PDA

Zobacz pełną wersję : Rzeczy potrzebne do akwarium

Destroyer
03-16-2004, 16:28
Mam narazie akwarium 80 litrowe i natleniacz.
Chce kupić filtr ale niewiem jaki, napewno jakiś tani około 50 zł.
Szukam podłoża które by sie spodobało rybko, ale żeby niebyło trzeba ciągle zmieniac podłoża (żeby filtr zajoł sie czyszczeniem podloża).
Ma też domek dla glonojada.
Chce sobie kupić mieczyki, molinezje, welony, neonki, glonojada i jeszcze jakies rybki (łagodne).
Zastanawiam jakie roslinki sobie kupic do tych rybek (żeby odpowiadało tym rybkom co wymieniłem) :?
Jakie bedą odpowiednie pokarmy dla powyższych rybek :?:

Prosze pomużcie mi wybrać odpowiednie rzeczy (np. jaki filtr lub rośliny).
I doradzić mi co jescze moge kupić :wink:
Z góry dzięki :!: 8)

Mregal
03-16-2004, 16:33
Prawdzie powiedziawszy jeslin się pytasz o takie rzeczy to dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem kupna czego kolwiek jest zaczęcie od książeki "moje pierwsze akwarium" i sobie poczytaj...

Klayman
03-16-2004, 16:40
No i jazda od poczatku :wink: :wink: :wink:

Moze zaczne od rybek - bedzie najlatwiej.

Na poczatku: zrezygnuj z welonek !!! Nie nadaja sie do ogolnego akwarium !!!

Proponowalbym zajac sie niewielkimi karpikami /kardynalki chinskie, danio/ sa bardzo latwe w hodowli i nie maja wiekszych wymagan. Polecam poczytanie sobie jeszcze o nich w literaturze. Na takie akwarium polecam dwa glonojadki /moga byc zbrojniki niebeskie/ pozniej najwyzej dokupic. Poki co bez przesady. Poza tym do neonkow /nie mniej niz 6 sztuk/ dokupic jakies niewielkie kasaczki typu furcatusy czy jakies bystrzyki.

Zwirek proponuje uniwersalny jasny o ziarnie ok 1-1,5 mm /ok 3 zl za 2 kg/ bedziesz potrzebowal jakies 10 paczek. Przy takim zwirku mozna trzymac wiekszosc glonojadow, kirysow, bocji i sumow.

Dla glonojadow, sumow czy kirysow polecalbym jednak zamiast sztucznych jaskinek, wlasna robote. Jakies korzenie i skorupy kokosa powinny wystarczyc.

Roslinki - proponuje niewymagajace moczarki, nurzance, kryptokoriny, ludwigie, rogatka. Przy podstawowym naworzeniu /np Flerena firny Sera lub Aqua Plant + FerroActive firmy Tropical/ powinny dobrze sie trzymac przy warunku dobrego oswietlenia.

Filtr - Aqua Szut lub AquaEl. Ten drugi co najmniej FAN 2 /wydajnosc ok 400-450 l/h/

Pokarmy - podstawowym bedzie Spirulina plus jakies ogolne w platkach. Mozesz takze pokusic sie o mrozonki oraz zywy. Jesli chodzi o zywy musisz uwazac o zadbanie by utrzymywac go w czystosci i trzymac go w chlodnym miejscu np lodowce.

Olo
03-16-2004, 16:47
Destroyer i zapomnij o filtrze który wyczyści Ci podłoże, trzeba zainwestować w odmulacz (taki wężyk z rozszerzeniem na końcu, można zrobić samemu) i zdrowo raz na tydzień wymienić wiaderko wody i ściągnąć gówienka z dna.
Wesołej zabawy :lol:

Destroyer
03-16-2004, 16:49
A w jakiej cenie są te filtry i nawozy :?:
Gdzie moge znaleź taką literaturre w internecie (jaka strona) :?
Niechce wydać pieniedzy na tą literature :!: :) :wink:
Ale jak rozróżnie samca a samice glonojad :?

