Zobacz pełną wersję : Oświetlenie świetlówkami kompaktowymi - tanie i dobre
Los_Sandalos
10-23-2004, 22:02
Jestem właśnie w trakcie baaardzo powolnych zmian w kierunku "zielonego zbiornika" a ponieważ ziele krzyczy "more power!" więc postawiłem na oświetlenie mojej dwusetki za pomocą dwóch świetlówek 55W. Łącznie około 9000lm na te 200l. Do tej pory kilkakrotnie zmieniałem rodzaj oświetlenia i zawsze przy świetlówkach miałem problem z pomieszczeniem tego w pokrywie. Tu nie ma tego problemu bo kompakt ma 53cm. Udało mi się kupić odpowiedni statecznik, ze świetlówkami też bezproblemowo - osram robi i 865 ~4600lm a jak kto woli to są też 965 dające jednak mniej światła. Koszt całości niewielki - statecznik 22zł+przesyłka, świetlówki ok 30zł/szt. Oprawki za kilka zł i chwila roboty.
Celem tego postu jest wysądowanie - czy używa ktoś tego typu kompaktów do oświetlenia i rozpropagowanie go. W sieci znalazłem tylko jedną stronę, właściciel zadowolony jak małpa z banana. Wydaje mi się że jest to dobry sposób na ciasnotę w pokrywie i "głód" roślin.
Czy mógłbyś bardziej wyjaśnić jak podłaczyć ten statecznik do tego kompaktu. Jak pamiętam rozmawialiśmy o kompakcie niezintegrowanym, mówiłeś że trzeba dokupić gniazdo pod świetlówkę, jak je podłączyć do tych końcówek skoro statecznik jest przeznaczony do 2X58W zwykłych jarzeniówek i tylko do takiego podłączenia ma schemat, podłączamy tak jak by to były 2x58W jarzeniówki :?:
Jeszcze jeśli możesz napisz dokładnie co powinno się kupić w sklepie czy hurtowni, chodzi mi o symbole świetlówki i gniazda.
Byłem przed chwilą na stronie Waldeusz :
http://dami-rz.pl/~woczko/opis_swiatlo.htm
być może o tej stronie piszeż (małpa z banana :lol: )
Te gniazda które mają być to 2G11 :?:
dodatkowo Waldek pisze że Philips ma niezintegrowane 55W kompakty :?:
Ps. Post ten w pierwszej chwili miałem wysłać na priv'a ale sobie pomyślałem że może więcej osób będzie zainteresowanych takim oświetlaniem akwarium, jeśli nie teraz to może w przyszłości :) na część z tych pytań znam odpowiedź ale zadaję je jeszcze raz abyśmy zebrali w tym temacie wszystkie sprawy dotyczące kompaktów niezintegrowanych :D
Los_Sandalos
10-24-2004, 08:58
1)Schemat podłączenia jest na stateczniku i tak należy zrobić.
2)Tak chodzi tutaj o kompakty niezintegrowane.
3)Statecznik ten jest przeznaczony do świetlówek liniowych 58W ale jak odpisano mi z philipsa to może on zasilać właśnie kompakty 55W.
4)Pobór mocy świetlówek łącznie ze statecznikiem wynosi 110W
5)Świetlówki PL-L 55W z philipsa lub Dulux L 55W z osrama z tym, że philips nie robi barwy 860.
6)Koszt świetlówek ok 30zł/szt.
7)Największym problemem są gniazda typu 2G11, należy o nie pytać tam gdzie się kupuje świetlówki. Fabrycznie nie są zabezpieczone przed wilgocią więc można z nich zrezygnować i podłączyć świetlówkę za pomocą kostek zaciskowych i dobrze zabezpieczyć przed wilgocią np. za pomocą silikonu.
8)Faktycznie strona waldeusza to jedyne miejsce gdzie to spotkałem w zastosowaniu akwarystycznym. Chyba nie obrazi się za porównanie o tej małpy i banana.
9)Chyba nie powinienem w tym działe ale podam link do gościa z allegro co sprzedaje tanie stateczniki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33644600
7)Największym problemem są gniazda typu 2G11, należy o nie pytać tam gdzie się kupuje świetlówki. Fabrycznie nie są zabezpieczone przed wilgocią więc można z nich zrezygnować i podłączyć świetlówkę za pomocą kostek zaciskowych i dobrze zabezpieczyć przed wilgocią np. za pomocą silikonu.
Zastanawiam się czy z tym silikonem nie można tego zrobić także używając gniazda 2G11, lub owinąć połaczenie taśmą izolacyjną :?:
Mam też jeszcze jedno pytanie czy drugi konic tej świetlówki, można jakoś podtrzymać (przyczepić, podpiąć do pokrywy) bo świetlówka jest długa może są jakieś specjalne zaczepy :?:
Los_Sandalos
10-24-2004, 11:07
Tak po prawdzie to łatwiej zabezpieczyć przed wilgocią podłączenie bez gniazda a tylko z połączeniami za pomocą kostek. Sama taśma to za mało, można by przylutować przewody za pomocą cyny i dać na to koszulki termokurczliwe. Koniec świetlówki można umieścić w specjalnym klipsie ale nabycie go to na pewno problem. Tu trzeba trochę macguweryzmu i użycie kawałka drucika czy najlepiej opaski plastikowej samozaciskowej. Należy to przemyśleć, zawsze znajdzie się jakiś sposób nieskomplikowany. A wracając jeszcze do połączeń to ja jak już nie raz pisałem jestem zwolennikiem suchego wnętrza pokrywy więc róbcie ludzie otwory wentylacyjne! 1 cm ubytku wody przy cotygodniowyuch podmianach to chyba nie problem. Wnętrze jesli jest suche to zapewnia długą trwałośc świetlówek i statecznika(brak możliwości jakiegoś przebicia). Statecznik oczywiście poza pokrywą! Wszelkie odbłyśniki też nie przepadają za wilgocią a odkładający się na nich kamień tylko obniża stopień odbicia światła.
Hej,
A czy mozesz zamiescic zdjecie Twojego akwarium oswietlonego tym zestawem swietlowek?? Ciekawy jestem jak to wyglada.
Pozdrawiam,
Piotr
Los_Sandalos
10-24-2004, 15:15
Oj jeszcze nie, czekam właśnie na fundusze na świetlówki;) Efekt będzie jak przy 4-5 świetlówkach 30W :)
Hej,
A jaka bedzie barwa tego swiatla? Czy nie bedzie ono zolte??
Los_Sandalos
10-24-2004, 19:29
Żółte? Zamieżam dać świetlówki 860, producent podaje 6500K barwy światła.
Pytam bo jakos nie mam przekonania do swietlowek innych niz typowo akwarystyczne.
Los_Sandalos
10-24-2004, 19:45
Świetlówki typowo akwarystyczne to wg. mnie zbędny wydatek. 6500K to światło bardzo białe, oddające rzeczywiste kolory ryb. Jest to tzw. światło dzienne. Jako żóltawe światło można jedynie odebrać 4000K i mniej.
Do izolacji dobra jest taśma samowulkanizująca. Rozciąga się ją, izoluje i taśma zlepia się i zciąga sama.
dziadekk
10-25-2004, 19:12
Los a możesz podać źródło zakupu Twoich 860-tek?
Bo pobiegałem dziś po sklepach i jedyne które udało mi się znaleźć to 26W :?
A i to 840, które IMO świecą na zbyt "zielono".
Niestety nic mocniejszego nie udało mi się znaleźć.
Nie powinienem nawet wspominać, że kobitka obsługująca stoisko elektro oświetlenie w Practikerze nie miała pojęcia co to są kompakty niezintegrowane :lol: Jak jej pokazałem o co chodzi, to powiedziała, że oni je nazywają po prostu "neonówkami" i tyle :1:
Szukam 55W, bo nie ukrywam, że skusiłem się na ten używany statecznik z allegro :wink: , do którego link podałeś.
Wiem, że Aqva-light ma w sprzedaży 950-tki 950, ale cena to prawie 39PLN.
Wolałbym jednak kupić coś taniej. Na dwóch sztukach może się uzbierać na koszty przesyłki i ewentualnie na coś na oblanie zakupu :wink: :oops:
Acha, Aqva-light sprzedaje też 2G11 po 3,99 za sztukę, więc z zakupem nie ma problemu. No i uchwyty do kompaktów też można u nich dostać - 0,99PLN/szt..
Los_Sandalos
10-25-2004, 21:50
Świetlówki Philipsa 950 kosztują 27,30; osram 950 - 28,30 860 25zł. Wszystkie ceny netto. Należy szukać po hurtowniach elektrotechnicznych bo w castoramie czy obi nie mówiąc o praktikerze to można tylko odcisków na nogach dostać. Osrama sprzedaje po tych cenach firma Pekar, mają oddziały chyba w całej Polsce, w Warszawie mają główną siedzibę nr. telefonu 3360500. Oprawki też powinni mieć bo po co płacić za przesyłkę z aqva-lightu.
Witam.
Ja taką świetlówkę 18Wat mam zainstalowaną w 45L z elektroniką
z kompaktu. Do styków świetlówki mam przylutowane przewody
i zabezpieczone rurką termokurczliwą ( tak samo z normalnymi
świetlówkami).
WKrakowie widziałem w f-mie Akkop na ul. Strzelców
Master PL-L.
świetlówki kompaktowe niezintegrowane
długość mm
Master PL-L/4p 18W 322
Master PL-L/4p 36W 417
Master PL-L/4p 40W HF 542
Master PL-L/4p 55W HF 542
Świetlówki Master PL-L należą do rodziny niezintegrowanych świetlówek kompaktowych.
Wszystkie świetlówki Master PL-L mają ten sam trzonek czterokołkowy 2G11 i wymagają tej samej oprawki. Świetlówki kompaktowe PL-L 18W, 24W i 36W mogą współpracować zarówno ze statecznikiem konwencjonalnym oraz elektronicznym wysokiej częstotliwości. Świetlówki Master PL-L 40W i 50W mogą natomiast współpracować wyłącznie ze statecznikiem elektronicznym.
Więcej na stronie http://katalog.philipslighting.com.pl/katalog/
Pozdrawiam
Bogi
Los_Sandalos
11-03-2004, 20:51
W końcu zakupiłem świetlówki choć bozia mnie pokarała i trochę się "rozrzuciłem" bo kupiłem wersje 840(4800lm) i 950(3000lm) po 2 szt(po 25 i 28,30netto/szt). Ku mojemu bardzo wielkiemu zdziwieniu wersja 860 nie jest dostępna od ręki, trzeba by wziąć zaraz cały karton, zdaje się 25szt. Należy poczekać aż ktoś zamówi np. pół kartona i resztę będą mieć na magazynie. Zdziwiła mnie jedna sprawa - wszyscy pracownicy firmy PEKAR(z resztą bardzo mili) wyrażali zdziwienie o bardzo "dziwnej" barwie 860(taka zimna, po co to komu).
Podłączałem już obie wersje i nie widzę różnicy w oddawaniu barw obu świetlówek(fakt jestem daltonistą ale różnice chyba są niewielkie) . 840 jest lekko żółtawa ale nie jest tak źle. 950 za to ma fajne widmo(białe światło) ale światła jest zauważalnie mniej. Na razie dałem 950 bo nie mam jeszcze roślinek ale jak się pojawią to nie obędzie się od ich wymiany. Dołożenia niczego więcej nie planuję ze względu na wysoki już całkiem koszty energii elektrycznej - zestaw z tym statecznikiem pobiera około 105W (z pomiarów) i narazie nie stać mnie na więcej. Statecznik pasuje idealnie.
guruking
02-17-2005, 21:09
jak to mozliwe ze 2x55W a Tobie pobiera tylk 105W? jakies czary ? :D
Pozdrawiam
Los_Sandalos
02-18-2005, 07:25
Co innego, jeśli świetlówki i statecznik są "z tego samego kompletu" a co innego jak są dobrane na podstawie tabel możliwych kombinacji. Świetlówki kompaktowe 55W z tymi statecznikami philipsa 2x58W trochę obniżaniżają moc ale jest to dopuszczone przez producenta i nie wpływa ani na trwałość ani jakoś diametralnie nie zmniejsza strumienia świetlnego.
guruking
02-20-2005, 09:33
czy do swietlowek niezintegrowanych i T8 moge uzyc jednego statecznika czy musza byc 2 rózne?
Pozdrawiam
Los_Sandalos
02-20-2005, 09:43
Świetlówki niezinegrowane 18 i 36W chodzą dokładnie na tych samych statecznikach jak T8 a jedynie 40 i 55W tylko na elektronicznych. Zobacz tabelę świetlówek w dziale "artykuły i felietony".
hmmm - a ja szukałem wszędzie 36w 865 i tylko tak jak kiedyś mówiłeś - kartonik po 25 sztuk.... Zdecydowałem się więc - co mi tam - 840 - je mają wszędzie. Z oprawkami też jest niezły problem - tam gdzie mają świetlówki mówią że mają je tylko na wymiane więc opraw nie posiadają albo pokazują wielkie plastikowe klosze i pytają się czy o to chodzi... Piszesz że na kostke można podłączyć - tylko że nie wiem wtedy jak świetlówke można przyczepić... Mógłbyś rozwinąć tą myśl bo ja może trochę ciemny jestem ale nie zrozumiałem z Twych poprzednich wypowiedzi jak to zrobić... No i gdzieś kiedyś widziałem schemat jak biegną kabeliki od trzonka 2G11 - mógłbyś coś takiego pokazać? I ostatnie pytanie - czy można by dać cienką szybke wmontowaną w pokrywe by zapewnić hermetyczność - tzn czy straty świetlne nie były by za duże przy szybce 1mm?
Pozdrawiam
Los_Sandalos
02-20-2005, 13:35
Problem z 865 jest chyba tylko z wersją 55W, z 36W nie ma problemu. Z oprawkami 2g11 jest faktycznie "drobny" problem -w sklepach trudno znaleźć ale mają w www.aqva-light.pl za 4 zł/szt. Świetlówki mocuje się np. opaskami do rurek izolacyjnych(elektrycznych) lub jakimś swoim patentem. W tym sklepie netowym mają takie obejmy za 1zł(dałbym 2szt na 1 świetlówkę). W ofercie mają też PL-L 36W/865 za 27zł!
Świetlówki montuje się od strony elektrycznej dokładnie tak samo jak zwykłe świetlówki. Kiedyś robiłem schemacik ale mi się zapodział, jak najdę to dorzucę do forum jeszcze raz.
