze pierwotniaki - Chilodonella, Costia (Ichthyobodo) i Trichidina - atakują najczęściej skórę i skrzela, wywołując podobne objawy. Pasożyty giną w temperaturze 30 st. Choroba występuje najczęściej wśród ryb welonowych.

Objawy:
-Kolory blakną w związku z nadmiarem śluzu,
-Płetwy staja się postrzępione,
-Osłabienie,
-Uszkodzenie skrzeli - problemy w oddychaniu,
-Śmierć młodych ryb i narybku.

Zwalczanie:
Jeśli zauważy się chorobę zanim zaatakuje skrzela podajemy odpowiedni środek leczniczy np. FMC dla kąpieli długotrwałej lub Trypaflavin dla krótkotrwałej. Można zastosować rybom krótką kąpiel formalinową z dodatkiem soli.

Jak znajde strone to wysle linka.

shuw4r
03-16-2004, 21:49
Juz mam :P
http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm

Mam nadzieje ze to pomoze ci z identyfikacja...
Powodzenia

Karol Kaniewski
03-16-2004, 21:50
Chyba o tego linka Ci chodzilo:
http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/choroby.htm
:wink:

EDIT
Prawie w rownym czasie to samo napisalismy :)

shuw4r
03-16-2004, 21:51
Wlasnie tak :P:D

Marta Podraza
03-16-2004, 22:22
Dzięki że się odezwaliście niestety moja ryba przed chwilą padła. Od pierwszych objawów mineło zaledwie kilka godzin a mnie nie udało się jej uratować. Radzę sobie już nieźle z wieloma chorobami ryb a ta dalej jest dla mnie tajemnicą. Myślę że to dactylogyroza chociaż głowy nie dam i czym to leczyć ? Na tej stronie którą mi podaliście autor pisze żeby wszystkie ryby przenieść do zbiornika leczniczego a akwarium odkazić. Fajnie tylko że ja mam 500l i gdzie ja tyle ryb przeniosę ? Może ktoś zna inne sposoby tępienia tego pasożyta ?

shuw4r
03-16-2004, 23:46
Ja jestem poczatkujacy, wiec niemoge dac sobie rady z bardziej przyziemnymi problemami, a co dopiero jakies dziwne chorobska... .

Ale pewnie ktos z posrod b.doswiadczonych kolezanek i kolegow akwarystow udzieli ci stosownej porady.

Zycze powodzenia.

Karol Kaniewski
03-17-2004, 08:03
A moze wlej jakiegos preparatu z Tropicala.
O ile sie niemyle to tam nietrzeba robic jakis kapieli tylko wlewa sie do glownego akwa.
Jesli to pielegnica to moze DISCUS SEPT !
http://www.tropical.com.pl/pol_preparaty/dezynfekcja-discus.html

Mario333
12-28-2004, 18:51
Wspolczucia nienawidze kiedy rybki padają normalnie wtedy mam zalobe

Miro
12-30-2004, 21:06
Miałem kiedyś podobną chorobę.Pomógł mi wtedy antybiotyk o nazwie ZMF TETRA GYROTOX, niestety nie jest zbyt tani.Kosztuje ok 40 zł.Gdybyś próbował go stosować to przestrzegaj ściśle zaleceń producenta.

Powodzenia i oby mniej pogrzebów!!! :D

Marta Podraza
12-31-2004, 09:14
Miro masz rację Gyrotox jest najlepszym na naszym rynku lekiem na to paskudztwo. Po jego zastosowaniu chyba pół roku miałam spokój w akwarium i wydawało mi się że pokonałam pasożyta. Niestety radość była przedwczesna. Obecnie sytuacja jest stabilna ale widzę że niektóre ryby szczególnie tęczanki maja lekko odchylone i przekrwione skrzela co nieomylnie świadczy o obecności pasożyta. Ale jestem dobrej myśli udało mi się dotrzeć do weterynarza który leczy ryby w chorzowskim zoo. Po nowym roku jestem z nim umówiona na wizytę i on zapewnia że ma lekarstwo na dactylogyrozę. Jak go zastosuję to napiszę mam nadzieję że Pan doktor wie co mówi.