Klayman
03-16-2004, 16:55
A w jakiej cenie są te filtry i nawozy :?:
Gdzie moge znaleź taką literaturre w internecie (jaka strona) :?
Niechce wydać pieniedzy na tą literature :!: :) :wink:
Ale jak rozróżnie samca a samice glonojad :?

hehe bawimy sie w 100 pytan do ... :roll:

Literatura w internecie. Wchodzisz na jakas wyszukiwarke, wpisujesz tam nazwe jaka Ciebie interesuje ... koko jumbo i do przodu :5:

Jesli sprecyzujesz jaki gatunek glonojada /wole nazwe zbrojnika/ Tobie odpowiada na pewno bedzie mi latwiej odpowiedziec na to pytanie.

Ogolnie formy mlodociane /do ok 1 roku zycia/ nie posiadaja jakiegokolwiek dymorfizmu plciowego. U niektorych gatunkow samce wyksztalcaja na 'pysku' i na pierwszych promieniach pletw piersiowych wasiki. Niestety nie u wszystkich to wystepuje.

Olo
03-16-2004, 16:56
http://www.malawi.pl/linki/linki.php

Masz tu linków od z...bania, od cholery informacji masz na forum, trzeba tylko poczytać różne tematy

Destroyer
03-16-2004, 17:00
A w jakiej cenie są te filtry :?:
A te filtry przeczyszczą kupy od ryb :?
A filtry mają być kaskadowe :!: :)

Klayman
03-16-2004, 17:05

1. Myslalem, ze cene z gory ustaliles. Do 50 zl. Cena z wczoraj ok 40-42 zl za AquaEla-a FAN-2

2. I nie tylko kupy :wink: i nie tylko od ryb :wink:

3. Wystarczy zwykly gabkowy wewnetrzny. Nie spiesz sie z kaplikowaniem sobie zycia :wink:

Mregal
03-16-2004, 17:06

Człowieku niewiem czy se jaja robisz czy naprawde nic niewiesz o akwarystyce..
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=750
przeczytaj wszystkie te linki które tam są...
Przed tobą duzo nauki,...

Destroyer
03-16-2004, 17:08
Ja chce filtr tani i dobry oraz cichy :!:
Ja chce kupić w normalnym sklapie a nie przez internet za koszt przesyłki za dużo sie płaci.

Klayman
03-16-2004, 17:09

Człowieku niewiem czy se jaja robisz czy naprawde nic niewiesz o akwarystyce..
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=750
przeczytaj wszystkie te linki które tam są...
Przed tobą duzo nauki,...

I po co te uniesienia ?!?! Nie masz jeszcze wrzodow !? :wink: :lol:

Ja tam jeszcze mam cierpliwosc :1:

Mregal
03-16-2004, 17:14
Nie unosze sie...
Poprostu chce aby ten koleś poczytał troszke... Bo jak niewie podstawowych rzeczy to co ja poradze...

Bo wnioskuje że człowiek pierwszy raz ma akwarium i nic pozatym niewie... a to bład bo najpierw troche teori a potem pierwsze kroki z akwa...

Destroyer
03-16-2004, 17:14
Jaja sobie nierobie :!:
Niewiem poco miałbym robić.
Forum jest od tego żeby sie popytac 8)
A te linki z tego linku co mi podałeś to nierozumie co oni tam piszą.
Jerstem początkujący nieznam tkz. jezyka akwarystycznego.

Klayman
03-16-2004, 17:21
Wiec podam szybki slownik akwarystyczny dla poczatkujacych.

Ryba - takie cos co plywa lub pelza po dnie. Kolorowe lub nie. Zalezy kto co lubi.

Roslinka - zielone lub czerwonkawe chwasty w naszym akwarium.