Ps. jakbyś zamawiał z aqva-lightu to pomyśl czy nie warto kupić statecznika elektronicznego!
guruking
02-20-2005, 14:40
Los_Sandalos Ty moj guru od oswietlenia, wiem ze jestem upierdliwy, ale... znow czytalem i znalazlem a stronie ktora podales http://www.aqva-light.pl zarowno stateczniki do T8 i do swietlowek kompaktowych i zglupialem :?
prosze rozwiej moje watpliwosci :D
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=51163df81462&UID_p=f3f54f6d1ca4&UID=a8ffd0a9c2bd
czy to sie nada czy poleacasz cos innego?? :D
Pozdrawiam :lol: :wink:
Los_Sandalos
02-20-2005, 15:02
Z tego co wim planujesz 2x36W, pozwól, że zrobię ci zestawienie:
- 1 statecznik: najtańszy będzie np.: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=ded644777341&UID_p=28c2f98a7cdf&UID=a8ffd0a9c2bd
- 2 swietlówki: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=5490b02ed146&UID_p=76e993f8b1d8&UID=223cc4abad19
- 2 oprawki: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=987857e8c33d&UID_p=35f41bb73c32&UID=6efc54c2cee1
- 4 uchwyty: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=7644d4933822&UID_p=35f41bb73c32&UID=6efc54c2cee1
do tego trochę przewodu 1mm2 i dobre chęci.
guruking
02-20-2005, 15:17
kolejne pytanie z serii "glupie" napisales statecznik 2x36W czyli mam podlaczyc szeregowo po 2 swietlowki?
bo planuje 2xT8 + 2xPL-L kazda z nich po 18W :)
Pozdrawiam i prosze o wyrozumienie jesli dziala na nerwy :D :wink:
Los_Sandalos
02-20-2005, 15:28
Dlaczego tak, im mniej tym lepiej! 2 x36W da Ci tyle samo światła a mniej kosztów i problemów!
guruking
02-20-2005, 15:49
wdze ze sie chyba nie zrozumielismy, bo ja w akwarium mam juz 2 swietlowki T8 i chce poprostu do nich dolozyc 2 niezintegrowane, da mi to m.in. wieksza mozliwosc w doborze roznych swietlowek, i chce wiedziec czy moge to wszystko podpiac do jednego statecznika 4x18W lub jak napisales 2x36W (wtedy chyba szeregowo), bo boje sie ze jak wywale wszystko i dam tylko 2x36 to nie bede mial oswietlonego rownomiernie baniaka z przodu i z tylu.
Pozdrawiam
Los_Sandalos
02-20-2005, 17:03
IMO 2x36 ładnie oświetli Ci baniaczek i nie będzie problemu z równomiernością a wręcz przeciwnie - nie ma problemu z wbudowaniem odbłysników - ich kątem możesz sterować rozsyłem światła. 4 świetlówki w 112l zbiorniku to chyba zbyt wiele. Jeśli jednak zostaniesz przy 4 świetlówkach to daj taki statecznik jak zaproponowałeś ale nie widzę osobiście takiej potrzeby. Wybór należy do Ciebie.
demolition
03-04-2005, 14:41
A czy żarówka energooszczędna świeci podobnie jak świetlówka??mam na myśli strumień swiatła i czy się grzeje.
Pytanko:Czy te stateczniki nadadzą się do świetlówek kompaktowych (w zamyśle - jeden do 1x36 i drugi do 2x36) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43968816 oraz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44050225 ???
Los_Sandalos
03-05-2005, 16:41
Czy te stateczniki nadadzą się do świetlówek kompaktowych (w zamyśle - jeden do 1x36 i drugi do 2x36)
Tak
ja mam 24 Watt PL-L podłączoną do zapłonnika elektronicznego
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=b9d47e24cc04&UID_p=28c2f98a7cdf&UID=a8ffd0a9c2bd
wszystko mi działa chociaz zaplonnik jest na 18 watt, a kompakt ma 24 watt
stąd tez moje pytanie:
czy mogę coś jeszcze jakos podłączyć do tego zapłonnika?
no i stało się - t8 30w out a na jej miejsce 2x36W philipsa 865 na elektronice - czyli jakby nie patrzeć prawie 6000lm :D Wyliczyłem że teoretycznie światła zwiększyła mi się ilość 2 razy - w praktyce coś koło 3 :) Nie mówie że było łatwo - cały dzień roboty :? ale się udało i to się liczy :) Gdyby nie pomoc taty (a raczej ja tacie pomagałem :wink: ) to najpewniej bym sobie nie poradził. Może pokolei opisze co zrobiłem w ramach podpowiedzi dla osób co nie mają miejsca w pokrywi - kompakty rulez!
Najpierw trzeba było wybebeszyć całą elektronike od starych świetlówek (od 2x30) oraz zdemontować jedną świetlówke. Pojawia się pierwszy problem - otrzymujemy 3 dziury (dwie po oprawkach i jedną po dławiku) w rynience. Drugi problem to umiejscowienie kompaktów - musi być poziome a nie pionowe (by rury nie zasłaniały się bo to mniej światła) - czyli oprawki wraz z uchwytami muszą być przymocowane do góry pokrywy a nie do rynienki. Trzeci problem to wentylacja - nie ma oprawek bryzgoszczelnych więc precz z wilgocią (która do tej pory była ogromna - na wystającym ponad wode kawałku tła strukturalnego rosły grzyby...) - rozwiązanie to wentylacja pokrywy. No to po koleii jak rozwiązałem te zagadnienia. Dziury po t8 zakleiłem kawałkami pcv umocowanymi na silikon - dwa kawałki mają w środku dziurke na przewody (4) od kompaktu. Większy prodlem był z umocowaniem uchwytów i oprawek. Ja przykleiłem je na dwie takie plastikowe z blachą w środku (nie mam pojęcia jak to się nazywa) "deseczki" - śróbkami. A samą deseczke z uwagi na wielką sztywność można już jedną śródką przyśrubować do góry pokrywy (zamiast 8 łebków od śródek na wierzchu pokrywy mamy dwie). Wentylacja moja z kolei to szereg otworów - po 3 duuuużym wiertłem na bokach pokrywy (dosłownie na bokach a nie po boku), po 4 koło oprawek i 6 na środku - razem tworzą sądze nawet niezły przewiew. Statecznik (elektroniczny) przymocowałem na 6mm grubości kawałku pcv w rynience, przykręcony 2 zgrabnymi śróbkami. WSZYSTKIE elementy metalowe (głównie chodzi o śrubki) znajdujące się wewnątrz pokrywy zostały grubo zamaskowane silikonem - by nie korodowały. Osobna sprawa to kable wchodzące do oprawek oraz wszystkie otwory do rynienki z pokrywy (te z kablami również) - zostały one u hermetycznione. Pondto wykleiłem wokół i pod świetlówkami folie aluminiową (nie ma odbłyśników na kompakty...). Nie pozostało nic innego jak po podłączać w rynience kabelki (t8 i kompakty są równolegle podłączone, same kompakty szeregowo - na jednym stateczniku) i...... gotowe.
Jak widać pod względem bezpieczeństwa tata mój jest trochę przewrażliwiony (inaczej roboty było by co najmniej o połowe mniej) ale ja wreszcie mam dodatkowe lumeny. Narazie jestem zachwycony kompaktami. Jeśli zobacze że sprawują się dobrze to druga świetlówka t8 out i mam pokrywe profilowaną gdzie wszystko się mieści a światła jest jak na przyzwoitego holendra - w przypadku 4x36 (zajmujące tyle miejsca co standardowe 2x30) otrzymujemy 48lm/l :D
URZYWAJCIE KOMPAKTÓW :P
Witam !
A co sądzicie o tych swietlówkach bedą dobre 2X55W do 200 L?:) http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=4fc7d4c7827b&UID_p=8f05c3e5d401&UID=d2f0d7cfd05e
Czy ten statecznik jest odpowiedni do tych świetlówek?
http://aqva-light.pl/shop.php?UID_c=bab35bb9cbf9&UID=a8ffd0a9c2bd&UID_p=28c2f98a7cdf
Ile sztuk uchwytów będe potrzebował do montażu 4? a opraw 2?
P.S. Kto pyta nie błądzi :)
świetlówki dobre, ten statecznik też, ja mam na 1 świetlówke 1 oprawe i 1 uchwyt - wystarcza.
Czy te stateczniki różnią się czymś ważnym oprócz ceny? Do statecznika będzie podłączona jedna niezintegrowana świetlówka 36w, statecznik będzie umieszczony w pokrywie.
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=ed5db07cafd7&UID=a8ffd0a9c2bd&UID_p=f3f54f6d1ca4
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=985c73fdb107&UID=a8ffd0a9c2bd&UID_p=f3f54f6d1ca4
Czy ten tańszy się nada?
RobertElk
04-16-2005, 07:18
Hej.
Możesz spokojnie kupować ten tańszy. Mam jeden ten droższy 2x58 i jeden ten tańszy też 2x58. Różnicy w pracy obu tych urządzeń nie zauważyłem. Oba moim zdaniem są równie dobre.
Pozdrawiam
Witam
Wlasnie znalazlem na allegro super oferte ze statecznikiem elektronicznym 1*36W - 29zl z wysylka gratis
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=49043721
kupilem i czekam
bedzie zmiana oswietlenia na PL-L 36W
-pozdrawiam-
SHOOTER
Los_Sandalos
04-25-2005, 18:46
Coś mi tu nie pasuje: gość chyba się nie zna i nie wie co sprzedaje: na zdjęciach jest przedstawiny statecznik QTIS - B 1x58W i na=daje się on tylko i wyłącznie do świetlówek 58W T8 i 55W kompaktowych. Gość nic nie pisze, że ma kilka rodzajów więc chyba robi ludzi w balona.
Los_Sandalos
04-25-2005, 20:33
Mam już pewność - statecznik pasuje do 3 rodzajów świetlówek - jedna świetłowka 58W lub jedna kompaktowa 55W lub jedna świetlówka 38W. Żadna inna wg katalogów nie może być podłączana! Gość jest po prostu zielony i nie wie co pisze!
i jak zwykle Los_Sandalos rozwial wszystkie nadzieje....
Przyszedl statecznik i faktycznie jak wół pisze:
1xL58W
1xDL55W
1xL38W
Poczekam jeszcze na wyjasnienia goscia
Ale nie ma tego zlego........ Bedzie PL-L 55W w akwa 54L
Tylko tak sie zastanawiam jak to podlaczyc - schemat niby jest (ale do swietlowki) penie bede kombinowal jakos (byle czegos nie spie....)
SHOOTER
Hej
Gosc wyslal mi tabelke i niby pasuje
tutaj ja wrzucilem moze sie ktos wypowie
http://www.jfk009.republika.pl/QUICKTRONIC.jpg
a tutaj niby schematy podlaczenia
http://www.jfk009.republika.pl/osram.jpg
gdzie sie podlacza te "wolne" nozki skoro nie ida do statecznika ???
SHOOTER
Witam wszystkich :)
A więc naczytałem się, aż głowa boli ale dalej mam kilka pytań.
Posiadam akwarium 54l długość 60cm, które nie posiada pokrywy a oświetlenie jest totalnie złe.
Zamierzam więc stworzyć oświetlenie myślę, że 2x18W będzie akurat i teraz pytania:
Do zamontowania świetlówek potrzebuję jak mniemam:
-świetlówkę x 2 18W
Tu pytanie kombinować np.:Hagen AQUA-GLO + FLORA-GLO = podkreślenie kolorystyki ryb, przyspiesza wzrost poprzeczny roślin, stymuluje proporcjonalny rozwój wzdłużny i poprzeczny flory
18W czy może 2xPhlips 18W jesli tak to jaki? a moze obojetnie jakie 2x18 ?
-starter
1x36W jaki?
-oprawki do świetlówki i startera
4x oprawa do swietlowek (2na jedna) oraz jedna na starter - pytanie bryzgoszczelne?
-troche przewodów
Tu znam odpowiedzi:)
-chwila czasu i dobre chęci
To juz mam za soba:)
Łączę to wszystko szeregowo wklejam w obudowę którą nie wiem jak zrobić ale chyba pyniową się posłużę:) i obserwuję jak rosną roślinki?
Do PCV przyklejam za pomoca kleju do PCV?
Dziękuję za wszelkie rady i oczekuję ich niezmiernie:)
Pozdrawiam
młody akwarysta Przemek :)
gg: 21569 Jelenia Góra :)
podczepię sie pod wątek,bo właśnie zmieniłem w pokrywie Juwela jedną świetlówkę Philips TLD 15w/54 Standard Fluotone na dwie niezintegrowane świetlówki Philips Master 7W/PL-S 840/2P z trzonkiem G23. Światło inne bardziej żółtawe, wykorzystałem ten sam statecznik - świetlówki połączone sa szeregowo. Największy kłopot ze zdobyciem gniazd 401VL do tych świetlówek, ale tu pomocny okazał się www.aqva-light.pl.
W poniedziałek, zrobię jeszcze eksperyment i podłączę zamiast 2 x 7 W , 2 x 9 W.
Dla porównania dane:
Philips TLD 15w/54 Standard Fluotone :
Wskaźnik oddawania barw[Ra8 ] 72;
Temperatura barwowa[K ] 6200
Str. świetlny lampy EM[Lm ] 830
http://tooold.superhost.pl/images/Philips%20TLD%2015w%2054%20Standard%20Fluotone.jpg
Philips Master PL-S 840/2P 7 W
Wskaźnik oddawania barw[Ra8 ] 82
Temperatura barwowa[K ] 4000
Str. świetlny lampy EM[Lm ] 400
http://tooold.superhost.pl/images/Master%20PL-S%20840%202P%207%20W.jpg
WIDZIALEM W LM LUB CASTORAMIE TAKIE SWIETLOWKI TERAZ W PROMOCJI SA ZA 55 W 39ZL A ZA 35 24 ZL WIEC CENA NIE ZLA
kafarski
08-13-2005, 08:23
strasznie drogie te swietlówki w castoramach.moze opłaca się poszukac hurtowni elektrycznych .ja kupiłem 830 osrama po 7 do 9 zł.dobre do mocowania sa tez oprawki hermetyczne-mozna je przykrecic do kazdej pokrywy.tak tylko troche reklamuje tansze rozwiazanie.
