Zobacz pełną wersję : Cyphotilapia frontosa (Pyszczak hełmiasty)
matyjasz
03-16-2004, 18:02
Prosze o jakieś informacje na temat Cyphotilapia frontosa (Pyszczak hełmiasty). Widziałem parę w diskusie około 30cm i odrazu imi się spodobały. Jakiego akwa potrzebują czy są agresywne itd.
frontosy potrzebuja akwa przynajmniej 350 l, sa nieśmiałe i jako jedne z nielicznych Tanganikanskich ryb nie przejawiają agresji wobec siebie i innych gatunków.
CMyK
jest to duza rybka jak kolega wspomnial spokojna , mozesz z nia trzymac wszystko (prawie) a je to co jej dasz :)
http://www.tanganika.inet.pl/ryby/frontoza/frontoza.html
matyjasz
03-18-2004, 19:03
No dzięki wam za info, ale jak jest z roślinami ? obgryza ?
jest to duza rybka jak kolega wspomnial spokojna ,
Hmm... tak do końca to nie jest jak mówisz, ponieważ 2 samce frontos potrafią bardzo, bardzo zaciekle walczyć.............
No dzięki wam za info, ale jak jest z roślinami ? obgryza ?
Roślin nie jedzą ani nie niszczą. Tak więc w akwarium z frontosami można dać roślinki ale muszą być dobrze ugruntowane - najlepiej w doniczkach i dobrze zakopane w podłożu te doniczki i jeszcze u góry obłożone kamieniami ponieważ frontosy są świetnymi budowniczymi i lubią grzebać w podłożu.
No ja tutaj poprę Krzyśka i zgodzę się z tym iż 2 samce, naprawdę robią w akwarium niezły zamęt. Akwarium ja bym doradzał coś koło 400 litrów, chyba że ryby są małe to na razie wystarczyło by coś mniejszego, z nastawieniem na zmianę akwarium.
matyjasz
03-19-2004, 12:28
Jak kiedyś będe miał akwa 400 l narazi enei moge sobie pzowolić ze względu kasy, miejsca na akwa i że mam 14 lat i rodzice mi takeigo baniaka nei pozwolą postawić ale kiedyś sobie taki sprawie :) NArazie mam malutkie 100l
Jak kiedyś będe miał akwa 400 l narazi enei moge sobie pzowolić ze względu kasy, miejsca na akwa i że mam 14 lat i rodzice mi takeigo baniaka nei pozwolą postawić ale kiedyś sobie taki sprawie :) NArazie mam malutkie 100l
No to jak najbardziej życzę takiego akwarium w przyszłości... Ale, ale... Chciałeś trzymać frontosy w 100L ??? Jesli trak to stanowczom odraedzam. (imho) Takie akwa mogło by pełnić rolę kotnika dla frontos.
Hmm... tak do końca to nie jest jak mówisz, ponieważ 2 samce frontos potrafią bardzo, bardzo zaciekle walczyć.............
wiec tak, wsumie macie racje ale wiadomo ze wiekszosc ryb w takiej samej sytuacji jest niesforna w stosunku do kolegi a zwlaszcza w obecnosci przystojnej kolezanki he he :)
wiec jest to przypadek odstepujacy od normalnego zachowania 8)