PDA

Zobacz pełną wersję : Czosnkowe ochotki

mati
10-24-2004, 15:06
Ostatnio kupiłem żywe robale (ochotka i wodzień), bo moje pielęgniczki płatki wypluwają, a mrożonki przesiewają przez skrzela.
Robale trzymam w słoiczkach z wodą. oraz widziałem kiedyś płatki z dodatkiem czosnku. Czy ma sens wrzucenie po kilka malutkich kawałków czosnku do robali? Czy może on "zabić" niektóre pasożyty, które być może znajdują się w robalach? Widziałem kiedyś płatki z dodatkiem czosnku, podobno dzięki niemu zostają zabite niektóre pasożyty wewnętrzne. Czy te "bakteriobójcze" związki mogą przejść w jakiś sposób z czosnku na ochotki? :?
A poza tym są też płatki, które uwydatniają czerwony kolor. Czy gdybym do słoiczka z robalami włożył kawałeczek buraka, to one dostałyby trochę czerwonego barwnika i później dostałyby go ryby?
Wydaje mi się to wszystko troche dziwne i niemożliwe, ale może jednak ma to sens? :wink:

wirek
10-24-2004, 15:30
Co do buraków to bybym sceptyczny, bo sam ich sporo w życiu zjadłem i należę nadal do rasy białej. A co do czosnku, to rzeczywiście doświadczenie może być ciekawe. Rybom pewnie taka ochotka nie zaszkodzi, ale ciekawe, czy ochotki taką kurację przeżyją :wink:

mati
10-24-2004, 16:20
Włożyłem godzinę temu, jak na razie żyją.