Witam
chcialem pokazać jaka jest różnica w świeceniu pomiędzy kompaktami a normalnymi świetlókami,
Osram od niedawna ma w swojej ofercie kompakty 80w moje pytanie jaki statecznik do tego zastosować.Gdybym dał na swoje akwa 2x80w na 80x35x50 to by było extra :evil:
Witam
Mam takie pytanie: Czy można gdzieś w internecie kupić oprawki wodoszczelne do świetlówek kompaktowych philips master pl-l? Jeżeli nie to jak zabezpieczyć przed wodą? Proszę o szybką pomoc.
Witam
Mam takie pytanie: Czy można gdzieś w internecie kupić oprawki wodoszczelne do świetlówek kompaktowych philips master pl-l? Jeżeli nie to jak zabezpieczyć przed wodą? Proszę o szybką pomoc.
witam
miałem taki sam problem, nietety nigdzie takich oprawek nie widziałem, ja oprawki zabezpieczyłem silikonem - czy dobry pomysł pokaże czas
Tommygun.
10-17-2005, 10:36
"Zwykłe" kompakty mają być niby lepszą alternatywą niż "zwykłe" świetlówki (nie piszę tu o świetlówkach przedstawionych przez Los Sandalosa)?
Otóż nie.
Pomiary dokonane na forum holenderskim http://www.holenderskie.pl/forum/viewtopic.php?t=6749 wyraźnie pokazują, że świetlówka zintegrowana 30W daje ZNACZNIE mniej światła niż zwykła 18W liniowa.
Jeżeli komuś zależy na strumieniu świetlnym, to oświetlaniu zwykłymi kompaktami mówimy nie!
EDIT: ta informacja pod tym linkiem jest już niedostępna - przypadkowo skasowana przed moderatora na srwia
adamo906
11-15-2005, 20:27
ja mam pewien problem bo chciałem zamontować w pokrywie 80x35 2 świetlówki kompaktowe niezintegrowane 36W i znalazłem statecznik na allegro
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70927060
nie znam sie za bardzo na elektronice i nie mam pojęcia czy będzie się on nadawał do takich świetlówek
jeżeli ktoś wie napewno to niech napisze
z góry dzięki
Los_Sandalos
11-16-2005, 16:18
Tak, to jest odpowiedni statecznik.
Hubaliusz
11-17-2005, 19:10
a czy mozna do statecznika T5 1x54W podlaczyc dwie swietlowki 2x24W?
Los_Sandalos
11-17-2005, 19:47
Nie, tylko i wyłącznie tak jak jest napisane!
Mam pytanko czy świetlówkę kompaktową Master PL-L/4p 36W mogę podłączyć do statecznika konwencialnego takiego jak mam teraz 2x18?? pisze na nim że można tam podłączyć 2x18/20 lub 1x36/40, i jeszcze jedno pytanko jak to podłączyć? podłącza się to tak samo jak zwykłą świetlówkę też trzeba mieć starter/zapłonnik??
Sory za powtórzenia (podłąńczyć)
Z góry dzięki
Los_Sandalos
11-18-2005, 17:43
Kompakt 36W jest odpowiednikiem zwykłej świetlówki 36W i w połączeniach niczym (no może poza inna oprawką) się od niej nie rózni.
Aha dzięki :)
A jak myślicie czy do akwa 112l dobrym oswietleniam by było 2x36?? chodzi mi o to czy ktoś już tak ma i może się wypowiedzieć. Ale też są mile widziane uwagi tych któży nie maja takiego oświetlenia a mają coś do powiedzenia :wink:
Mam pytanko czy do tego statecznika (http://www.allegro.pl/show_item.php?item=73035021) podłończe 2 kompakty 36w?
Los_Sandalos
11-23-2005, 14:41
Tak, to jest odpowiedni statecznik.
Skamil zobacz to
Szczegóły produktu: DULUX L 80W/840 2G11 FS1
EAN / Produkt: 4050300665481
Opis produktu: DULUX L 80W/840 2G11 FS1
Różne: Further information and pictures available
Opis ogólny
Etykieta energetyczna B
ILCOS FSDH-80/40/1B-2 G 11
Nowy produkt NEW
Trzonek 2G11
Techniczny - Dane elektryczne
Moc znamionowa [ W ] 80 W
Napięcie na lampie, praca w w.cz. [ V ] 145 V
Prąd lampy (wysoka częstotliwość) [ mA ] 555 mA
Techniczny - Dane świetlne
Strumień świetlny [ lm ] 6000 lm
średnia luminancja 3.7 cd/cm˛
Techniczny - barwy
Kolor LUMILUX Cool White
Stopień oddawania barw 1B
Temperatura barwowa [ K ] 4000 K
Wskaźnik oddawania barw Ra min. 80 maks. 89
Techniczny - Dane geometryczne
Długość zgodnie z IEC [ mm ] 565 mm
Maksymalna długość [mm] 565 mm
Średnica [ mm ] 17.5 mm
Średnica rury [ mm ] 17.5 mm
:D
długość 565 mm to chyba lepiej 2x36w
Jakie akwa wymiary podaj mam u siebie Philipsa pl-l 55W 950 ale ma dł ok 40 cm
Facet z allegro odpisał mi ze ten statecznik http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=74203664 nie nadaje się do świetlówek LYNX-L 36W. Czy te kompakty róznią się jakoś znacząco od phillipsa? Czy ten statecznik nie nadaje się również do phillipsów?
Mam akwarium 74x45x45 i chciałbym je oświetlić 3x36W. Czy przy długości 417mm zmieszczę tą świetlówkę do pokrywy?
Los_Sandalos
12-10-2005, 16:03
Kompakty 36W zasila się dokładnie tak samo jak zwykłe świetlówki 36W. Polecam firmowe stateczniki, te do których link podałeś to chyba jakieś "rękodzieło".
A pod jakim statecznikim chodzą świetlówki 24W? T8 są przecież tylko 25W, to niewielka róznica ale czy taki statecznik jest odpowiedni?
Los_Sandalos
12-12-2005, 17:53
A pod jakim statecznikim chodzą świetlówki 24W? T8 są przecież tylko 25W, to niewielka róznica ale czy taki statecznik jest odpowiedni?
Nie ma świetlówek T8 24W, są T5 24W i one świecą na statecznikach elektronicznych dedykowanych.
Wiem, wiem, miałem na mysli kompakty 24W. Nie sprecyzowałem o jakie mi chodzi ;)
Los_Sandalos
12-12-2005, 18:32
Kompakty 24W wg. danych producentów mogą pracować jedynie na specjalistycznym stateczniku do kompaktów 24W i nie da sie podpasować niczego innego. Osobiście polecam dać (jeśli się zmieści) np. jedną 55W zaiast tych dwóch.
W sumie to pytałem bardziej z ciekawości bo jestem teraz na etapie decydowania między 3x36 a 2x55 przy czym skłaniam się raczej ku temu pierwszemu ze względu na bardziej równomierne oświetlenie akwarium.
Kompakty 24W wg. danych producentów mogą pracować jedynie na specjalistycznym stateczniku do kompaktów 24W i nie da sie podpasować niczego innego. Osobiście polecam dać (jeśli się zmieści) np. jedną 55W zaiast tych dwóch.
Ja mam u siebie 2x24W Lynx-L pracujący na stateczniku Kuchinox 2x18W. Nie jest to mój pomysł, ale takie rozwiązanie ze względu na cenę, zaproponował Pan Aleksander Wawrocki z Aqva-Light. Taki układ pracuje u mnie już od 5-6 mies. i jak na razie nie mam żadnych problemów. Kompakty grzeją się okrutnie i świecą też jasno (w porównianiu do np. T8 Philips 950 18W czy T8 Leuci Daylight 6500 K 18W). Zdaję sobie doskonale sprawę, że nie jest to rozwiązanie optymalne.
Jakiś czas temu ktoś sprawdzał pracę statecznika Brilux T8 2x36W ze świetlówkami T5 2x39W i nie zanotował jakiś większych problemów.
Widać układ zasilający i świetlówki posiadają pewien margines odchyłu od optimum, tak że mogą stabilnie działać...
oleander
12-15-2005, 16:20
Witam szanownych forumowiczów.
Chciałem prosić o dokładny opis oświetlenia jakie powienienem zainstalowac w swojej obudowie do akwarium 160 litrów. Wymiary aqwa: 100x40x40 (cm). Dodam że głównie planuje chodowac tam roślinki.
W jednym z postów zrobił to Los_Sandalos i tym razem ja go prosze o ładny opis. :wink:
I jeszcze jedna proźba: dajcie zdjęcia waszych aqwariów po zmianie oświetlenia. Jestem ciekaw czy jest widoczna zmiana :) Licze na szybka odpowiedź (pieniążki w każdej chwili moga sie "rozejść" :D )
Pozdrawiam!!!
Czy jest jakiś sposób by bez żadnych przeróbek pokrywy wsadzić zamiast 2*18W dać 2*25W
Jeśli kogoś to interesuje ja używam jednego kompaktu 55 w zdjęcia zbiornika można zobaczyć na http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29274&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
Ale mam od pewnego czasu problemik, problem polega na tym że nie chce mi się kompakt odpalić, mruga i mruga i nie chce zaskoczyć.
Starter tez mruga, ale jak w tym czasie wyjmę starter to świetlówka się odpala i już świeci.
Nie mogę jej ciągle odpalać ręcznie, chciałbym ją podłączyć do wyłącznika czasowego.
Proszę o pomoc co się stało, starter jest OK sprawdzałem na kilku sztukach, zawsze jest tak samo.
Co do opinii na temat tego oświetlenia to wg moich obserwacji to jest rewelacyjne, oprócz tej mam jeszcze dwie rury po 30W.
Jak włączę dwie 30 i potem jedną 55W to światła jest 2 może 2,5 raza więcej. A rośliny reagują na to w 15-20 minut (oczywiście bąbelkami)
W końcu zakupiłem świetlówki choć bozia mnie pokarała i trochę się "rozrzuciłem" bo kupiłem wersje 840(4800lm) i 950(3000lm) po 2 szt(po 25 i 28,30netto/szt). Ku mojemu bardzo wielkiemu zdziwieniu wersja 860 nie jest dostępna od ręki, trzeba by wziąć zaraz cały karton, zdaje się 25szt. Należy poczekać aż ktoś zamówi np. pół kartona i resztę będą mieć na magazynie. Zdziwiła mnie jedna sprawa - wszyscy pracownicy firmy PEKAR(z resztą bardzo mili) wyrażali zdziwienie o bardzo "dziwnej" barwie 860(taka zimna, po co to komu).
Podłączałem już obie wersje i nie widzę różnicy w oddawaniu barw obu świetlówek(fakt jestem daltonistą ale różnice chyba są niewielkie) . 840 jest lekko żółtawa ale nie jest tak źle. 950 za to ma fajne widmo(białe światło) ale światła jest zauważalnie mniej. Na razie dałem 950 bo nie mam jeszcze roślinek ale jak się pojawią to nie obędzie się od ich wymiany. Dołożenia niczego więcej nie planuję ze względu na wysoki już całkiem koszty energii elektrycznej - zestaw z tym statecznikiem pobiera około 105W (z pomiarów) i narazie nie stać mnie na więcej. Statecznik pasuje idealnie.
Los_Sandalos, Czy możesz mi podesłać na prv schemat Twojego połaczenia. Ja kupiłem w tej firmie co Ty 2x55W DuluxL (a więc OSRAM) oraz statecznik elektroniczny Vossloh Schwabe 2x55W. Wprawdzie jest tu jakiś schemat, ale moje świetlówki mają 4 bolce na jednym końcu a nie po 2 na 2 końcach (pewnie to nie ma większego znaczenia, ale nie mogę się w tym schemacie połapać). Statecznik ma symbol: ELXc 280.538.
Dzięki!
PS. Możliwe, że gdzieś taki schemat jest, ale nie potrafię go odnaleźć.
Już sobie poradziłem. Nie było tak strasznie :)
Mam akwa 112l. Mam oświetlenie 2x36W kompakty umieszczone po środku. Zdaje mi sie że rośliny bo bokach akwarium dostają mnie światła. Jak można zwiększyć oświetlenie czy 2x55W da coś :?: Czy może 4x24W :?:
forester
01-11-2006, 22:08
Ja mam 2x18 W niez.philipsy w 126l dla pysiaków odpalone na elektronice z kompaktów philipsa.Kompakty ustawiłem w jednej lini na srodku pokrywy odsuniete od siebie aby odstep miedzy koncami w oprawkach byl taki sam jak konców do krawedzi bocznej pokrywy.Jednym slowem z ktorej strony bys nie mierzył wszędzie jest równo i akwa jest idealnie rownomiernie oświetlone.Wiec to kwestia ustawienia tylko.
P.S. Odkad zamontowałem niezintegrowane kompakty to nie rozumie ludzi którzy kupuja drogie t8 aby je wymieniać po 6-12 miesiącach..... :)
Dzięki za rode. Ale ja nie chce miec malawi tylko typowe roślinne :roll: Z umieszczenie mam problem bo mam standardową pokrywe a do tego jeszcze akwarium profilowane. Zobacze jak roślinki się będą miały, najwyżej je wymienie na 2x55W albo na 4x24W bo mi się zmieszczą po dwie w jednym rzędzie :wink:
forester
01-12-2006, 20:15
Dzięki za rode. Ale ja nie chce miec malawi tylko typowe roślinne :roll: Z umieszczenie mam problem bo mam standardową pokrywe a do tego jeszcze akwarium profilowane. Zobacze jak roślinki się będą miały, najwyżej je wymienie na 2x55W albo na 4x24W bo mi się zmieszczą po dwie w jednym rzędzie :wink:
Oczywiście że do zieleniaka musisz miec wiecej wat .Ale wydaje mi się że ile wat byś nie dał to jak nie bedzei równo ustawione to zawsze bedziesz mial jasniejsze i ciemniejsze miejsca.4x24 W daje chyba większe możliwości.
leopold-->> jest ok
oleander
01-12-2006, 20:34
No to prosze :) Oto przedstawiam moje oświetlenie komp. niezintegrowanymi: Co myślicie?
forester
01-13-2006, 00:20
Jak ci się chce to przesuń ta prawą na maks w prawo.Będzie idealnie rownomiernie.Ciekawa koncepcja tak na marginesie :)
oleander
01-13-2006, 17:58
Nie da rady bo jezeli przesune to bedzie problem z przykreceniem mocowania do kopkaktu(przez ten wspornik). Zapomniałem dodać że bedzie to oświetlenie dla 160 litrów (100x40x40) Kompakty to Philips PL-L 55w. Jeszcze nie wiem jak oświetla cały zbiornik bo nie mam skończonego okablowania i zamka w obudowie (akwarium szkolne) :wink: Pozdrawiam!!!