Zwirek - kamyczki na dnie /ze wzgledu na wieksza gestosc niz woda - tona/

Moglbym wiecej ale szkoda mi czasu :wink:

Jak widzisz nie ma jakiegokolwiek jezyka akwarystycznego. Sa jedynie jakies skroty odnoszace sie nazw roslin czy robek a takze niektorego sprzetu. Zaczynasz wymieniac nazwy /np filtr kaskadowy czy nie/ wiec domyslam sie ze juz liznales troszke akwarystyki. Stad tez pomysl Mergala o robieniu sobie jaj. Nie mniej radze poczytac literature o zakladaniu akwarium. Zobacz na http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=750 - to chyba najwazniejszy link na tej stronie dla poczatkujacych. Przeczytaj uwaznie a na pewno na wiele pytan sam sobie odpowiesz.

Powodzenia

Mregal
03-16-2004, 17:29
Jakie jaja sobie robie? O co ci chodzi...
pisząc aby ten koleś zanim co kolwiek kupi i postanowi niech poczyta troche?
podałem juz mu link który ty podałeś a on mówi że nieczyta tego bo niewie o co chodzi...

Zanim kupił akwa powinien najpierw zajrzeć do netu albo własnie zamiast baniak najpierw kupic sobie jakas pożadna lekture...

Destroyer
03-16-2004, 17:33
Sory że dałem taki temat juz sie to niepowtórzy.
I jescze coś, jeśli chce kupić np. sprzet w Hiper markecie ale niewiem jaki sobie filtr kupić to czy pisze gdzieś na opakowaniu filtra (coś szczegolne) :?: Jeśli coś pisze to co najlepiej żeby pisalo do parametrów mojego akwarium ???

Mregal
03-16-2004, 17:41
Sory że dałem taki temat juz sie to niepowtórzy.
I jescze coś, jeśli chce kupić np. sprzet w Hiper markecie ale niewiem jaki sobie filtr kupić to czy pisze gdzieś na opakowaniu filtra (coś szczegolne) :?: Jeśli coś pisze to co najlepiej żeby pisalo do parametrów mojego akwarium ???

Pisz śmiało na forum ale jak chce sie zacząć przygode z akwarystyką to trzeba troszke poczytać jak byś poczytał z 10 minut tego co ci podaliśmy napewno zaczołbys łapać o co w tym wszystkim chodzi....
Jak będizesz kupował filtr do kup wew. jakis zwykły z gąbka do akwa 70-100 L powinien starczyć i za niego najmniej zapłącisz...
mozesz sie tez spytac sprzedawce ale musisz być czujny gdyz oni potrafią tak nagadać ze wkoncu się kupić coś niepotrzebnego albo dużo przepłacisz...

Ja Ci proponuje naprade przejżeć te linki gdyż większość spraw Ci sie "rozjaśni" i Ci sie anpewno to przyda !!

Olo
03-16-2004, 17:51
http://www.zoo-planet.pl/modules.php?name=akwarystyka
Strona napisana jasno przejrzyście i prostym językiem, prowadząca Harpia jest chyba spode Katowic, więc jak się ładnie uśmiechniesz może ci coś więcej pomoże.
Czytać czytać a potem pytać :wink:

Destroyer
03-16-2004, 17:55
Olo dzięki za tą strone napewno sie przyda.
Przeczytałem troche i juz rozumie.

Klayman
03-16-2004, 18:09
Mregal - ale potraktowales tego 'kolesia' za jego niewiedze tak, ze etraz przeprasza, ze zyje :wink: :wink:

Uwazam, ze takie postawienie sprawy takze nie ma sensu. To forum ma raczej zachecic do akwarystyki a nie zniechecic. Przychadza tutaj ludzie z pytaniami a jedynie niewielki procent jest w stanie odpowiedziec na te pytania.

Mregal
03-16-2004, 18:30
Klayman pokaż mi chodźby jeden post z którego wynika że śmieje sie albo ośmieszam kolege Destroyer....

Nieśmiałem sie i nieśmieje sie i niebede tego robił...
Sam kiedyś nic niewiedzalem o akwarystyce ktoś mi podesłał pare linków i wszystko sie rozjaśniło... non wszystko to napewno nie ale podstawy napewno tak...

