PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zmniejszyc Ph i Kh bez chemii?

shuw4r
03-16-2004, 15:14
Czesc pytanie jak w temacie, czyli zak zmniejszyc Kh i Ph bez chemii.

Opis akwarium:

Pojemnosc 22l

Oswietlenie 8W - 14-16h/dobe, doswietlam zwykla zarowka 75W okolo 8h/dobe

Temperatura - wacha sie 25 - 28 st (w zaleznosci od doswietlania)

Akwa ma 1,5 tygodnia

Chemia:
Aqua Safe
Bactozym
FerroActiv
PlantaMin

Ryby: (wpuszczone po tygodniu dojrzewania)
Bojownik - para
Glonojad

Rosliny:
Moczarka argentynska - 5 sztuk
Kabomba - 1
Tatarak trawiasty - 2
Sitowie - 0,5 koszyczka
Hemigraphis repanda - 3 szt
Kryptokoryna balansa - 1
Paproc wodna (plywa) - 1
Anubias - 1 maly
Mech jawajski

Parametry wody:
No3 - 10
No2 - 1
Gh - okolo 10st d
Kh - miedzy 15 a 20 st d !!!!
Ph - 8

Jak zmniejszyc twardosc weglowodanowa Kh?
O ile spadnie srednio Ph w przy nawozeniu CO2 z bimbrowni, i po jakim czasie?

AdamAGP
03-16-2004, 16:16
W sumie ph, kh to własnie chemia, Mozesz zastosować filtrax K zooleku (żywica jonowa) obniza ph i twardość. stosuje sie go do wody do podmian. Zoolek produkuje tez woreczki przepływowe bodajże aquafix obniżające twardość stopniowo. W twoim przypadku chyba beda lepszeze względu na małe akwarium. Osobny woreczek jest do Kh i osobny do Gh. Spadek ph pod wpływem CO2 uzależniony jest własnie od twardości. Do obniżenia ph możesz stosowac również torf ale on bardzo wolno działa i musi być przez niego spory przpływ wody. Niektórzy mówia że obniza trochę również twradość. Preparaty w sklepach z reguły są mało skuteczne i zazwyczaj są to wyciągi z torfu lub dębu. Obojętnie na co sie zdecydujesz musisz bardzo uważać w takim małym akwarium.

shuw4r
03-16-2004, 20:41
Torf odpada, bo filtr mam zwykly gabkowy, zeby nie burzyl wody (ze wzgledu na bojowniki), takze niedarady.
A co jezeli dolalbym wody destylowanej? Czy to by nie pomoglo? Jezeli tak, to ile szacunkowo takiej wody wlac (1l - 2l)? Niemam mozliwosci robic testow, woze wode do zoologika, i tam na miejscu (ze wzgledu na ceny testow). Dzisiaj zastanawialem sie nad kupnem wody demineralizowanej - czy to to samo co destylowana? W sklepie ani w aptece nikt nie byl w stanie odpowiedziec na moje pytanie... . Woda firmy Eco+ 0,99zl za 1 litr. Czy to nie zakodzi rybkom?

Olo
03-16-2004, 20:48
Demineralka to woda potraktowana kationitem i anionitem, czyli chemicznie pozbawiona soli min.
Destylatka jest pozbawiona soli fizycznie (przez odparowanie) ja bym brał demineralkę, destylacja mogła zechodzić w metalowych urządzeniach.

Olo
03-16-2004, 20:51
Swoją drogą po cholerę zmniejszasz twardość?
Chcesz rozmnażać te bojowniki?

shuw4r
03-16-2004, 21:13
Chcialem, ale jak zauwazylem samiec zamiast budowac gniazdo itp. wycisnal ikre z biedaczki i ja bezczelnie zezarl... :?
Moze jak zmienie parametry wody to moze bedzie cos wiecej niz "kawior podano" :lol:

Wiec odradzasz mi destylowana, demineralizowana twoim zdaniem bedzie lepsza..., w takim razie ile tej demineralki szacunkowo wlac do 22l akwa z parametrami jakie opisalem... >?

shuw4r
03-16-2004, 21:15
Spadek ph pod wpływem CO2 uzależniony jest własnie od twardości.

Tak wiec jezeli podlacze bimbrownie, to ze wzgledu na KH, Ph sie nie zmieni?

Olo
03-17-2004, 07:40
Traktując demineralkę jako twardość 0, dolewasz tyle żeby uzyskać pożądaną wartość wg wzoru Tw obecna/(ilość kranówy+ilość demineralki) = Tw pożądana
Wykoncypowałem sobie tą technikę przy pomocy artykułu z http://solniczka.republika.pl/artykuly/twardosc1.htm#Co%20to%20jest%20twardość%20wody

shuw4r
03-17-2004, 09:59
W takim wypadku, jezeli Tww jest wieksze od Two przyjmuje sie ze Tww=Two. Ztego wynika, ze niemam wcale tak twardej wody jakby sie mogklo wydawac, i nie jest koniecznoscia zmniejszanie jej.
Zreszta przy nawozeniu CO2 zmniejszy sie ona nieznacznie wraz ze spadkiem Ph. Mam racje?