Pablooos
01-14-2006, 14:48
Mam pytanie czy \żarówki energooszczędne nadają się na oświetlenie? Chodzi mi dokładnie o philipsa 18W
oleander
01-14-2006, 17:01
Mam pytanie czy \żarówki energooszczędne nadają się na oświetlenie? Chodzi mi dokładnie o philipsa 18W
5 postów wyżej jest odpowiedź. Poza tym na forum było o tym już sporo powiedziane. Ja np. oswietlam 50 litrowe aqwa 25 W energooszczędną. Roślinki rosną pieknie...i niestety glony też :(
http://img485.imageshack.us/img485/14/p100029927qg.th.jpg (http://img485.imageshack.us/my.php?image=p100029927qg.jpg)
Tak to u mnie wyglada. Uprzedzam krytyke- akwarium jest stowrzone nie dla wyglądu tylko dla rozmnażania roślin! Pozdrawiam!!!
Witam
Mam standardową pokrywe 2x18W do akwa 112l.
Czytając na forum o świetlówkach kompaktowych niezintegrowanych postanowiłem rozbudować na ich bazie swoje oświetlenie.
Mam już dwie świetlówki Pilips PL-L 36W 865/4P wraz z oprawkami i uchwytami oraz statecznik elektroniczny BRILUX 2x36W.
Założyłem, że przednią świetlówke T8 wymontuję i dam z przodu kompakty, natomiast z tyłu żeby doświetlić tylną część akwa zostawie świetlówke liniową 18W. Czy aquarelle może być, czy proponujecie coś innego?
Z odbłyśników zrezygnuje żeby nie kupować rybom okularów przeciwsłonecznych 8) :lol: światła i tak będzie dużo(w sumie 90W)
Jeśli chodzi o przymocowanie kompaktów do pokrywy, napewno trzeba będzie dać jakić łącznik między oprawką a pokrywą. Czy mogę do tego urzyć jakiegoś kleju, żeby nie urzywać śrub np. poxipol, distal, czy nie będzie klej wchodzić w reakcje z wodą co by nie zaszkodzić rybom?
Jestem otwarty na wszelkie propozycje
forester
01-18-2006, 21:55
ja swoje przyklejałem do sklejki klejem montażowym Pattex Profi FIX i jest ok.Niewiem jaką on ma przyczepność do ABS'u, ale z tych oprawek i uchwytów jest nie do oderwania jak wyschnie.
Witam wszystkich,jestem na etapie kupowania oświetlenia i mam pytanko ,dzisiaj zamówiłem w sklepie dwie świetlówki kompaktowe Philipsa 54 W a na Allegro znalazłem statecznik elektroniczny TC-L 55W Gościu pisze że jest to statecznik do dwóch kompaktów .Czy taki statecznik może być? :lol:
forester
01-18-2006, 23:04
54 W, a nie 55 W ??? napisz co to dokładnie za świetlówki albo wklej linka.Do statecznika też.
Witam,
czytam sobie tę część Forum i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy. Dzisiejsi akwaryści to prawdziwi ludzie renesansu (znawcy biologii, chemii i fizyki :D ). Los masz imponującą wiedzę. Myślałeś o napisaniu książki? :D Byłaby warta kupienia. Dzisiejsze książki o akwarystyce poza stosem bzdur i kolorowych obrazków nie zawierają żadnych treści. Pomyśl o tym! :D .
Ale do rzeczy.
Mam akwarium 140l (80*35, wys. 50). Przykrywa je firmowa pokrywa firmy Wromak z dwiema zwykłymi świetlówkami T8 po 18W. (BTW masz rację Duchu - z tym oświetleniem w firmowych pokrywach to niezły kanał) :evil:
Podzielam opinię Ducha, co do wymaganiań świetlnych roślin (strumień 35-60 lm/litr, temperatura barwowa 4000 - 6500 K, współczynnik oddawania kolorów Ra powyżej 80). Oprócz Twoich argumentów, Duchu, dołączam link (nie widziałem go na forum, może się komuś przyda :D)
http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php
Dostarczam zatem ok. 2700lm a powinienem 5000lm-7000lm, co zauważam każdorazowo ilekroć spojrzę na swoje rośliny :( . Mam ich sporo. Nie mam możliwości dołożenia świetlówek bo pokrywa jest za mała. Trafiam zatem w końcu na post Losa i BINGO!!!. Dla mnie Twoja propozycja jest idealna. Wielkie dzięki Los. Respect !!:wink:
Przejrzałem ofertę i mnóstwo kompaktów spełnia wymogi roślin (np. DULUX L 36W/840 2G11 FS1 [2900 lm, 4000 K, Ra min. 80 maks. 89] lub DULUX L 36W/860 2G11 FS1 [2900 lm, 6000 K, Ra min. 80 maks. 89]).
Ja wybrałem tę drugą. Dwie takie spokojnie zmieszczą mi się do pokrywy zamiast tych co mam i dostarczą 5800lm.
Mam koło siebie taki specjalistyczny sklepik elektryczny co to nie raz mi pomógł rozwiązać elektroproblemy. Facio w sklepie twierdzi, że do takich lampek muszę kupić statecznik elektroniczny (chyba VosslohSchwabe, nie znam oznaczenia, cena 86 zł). Do tego lampki - 2*28 zł, uchwyty i to wszystko. Nie znam się na elektryce (przepraszam jeśli gdzieś pomyliłem pojęcia :oops: ). Nie o to chodzi, że nie mogę tyle zapłacić, ale mam takie pytania:
- czy muszę kupować statecznik elektroniczny zamiast magnetycznego (gość twierdzi, że dzięki temu świetlówka będzie dłużej działać - czy ma rację?)?
- czy nic poza tym nie muszę kupować?
W sumie to nawet nieźle by wyszło, bo ten statecznik jest bardzo wąski, więc spokojnie wszedłby mi do pokrywy.
Co sądzicie o mym chytrym planie? :D Jakie problemy mogą mnie spotkać, choćby z adaptacją nowego oświetlenia?
Co do cen to raczej nie zamierzam kupować przez sieć rzeczy, o których mnie mam zielonego pojęcia, więc jeśli uznacie ten pomysł z dobry i nie astronomicznie przepłacony, pewnie kupię u tego kolesia.
Proszę o opinie
z góry wielkie dzięki
pozdrawiam
mam małe akwarium (cos okolo 30 paru litrów) chciałem zrobić jakieś lekkie oświetlenie, bo miało służyć do hodowli krewetek. Tata miał kupic kompakt 24w, nie było więc wzioł 2 x 11W osrama. Teraz problem jaki do tego dobrać statecznik? czy 24W pasowałby? bo niebardzo widzi mi sie kupowac 2 stateczniki do 11W :? Jakieś pomysło? prosze o pomoc..
forester
01-22-2006, 01:31
--> kubek75
Ma racje,swietlowka bedzie dluzej dzialac.Nie wiem jak z duluxami ale np philipsy masters pl-l 36W wedlug producenta moga pracowac na konwencjonalnych.Sprawdz dokładnie co producent o tym mowi, ale elektronik to dobra inwestycja.
-->insaint
24w nie bedzie pasował ale naprzykład 2 wyciagniete stateczniki 11W z kompakta zintegrowanego beda ok.Byle nie z tych najtanszych i najlepiej tej samej firmy. Niezintegrowany kompakt to to samo co zwykly tylko pozbawiony elektroniki.
Wielkie dzięki forester. Myślałem, że już nikt nie odpowie :D . A co sądzisz o takim rozwiązaniu problemu z oświetleniem?
forester
01-24-2006, 16:02
Rozwiązanie jest najlepsze i gwarantuje Ci że spełni wszystkie twoje oczekiwania, a roslinki będą zachwycone.Wystarczy spojrzeć na parametry:T8 może sie schować, jakość i wydajność taka jak T5 przy mniejszych rozmiarach. Ja zamontowałem zamiast t8 i napewno na nic innego nie zmienie.
No to luzik. Statecznik już kupiłem, czekam jeszcze na świetlówki, bo tak jasnych (6000K) nie mieli i trzeba było zamówić. Obawiam się tylko (choć pewnie niepotrzebnie) wysypu glonów. Będę dostarczał ok 41lm/l. Trudno mi sobie to jakoś wyobrazić. Jak u Ciebie wygląda ta sprawa?
forester
01-24-2006, 21:41
Ja mam mini malawi z pysiami 126l, roślinki to 2xanubias,kryptokaryna i zabienica.Kubeł tetra tec 700.Oświetlenie-jak to w malawi,marne-2x18W philips masters pl-l. Relatywnie to bardzo mało(chociaz w firmowych pokrywach ładuja tyle samo, a parametry świetlówek 2 razy gorsze niz moich kompaktów ) ale biorąc pod uwage minimalną ilość roślinek,twardą wode i wyskie PH, glony powinny mieć raj-praktycznie zero konkurencji pokarmowej i sprzyjające warunki.Ale chyba trafiłem idealnie z oświetleniem:zero okrzemków, tworzy sie tylko piękny,delikatny zielony trawiniczek ma kamieniach.W malawi jak najbardziej porzadana sprawa, i tak sobie planowałem.Nie miałem ataku sinić ani żadnych problemów z inwazja glonów.Oczywiście wszystkie parametry wody utrzymuje w normie i zero problemów.Myśle że tu jest klucz do sukcesu w walce z gloniskami-wydajna filtracja to podstawa.Kompakty kupiłem równiez dla tego że spotkałem sie z opiniami że glony ich "nie lubia".
Myśle że w twoim zbiorniku tez nie będziesz miał żadnych problemów bo jak sie domyślam bedzie tam duzo wiecej roslinek, parametry masz w normie,nizsze PH,twardość a wiec warunki mniej sprzyjajace glonom niż u mnie. Na "rośliniakach" się nie znam ale przy prawidłowym prowadzeniu nic zielonego poza roslinkami w akwa nie uświadczysz.A już napewno nie ze wzgledu na oswietlenie.Podstawa to woda,parametry w normie=brak problemów z glonami.A w tym to juz ci eksperci na tym forum napewno pomogą.
Wielkie dzięki dzięki forester. :D
Sądzę, że będzie tak jak napisałeś, ale wiesz: strzeżonego Pan Bóg strzeże. Faktycznie, mam zupełnie inny zbiornik to holeneder (no, prawie :D ), więc warunki rozwoju glonów będą kiepskie. W czwartek przyjeżdżają świetlówki i do dzieła :!: Jeszcze raz wielkie dzięki.
pozdrawiam
Zakupiłem ostatnio dwie świetlówki PL-L PHILIPS 55W 860 do akwarium 200 litrowego ale chciałbym dołożyć jedną świetlówke t8 20 W za bardzo niewiem jakią mam dać bo jest tyle rodzaji że naprawde mam dylemat.
Proszę o porade .
Witam,
czytam sobie tę część Forum i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy. Dzisiejsi akwaryści to prawdziwi ludzie renesansu (znawcy biologii, chemii i fizyki :D ). Los masz imponującą wiedzę. Myślałeś o napisaniu książki? :D Byłaby warta kupienia. Dzisiejsze książki o akwarystyce poza stosem bzdur i kolorowych obrazków nie zawierają żadnych treści. Pomyśl o tym! :D .
Ale do rzeczy.
Mam akwarium 140l (80*35, wys. 50). Przykrywa je firmowa pokrywa firmy Wromak z dwiema zwykłymi świetlówkami T8 po 18W. (BTW masz rację Duchu - z tym oświetleniem w firmowych pokrywach to niezły kanał) :evil:
Podzielam opinię Ducha, co do wymaganiań świetlnych roślin (strumień 35-60 lm/litr, temperatura barwowa 4000 - 6500 K, współczynnik oddawania kolorów Ra powyżej 80). Oprócz Twoich argumentów, Duchu, dołączam link (nie widziałem go na forum, może się komuś przyda :D)
http://www.akwarium.betanet.pl/artykuly/oko-weza/oswietlenie.php
Dostarczam zatem ok. 2700lm a powinienem 5000lm-7000lm, co zauważam każdorazowo ilekroć spojrzę na swoje rośliny :( . Mam ich sporo. Nie mam możliwości dołożenia świetlówek bo pokrywa jest za mała. Trafiam zatem w końcu na post Losa i BINGO!!!. Dla mnie Twoja propozycja jest idealna. Wielkie dzięki Los. Respect !!:wink:
Przejrzałem ofertę i mnóstwo kompaktów spełnia wymogi roślin (np. DULUX L 36W/840 2G11 FS1 [2900 lm, 4000 K, Ra min. 80 maks. 89] lub DULUX L 36W/860 2G11 FS1 [2900 lm, 6000 K, Ra min. 80 maks. 89]).
Ja wybrałem tę drugą. Dwie takie spokojnie zmieszczą mi się do pokrywy zamiast tych co mam i dostarczą 5800lm.
Mam koło siebie taki specjalistyczny sklepik elektryczny co to nie raz mi pomógł rozwiązać elektroproblemy. Facio w sklepie twierdzi, że do takich lampek muszę kupić statecznik elektroniczny (chyba VosslohSchwabe, nie znam oznaczenia, cena 86 zł). Do tego lampki - 2*28 zł, uchwyty i to wszystko. Nie znam się na elektryce (przepraszam jeśli gdzieś pomyliłem pojęcia :oops: ). Nie o to chodzi, że nie mogę tyle zapłacić, ale mam takie pytania:
- czy muszę kupować statecznik elektroniczny zamiast magnetycznego (gość twierdzi, że dzięki temu świetlówka będzie dłużej działać - czy ma rację?)?
- czy nic poza tym nie muszę kupować?
W sumie to nawet nieźle by wyszło, bo ten statecznik jest bardzo wąski, więc spokojnie wszedłby mi do pokrywy.
Co sądzicie o mym chytrym planie? :D Jakie problemy mogą mnie spotkać, choćby z adaptacją nowego oświetlenia?
Co do cen to raczej nie zamierzam kupować przez sieć rzeczy, o których mnie mam zielonego pojęcia, więc jeśli uznacie ten pomysł z dobry i nie astronomicznie przepłacony, pewnie kupię u tego kolesia.
