Zobacz pełną wersję : Jak rozpoznac ??????
Trzeba rozruszac to forum :D Panowie piszcie jakie sa Wasze obserwacje , jak dawaliscie sobie rady z rozpoznaniem samczyka i samiczki .Poza tarlem :idea:
Generalnie trzeba czasu aby poznac wlasne ryby, z czasem kazdy paleciarz mniejwiecej wie co ma w akwarium. Tarlo jest juz ewidentnym tego potwierdzeniem. Ja swoje obserwacje i sposoby rozpoznawania opieram o hierarchiczne zachowania palet. Samiec zwykle jest dominujacy i to on najwiecej je co za tym idzie jest najwiekszy.
Moze koledzy cos dodadza do tej teori :)
Maciek Szulc
03-16-2004, 21:47
specem od palet jeszcze nie jestem, ale podzielam poglady Tomka, starsze samce sa juz wyraznie wieksze i masywniejsze od samic, maja guz tluszczowy na glowie i bardziej poinowe czolo. Ppoza tym jak wspominl Tomek, dominyja w stadzie, inne ryby (samice lub mlodsze samce) ustepuja im drogi, pierwsze tez pchaja sie do stolu:)
Popieram wczesniejsze kometarze, umnie bylo tak ze odrazu wiedzialem kto tu jest samiec a kto samica, potem podczas tarla moje spostrzezenia wyszly na swiatlo dzienne. :D
Andrzej Szymczyk
03-28-2004, 20:40
Tak to prawda. Ja również zgadzam się z tą teza, samiec jest zdecydowanie większy i masywniejszy od samicy. Swym zacowaniem dominuje w akwarim.
Marek Zychla
04-03-2004, 19:44
dotyczy to jednak ryb wychodowanych w jednym akwa od mlodosci.