Destroyer
03-16-2004, 18:47
Nie pamietam sytuacji żeby Mregal sie śmiał ze mnie :!:
Może był troche wkurzony :? ale to nic :wink:
Niekłucie sie tylko uczeszczajcie w teamcie 8)

Zadam kilka pytań:
1.Jakie śa zalety i wady filtra wewn. i czy jest cichy jak pracuje
2.Jakie inne rybki pasuja do tych rybek co napisałem na początku (prosze o obrazek danej rybki jeśli ktoś zna strone :roll: )
3.Czy znacie jakieś strony ze zdjeciami roslinek jakie pasują to tych rybek co wymieniłem na poczatku.
4.jaki nawóz jest dobry do roślin (tani i skuteczny)

Olo
03-16-2004, 19:20
Zaleta: tani i robi co swoje, łatwo go wyczyścić
Wada: widać go w akwarium
Słychać w zależności od nastawienia

Kubeł: Same zalety, ale drogo, no i jak się s...przy to akwa na podłodze, chociaż na allegro widziałem polski kubeł i grzałkę za 70pl, mozesz się zainteresować

Stary, spróbuj najpierw wystartować z akwarium z roślinami i niedużą ilością prostych ryb (np gupików, molinezji) a jak Ci się zaczną rozmnażać (i ryby i rośliny) to wtedy można myśleć o powiększaniu obsady, nawożeniu itp.
Na początek naprawde lepiej zacząć skromnie, sam pamiętam co wyrabiałem za swoich początków, ogólnie zawsze się ma zbędne tendencje do dolewania niekoniecznie potrzebnych paskudztw, przekarmiania ryb, przegęszczania obsady itp
Nie ma co szarżować, bo tylko rybska się męczą i kasa ucieka :wink:

Olo
03-16-2004, 19:22
Aha, roślinki dobierasz raczej pod oświetlenie a nie pod rybki, są gatunki bardziej i mniej światłolubne

dziadekk
03-16-2004, 19:48
Uważam za stosowne wkroczyć do akcji.
Panie i Panowie (głównie Panowie) proszę o zachowanie spokoju. Rozumiem, że czytanie po raz któryś tematu pod tytułem j.w. może kogoś znudzić, ale w końcu każdy z nas kiedyś zaczynał.
Destryer, zanim zaczniesz zadawać kolejne pytania naprawdę poczytaj kilka linków podanych w kompendium. Koledzy Ci dobrze radzą.
Jeżeli to co tam znajdziesz będzie Ci mało, podrzucę Ci kilkanaście innych może tam znajdziesz coś pisanego łatwiejszym językiem.
Ale musisz też zrozumieć jedno: zaczynając zabawę z akwarystyką musisz zacząć się uczyć wszystkich jej aspektów, a co za tym idzie również słownika akwarystycznego oraz skrótów myślowych, które po jakimś czasie nie będą niczym "nie z tej ziemi".
Człowieku niewiem czy se jaja robisz czy naprawde nic niewiesz o akwarystyce..Przed tobą duzo nauki,...
Nie chciałbym być złośliwy, ale wydaje mi się, że nie tak dawno czytałem czyjeś posty z podobnymi pytaniami i tutaj i na na innym forum :? , więc proszę o zachowanie rozwagi i spokoju.

Mregal
03-16-2004, 19:56
Tak wiem każdy od jakiejs tam wiedzy zaczynał !

Jednakże zdanie:

Człowieku niewiem czy se jaja robisz czy naprawde nic niewiesz o akwarystyce..Przed tobą duzo nauki...

Niejest niczym nadzwyczajnym, obraźliwym, jest to moje wyrazenie zaskoczenia (zdziwiłem sie że kolega kupił juz sobie akwarium a niezna "podstaw akwarystycznych") i dalszego tłumczenia koledze iz na początek trzeba duzo przeczytac aby zacząć się w to się bawic...
Powiedziałem wcześniej wszystko to co napisałeś przed chwilą o poznawaniu wiedzy związanej z akwarystyką...

dziadekk
03-16-2004, 20:05
Możliwe, że nie jest niczym nadzwyczajnym ale proszę o oględniejsze słownictwo i bardziej stonowaną formę wypowiedzi :evil:
EOD

Mregal
03-16-2004, 20:18
OK
Wiem, że słowem "jaja" przesadziłem to było straszne...