Proszę o opinie
z góry wielkie dzięki
pozdrawiam
Obecnie sam jestem na takim etapie jak ty ,mam taki zbiornik jak ty jednak oświetlenie mam 5x18w więć chcę zamiast tego dać kompakta Philipsa PL-L 90 DE LUXE PRO 950/4P 3650 Lm mam do tego jeszcze statecznik elektroniczny Philipsa ,zastanawia mnie jednak czy zostawić 3x18 i dodać 55w czy tylko 2x18 Philips Tld 18w/860 +55w wszystko pod odbłyśnikiem z foli aluminiowej kompakt ten ma 54 cm długości z gniazdem a zbiornik ma 80 cm .
witam mam akwarium 96l oświetlenie standardowe 2x18w i chcem dokupić dwie świetlówki kompaktowe .... coś 2x18w albo 2x20w ma ktoś linka gdzie moge je dostac , oprawke i statecznik żebym nie wydał dużo kasy coś taniego ma ktoś do tego linka ? bo bym chciał to zamontować tak jak jeden z forumowiczów oby dwie oprawki na śodku jedna świetlówka kompaktowa by szła w prawo druga w lewo czy ma ktoś linki ?
forester
03-07-2006, 21:04
http://www.aqva-light.pl/
Kompakty:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=91acb70ba186&UID=223cc4abad19
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=76e993f8b1d8&UID=223cc4abad19
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=8a3d6a8d556e&UID=223cc4abad19
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=8f05c3e5d401&UID=d2f0d7cfd05e
Oprawki,uchwyty:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=35f41bb73c32&UID=6efc54c2cee1
Stateczniki również tam są, ale taniej kupisz na allegro.
KrzychuF
03-08-2006, 15:16
Czytam, czytam i nic nie rozumiem. Jeste, początkującym akwarystą i mam pytanie, czy jak zamontuję taką zwykłą oświetleniową świetlówkę kompaktową, która oświetla pomieszczenie, w pokrywie akwarium to czy to światło będzie odpowiednie? Ona świeci tak nieco jakby na niebiesko. Proszę podpowiedzcie :oops: :?
forester
03-08-2006, 15:33
Jest masa postów na ten temat, jeśli swiatło(barwa) jest odpowiednie to teoretycznie się nadaje.Problem to równomierne oświetlenie zbiornika, ogólnie nie polecane.Jeśli kompakty to niezintegrowane.
A ja czytam i czytam i ciągle czegoś nie rozumiem... lampy HQI czyli halogeny, dające w końcu silne światło ale punktowe, są polecane zwłaszcza do roślinnych, głębszych niż 50cm zbiorników. A kompakty zintegrowane, dające światło bardziej rozproszone niż halogen są złe bo nierównomiernie oświetlają akwarium. :shock: to jak to jest w końcu? a może w "holendrach" rozpraszanie nie jest takie ważne jak w innych akwariach?Bo chciałbym oświetlić głęboki zbiornik właśnie zintegrowanymi kompaktami zamiast halogenu bo wydaje mi sie to lepszym i tańszym rozwiązaniem, ale skoro ludzie wciąż używają HQI zamiast przejść na kompakty to pewnie się mylę... :oops:
Jestem właśnie w trakcie baaardzo powolnych zmian w kierunku "zielonego zbiornika" a ponieważ ziele krzyczy "more power!" więc postawiłem na oświetlenie mojej dwusetki za pomocą dwóch świetlówek 55W. Łącznie około 9000lm na te 200l. Do tej pory kilkakrotnie zmieniałem rodzaj oświetlenia i zawsze przy świetlówkach miałem problem z pomieszczeniem tego w pokrywie. Tu nie ma tego problemu bo kompakt ma 53cm. Udało mi się kupić odpowiedni statecznik, ze świetlówkami też bezproblemowo - osram robi i 865 ~4600lm a jak kto woli to są też 965 dające jednak mniej światła. Koszt całości niewielki - statecznik 22zł+przesyłka, świetlówki ok 30zł/szt. Oprawki za kilka zł i chwila roboty.
Celem tego postu jest wysądowanie - czy używa ktoś tego typu kompaktów do oświetlenia i rozpropagowanie go. W sieci znalazłem tylko jedną stronę, właściciel zadowolony jak małpa z banana. Wydaje mi się że jest to dobry sposób na ciasnotę w pokrywie i "głód" roślin.
ComeToDaddy
03-30-2006, 16:32
Moze ktos z was wie co to sa tajemnicze swietlowki tc-l, kto to robi i gdzie mozna dostac :?:
Przeczytalem wszystkie posty i niestety nie znalazlem nigdzie schematu podlaczenia kompaktow z trzonkiem G23.
Mozna łaczyc je szergowo??
Pozdrawiam!
pawcio1611
04-14-2006, 18:03
pytanko!
czy takie 2 do 112l bedą dobre?
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=115213d1e06b&UID=eccc2d22d434&UID_p=388586c5f0b2&PHPSESSID=7fafae8d77ec6775a64e08887925edfa
interesuje mnie czy barwa bedzie odpowiednia przedwszystkim?
ew. szukam namiarów na 24W kompakty niezintegrowane o barwie 6500
pozdrowka
forester
04-14-2006, 22:22
nie dobre. Tutaj http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=8f05c3e5d401&UID=d2f0d7cfd05e
I tutaj http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=76e993f8b1d8&UID=223cc4abad19 masz dobre w barwie która cie interesuje
pawcio1611
04-15-2006, 19:33
tak myślałem, dzieki za linka do lynx'a pomimo poszukiwan sporych już, nie znalazłem do tej pory 24W w barwie około 6500 kalwinów, ciekawe tylko czy bedą je mieli w sprzedaży i jak jakościowo się mają do philipsów i osramów?
ew. jak się ma barwa 4000 kalwinów do akwarystyki poza barwą mniej chłodną?
forester
04-15-2006, 21:12
Ma się dobrze :) pozatym że światło jest nieco wpadające w żółty i nie każdemu wizualnie sie podoba. Miałem 18W philipsy 4000k i nie wygladało to najgorzej,zwykłe T8 4000k bardziej "żółte" były. Zmieniłem na 6000k sylwani i jednak bardziej mi sie podoba. Jakościowo cieżko stwierdzić, te i tamte świecą :)
pawcio1611
04-15-2006, 22:16
pytam w ostateczności o 4000K bo ciezko dostać 6500k 24W kompakty a zjeździłem wszystkie castoramy M&L i praktikery oraz hurtownie elektryczne w okolicy, dzieki za info, pozdro
Los_Sandalos
04-17-2006, 09:14
Nie wiem skąd jesteś ale poszukaj w swoim mieście firmy PEKAR. Jest to hurtownia oświetleniowa, sprowadzą co potrzebujesz.
pawcio1611
04-17-2006, 16:26
już znalazłem oddział firmy pekar w warszawie i napisałem maila,
dzieki - okazuje się ze aqua-light posiadają dostępne sylwania 24W wiec już nie jest żle,
problemem lokalnych hurtowni jest to że z philipsem cieżko się współpracuje a osram dulux nie robi 24 W o barwi 6500, o sylwanii nawet pewnie nie słyszeli hehe
dzieki i pozdrówka
crazyraf
04-17-2006, 22:13
hej przeczytałem wszystkie posty o oświetleniu i powiem szczerze jestem coraz bardzije zielony w tym temacie niby juz wiem ile wat potrzebujei jak barwa swiatłą niby wiem jakie marki są dobre a jakihc unikać ale prosze was bardzo
niech ktoś mi napisze tak na chłopski rozum jak mam podłączyć jak najtańszym kosztem do mojego akwa o wymiarach 64x24x35 z klapą z zestawu i oswietleniem 15 W jeszcze jedną świetlówke 15-20 W? prosze o pomoc
niech ktoś będize taki dobry i napisze mi
że potrzebuje to to i to i kupie to tu tu i tu bo już naprawde się pogubiłem i jak to wszystko poskładać do kupy???
... a może coś takiego http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=26a12e14c3e5&UID_p=be77bc65a1bc&UID=223cc4abad19 . Barwa odpowiednia i bez statecznika. Zajmuje mało miejsca, kwestia uszczelnienia oprawy i po kłopocie. Dwie takie świetlówki powinny wystarczyć na 60-80 litrów. Niech się wypowiedzą profesorowie w temacie oświetlenia na temat tej świetlówki.
pawcio1611
04-22-2006, 18:55
wg mnie za mała powierzchnia oddawania światła
p.s.
jestem własnie po przeróbce pokrywy 112l profil (2x 18W leuci)
koszt 100zł
1x liniowa 18W osram lumilux 865
2x kompakt 2g11 Sylvania 24W 860
wszystko na elektronice z kompaktów Osram 24W
z castoramy po 9zl za sztukę
Łącznie 66W, razi delikatnie w oczy :))))
zlikwidowałem niedoświetlone boki
czas pracy - około 6-8h
wkrótce przedstawie zdjęcia jeżeli będą chętni
pozdrówka
Dwa dni temu zamontowalem w moim akwa 54l niezintegrowany kompakt Sylvania Lynx L 36W/860. W sumie razem ze statecznikiem, gniazdem 2G11 uchwytami i przesylka wyszlo mnie 55zl i jestem zadowolony jak malpa z banana :D.
0.66W/l, 53lm/l i wreszcie moge hodowac jakies roslinki :)
Pozdrawiam!
lopez_xxx
06-18-2006, 10:54
czy używa ktoś tego typu kompaktów do oświetlenia i rozpropagowanie go. W sieci znalazłem tylko jedną stronę, właściciel zadowolony jak małpa z banana. Wydaje mi się że jest to dobry sposób na ciasnotę w pokrywie i "głód" roślin.
http://www.gelighting.com/eu/downloads/polish.pdf
ja uzywam ten kompakt przerobilem pokrywe wywalilem zwyklą zarowke , transformator wziolem z lamki biurkowej i oprawke tez w obudowie mam taka specjalna oslone szczelna zalepilem ja klejem na goraco , mam tak od tygodnia i dziala zarowke posiadam osram dulux s 11w/41-827 http://www.firstlight.nl/index.html?lang=nl&target=d192.html swiatlo jest bardzo ladne jasne mysle ze to przyspieszy wzrost roslin mam akwarium 30l zastanawiam sie czy to nie zaduzo 11wat ? zwykla zarowka wyglodala jak bym mial wode brudna , a mam dobre fltrowanie i powietrze :lol: wyglada to ladnie polecam takie kompakty pozdrawiam
pawcio1611
06-19-2006, 06:36
ale o co ci chodzi?
przecież jest 8 stron z opiniami dotyczącymi kompaktów!!!
Czy można podłączyć kompakt bez statecznika?
pawcio1611
10-08-2006, 20:17
tak ale nie będzie swiecił :) już nigdy więcej
tak ale nie będzie swiecił :) już nigdy więcej
Jak to? Czy nasze pospolite żyrandole, lampki biurkowe mają jakieś stateczniki? :D
pawcio1611
10-10-2006, 07:15
kolego jest 8 stron treściwej wiedzy na ten temat,
masz kompakty zintegrowane np. żarówki z gwintem które wkręcasz se w żyrandol
i masz kompakty niezintegrowane np. z gnazdem 2G11, które wymagają statecznika by działać.
poczytaj a dużo się dowiesz
pzdr
Paweł
kolego jest 8 stron treściwej wiedzy na ten temat,
masz kompakty zintegrowane np. żarówki z gwintem które wkręcasz se w żyrandol
i masz kompakty niezintegrowane np. z gnazdem 2G11, które wymagają statecznika by działać.
poczytaj a dużo się dowiesz
pzdr
Paweł
Dobra, dobra, Kolego :D
A co z takimi kompaktami?
klik klik (http://www.esuweb.com/products.asp?ESUSubCompany=Coralife&Catagory=Compact%20Fluorescent%20Lamps&SubCatagory=50/50%20Compact%20Fluorescent%20Lamps&RelationID=12&IDProductRelationship=268)
Sa dobre? Od jednego kolegi slyszalem ze tak, ale on jest morszczak. Z tego co docztalem na opakowaniu Philips ma z nimi cos wspolnego.
Czy sa dostepne gdzies za rozsadna cene?
b.trelka
12-17-2006, 08:11
Tak, to są dobre kompakty. Można by je porównać pod względem światła jakie emitują (wrażenie wzrokowe) do świetlówek Aquarelle, ze względu na barwę światła.
Jeżeli chodzi o parametry światła to są w porządku. Temperatura barwowa 10000K co za tym idzie podbicie w paśmie barw niebieskiej i fiolecie odpowiadający długości fali mniej więcej 440 nm. Moc również do wyboru, ale brakuje info nt. strumienia świetlnego i Ra. Myślę, że również nie najgorszy.
Czyli tak jak myslalem. Niestety chyba na naszym kontynencie sie nie przyjely i sa malo popularne. Troche poszperalem w necie, ale ofert sprzedazy nie ma zbyt wiele, a te ktore sa wydaja sie nieatrakcyjne cenowo.
pomózcie mi wybrać sprzęt mam pokrywe 60x30 i świetlówke 15w i chce dorobić jeszcze jedna 15-20w kompaktową
pomózcie mi znaleźc jakiś statecznik oprawy i świetlówke kompaktowa tylko cos taniego bo jka widze to sam statecznik 60zł więć jak nic tańszego nie ma to dzięki ale niestety będe musiał mieć tylko 15 w
ja mam taka samą pokrywe i koszt doinstalowania świetlówki kompaktowej niezint. wyniosła mnie 55zł do kompakta moze być ale nie musi statecznik elektroniczny, przynajmniej do 36 bo wyżej to juz trzeba, tak więc jak cie to interesuje to skombinuj sobie tak.
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=25&Itemid=1
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=257&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=277&category_id=95&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1
ja mam taka samą pokrywe i koszt doinstalowania świetlówki kompaktowej niezint. wyniosła mnie 55zł do kompakta moze być ale nie musi statecznik elektroniczny, przynajmniej do 36 bo wyżej to juz trzeba, tak więc jak cie to interesuje to skombinuj sobie tak.
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=25&Itemid=1
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=257&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=277&category_id=95&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1
A nie grzeje ci się statecznik ... ani kompakt ?
Przy okazji mam pytanie ..
czy do
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=a441b146cd33&UID_p=28c2f98a7cdf&UID=a8ffd0a9c2bd
można podłączyć jeden kompakcik 36W ?
czy do
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=a441b146cd33&UID_p=28c2f98a7cdf&UID=a8ffd0a9c2bd
można podłączyć jeden kompakcik 36W ?
sam sobie odpowiem ..może komuś się przyda ...