Olo
03-17-2004, 10:15
No fucking way, dodatek CO2 nie zmienia twardości, pozbawienie CO2, np podczas gotowania obniza Tww, a przy dużej twardości węglanowej masz w wodzie taki bufor, że ph będzie raczej stało.
Jak masz duży gar to po prostu przegotuj wode, pozwól wytrąceniom zsedymentować, i po prostu wlej do akwa.
Jest zresztą na forum topik o gotowaniu

shuw4r
03-17-2004, 11:08
wiesz, akwa ma dopiero 2 tygodnie, i wydaje mi sie zmana wody nie jest tu najleprym rozwaizaniem. Pozatym ryby moga dostac szoku przez tak gwaltowne zmiany parametrow. Czy nie wystarczy, jak bede wymienial razw tygodniu wode na gotowana?
Moja bimbrownia ruszyla przed kilkoma minutami, ale ztego co mowisz, to raczej niewiele pomoze. Czy jest sens w takim razie aby dzialala?

rekin
03-17-2004, 11:38
Ph nieco spadnie jeżeli włożyłbyś do akwa jakiś korzeń afrykański, np. z drzewa mopani, który lekko zakwasz wodę i nadaje jej lekko torfowy charakter.

Olo
03-17-2004, 11:52
wiesz, akwa ma dopiero 2 tygodnie, i wydaje mi sie zmana wody nie jest tu najleprym rozwaizaniem. Pozatym ryby moga dostac szoku przez tak gwaltowne zmiany parametrow. Czy nie wystarczy, jak bede wymienial razw tygodniu wode na gotowana?
Moja bimbrownia ruszyla przed kilkoma minutami, ale ztego co mowisz, to raczej niewiele pomoze. Czy jest sens w takim razie aby dzialala?

Jeśli podmiana ma coś zmieniać w twardości, to musisz ją robić sporą tak ze 25%. Nawożenie CO2 jest dla roślin a nie dla pH :wink: , przy wyższym ph CO2 powinno się nawet lepiej rozpuszczać.
I przy podmianie na gotowaną ściągać wodę delikatnie wężykiem i nie do końca, na dnie mogą być drobiny węglanu którego nie chcesz :D

shuw4r
03-17-2004, 12:45
dzieki za rady :)

AdamAGP
03-17-2004, 13:53
Jeśli bedziesz używał wody destylowanej, z resztą obojetnie jak obniżysz twardość to dozowanie CO2 moze powodować skoki ph między dniem a nocą tym bardziej w takim małym akwa. Odcinanie na noc CO2 tez może powodować skoki więc musiałbyś sprawdzić co powoduje mniejsze wahania. Ja na twoim miejscu jesli chcesz stosować CO2 sprawiłbym sobie przynajmniej test ph

El Habanero
03-18-2004, 00:45
Dlaczego chcesz zmniejszać pH bez chemii - ta "chemia" to przecież poczciwy Aquacid, czyli czyściutki kwas fosforowy.

Ja w swoich 25-kach najpierw nalałem gotowana i odstaną kranówę, ale nie byłem zadowolony: pH powyżej 7, za duże GH i KH. Stopniowo podmieniałem wodę na demineralkę (codziennie pół litra) i kroplami dodawałem Aquacid aż do pH=6,8. Teraz podmiany wykonuję kranówą gotowaną, przy czym dodaję Aquacid tak aby trzymać pH.

Twardości się trzymają.

Za bardzo nie zmniejszaj KH, bo woda utraci zdolności buforowe. Wtedy bimbrownia może być niebezpieczna.

shuw4r
03-18-2004, 10:50
niebezpieczna?
Co masz na mysli?

Duch
03-18-2004, 11:41
Prawdopodobnie El Habanero chodziło o to że przy niskim kH woda traci swoje właściwości buforowe (dla CO2 i ogólnie kwasów) i wtedy nawet bimbrownia (o niewielkiej przecież wydajności) może powodować znaczne dobowe skoki pH co może uśmiercić całą obsadę. Przyjmuje się że kH nie powinno zjeżdżać poniżej 5 (przy tej wartości można utrzymać stabilne pH)

shuw4r
03-18-2004, 14:19
Czy takim przykladem moze byc to , ze wlasnie wylowilem martwego zbrojnika :cry: ???
Bimbrownia dziala dopiero od 24h
Napowietrzania niemam-chyba ze liczyc prosty filtr gabkowe podlaczany do pompki, mialem tylko 3 rybki w tym 2 bojowniki, i troche roslin; co jest b.prawdopodobne: udusil sie, czy zmiany parametrow tak mu zaszkodzily?

AdamAGP
03-18-2004, 17:52
W takim małym akwarium trudno utrzymac stabilne warunki. Filtry gabkowe na brzęczek nie są zbyt wydajne. Poza tym bimbrownia mogła obniżyc znacznie ph, szczegółenie w takim akwarium. Kiedyś miałem akwa 13l i było to istne krematorium tylko welonki nie zdychały. Moja rada: kup wieksze jeśli fundusze Ci na to pozwolą.

shuw4r
03-18-2004, 20:56
Mialem zamiar wiosna kupic min 120l, ale qynikly qr....kie problemy z mamona :(
Dziasiaj dostalem kolejne akwa za free - 25l.
Mozebyje jakos polaczyc?

El Habanero
03-20-2004, 11:12
przy niskim kH woda traci swoje właściwości buforowe (dla CO2 i ogólnie kwasów) i wtedy nawet bimbrownia (o niewielkiej przecież wydajności) może powodować znaczne dobowe skoki pH (przy tej wartości można utrzymać stabilne pH)

Tak, o to mi chodziło. :)

Roztwór dobrze zbuforowany działa tak, że wlewasz do niego niewielką ilość kwasu lub zasady, a pH nie zmienia się istotnie.

Przy nasycaniu zbuforowanej wody CO2 będzie powstawał węglan (sodu, potasu lub czegośtam), natomiast gdy KH zostanie zredukowane do zera - kwas węglowy (a więc szybki spadek pH i rybki w kwaśnej zalewie) :? [/code]