"Człowieku nie wiem czy se jaja robisz czy naprawde nic niewiesz o akwarystyce..Przed tobą duzo nauki... "

Tłumaczenie:

"Drogi kolego Destroyer, sądzę, że zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, co do zakupu jakiegokolwiek sprzętu powinieneś przeczytać parę artykułów, dotyczących zakładania akwarium i „podstaw akwarystycznych, dzięki którym odkryjesz podstawowe zagadki akwarystyki. Przyznam, że troche mnie ździwiło to, iż zakupiłeś już akwarium, niewiedząc wcześniej co te hobby w sobie kryje...”"

Wszyscy zadowoleni :1:

Destroyer
03-16-2004, 20:27
OK
Wiem, że słowem "jaja" przesadziłem to było straszne...

"Człowieku nie wiem czy se jaja robisz czy naprawde nic niewiesz o akwarystyce..Przed tobą duzo nauki... "

Tłumaczenie:

"Drogi kolego Destroyer, sądzę, że zanim podejmiesz jakiekolwiek kroki, co do zakupu jakiegokolwiek sprzętu powinieneś przeczytać parę artykułów, dotyczących zakładania akwarium i „podstaw akwarystycznych, dzięki którym odkryjesz podstawowe zagadki akwarystyki. Przyznam, że troche mnie ździwiło to, iż zakupiłeś już akwarium, niewiedząc wcześniej co te hobby w sobie kryje...”"

Ciekawe tłumaczenie a dopiero co ktoś mi mówił że niema jazyka akwarystyki są na to dowody :!: :wink: :lol:

Kupiłem akwarium 80 litrowe bo wcześniej miałem okrogłe małe miałem tam welona, molinezje i mieczyka. Spodobalo mi sie to i dlatego mam wieksze. I teraz zadaje pytania które z odpowiedz mi pomogą w dalszym hodowaniu rybek.

shuw4r
03-16-2004, 21:10
co do wyboru roslinek zajrzyj na
:arrow: http://www.tropica.com/default.asp , jezeli jakas wpadnie ci w oko :wink: w jezyku polskim jej opis i wymagania znajdziesz na
:arrow: http://www.holenderskie.aip.pl/baza/ http://www.holenderskie.aip.pl/baza/

dziadekk
03-16-2004, 21:21
Wszyscy :mrgreen:
Ciekawe tłumaczenie a dopiero co ktoś mi mówił że niema jazyka akwarystyki są na to dowody
To nie jest język akwarystyczny, ale najczystsza w swojej formie poezja :1: :1: :1: :1: :1:

mirexone
03-16-2004, 22:41
Nie no calkiem niezly melanz wam wyszedl :5: :5: :5: :5: :5:

Klayman
03-17-2004, 09:51
Wszyscy :mrgreen:
Ciekawe tłumaczenie a dopiero co ktoś mi mówił że niema jazyka akwarystyki są na to dowody
To nie jest język akwarystyczny, ale najczystsza w swojej formie poezja :1: :1: :1: :1: :1:

Poza tym troszke dziwnie odebralem te slowa z jajami i uznalem je za troszke obrazliwe, stad moja wczesniejsza wypowiedz.

To tak jak mniej wiecej w goralskim. Co oznacza slowo "Hęęęę !?!?"

Oznacza nic innego jak "Przepraszam ale nie zrozumialem Pana, czy moglby Pan powtorzyc ?!?!"

No dobrze ale strasznie odbieglismy od tematu a chlopak potrzebuje pomocy :wink:

Gdyby co Destroyer pytaj sie a wszyscy, mam nadzieje, postaraja sie Tobie jak najdokladniej odpowiedziec na wszelakie pytania.

Mam nadzieje, ze dzieki temu poszerzy sie grono prawdziwych akwarystow w Polsce :lol:

szmergiel
03-17-2004, 13:29
Ja chyba też nie będe pytał. :wink:
Boje się :D