Niestety nie. Moze on pracować tylko z dwoma świetlówkami.
Statecznik VS Elxe 238 umożliwia podłączenie zarówno jednej jak i dwóch tego typu świetlówek.
tak na przyszłość dla wszystkich- nie proponuje instalowania świetlówek kompaktowych niezintegrowanych 36 watowych ze statecznikami indukcyjnymi( tymi zwykłymi) ponieważ świetlówka strasznie sie nagrzewa :/ sam doświadczyłem to i odradzam, niektórzy mi to radzili ( tylko szkoda ze nie powiedzieli powodów) ale ja kierowałem sie danymi producenta w których pisało ze ta świetlówka moze pracować ze statecznikiem indukcyjnym, rzeczywiście swiecic swieci tylko nie tak jak dokładnie powinna no i niestety sie zawiodłem, to tak dla tych którzy by o tym myśleli
Skoro kompakty 36W niezint. mają tę wadę, że mocno grzeją się współpracując ze statecznikami indukcyjnymi, to mam następujące pytanie:
mogę użyć układu zasilającego wyjętego ze zintegrowanego kompaktu?
Nigdzie kompaktów zint. o mocy 36W nie widziałem, ale może źle patrzyłem :) Chcę uniknąć konieczności płacenia ~60zł za stat. elektroniczny, a indukcyjny odpada bo pokrywa będzie z pcv a świetlówki zamocowane opaską zaciskową, ewentualnie plastikowymi uchwytami.
kusay napisał:
a jednak zrobiłem tak jak w przepisie powyżej ...
(jakoś nie chciało mi się wydwać 60 PLN na statecznik elektroniczny)
wszystko działa .. ponad 2 tygodnie ... statecznik się grzeje ..(dokladnie tak samo jak przy swietlówkach grubych ..)
kompakcik ...grzeje się tyle mniej wiecej tyle co świetlówka cieńka
jak dla mnie ok ...
tak na przyszłość dla wszystkich- nie proponuje instalowania świetlówek kompaktowych niezintegrowanych 36 watowych ze statecznikami indukcyjnymi( tymi zwykłymi) ponieważ świetlówka strasznie sie nagrzewa
Moja niezitegrowana Sylvania 36W nagrzewa sie, ale jest to temperatura do zaakceptowania. Na pewno nic nie stopi. Jest po prostu ciepla.
pawcio1611
02-12-2007, 12:26
na elektronicznym również się bardzo grzeje - taki ich urok
pallasque
02-26-2007, 20:21
Witam!
Posiadam, akwarium 84 litrowe i chciałbym zbudować do niego pokrywę oświetleniową. Na początku myślałem o zainstalowaniu dwóch świetlówek typu T8 o mocy 15 W. Jednak czytając ten temat zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej skusić się na dwie świetlówki kompaktowe o mocy 24W (lub tez 36 W). Co Wy o tym sądzicie?
Prosiłbym o przykłady świetlówek oraz statecznika elektronicznego, który byłby odpowiedni do tego zestawu.
Z góry przepraszam, że pewnie po raz kolejny zawracam Wam (doświadczonym akwarystom) głowę. Zdaję sobie, że być może w tym temacie znajdę odp na moje pytanie. Jednak po zapoznaniu się z nim z grubsza jestem lekko przytłoczony zawartym w nim nadmiarem informacji.
Jestem początkującym akwarystą więc proszę o wyrozumiałość.
Pozdrawiam!
Cztery posty wyżej masz linki ...
pallasque
02-27-2007, 09:35
Ok, jednak to nie jest odpowiedź czy lepiej zainstalować zwykłe świetlówki 15W czy też kompaktowe 24W lub też 36W...
Cały ten temat jest dyskusją na zadane pytanie !
Wg mnie nie ma jednoznacznej odpowiedzi .. jak wszystko .. ma to wady i zalety ...
pallasque
02-28-2007, 00:08
Mam jeszcze pytanko...
Chodzi o stateczniki:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=168218310&msg=Aukcja+zosta%C5%82a+dodana+do+obserwowanych.%0 A%09%3C%2Fp%3E%3Cp%3EAby+przed+zako%C5%84czeniem+o trzyma%C4%87+e-mail+z+przypomnieniem%2C%3Cbr+%2F%3Ezmie%C5%84+ust awienia+w+zak%C5%82adce%0A%09%3Ci%3EMoje+Allegro+% 3E+Aukcje+%3E+%3Ca+href%3D%22%2Fmy_allegro.php%3Fp age%3Dauctions%26type%3Dwatch%22%3EObserwuj%C4%99% 3C%2Fa%3E%3C%2Fi%3E
oraz
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=162&category_id=55&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1
Czy oba z nich będą odpowiednie do takich świetlówek:
http://www.libra-zoolamp.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=211&category_id=74&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1
PS. Jeśli ktoś byłby tak miły i wyjaśniłby mi czym różnią się te stateczniki (oprócz ceny).
Pozdrawiam!
mam akwarium 112l, standardowa pokrywa - obecnie 2*18W Leuci Daylight 6500K. po przeczytaniu tego tematu zdecydowalem sie na swietlowki kompaktowe, zamiast przerabiac cala pokrywe.
chce w ogole wyzucic te co mam obecnie, w miejsce czego wlozyc taki zestaw 2*36W:
http://www.imageshock.eu/?img=_akw2.jpg
http://www.imageshock.eu/?img=_akw2.jpg
co o nim sadzicie? Czy moze lepiej zostawic stare swietlowki i wepchac je jakos na boki zeby rownomienirnie swiatlo rozlozyc? ewentualnie moze zamiast dwoch swietlowek 865-tek dac jedna 840 i jedna 865? a moze w ogole znacie jakies lepsze kompakty innej firmy? :)
i przy takim oswietleniu jest sens jeszcze dorobic odblysniki z folii, czy bez tego juz ilosc swiatla moze byc wystarczajaca?
za wszelkie rady serdeczne Bog zaplac :twisted:
:)
artur1993yo
03-16-2007, 13:07
Dlaczego wy bawicie się w stateczniki jak można kupic świetlówkę E14 zintegrowaną, kabel i oprawkę i już świeci/. :?:
jaka to jest? mozesz podac jakis link z takowa swietlowka?
artur1993yo
03-24-2007, 21:31
Czy kupując to:
http://www.allegro.pl/item177013266_kabel_z_wtyczka_wlacznikiem_i_oprawk a.html
i świetlówkę energooszczędną moge bez problemu doświetlić akwa 54l gdzie aktualnie jest 1x15W? I czy nie muszę obawiać się np. jakiejś awarii lub przebicia pzez wilgoć?
Jak znajdziesz świetlówkę o odpowiedniej temperaturze to tak.
Misiek123
04-22-2007, 16:07
Dla wiadomości "artur1993yo"
Świetlówka tzw"energooszczędna "zintegowana ma duż większe szanse "padu" w atmosferze po pokrywą nią kompakt lamapa PLL z osobną elektroniką. "Elektronika poza deklem ma dużo większe szanse na długoterminową eksploatację.
Jak dla mnie PLL mają jedną niezaprzeczalną zaletę : przy dłygośi dajmy na to ok 30 cm mają moc rzędu 24 W a T8 zaledwie 14. No i to mi wystarczy.
Witam
Czy nada mi się to do kompaktu 36W http://www.allegro.pl/item188522970_statecznik_t8_1x58w_lub_1x36w_230_24 0_bag_tanio_.html ???
Witam
Po przeczytaniu postów nie wiem na co sie zdecydować, dlatego moze coś mi polecicie???
Mam standardową pokrywe 80x35 i 2x18w (jedna swietlowka normalna, a druga opti plant). Dla moich roslin rosnącycych na srodku jest to wystarczające lecz zauważylem, ze w rogach akwarium swiatla jest za malo i postanowilem dołozyc z lewej strony pokrywy dodatkowe oswitlenie.
Co polecacie??? Najlepiej jak najtansze. Mógłbym dać cos takiego ???
http://multisort.pl/products/465/1.html + kable itp. oczywiscie
Dzieki za kazdą odpowiedz.
Milka
wskazówka
Możesz dołożyć takie kompakty, ale w sklepie sprawdź ich barwę (po prostu włącz), bo niektóre dają nieciekawe żółte światło w akwarium.
Jak sie takie żarówki mają do glonów??? Przy odpoiedniej barwie nie pownno być problemów????
Milka
Raczej chodzi tu o kwestie wizualne.
Nie wiem jaki zakres temp. barwowej mają takie kompakty. Ja miałem przy swoim akwarium (40 l netto) w pokrywie DIY świetlówkę 13W i kompakta 15W, natomiast zamieniałem na 2x15W. Nastąpiła zdecydowana poprawa, no i efekt wizualny (pęcherzyki tlenu)
Witam
Czy nada mi się to do kompaktu 36W http://www.allegro.pl/item188522970_statecznik_t8_1x58w_lub_1x36w_230_24 0_bag_tanio_.html ???
Pomożcie, proszę.:???:
... a może ktoś wie gdzie w Krakowie można kupić te stateczniki elektroniczne do kompaktów 2x55W... sam odwiedziłem 7 hurtowni i w każdej patrzyli na mnie jak na kosmite...
pozdrawiam
np. na Allegro.pl
http://www.allegro.pl/item189005585_statecznik_elektroniczny_2x54w_t5_sw iatlo_.html
znalazlem tylko to i w dodatku to jest 2x54W. Chyba niema 2x55W.
dzieki, ale z tego co sie orientuje to nie jest statecznik do kompaktowych swietlowek niezintegrowanych...
...poza tym chodziło mi o kraków, jesli chcielbym czekac na przesyłke to zamowilbym towar w aqualight... np taki http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=bab35bb9cbf9&UID_p=28c2f98a7cdf&UID=a8ffd0a9c2bd...
w Master PL-L /865 (4 pinowe) jest napisane:Konieczne zastosowanie oddzielnego kondensatora zmniejszającego zakłócenia o częstotliwości radiowej
czyli o co chodzi konkretnie? potrzeba tego kondensatora czy nie?? Czy można te zakłócenia filtrować np przez taką listwę jak od komputera???
Czy taką świetlówkę kompaktową https://ssl.allegro.pl/item216853694_hit_swietlowki_6400k_tanio_jasno_bon us_.html można zamontować w akwarium i czy dobrze mi oświetli 25l żeby ładnie rosły roslinki a nie glony??
Ma sporo lumenów. Hmm.. Myślę że będzie ok. 24W na akwarium 25L będzie ok.
Temperatura barwowa to tylko upodobanie użytkownika. Jedni lubią ciepłą inni zimną a jeszcze inni dzienną barwę. Ta akurat ma barwę dzienną. Jeżeli nie możesz zainstalować świetlówek liniowych w pokrywie to kup ta świetlówkę kompaktową i będzie ok :)
Onironauti
09-13-2007, 13:22
http://allegro.pl/item214515672_elgo_statecznik_do_swietlowek_4_6_8_ 13_18_30_36w.html
czy ten statecznik nadaje się do swietlowki philipsa 36w?
jesli tak to mogłby ktos przedstawic schematyczny rysunek jak go podłączyć?
zalezy czy masz swietlowke t5 czy t8.. jezeli t5 to musisz miec statecznik elektroniczny a to nie wiem jaki jest, a podlaczyc to jest prosto bo po 1 stronie statecznika masz 3 wejscia na kable... +,- i uziemnienie (uziemnienie nie jest konieczne, ja u siebie nie podlaczalem bo akurat taki mialem kabel) a z 2 strony podlaczasz oprawki bryzgoszczelne w takiej samej kolejnosci (niebieski,brazowy puzniej znowu niebieski, brazowy itd...)
Onironauti
09-18-2007, 18:42
prosze o usuniecie tego postu
ArturMaly
09-23-2007, 09:25
Cześć...
Mam pytanko czy taka oto oprawa:
http://allegro.pl/item247005289_oprawa_downlight_h_6000_2x13w_luna_. html
z dwiema świetlówkami kompaktowymi o barwie 6400k była by dobra do oświetlenia 25l akwarium??
Przeczytałem wszystkie posty w tym temacie i muszę powiedzieć że dużo wniosły do moich myśli ;) Ale mam kilka pytań. Mam akwarium 112l, oczywiście ze zrypaną pokrywą w której siedzi 2x18wat. ZE wzrostem roślin nie mam większych problemów, CO2 + nawóz robi swoje mimo braku światła ale bombelkowanie widziałem tylko na samym początku zaczęcia podawania CO2 a teraz nic, pozatym pojawiły się glony prawdopodobnie z powodu za małej ilości światła. Od dłuższego czasu myślałem o dołożeniu dodatkowego oświetlenia, najpierw miałyby to być świetlówki kompaktowe zintegrowane ale ten pomysł odpada mimo niewielkich kosztów wykonania (sprawdziliśmy w akwarium kolegi, dodatkowe 4x18wat nic nie dały). Więc zacząłem myśleć o kompaktach niezintegrowanych. W związku z tym pytanie. Czemu nikt nie wspomniał o kompaktach z trzonkiem G23 tylko wszyscy pisali o 2G11 ?? Rozumiem że jak ktoś ma duże akwarium to G23 się raczej nie nadaje bo największą to widziałem 11 wat ale ci z mniejszymi akwariami też nic o nich nie wspomnieli. Ja planuję dołożyć 4x11wat, 2 po bokach i 2 z przodu akwarium. Czy te świetlówki zdadzą egzamin ?? Czy lepiej założyć 4x18 wat 2G11 czy 4x11wat G23 z firmy NARVA przeznaczone do oświetlania akwarium ( http://www.narva.com.pl/nowa/products.php?pg=538&parent=535&view=list)? Czy też może zdecydować się na 2x18wat 2G11 z przodu i 2x11wat G23 po bokach akwarium ?? Bo i tak do tych 4 świetlówek będę musiał kupić 2 stateczniki bo 1 chyba 4 lamp nie pociągnie. I czy patrzeć na lumeny czy na barwę ??Poradzicie coś ?
moze mi ktos napisac razem z linkami co trzeba kupic do swietlowki 55W zeby dzialala w akwarium?
plooose :D
Bartolica
01-29-2008, 20:46
Wystarczy poszukać w tym temacie a nie prosić na początku jest schmeat i wrzystko jest jak na tacy podane.Tylko trzeba przeczytać XD
@ ery
looknij to mojego tematu w galerii ( w podpisie jest link) tam jest dolozona 18 W i miejsca jeszcze zostalo na 4 i 5 a nawet 6 swietlowke ;) stateczniki z kompaktow daja rade!
Cześć.
Mam akwarium długości 120 cm jakiej mocy świetlówki t5 mają przybliżoną długość ?
Mam obecnie T8 30W.
T5 o mocy 54W mają długość 115cm
54 W super wystarczyły by mi tylko 3-4. W mojej miejscowości byłem w 2 hurtowniach elektrycznych i jednym sklepie ze świetlówkami , nigdzie nie mogę dostać dławików(starterów?) elektronicznych. Gdzie w Krakowie mógłbym części to T5 znaleźć ?
deXter91
08-17-2008, 14:30
A na allegro pytałeś xD
Ja zadam takie głupie/banalne pytanie: czy załóżmy taka świetlówka : http://www.allegro.pl/item417987609_philips_aquarelle_tl_d_swietlowka_18 w_zoolight.html jest już z całym okablowaniem itp na aukcji ? bo ja naprawdę się nie znam na takich rzeczach, a nie wiem czy czegoś takiego nie kupić. Proszę o odpowiedź.
Ja zadam takie głupie/banalne pytanie: czy załóżmy taka świetlówka : http://www.allegro.pl/item417987609_philips_aquarelle_tl_d_swietlowka_18 w_zoolight.html jest już z całym okablowaniem itp na aukcji ? bo ja naprawdę się nie znam na takich rzeczach, a nie wiem czy czegoś takiego nie kupić. Proszę o odpowiedź.
To jest sama świetlówka . Jeśli by pisało belka oświetlająca to byłby cały osprzęt.
Witam!
kupiłem świetlówkę niezitegrowaną Philips Master PL-L 865/4P z trzonkiem 2G11
do tego statecznik magnetyczny i starter, jak to wszystko podłączyć?
znalazłem w sieci tylko schematy podłączania świetlówek liniowych
piny/nóżki PL-L nie są ponumerowane...
nie wiem może w pierwszym poście jest schemat podłączenia niestety nie otwiera sie mimo zaznaczenia pokazywania załączników :(
prosze o pomoc
deXter91
10-27-2008, 14:16
jak złapiesz pl-l'kę to numerujesz sobie piny od lewej do prawe ;] 1-4
2 i 3 spinasz starterem a 1 i 4 podpinasz do statecznika
Uwaga na tych świetlówkach przy stateczniku magnetycznym można smażyć jajka ;D
Dziękuję za pomoc, tylko się upewnię czy ważne jest który pin będzie pierwszy a który ostatni? dziwne, wszystkie schematy podłączania liniowych wskazują aby jeden pin do statecznika, 2 i 3 do startera a czwarty bezpośrednio do źródła prądu? teraz mam 15W T8 na magnetycznym i poparzyłem się pod dotknięciu statecznika - chyba gorzej na niezintegrowanym nie będzie?
deXter91
10-27-2008, 20:14
Ale nie ja mówię, że na świetlówkach mozna smazyć jajka :D
Ojeju czepiasz się pin 1.4 w obwodzie ze statecznikiem a 2,3 obwód ze starterem ;)
ok w sumie racja skoro pierwszy z ostatnim to nie ważne który będzie 1 a który 4 sorry, nie pomyślałem :( jeszcze raz dziękuję, jeszcze tylko muszę dorwać statecznik magnetyczny (Szczecin niby duże miasto, kilkanaście sklepów i hurtowni elektrycznych i oświetleniowych w połowie nawet nie wiedzą co to jest statecznik, reszta może ew. zamówić najchętniej całe opakowanie)
pewnie jestem mało rozgarnięty...
ale zamówiłem statecznik standardowy 1x36 firmy Schwabe
ma on tylko 2 wejścia do każdego z nich można podłączyć po 2 przewody
tutaj też nie ma znaczenia gdzie podepniemy świetlówkę i prąd z gniazdka?
jw szukałem jeszcze rozrysowanych schematów w sieci ale znalazłem znów tylko liniówki z których wyraźnie wynika, że jeden pin świetlówki idzie prosto do sieci a drugi do statecznika do statecznika dochodzi też jeden kabel z gniazdka...
a tutaj radziecie aby podpiąć nieliniową 1 i 4 pin tylko do statecznika czyli prąd doprowadzamy tylko do statecznika? no i czy ważne w które wtyki sgtatecznika podepniemy 2 kable z gniazdka?
dzięki
otrzymałem schemat ale nie moge wstawić obrazka pomimo, że ma parametry niższe od dopuszczalnych?:-?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6527f48f3bf85336.html
podłączenie świetlówki, startera i statecznika jest zupełnie inne niż polecacie...
adamo906
11-13-2008, 15:54
Siemka,przeczytalem prawie cały ten temacik, ale nie udało mi sie znalezc niestety schematu podłączenia dwóch świetlówek 36W, dokładnie takich-->
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=5490b02ed146&UID_p=76e993f8b1d8&UID=223cc4abad19
do jednego statecznika 2x36W
Byłbym wdzięczny za jakiś schemat, co i jak należy podłączyć. THX z góry.
Ile pinów jest na stateczniku? Możesz wkleić zdjęcie?
deXter91
11-13-2008, 17:16
mam nadzieję ze rozumiesz ;]
http://img222.imageshack.us/img222/9449/beztytuujr7.th.jpg (http://img222.imageshack.us/my.php?image=beztytuujr7.jpg)http://img222.imageshack.us/images/thpix.gif (http://g.imageshack.us/thpix.php)
adamo906
11-13-2008, 17:37
Tiaaa, jak najbardziej, nie przypuszczałem, ze to aż tak banalnie wygląda. Prawdę mówiąc nie mam jeszcze ani tych świetlówek ani tego statecznika w domu, ale na dniach planuje zamówić. Teraz jak widzę ten schemat za który serdecznie Ci dziękuję, to aż mi się głupio zrobiło ze pytałem o coś aż tak "skomplikowanego" :D
deXter91
11-13-2008, 20:34
Ty no spoko nie każdy zauważa pewne szczegóły, że świetlówka pl-l to po prostu zgieta liniowa albo przecieta w środku liniowa świetlówka ^^
Schemat podłączenia statecznika elektronicznego do świetlówki kompaktowej z trzonkiem 2G11:
http://img88.imageshack.us/img88/6150/2g11elektronicpi4.th.jpg (http://img88.imageshack.us/my.php?image=2g11elektronicpi4.jpg)
Schemat podłączenia statecznika magnetycznego do świetlówki kompaktowej z trzonkiem 2G11:
http://img72.imageshack.us/img72/2956/2g11magneticbq6.th.jpg (http://img72.imageshack.us/my.php?image=2g11magneticbq6.jpg)
Schemat podłączenia statecznika magnetycznego do świetlówki kompaktowej z trzonkiem G23:
http://img379.imageshack.us/img379/2152/g23ft5.th.jpg (http://img379.imageshack.us/my.php?image=g23ft5.jpg)
W świetlówkach kompaktowych z trzonkiem G23 stosujemy tylko stateczniki magnetyczne (przynajmniej ja nie słyszałem o elektronicznych do tego typu kompaktów). W kompaktach G23 w ich trzonkach już znajduje się wbudowany starter i nie potrzeba stosować zewnętrznego.
http://www.haszysz.com/indexuprawa.php?subaction=showfull&id=1159553408&archive=&start_from=&ucat=14 kilka schematów.
Witam. Jestem początkującym akwarystą, dopiero od kilku dni mam akwarium (50L) i zastanawiam się nad oświetleniem. Aktualnie mam świetlówkę kompaktową firmy Polux 30W, 2700K. Czy takie oświetlenie orientacyjnie wystarczy?
Nie wystarczy. A to ze względu na temperaturę barwową (2700K)
Kup świetlówkę kompaktową o temp. barwowej ok. 6500K
http://allegro.pl/item626214512_zarowka_energooszczedna_32w_160w_e27 _zimna_6700k.html
Zwróć uwagę na gwint, na aukcji, którą podałem jest gwint E27. Jeśli masz E14 to wiesz co robić ;)
Witam wszytkich. Jestem raczkującym akwarystą i moje pytania pewnie są banalne. Przeczytałem cały wątek, ale moje pytania są po to aby rozwiać moje wątpliwości.
Mam akwa 54 l i chcem zmienić oświetlenie na:
Świetlówka:
MASTER PL-L 36W/865/4P
Statecznik magnetyczny:
L36.802
I do tego jest oczywiście oprawa.
Moje pytania:
1. Czy do tego zestawu potrzebny jest starter?
2. Czy ten statecznik mocno się grzeje i czy nie powoduje efektu migotania?
3. Czy może lepiej poczekać i zainwestować w statecznik elektroniczny?
4. Czy to prawda że zużycie energii przez indukcyjne jest większe niż przez elektroniczne?
5. Czy w przypadku elektronicznego "żywotność" świetlówki jest dłuższa i świeci jaśniej?
Świetlówka:
MASTER PL-L 36W/865/4P
Statecznik magnetyczny:
L36.802
Toć to prawie 30zł za samą świetlówkę (tak znalazłem), nie lepiej ci będzie wstawić dwie świetlówki po 18W ?? na stateczniku magnetycznym (lub elektronice z tanich kompaktów), koszta podobne a nawet jak dobrze pokombinujesz(w dobrej hurtowni poniżej 10zł da się wyrwać świetlówki 18W 865...) niższe, poza tym dwie świetlówki liniowe równomierniej doświetlą ci akwarium niż jedna. Tutaj mam pytanie jak długa jest ta świetlówka ?? ??
I do tego jest oczywiście oprawa.
Moje pytania:
1. Czy do tego zestawu potrzebny jest starter?
2. Czy ten statecznik mocno się grzeje i czy nie powoduje efektu migotania?
3. Czy może lepiej poczekać i zainwestować w statecznik elektroniczny?
4. Czy to prawda że zużycie energii przez indukcyjne jest większe niż przez elektroniczne?
5. Czy w przypadku elektronicznego "żywotność" świetlówki jest dłuższa i świeci jaśniej?
1 - Tak świetlówka na trzonku 2G11 nie posiada zintegrowanego startera,
2 - Stateczniki magnetyczne bardzo mocno się nagrzewają, oraz powodują efekt migotania,
3 - IMHO tak, lub można zastosować zawsze elektronikę z kompaktu...
4 - Zużycie energii na stateczniku magnetycznym będzie sporo większe. szczególnie w fazie nagrzewania się świetlówki.
5 - Tak świetlówka powinna świecić odrobinę jaśniej i będzie działać dłużej chociażby ze wzg. na wstępne podgrzewanie elektrod.
Pozdrawiam
18w nie mogę wstawić bo są za długie i nie zmieszczą się pod pokrywą. Jedynie co może się zmieścić to 15w ma 43cm + 3cm oprawki, czyli na styk, bo mam tylko 46cm pod pokrywą do dyspozycji, jakaś ze sklepu.
Ta świetlówka Philipsa ma 38cm.
deXter91
07-31-2009, 12:29
Świetlówki 4p na trzonku radzę 2G11 radzę zasilać statecznikami tylko elektronicznymi do tego są stworzone. Świetlówki 2p G23 z tego co pamiętam są pod magnetyki.
Chyba, że ktoś będzie robił na pokrywie jajecznicę, bo świetlówka 4p na magnetycznym ma średnio 60-70°C , a jej praca dobra jest przy maks 50°C nie muszę chyba mówić co sie dzieje z luminoforem.
Dzięki za odpowiedź. Już teraz wiem co mam robić. Po 10 sierpnia kupię elektroniczny.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Daniel
Już kupione w sklepie Libra i zmienione.
Statecznik elektroniczny ELXs-124.905
Świetlówka Sylvania LYNX-L 24W/865/4P
I wszystko inne co jest potrzebne do prawidłowego działania.
Koszt wszystkiego z przesyłką: 94.35
W tej chwili jest 35W, stare oświetlenie robi za nocne :) Muszę jeszcze popracować nad odbłyśnikiem całej pokrywy, nad świetlówką przykleiłem paski taśmy aluminiowej, ale to chyba za mało. Różnica jest ogromna. Zamieszczam fotki (w rzeczywistości wygląda to jeszcze jaśniej):
Stare oświetlenie:
http://w.fotka.pl.s3.amazonaws.com/77afab597d_144.jpg (http://www.fotka.pl/77afab597d/DSC00012.html)
Nowe oświetlenie:
http://w.fotka.pl.s3.amazonaws.com/93080741bf_144.jpg (http://www.fotka.pl/93080741bf/DSC00013.html)
Obie świetlówki:
http://w.fotka.pl.s3.amazonaws.com/f107283cd8_144.jpg (http://www.fotka.pl/f107283cd8/DSC00014.html)
don diego
09-08-2009, 21:37
Witam, przeczytałem wszystko i mam jedno pytanie
będę budował belkę oświetleniową najprawdopodobniej z połowy rury o długości 60cm do akwa 54L
Czy DLA ROŚLIN będzie jakaś różnica między???:?::?::?:
-54W kompaktem niezintegrowanym 6400K
a
- 2x 23W świetlówka zintegrowana też 6400K
pomijając 2 waty więcej w drugiej opcji i ewentualne zawilgocenie zintegrowanej elektroniki
bo cena odpowiednio ze 100zł pierwsza a druga opcja 30zł
deXter91
09-09-2009, 17:33
Głowa mnie boli jak cholera, ale 2x23W to 46W więc różnica trochę wynosi, a konkretnie całe 8W ;]
Problem polega na tym iż w zintegrowanych kompaktach głównie masz ośietlenie punktówe....
don diego
09-09-2009, 19:15
:wall:
Wildze coś moje liczenie słabo działa;]
faktycznie masz racje
ale załóżmy że taka sama moc a do oświetlenia mała powierzchnia więc nie wydaje mnie się żeby było punktowo
bo takie świetlówki zintegrowane penie mają po 15cm długości tego co świeci
mi się wydaje że nie ma co przepłacać
aqua-ariel
10-15-2009, 16:17
Witam, potrzebuje dodatkowego oświetlenia do mojego akwarium 54l. Sprawa wygląda następująco posiadam pokrywe 60x30 (profil) tzw "wydmuszke" na której osadzone jest podstawowe oświetlenie 1x15W T8. Chciałbym dołożyć tam jedną bądź 2 świetlówki T5 przy czym kompletnie nie orientuje się co będzie mi potrzebne do tego celu prócz w/w świetlówek. Chciałbym to zrobić w jak najprostszy i dość ekonomiczny sposób, a że nie mam o tym zielonego pojęcia to liczę na Waszą pomoc. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Witam!
Odgrzejemy trochę temacik :)
Szukałem szukałem i nie znalazłem połączenia elektroniki z kompaktu pod G23. To wymyśliłem coś takiego - skoro świetlówka ma już wmontowany starter i wystają tylko 2 piny, to można by podłączyć te dwa piny w skrajne styki na płytce z kompaktu. Dlaczego tak? a patrzcie: To na 99% jest starter - to zielone coś
http://img31.imageshack.us/img31/6940/dsc01022d.th.jpg (http://img31.imageshack.us/i/dsc01022d.jpg/)
http://img17.imageshack.us/img17/4105/dsc01023et.jpg (http://img17.imageshack.us/i/dsc01023et.jpg/)
i jest on tylko połączony z pinami środkowymi. Tak więc nie podłączamy pod nie niczego i po problemie:) JAK NIE MAM RACJI NIECH KTOŚ POPRAWI i wytłumaczy dlaczego jest źle.
Z drugiej strony czy jest sens z kombinowaniem, gdy za 12 złotych mamy statecznik indukcyjny bądź co bądź. Troszkę może więcej prądu zużyje niż kompaktowe płytki które sprawiają bombowe psikusy:
http://img695.imageshack.us/img695/223/dsc01024l.jpg (http://img695.imageshack.us/i/dsc01024l.jpg/)
Coś w nim wybuchło po pół roku obciążenia świetlówką 8 wat. Płytka była od 9 wat. 2 dni wcześniej świetlówka migała i jeeebs.
Witam.
Pokrywa 50x30 do 54l wiadomo oryginalnie jakas T8 15w.
Chcialem polozyc druga rure 15w, czy (pomijam rure i oprawki) wystarczy, ze zaloze taki statecznik http://www.allegro.pl/item1076479221_statecznik_elektroniczny_2x18w_t8.h tml ?
sa, ze tak powiem kompatybilne w dol? 2x18 normalnie pracuje na 2x 15 itd? Chcialem kupic jakas w miare rure, a z czasem wymieni\ ta oryginalna na tez cos lepszego, taka konfiguracja powinna wystarczyc. Tak mi sie wydje.
deXter91
06-24-2010, 12:24
Jeżeli w ogóle świetlówki zadziałają to prawdopodobnie będą się szybciej wypalały ;)
aha, rozumiem, czyli 2x15 to 2x15 i tego się trzymać. W ogóle zauważyłem, że to nie do końca ten temat, ale to ta godzina. Ale jeśli chodzi o sprzęt, to by się zgadzało? Da się to tak poskładać na takich "tajlach"?
deXter91
06-24-2010, 19:32
Wszystko się da jednak nie wiem czy stateczniki elektroniczne nie mają zabezpieczeń przed zasilaniem nie tych świetlówek ;]
Musiałby sie wypowiedzieć ktoś kto wie, a ja tego niestety nie wiem ;)
BATO_GKS
08-09-2011, 17:44
Mam pytanie do znawców oświetlenia.
Mam akwarium 450 litrów (litraż netto to pewnie jakieś 350 litrów +/-), zbiornik chcę obsadzić rośliną, która będzie oświetlana 5x 36 W. i tutaj pytanie,jaką kompozycję świetlówek oraz w jakim układzie najlepiej zastosować ? Może coś z Philipsa,dobrze cenowo wyglądają.
Jestem zielony jeżeli chodzi o tę kwestię, zawsze miałem aranżację "czarnych wód", teraz coś mnie natknęło na stworzenie bardziej doświetlonego akwarium.
PS: Zastanawiam się jeszcze nad CO2,tylko mi powiedzcie czy jest sens aplikować je przy tak ubogim oświetleniu ? Dodam że dodatkowo będzie zamontowana folia lustrzana ( o ile to ma w ogóle jakieś znaczenie).
Dzięki za porady.
Bato-a nie lepiej zamontować 2 szt 150w hqi?? ewentualnie jak masz 450l o długości 150 cm to lepiej by było t5 54w zamiast t8,co do ilości sztuk tych świetlówek to zależy jakie rośliny chcesz hodować
BATO_GKS
08-10-2011, 12:51
Witam
HQI odpada,to musi być szczelna pokrywa która zatrzyma ciepło, gdyż w akwarium będą paletki.Nie chcę zbankrutować dostając rachunki za prace 2 300 W grzałek.
T5 również odpadają, gdyż mam T8 i chcę je wykorzystać,aby nie ponosić nowych kosztów.
Ja zrobiłem tak, że poszedłem do zoologicznego i tam mają różnych firm i różne rodzaje świetlówek, Większość z nich była już ,,połączona'' w grupy (tzn. było wskazane z którą świetlówką warto by było połączyć tą co mamy). Z 3 świetlówek światła dla takiego akwarium będzie troszkę mało, jakikolwiek odbłyśnik zawsze chyba pomoże, ostatnio znalazłem informację (książka z 87'), że warto pomalować białą farbą pokrywę, zadziała jak reflektor :D ale nie polecam, bo farba jest raczej toksyczna i będzie się łuszczyć od wody. Jeśli będziesz hodował rośliny mało wymagające, to w zupełności wystarczy, ewentualnie łodygowe będą na dole bez liści xD a niskie nie będą rosły (akwarium wysokie). Kiedyś ludzie radzili sobie bez specjalistycznych świetlówek :twisted: Ale polecam wybrać coś z jednej firmy, przejrzyj może fora, na pewno zobaczysz, które będą najbardziej odpowiadać
60369837
05-06-2013, 11:13
DPP handling cross-strait affairs mechanism, the questioning as one falls, another rises, Chen Shuibian office director Chen Songshan pointed before it is "anti-Communist committee", by the party chairman Su Zhenchang and palm ",hollister (http://www.hollisterukoutlet8n.co.uk);Chinese Affairs Commission", is "the kachee plugging Cai", while the Activity Committee that Hong Zhikun, Su Zhenchang yield to the "pro-independence" the results, so that the Democratic Progressive Party was "open pattern,michael kors (http://www.michaelkorsuk5k.co.uk)," reversal "contraction pattern". Local news Global Times [micro-blog] 2012-11-25 10:17 I want to share micro-blog Tencent QQ space micro message Sina micro-blog friends all QQ mailbox happy net |xGv00|81d4345ed0b70db9d8e33923520f2229 |xGv00|72ed101822623daec364ba2c1c3141bf0 staff confirmed, Xie in cross-strait affairs determination "lone Qianshan", from "the road of reform". [global network comprehensive report] Taiwan "Central Daily" Network News 24 review article, the original title "Xie Changting walking the road of reform", the text excerpts are as follows: this, although Su Zhenchang argued, set up a "China Affairs Committee" is the crystallization of the integration of opinions, there is no way to move closer to the problem or what, but the party secretary Lin Tin Yiu said, we are aware of the insights of Xie Changting, when he had opinions and views, to integrate all opinions, other members may be difficult to integrate,cheap supra shoes (http://www.suprashoescheap5u.com). suspension Dang long Democratic Progressive Party "China Affairs Committee", was finalised in November 21st, and by the party chairman Su Zhenchang as the convenor. This decision, not only let Xie Changting hopes, will go their own way in cross-strait affairs, also revealed Su Zhenchang had to compromise, "pro-independence" mainland policy is difficult to have a breakthrough. The establishment of green sources, Su Zhenchang set up a "Chinese Affairs Commission",hollister (http://www.hollistersfrancemagusin.fr);, "pro-independence" people have the objection, but do not see Xie Changting as the Convenor, fear will weaken the integration of party Opinion's function, and striving to promote the dialogue and. Su to quell the "pro-independence" rebound, but since,abercrombie uk (http://www.abercrombieuk9e.co.uk), "Chinese Affairs Commission", and recruit factions to angle. Therefore, the future of the committee is to integrate the platform, no longer is the window of foreign exchange. Su Zhenchang reversal, Frank Hsieh through Facebook, made a meal. Xie also declined to sue invited him to join "China Affairs Committee", because this mechanism is only "a fairy" function, member or "to others". The text has ended,hollister (http://www.hollisteruksaleclothing9k.co.uk), you can review related news press alt+4: Xie Changting ·,hollister uk (http://www.hollisterukoutlet8n.co.uk); Xie Changting: Xiamen like brothers Home > "beautiful island" electronic newspaper published the newspaper articles attacking Su Zhenchang vice chairman Wu Zijia, "breach of trust". This paper points out, Su Jing period voters into the party chairman,hogan (http://www.scarpehogan4n.it), told the Xie Changting commitment,michael kors uk (http://www.michaelkorsuk5k.co.uk), invites Xie as "China Affairs Committee Convenor," or "souchay cooperation", now face not to recognize, is the ",hogan (http://www.scarpehogan6k.it);breach of trust". Related articles: not to account (http://haozhuang123.com/a/čŁ
俎çĽčŻ/2012/1025/čŁ
俎ĺŚä˝éćŠçŻĺ
ˇ.html) sometimes as a big brother's role (http://news.zhuntao.com/a/shenghuo_jijia/sheying_chuidiao/20111029/1560.html) whether to increase next year (http://bbs.fantix.cn/viewtopic.php?pid=77409#p77409) requiring banks to make loans pressure test, all prices rise and decrease is different, need according to their own situation to do, and there is no point in doing the test in the national scope.
zzx34ovw
05-15-2013, 10:10
Ponder pining for the take a look at to Winter ParkChristian Ponder invested time this 7 days in Eden Prairie trying to find a destination to live. This intended the Vikings quarterback drove past the team's headquarters on quite a few instances. The NFL operate stoppage meant Ponder experienced no preference but to help keep heading just about every time."I can't inform you the amount of moments we drove by Wintertime Park and couldn't do anything," said Ponder, the twelfth select in the April draft,wholesale jerseys china (http://chinawholesalejerseysstore.tripod.com). "It's clearly awkward,cheap authentic jerseys from china (http://cheapauthenticjerseyschina.tripod.com). It truly is a bizarre deal. I want to go converse to [offensive coordinator Bill] Musgrave, discuss some ball so poor. But not surprisingly I can not get it done, so it is actually a little aggravating."Ponder has experienced no choice but to suppress the irritation he has felt about a lockout that is definitely in its fourth month. This has left him to try and put together for a season he will enter not using been equipped to operate with the Vikings' offseason application and perhaps without a 100 % instruction camp.Ponder has read the speculation the Vikings will bring in a veteran quarterback to relieve his transition with the NFL. The reality is with every one of the time he's skipped currently, it would be really difficult for Ponder to start the regular-season opener on Sept. "It's currently going to get difficult subsequent to I missed the minicamps and all of that stuff after which [we could] miss out on some exercising camp. It's going to make my task harder."But my intention can be to have the option to begin, and i'm executing all the things to produce myself well prepared. I confidence the coaches and what they are going to carry out with me. They really are likely to place me during the top position and do what ever is most desirable for everybody. We are going to see the way it plays out,louis vuitton handbags on sale (http://louisvuittononsalecheap.tripod.com), but I am doing the job my butt off to get started on."As for the rumors which the Vikings are likely to focus on a man such as Washington's Donovan McNabb, Ponder fails to feel anxious."I you shouldn't really set in any weight into what [is reported] right away due to the fact there are no negotiations [allowed]," he stated. "No one can communicate to anybody. I do not believe any individual really includes a clue what is likely to happen. . It won't be a huge offer to me if they provide in a very veteran male. That is heading to learn me in many tips, and so whatsoever takes place I will be very good with."Ponder has retained occupied because really being drafted by shelling out about six weeks operating with former NFL quarterback and fellow Florida State alum Chris Weinke at the IMG Madden Soccer Academy in Bradenton, Fla.Ponder reported the give good results with Weinke "really helped." He received in body weight home work, they went in excess of features from the Vikings playbook Ponder was supplied in April throughout the transient time the lockout was lifted and Weinke also fine-tuned several of Ponder's throwing mechanics."I sort of experienced engineered slightly loop in my throw where by I had been dropping the ball a bit and dropped my launch point likewise,cheap jerseys china (http://cheapauthenticjerseyschina.tripod.com)," Ponder said. "We did quite a lot of drills to operate on that. I used to be throwing the ball perfectly previously, but you'll find it very little things such as that that support out. Especially on the NFL stage,fake louis vuitton luggage (http://fakelouisvuittoncollections.tripod.com). Dropping the ball way too small may result in a fumble and may toss your timing off. We mounted that and it absolutely was decent."Ponder arrived from the Twin Towns late Monday and departed Thursday early morning,china jersey wholesale (http://chinawholesalejerseysstore.tripod.com). He expended many of his remain doing work out with Vikings gamers who keep on being in town, although the majority of his time was expended along with a real estate agent.Ponder has narrowed down his checklist of living opportunities to 2 destinations close to the Vikings' facility, admitting that obtaining no working experience with driving inside of the snow factored into his selection. He was flying back to Tallahassee,nba jerseys for sale (http://newcheapnbajerseys.tripod.com), Fla., on Thursday afternoon but will without delay return into the Twin Metropolitan areas and resume routines in city before the lockout finishes,louisvuittongallierahandbags.tripod.com (http://louisvuittongallierahandbags.tripod.com)."My method is to pack all sorts of things up in a U-Haul and depart on Saturday to generate up there," Ponder claimed. "It's likely to generally be me,louis vuitton epi leather speedy (http://louisvuittonepileatherbags.tripod.com), my pet dog and my buddy from Florida Point out. We are literally heading to prevent in St. Louis midway. The travel to St. Louis is 12 hrs,chinawholesalejerseysstore.tripod.com (http://chinawholesalejerseysstore.tripod.com), so it's going to be 10 several hours from St. Louis to Minnesota. . http://yogablogtoday.com/2011/10/09/yoga-for-sleep-insomnia-or-deep-relaxation/ http://me.wenkyworld.com/forum.php?mod=viewthread&tid=39647&pid=63439&page=1&extra=page=1#pid63439 http://group.cntvlm.com/ http://www.miniemotomaniaci.it/nuovo/index.php?option=com_xijc&view=captcha http://www.bostonherald.com/blogs/sports/celtics/index.php/2010/09/24/cs-waive-lafayette/ http://www.cqmr120.com/forum.php?mod=viewthread&tid=233799&pid=265572&page=1&extra=page=1#pid265572